ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

20 dec. 2013

Turta dulce



 Am actualizat postarea si am revenit cu poze noi si explicatii detaliate, fiindca anul asta am facut-o deja de 3 ori, am invatat din propriile greseli, dar am devenit experta si am facut cea mai buna turta dulce! 
Multumesc Rita pentru reteta! Daca nu ati vizitat-o pana acum pe Rita si Comorile ei delicioase nici nu stiti ce ati pierdut! Fata asta are maini de aur din care ies adevarate opere de arta! Neaparat sa ii faceti o vizita, va promit ca nu veti regreta. 



Ingrediente

1 kg faina
300 gr zahar pudra
250 gr miere de albine
300 gr unt sau margarina
3 oua
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita cacao
3 lingurite scortisoara Kotanyi
1 lingurita nucsoara Kotanyi
1 lingurita ghimbir Kotanyi



Mod de preparare

Topim mierea si untul la microunde. Cat lichidul este cald adaugam zaharul si amestecam pana se omogenizeaza si zaharul este topit complet. 
Lasam sa se racoreasca apoi adaugam ouale batute usor.
Adaugam faina si condimentele  si incepem sa amestecam cu o lingura de lemn. Punem condimentele si bicarbonatul si amestecam pana se leaga compozitia. Cantitatea de condimente poate varia in functie  de gusturile fiecaruia. Eu am folosit condimente Kotanyi pentru ca sunt net calitative fata de alte produse similare de pe piata. 


Rasturnam aluatul pe o planseta si framantam pana se omogenizeaza. Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider.
Puteti lasa doar cateva ore la frigider aluatul si apoi sa coaceti turta dulce, dar, cu cat o veti lasa mai mult cu atat va fi mai neteda la suprafata. Perioada optima ar fi de 5 zile, timp in care veti pastra aluatul in frigider, invelit bine in folie ca sa nu prinda crusta. 



Scoateti aluatul si luati o bucata din el si o framantati in mana pana devine maleabila, ca o plastilina. Intindeti o foaie de aluat putin grosuta. Nu intindeti prea subtire aluatul fiindca turta dulce se va intari la copt. Suprafata de lucru nu trebuie unsa cu nimic, datorita grasimii din continut aluatul nu se va lipi.
Decupati cu diverse forme. eu am facut omuleti, braduti, fulgi de nea si oameni de zapada.



Puneti turta dulce in tava tapetata cu hartie de copt, lasand putin loc intre ele fiindca vor mai creste putin la copt.



 Dam la cuptor 5-10 minute la foc mediu doar cat se rumenesc foarte usor pe fund. Daca le lasati mai mult vor fi prea tari. La atingere turta dulce va fi moale si va parea necoapta. Nu cedati tentatiei de a o lasa mai mult la cuptor fiindca se va intari prea mult.



Cat sunt calde inca introducem cu grija betele de frigarui. Dupa ce se racesc vor intra mai greu si riscati sa le rupeti. Le lasam sa se raceasca apoi le glazuram. Eu am folosit royal icing.



Pe langa omuleti si fulgi de nea am fact si braduti si omuleti de zapada:



Sfatul meu este sa coaceti turta dulce cu cel putin 1-2 zile inainte de Craciun, fiindca in timp se mai fragezeste. Eu am pastrat-o pana la doua saptamani in cutie de carton si a fost foarte buna si frageda.






Tot din aluat de turta dulce am pregatit la final de gradinita, pentru grupa fluturasilor din care a facut parte fetita mea, acesti deliciosi fluturasi din turta dulce.
 


Tot din aluatul de turta dulce am pregatit un martisor dulce pentru colegii Alexandrei de la scoala. Gasiti reteta in imagini pas cu pas aici


De 8 partie am pregatit cateva cosulete cadou cu flori dn turta dulce pentru persoane speciale din vita noastra. Reteta o gasiti aici




Distribuie daca iti place:

16 comentarii :

  1. Foarte buna si potrivita pentru acest sezon...Si ce ajutor mic si frumos ai!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine turtele tale. E bine ca ai pus si cacao. Da un pic de culoare extra. Vad ca ai avut ajutor de nadejde. :))
    Iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Te pup si sa ai un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un lucru vreau sa stiu .... cate ies dintr-o portie, sa stiu cate sa fac....noi suntem cam multi si nu ne vor ajunge sigur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cam 120 bucati mi-au iesit, conteaza si cat de mari si cat de groase sunt

      Ștergere
  4. Avertizare: blogul Ritei contine virusi, nu am reusit sa vizitez blogul ei pentru ca antivirusul meu a blocat intrarea. Abia astept sa incerc turta dulce :)) pare delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am intrat chiar acum pe blogul ei fara probleme. E intr-adevar delicioasa

      Ștergere
  5. Superb blogul, faine retetele.Turta dulce merita incercata.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai pot repara ceva daca mi s-a intarit?

    RăspundețiȘtergere
  7. O pui intr-o punguta de naylon si poate pana maine se mai inmoaie. Cel mai porobabil fi a fost foaia prea subtir, fie a stat prea mult in cuptor

    RăspundețiȘtergere
  8. O reteta perfecta,am probat-o ...delicioasa turta dulce...am facut diferite forme si casute ...multumim pt toate postarile...copiii sunt incantati si adultii indulciti😁

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna dimineata!
    Tocmai ce am incercat reteta cu 2 zile in urma si este geniala. Am facut cateva turte dulci pentru teste si restul le voi face cu 3 zile inainte de Craciun. Chiar am cautat mult o reteta buna de turta dulce si aceasta m-a incantat cel mai mult. Imi place ca aromele condimentelor sunt foarte subtile, spre deosebire de cele din comert. Este o reteta foarte usor de facut si tocmai ce mi-am adaugat-o in caietul cu retete. :D Multumesc mult si abia astept sa incerc si royal icing.
    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna, m-am scăpat un pic mai mult cu bicarbonat la turta și are gustul intens de bicarbonat cum as putea salva turta dulce? mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. Multumesc este cea mai buna reteta din cate am facut pana acum,este delicioasa si gustoasa.Respect pentru tot ce faceti.!

    RăspundețiȘtergere
  12. Super arată! O întrebare: bicarbonatul se stinge cu zeamă de lămâie sau nu?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes