ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

10 dec. 2013

Panettone, varianta rapida



Reteta clasica de panettone intotdeauna mi s-a parut prea complicata pentru mine, doua etape de preparare intinse pe parcursul a doua zilei, maia de casa, faina manitoba, asa ca am tot cautat variante rapide. Am incercat cateva pana acum, dar, desi de fiecare data am obtinut cozonacei foarte gustosi, erau totusi departe de gustul de panettone. 
 De data asta am avut la baza reteta Laurei (multumesc Laura!), dar i-am adus mici adaugiri care l-au apropiat foarte mult de gustul original.
Si cu aceasta ocazie va sugerez si aceste retete de Craciun, cu siguranta veti gasi ceva pe placul vostru acolo!



Ingrediente:

600 gr faina
200 ml lapte
100 gr zahar
100 gr unt
2 oua
7 gr drojdie uscata
200 gr fructe confiate
1 lingurita esenta rom
1 lingurita extract de vanilie
1 lingura coaja rasa de lamaie
1 lingura coaja rasa de portocale
2 linguri gem caise

Mod de preparare:






Eu am folosit masina de paine insa puteti foarte bine sa il framantati si la mana. Pentru varianta la masina de paine introduceti ingredientele in ordinea prevazuta in cartea masinii, ia fructele confiate le adaugati la semnalul sonor al acesteia.
Daca alegeti sa il framantati la mana puneti faina cernuta si drojdia uscata intr-un vas. Adaugati laptele in care ati dizolvat zaharul, ouale batute usor, esentele si untul topit. Framantam pana nu se mai lipeste de maini, apoi adaugam fructele confiate si framantam pana se incorporeaza uniform in compozitie. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Eu am folosit stafide, ananas, papaya si mango, voi puteti folosi orice combinatie va este pe plac. 


 Rasturnamaluatul pe suprafata de lucru infainata. Framantam pana obtinem o bila de aluat care nu se lipeste de maini.


Tapetam peretii unei cratite rotunde cu hartie de copt (a mea a avut diametrul 22 cm si inaltimea 12 cm) Asezam bila de aluat in cratita si lasam la dospit inca 30-40 minute.



Ungem suprafata cu unt topit.



Dam la cuptor la foc mediu pana devine rumen la suprafata. Ungem suprafata cu gem de caise diluat cu putina apa fierbinte. Va capata un aspect si un gust deosebit.



Il lasam in forma sa se raceasca complet si abia apoi il scoatem.



Il puteti transforma intr-un frumos cadou de Craciun daca ii veti atasa o panglica aurie legata frumos cu fundita conferindu-i un aspect mai elegant.



Cand e complet racit il puteti taia felii, veti observa ca textura si gustul sunt foarte asemanatoare cu ale celui original.


Distribuie daca iti place:

26 de comentarii :

  1. Vio, ma innebunesti de fiecare data si imi faci numai pofte. Am si eu o reteta de Panettone, nu rapida ce-i drept, dar cred ca deja stii ca sigur voi incerca si reteta ta. Arata super bine, pare pufos, sigur gustos este...numai ramane decat sa imi suflec manecile. In concediul de dinainte de Craciun ma prezint la raport. Multumesc frumos pentru link. O seara frumoasa, Nico

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu stii cat te admir ca ai avut curajul si rabdarea sa faci o reteta originala de panettone, eu n-as fi avut rabdare. Pentru link nu e nevoie sa imi multumesti, imi plac mult retetele tale, iar bomboanele de zilele trecute efectiv m-au dat pe spate!

      Ștergere
  2. Imi place rau de tot ... cre'ca azi am sa-l si testez ... mmmmmm , nu mai pot de pofta :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place foarte mult panettone, dar e destul de greu de facut. Al tau arata fantastic!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult! Intr-adevar si mie cel original mi se pare foarte greu de facut.

      Ștergere
  4. Arata demential! Si eu vroiam sa-l incerc, dar m-a descurajat timpul de preparare insa acum e altceva. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu eram convinsa ca nu voi manca panettone facut de mine in veci, dar reteta asta s-a dovedit a fi foarte prietenoasa.

      Ștergere
  5. în tavă de cozonac merge copt?

    RăspundețiȘtergere
  6. Cat timp a stat la cuptor? Eu am un cuptor clasic. Trebuie sa-l incerc. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. eu aproape fac atac de panica la astfel de retete mai ales daca cuptorul nu vrea sa ma ajute .....e din ala clasic :( dar o sa iau inima in dinti si poate o sa il incerc

    RăspundețiȘtergere
  8. Iar imi dai de lucru....Felicitari, mi-ai facut pofta. Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  9. L-am facut si eu. Credeti-ma este f.f.gustos . Trebuie incercat!!! Super reteta!!! SARBATORI FERICITE!

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru masina de paine drojdia este muuuuuuuuuuuuuuult prea multa. 7g inseamna un pachetel. Iar doza recomandata este de 2 maxim 3 lingurite rase. Cozonacelul a iesit din masina! (capacitatea masinii fiind mare). O adevarata aventura sa gasesc toarta cuvei sa incerc sa-l scot de acolo si sa-l arunc in cuptor cu totul. Sper sa fie ok cuva masinii dupa aventura asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De curiozitate am desfacut un pachetel de drojdie are fix 2 lingurite. Masina mea are capacitate 900 gr si folosesc doar dr granule d ela dr oetker, pliculetul verde, nu am patit niciodata ceea ce spui tu. Poate ai folosit o faina care contine agenti de crestere? Sau poate aluatul a mai ramas in masina si dupa terminarea timpului de dospire?

      Ștergere
  11. dar cele 2 linguri de gem cand le introducem sau ma rog unde:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Tocmai am terminat si eu de copt cozonacul, dar nu are absolut deloc gust sau textura asemanatoare cu panettone-le. Este insa un cozonac de casa fara nuca. Arata bine si e bun la gust, dar nici pe departe panettone-le meu preferat. Al tau chiar are gust si textura de panettone?? Sau poate l-oi fi gustat eu inainte sa se raceasca pe deplin???? NU vreau doar un coozonac clasc, vreau panettone!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte bun! A iesit perfect! Are un gust echilibrat!
    Multumesc!
    Craciun Fericit!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes