ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

4 dec. 2009

Negresa


Negresa este una dintre cele mai populare prajituri de casa si  pentru ca se face extraordinar de usor dar si fiindca este absolut delicioasa. 
Reteta mea de negresa este din caietul cu retete al mamei si este fara doar si poate cea mai buna negresa pe care am mancat-o vreodata.
Se preteaza foarte bine pentru a fi folosita ca blat de tort datorita consistentei sale umede sau poate deveni un desert de cinci stele daca o asociem cu un sos de ciocolata, un sos de vanilie, o cupa de inghetata, eventual putem adauga in compozitie fructe dulci-acrisoare cum ar fi visinele sau caisele. 
Si fiindca de-a lungul timpului am primit comentarii referitoare la ingrediente, utimele dati cand am pregatit-o am cantarit atat cu cana cat si cu cantarul de bucatarie, desi unii dintre voi ati spus ca o cana de faina este prea putin eu raman la parerea mea, o cana este suficienta, aluatul trebuie sa aiba consistenta unui pandispan, chiar putin mai subtie, doua cani de faina ar fi enorm de mult si la final nu vom otine sub nici o forma o negresa moale si umeda ci mai degraba un chec uscat. Am dat o cautare si pe google si am gasit foarte multe retete identice sau asemanatoare si toate aveau la ingrediente 1 cana de faina sau in grame 250 sau 300 gr faina. Va recomand si negresa de post, negresa de post cu merisoare, negresa cu caise, negresa americana-brownie sau negresa cu unt de arahide. (click pe cuvintele subliniate pentru retete)

 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici
 Ma gasiti si pe instagram aici.



Ingrediente negresa (ptr cca 30 bucati)






1 cana lapte  (250 ml)
1si 1/2 zahar (300 gr)
1 cana faina  (300 gr)
200 gr unt
3 linguri cacao
1 praf copt
3 oua


Mod de preparare negresa:




Se pun intr-o cratita pe foc untul, laptele, zaharul si cacao si se lasa la foc mic pana cand se omogenizeaza compozitia. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca. Pastram deoparte cateva linguri pe care le vom folosi pentru glazura.





Cand s-a racit se adauga galbenusurile, faina si praful de copt si se incorporeaza.



Se bat si albusurile spuma si se adauga la compozitia rezultata. Nu fiti tentati sa adaugati mai multa faina pentru ca in final veti obtine o negresa fada, uscata. Am facut de zeci de ori aceasta reteta, cu tipuri diferite de faina, si de fiecare data a iesit perfect!

 
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 30-40 minute. (dimensiuni tava 25/35) Nu trebuie lasata mai mult decat trebuie pentru ca negresa nu va mai fi moale si umeda ci ca deveni uscata.



Dupa coacere o lasam sa se racoreasca.


Glazuram prajitura, fie cu glazura pe care am oprit-o la inceput din compozitie, fie topim 100 gr de ciocolata impreuna cu doua linguri de ulei. 



Cat glazura este calda inca, presaram nuca de cocos si taiem negresa in forma de romburi sau patrate.




Pozele vechi:


Distribuie daca iti place:

102 comentarii :

  1. cat timp trebuie lasat la racit? multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Andrutza eu am lasat-o pana s-a racit de tot, se taie mai frumos

    RăspundețiȘtergere
  3. eu vreu sa incerc sa fac prajitura.nu stiu cum o sa iasa,dar in poza ta arata superrr

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim sper ca ti-a iesit prajitura, oricum e foarte gustoasa si foarte usor de facut

    RăspundețiȘtergere
  5. anonim, n-as putea sa-ti spun cu exactitate, la cuptorul meu a fost la maxim, cred ca depinde foarte mult si ce fel de cuptor ai

    RăspundețiȘtergere
  6. e una dintre cele mai simple si bune prajituri...
    Imi dai si mie o bucatica?..:))

    RăspundețiȘtergere
  7. sufer buna super pufoasa si creste foarte mult eu la fainaa am pus mai mult iar cuptorul lam dat la 260grade si mai tarziu am ridicat tava la mijlocul cuptorului

    RăspundețiȘtergere
  8. ma bucur ca ti-a placut , si eu am, negresa azi in plan , doar ca d edata asta o sa pun si nuca

    RăspundețiȘtergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc pentru reteta vecinik,mi-a iesit o super negresa

    RăspundețiȘtergere
  11. hopaaa, te-ai apucat de gatit vecinu ? Bravo, a stiut Viorica ce sa aleaga .Ma bucur ca ti-a iesit !

    RăspundețiȘtergere
  12. Super reteta! Ai uitat sa treci praful de copt la ingrediente :)

    RăspundețiȘtergere
  13. nu te supara care e cantitatea de zahar?

    RăspundețiȘtergere
  14. Am cautat tot felul de retete p net dar cea mai convingatoare este aceasta..Sper sa imi iasa cat de cat..sper !!

    RăspundețiȘtergere
  15. ce le face sa creasca atat?

    RăspundețiȘtergere
  16. praful de copt, l-am omis la ingrediente (mii de scuze, remediez acum) apare in poza cu ingredientele si este mentionat in modul de preparare.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am incercat si eu reteta si mi-a iesit super! In loc de margarina am folosit unt..si ca glazura am topit 70 g de unt cu 2 linguri de cacao plus zahar si am turnat deasupra. A iesit absolut delicios! Multumesc mult pt reteta.

    RăspundețiȘtergere
  18. sunt incantata ca aveti un caiet cu retete,imi place ca sunt retete simple,gustoase si ca prezentati reteta alaturi de imagini

    RăspundețiȘtergere
  19. A mea e la cuptor acum! Cred ca o sa iasa gustoasa tare. Colegii mei de apartament deja dau ronduri in bucatarie. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. La cate grade se coace prajitura? si pentru cat timp? multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu pot sa va dau astfel de amanunte fiindca am un cuptor obisnuit, tip vechi, fara gradatie!

      Ștergere
    2. O puneți la 150,180 grade și o încercați cu scobitoare, îți dai seama după cum arată dacă scobitoarea e uscata e făcută

      Ștergere
  21. nu te supara dar nu se poate pune si un pic de esenta de rom ?

    RăspundețiȘtergere
  22. CUM REUSITI SA O TAIATI IN ROMBURI?

    RăspundețiȘtergere
  23. nu crezi ca ai omis ceva faina din ingrediente ....cu o cana iti iese aluatul ca si pentru clatite ...hmm sau vrei sa faci mijto de oameni?
    bine ca mi-am dat seama si am mai adaugat ceva faina in rest a iesit delicioasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu exact cat am scris atat am pus, reteta este din caietul cu retet al mamei, ne-o facea mereu cand eram copii. Am mai explicat si pe la alte retete cum e cu faina, exista foarte multe tipuri, fiecare avand un grad de absortie diferit, probabil de aici si situatia creata. Compozitia de negrese oricum e destul de moale, e un aluat care curge, dar nu chiar ca cel de clatite ce-i drept :) Ma bucur ca pana la urma ai rezolvat si ca ti-a placut! :)

      Ștergere
  24. mai trebuia putina faina ! ...am pus si a iesit delicoasa :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Mi a ieșit o pleașcă , eram sigura s-ar am zis sa respect Rețeta ! 100% mai multa făina ! Asta e ! Rețete in bășcălie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singural care face "bascalie" esti tu! Eu fac mereu reteta asta si intotdeauna mi-a iesit perfect, si au facut-o si multi altii, cu siguranta ceva nu ai facut asa cum trebuie :) Si daca t uiti mai sus se pare ca a iesit si altora. Ba mai mult, p pagina de facebook a blogului exista un album cu poz ale prparatelor incercate de cititori, sunt si multe negrese acolo, se pare ca lor nu le-a iesit o "pleasca" :)

      Ștergere
  26. La ciocolata se poate pune si unt atunci cand se topeste ciocolata

    RăspundețiȘtergere
  27. Nu mi-e clar ce înseamnă 1 1/2 zahar.Bănuiesc ca unitatea de masura e cana.

    RăspundețiȘtergere
  28. cat timp se lasa la cuptor s ase coaca ?

    RăspundețiȘtergere
  29. A iesit excelenta..am mai pus o jumatate cana faina in plus...f bunaaaaa...

    RăspundețiȘtergere
  30. Am facut dupa aceeasi reteta si a iesit ssuuuuuuuuuuuuuuuuper!
    Dar am modificat ceva duminica si anume: am pus si cubulete de mar in compozitie si peste glasura am "aruncat" niste fulgi de migdale. Pe langa gust avea si un aspect...

    RăspundețiȘtergere
  31. O reteta foarte buna cu o jumatate de cana de faina in plus mi-a iesit super bine prajitura

    RăspundețiȘtergere
  32. Wow o fac mâine arata trăsnet . Ce ingrediente ușoare leam găsit imediat in casa :)) .

    RăspundețiȘtergere
  33. am incercat in seara asta reteta si au foarte bine doar ca mai trebuia o cana de faina. mi-am dat seama dupa consistenta compozitiei. eu am mai adaugat marmelada si nuci si a iesit foarte bine ....in concluzie faina cat cuprinde:)

    RăspundețiȘtergere
  34. Am facut prajitura si a iesit minunata. Am citit comentariile si am pus 1/2 cana de faina in plus, in rest am fost respectat reteta care a iesit foarte pufoasa si delicioasa. Mulțumesc Violeta!

    RăspundețiȘtergere
  35. serios? o cana cu faina? si te mai si contrazici ca iese bine din moment ce majoritatea de aici din cei care au facut prajitura spun ca au folosit mai multa faina...eu am pus doua cani cu faina si a iesit perfect.te rog sa filmezi reteta si sa te vedem cum pui tu doar o cana cu faina si-ti iese si bine..asta asa sa vedem cat suntem de prosti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga anonim, de ce crezi ca as fi vrut sa induc pe cineva in eroare, ce as fi avut de castigat din asta? Si cum pot sa modific cantitatea cand eu atat am pus, o cana?Cum as putea sa sustin altceva? Daca citesti comentariile si te uite in albumul cititorilor de pe pagina de facebook vei vedea ca nu toata lumea a adaugat faina, unora le-a iesit cu cantitatile date, chiar daca sunt si persoane care au mai adaugat jumatate de cana in plus. Cred ca am explicat pe undeva si cred ca ar trebui sa revin la termenul "faina cat cuprinde" poate asa va fi toata lumea multumita. Cantitatea de faina depinde de mai multe variabile, de exemplu diferite tipuri de faina au evidet diferite capaitati de absortie a lichidelor. Apoi conteaza si marimea oualor, unele sunt mai mari, unele mai mici, albusurile se bat, depinde si de cat de bine au fost batute albusurile si lista ar putea continua.
      O zi senina iti doresc iar data viitoare cand mai vii in vizita o sa te rog sa lasi atitudinea asta ostila care nuface bine nimanui, hai sa invatam sa fim mai buni, mai toleranti cu cei din jurul nostru :)

      Ștergere
  36. Am facut aceasta prajitura si a iesit...super. Eu am pus 250 grame faina.

    RăspundețiȘtergere
  37. Foarte buna reteta.a iesit pufoasa.merge si ca blat de tort.Complimente.super!!!!

    RăspundețiȘtergere
  38. A iesit din prima.foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  39. Salutare am dat din greseala peste aceasta reteta carea acum dupa ce am incercato vo recomand cu placere :-) la capitolul faina eu am pus cat cuprinde .... cu siguranta o sa mai incerc si alte retete.

    RăspundețiȘtergere
  40. Ce cantitate de lapte se pune mai exact ?

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna ziua cat timp se tine la cuptor astept raspuns ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte buna reteta, prajitura a crescut mult si e foarte pufoasa si gustoasa. Eu am ales sa pun doar o cana de zahar iar faina am pus in plus jumătate de cana.Felicitari pentru reteta!

      Ștergere
  42. Am facut si eu acesta reteta si mi-a iesit super!Eu am pus o cana si jumatate de faina ,iar reteta este extrem de usor de facut si prajitura foarte buna!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  43. Cit timp trebuie tinuta pe foc prima compozitie?

    RăspundețiȘtergere
  44. Am respectat reteta, a iesit delicioasa. Mulțumesc pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  45. Eu am facut cum scrie in reteta ..nici mai multa faina nici mai putina..si a iesit perfect..foarte buna reteta..felicitari

    RăspundețiȘtergere
  46. Prima compozitie care se pune pe foc se da in clocot sau doar se incalzeste ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am precizat si in reteta, doar pana se omogenizeaza compozitia! Nu trebuie lasata sa dea in clocot. Spor sa aveti!

      Ștergere
  47. Sunt foarte recunoscatoare ca am gasit reteta asta, pe care o pierdusem cu mult timp in urma si uitasem cantitatile si cum se prepara prima parte, cea cu untul, laptele si cacaoa. A iesit excelenta, asa cum ma asteptam. Eu am pus 4 oua, 300 g faina si doar jumatate pliculet de praf de copt. In plus, eu pun nuca si coaja rasa de portocale in compozitie, e o nebunie. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  48. Sa vedem cum iese . Am bagat o la cuptor

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua! Am facut aceasta prajitura de 4-5 ori! A iesit perfect! Imi puteti spune, va rog, cam cat cantareste (dupa ce tai marginile si o feliez) o portie exact ca in reteta? Macar o aproximare m-ar ajuta enorm! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur din toata inima sa aud asta! Din pacate nu va pot ajuta cu gramajul produsului finit, nu m-am gandit niciodata sa o cantaresc.

      Ștergere
  50. Galbenusurile trebuiesc batute inainte de a le adauga ori se pun asa intregi si apoi se amesteca cu totul?

    RăspundețiȘtergere
  51. Am facut exact dupa reteta si a iesit o bunatate! Chiar daca compoziția era moale, a crescut frumos. Am lăsat o aprox 50 de min.la cuptor la foc mediu.

    RăspundețiȘtergere
  52. Pentru persoanele cărora nu le-a ieșit rețetă, se înșală amarnic.... Mie mi-a ieșit perfecta exact cu ingredientele pe care le-am găsit pe acest site..... Respect maxim pentru aceasta doamna Postolache Violeta și va așteptăm cu mai multe retete... Si apropo.... Cea care a comentat ca i-ar fi ieșit pleacă aceasta compoziție..... Ne-am modernizat, suntem în anul 2020 și avem la îndemână,, mixeru'' în caz ca nu știați pentru a amesteca compoziția.... O zi faina va doresc și așteptăm mai multe retete

    RăspundețiȘtergere
  53. Wow,am urmat aproape exact reteta si a iesit suuuuuper. Pufoasa ca un burete. E prima oara cand las comment la o reteta, dar doamna, meritati multumiri. Chiar foarte buna a iesit, iar eu, credeti-ma, mai am multe de invatat in ale bucataritului. Dar reteta asta este atat de rapida si usoara si gustoasa, sigur o sa o repet curand.

    RăspundețiȘtergere
  54. Acum o pregatesc si eu cred ca e cea mai usoara reteta ...multumim mult sper sa imi iasa 🥰

    RăspundețiȘtergere
  55. Am respectat exact reteta si intotdeauna a iesit foarte buna prajitura ! si astazi vreau sa o mai fac inca o data .

    RăspundețiȘtergere
  56. Am tot cautat o reteta de negresa care sa nu necesite multe artificii, vase si ingrediente. Am respectat reteta dvs, numai ca am pus jumatate din cantitatea de zahar (nu imi plac prajiturile foarte dulci). A iesit super buna, intr-o zi am dat-o gata! Multumesc, Laura

    RăspundețiȘtergere
  57. P.S. La cuptorul electric am lasat-o 35 de minute la 180 de grade, sus-jos.

    RăspundețiȘtergere
  58. Este prăjiturica mea preferată 😺❤️

    RăspundețiȘtergere
  59. Aceasta este reteta perfecta de negresa. Nu este înecăcioasa nici prea umeda. Se face ușor și repede.
    Ps. Toate rețetele dvs îmi ies perfect. Și ce mi place cel mai tare este faptul ca nu adăugați drojdii sau praf copt mai mult decât trebuie doar ca să crească și sa devina toate un succes. Uneori , în bucătărie, mai și dam greș. Nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc din suflet pentru aprecieri si pentru incredere! Ma bucur tare mult ca a fost pe placul dumneavoastra!

      Ștergere
  60. Am uitat sa pun faina
    E vreo problema?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fara faina cu siguranta nu va iesi negresa, insa puteti improviza un desert, faceti un sos de zmeura sau caspuni, puneti deasupra bucati din desertul obtinut, si asezati alaturi un glob de inghetata de vanilie.

      Ștergere
  61. Mulțumesc cu tot sufletul pt reteta este minunata!

    RăspundețiȘtergere
  62. Fac aceeasi negresa cu diferenta ca la reteta pe care o am eu se pune apa in loc de lapte si pentru glazura se foloseste o ciocolata (100 g) peste care se pun 15 linguri din compoziția fiarta (cand se ia de pe foc). Inainte de a o pune peste blatul racit glazura se mai incalzeste putin pentru a deveni mai vascoasa, usor de intins peste blat. Cu prima ocazie o sa pu lapte in loc de apa

    RăspundețiȘtergere
  63. Tocmai ce am incercat-o azi . A iesit cum cum trebuie. Felicitari pentru reteta ! Nu credeam ca e asa de simplu de pregatit o negresa.

    RăspundețiȘtergere
  64. Chiar acum am prăjitura in cuptor , abia aștept sa vad cat de gustoasa este!

    RăspundețiȘtergere
  65. Multumesc pentru reteta. Am facut-o cu alta ocazie, iese perfect. Am insa o intrebare: vreau sa o fac si azi insa am descoperit ca nu am unt. Il pot inlocui cu ulei?

    RăspundețiȘtergere
  66. Buna ziua, cat ulei sa folosesc daca nu am unt? Tot 200 de ml ?
    Multumesc, Gabi

    RăspundețiȘtergere
  67. Eu folosesc reteta asta de ani de zile. Intotdeauna inlocuiesc untul cu aceeasi cantitate de ulei, iar in partea lichida, dupa racire pun rom. Dupa taiere, pun jumatatea de pahar de 'sirop' pe care am oprit'o inainte sa pun galbenusurile, si apoi presar nuca tocata. Reteta imi iese de fiecare data, asa ca nu va mai plangeti degeaba. Spor la treaba.

    RăspundețiȘtergere
  68. Bună la toată lumea! Am făcut și eu prăjitura cu cantitățile exacte din descriere și a ieșit minunată. Cea mai bună negresă. Acum o folosesc pe post de blat la o amandină, sper sa fie la fel de bună. Spor la bucătărit!

    RăspundețiȘtergere
  69. Salut Vio!
    Am incercat aceasta reteta respectand cu strictete gramajele. Tin sa precizez ca a iesit un desert pufos pe care l-am terminat la nici 10 min.dupa ce s-a racit cat sa poata fi mancat. Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes