ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

23 dec. 2013

Cozonac cu nuca si cacao


Nu cred ca e cozonac mai bun decat cozonacul cu nuca!  Cu siguranta si voua va place la fel de mult ca si mie, si daca nu va place sa framantati ore intregi, varianta asta e cea mai buna, mai ales ca poate fi preparat si la masina de paine.


Ingrdiente: (pentru un cozonac mare)

pentru aluat:

600 gr faina
200 ml lapte
2 oua
100 gr zahar
80 gr unt sau margarina
7 gr drojdie uscata
esenta rom
senta vanilie
coaja rasa de lamaie si portocala

pentru umplutura:

200 gr miez nuca
2 linguri zahar
1 lingura cacao
100 ml lapte

pentru uns:

1 galbenus
12 linguri lapt

Mod de preparare:





Punem intr-un bol faina si drojdia uscata. Dizolvam zaharul in laptele caldut si il punem peste faina. Adaugam ouale batute usor sentele si coaja de lamaie si portocala. Incepem sa framantam adaugand treptat untul sau margarina topita.  Framantam pana la omogenizarea completa. Il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Rasturnam pe suprafata de lucru unsa cu ulei si il framantam usor pana se omogenizeaza. Intindem o foaie de aluat.



Macinam nuca si o amstecam cu zaharul si cacao. Laptele fierbinte il turnam putin cate putin si amestecam pana obtinem o crema mai tare. Atentie cantitatea de lapte poate fi variabila.
Intindem crema in strat subtire pe toata suprafata foii de aluat.



Rulam strans obtinand un rulou.



Taim ruloul cu un cutit bine ascutit in doua, pe lungime.



Impletim cele doua jumatati obtinute.




L asezam in tava tapetata cu hartie de copt si ungem deasupra cu galbenus batut cu putin lapte.



Dam la cuptor circa 40-50 minute, la foc mediu, pana se rumeneste frumos.



Ungem deasupra, cat este inca fierbinte cu sirop din apa cu zahar. Lasam sa se raceasca, apoi il taiem felii.



Distribuie daca iti place:

5 comentarii :

  1. arata bine, dar eu merg pe cel pe care l-am mai incercat, sa te sinti bine, reteta de cozonac propusa de tine m-a facut sa pregatesc pentru prima oara asa ceva, in conditiile in care spuneam ca niciodata nu o sa fac cozonac

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu, la cozonac, inlocuiesc mereu untul cu ulei si iese excelent! Am facut un curs de cofetar-patiser si profesorul de-acolo mi-a spus ca, cozonacul adevarat este cel facut cu ulei! Acum fiecare alege dupa preferinte ce pune in aluat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, si cu ulei este foarte bun, bunicile noastre doar cu ulei il faceau, depinde de obisnuinta si preferintele fiecaruia,

      Ștergere
  3. va rog as vrea reteta de cozonac pt masina de paine daca se poate..va multumesc tare mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si acest cozonac se poate face la masina de paine, doar ca veti adauga ingredientele in ordinea in care masina de paine o cere (intai lichide apoi solide). Aproape toate retetele de cozonac de pe blog merg la masina.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes