ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

12 oct. 2018

Tort cu mere si crema de zahar ars


Vacantele de vara petrecute la bunici, in campia Baraganului, au fost adevarata terapie pentru sufletul meu de copil, iar astazi, cand simt ca ceva nu merge asa cum imi doresc, inchid ochii si imi imaginez ca sunt din nou copil si ma aflu in ograda bunicilor!
Imi amintesc cu drag cum urmaream vacutele care se intorceau sprintene seara pe la casele lor, parca aud si acum mugetul Joianei la poarta vecinei, moment in care ma repezeam sa-mi iau canita alba, de tabla, cu smaltul sarit pe alocuri, si ma duceam fuguta sa asist la cel mai mare miracol, mulsul vacutei si asteptam cuminte sa mi se umple si mie canuta cu lapticul pretios! Imi beam portia pe nerasuflate, asa caldut, proaspat muls, si nimic nu mi se parea mai bun!

Ei bine, asta am simtit cand am baut primul pahar cu lapte Sim, am regasit gustul copilariei, senzatia aceea ca trebuie sa il beau pe nerasuflate, pana la final! 
Si nu e de mirare ca am simtit astfel, fiindca laptele Sim este puternic romanesc, firma Simultan fiind cel mai mare procesator de lapte cu capital integral romanesc!
Brandul Sim are valori puternice, confirmate de calitatea fiecarui produs in parte aducand pe mesele noastre tot ce e mai bune din natura, si convingerea ca doar cu hrana curata putem creste puternici! 
Firma preceseaza anual peste 50 milioane litri lapte, din care se obtin diverse produse lactate: lapte UHT, lapte ESL, iaurt, sana, kefir, smantana sau unt. 
Produsele Sim le gasiti in toata reteaua Profi, Selgros, Kaufland, Selgros, Cora, Supeco, sau in  anumite magazine Carrefour, Auchan sau Metro.

Si fiindca mi-am amintit de copilariei si de gustul laptelui, nu pot uita nici  mirosul de mere coapte si cel de caramel, asa ca astazi le-am pus pe amandoua intr-un tort cu mere si crema de zahar ars ce iti va rascoli toate simturile si te va imbata cu aromele lui deosebite! E un tort desavarsit, pe care cu siguranta cu totii il cunosteti din copilariei, insa trebuie sa stiti ca secretul consta in folosirea unor ingrediente de calitate!





Ingrediente tort cu mere si crema de zahar ars

pentru caramel

8 linguri zahar

pentru stratul de mere

600 gr mere
50 gr unt Sim
3 linguri zahar

pentru crema de zahar ars

8 oua
800 ml lapte Sim 3,5%
200 gr zahar

pentru blat

4 oua
4 linguri zahar
4 linguri ulei
4 linguri faina

pentru decor 

100 gr smantana Sim 35%
50 gr zahar pudra

Mod de preparare tort cu mere si crema de zahar ars

Curatam merele de coaja, scoatem semintele si le taiem felii mai grosute. Punem merele intr-o craticioara, adaugam zaharul si untul taiat cubulete si lasam la foc mic pana cand vom carameliza merele. 


Intr-o cratita (cu diametrul 32 am folosit eu) caramelizam cele 8 linguri de zahar, cu atentie sa nu le ardem pentru ca altfel va deveni caramelul amar, si intindem caramelul pe toata suprafata vasului, inclusiv pe peretii acestuia.
Asezam peste caramel merele, astfel incat sa acoperim toata suprafata.


Pregatim crema de zahar ars. Mixam ouale cu zaharul pana ce compozitia devine cremoasa. Adaugam laptele si il incorporam.



Turnam compozitia de crema de zahar ars in cratita, peste mere.


Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 40 minute. In timpul coacerii merele se vor ridica in partea de sus.


Cat timp sta crema de zahar ars in cuptor  vom pregati blatul. Separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma tare si adaugam zaharul. Mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Gabenusurile le frecam cu uleiul si le adaugam peste compozitia de albusuri. Cu ajutorul unei spatule, cu miscari circulare, vom incorpora galbenusurile.


Adaugam si faina si o incorporam. Turnam compozitia de blat peste crema de zahar ars.


Coacem la 180 grade pentru circa 15-20 minute si vom observa ca s-a desprins de margini.


Asezam deasupra cratitei un platou si cu miscari ferme rasturnam tortul pe platou. Nu ridicam cratita pentru ca riscam sa se rupa crema. Lasam pana se raceste complet, apoi o vom ridica. 


Batem smantana cu zaharul pudra pana devine frisca, cu mare atentie pentru ca batuta mai mult decat trebuie se poate transforma in unt. Cu ajutorul unui pos cu dui stea decoram tortul.


Pastram la frigider pana in momentul servirii si apoi taiem cu un cutit foarte bine ascutit.


Distribuie daca iti place:

7 comentarii :

  1. Va rog sa imi spuneti daca in momentul in care puneți crema de zahar,puneți vasul în alt vas cu apa?

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent arata, multumim de reteta. Va urmaresc de mult, si v-am descoperit de cand cu reteta de pateu fin din ficat de pui - o ador si pe aceea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va rog sa imi spuneti daca in momentul in care puneți crema de zahar, puneți vasul în alt vas cu apa?

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsuri
    1. Este o marca, care de altfel apare si in fotografii. Desigur, nu este obligatoriu sa folositi aceeasi marca, puteti folosi ce aveti dvs.

      Ștergere
  5. A iesit super! Multumesc! Sunteti sursa mea de inspiratie!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes