ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

19 sept. 2015

Dulceata de smochine intregi


Dulceata de smochine intregi face parte din categoria dulceturilor rafinate, acelea ce se servesc in farfuriute  de cristal alaturi de un pahar de apa cristalina de izvor! Eu nu am avut nici farfuriuta de cristal nici apa cristalina de izvor dar m-am desfatat cu dulceata asta minunata si cu adevarat deosebita. Am avut muuulte smochine mari, dulci, carnoase, culese direct din copac si le-am pregatit in fel si chip: gem, dulceata, congelate, tarte si prajituri!

Ingrediente:

1 kg smochine
1 kg zahar
300 ml apa
zeama de la o lamaie
2 linguri zahar vanilat





Mod de preparare:

Spalam smochinele, taiem coditele si le intepam din loc in loc cu un ac.


Fierbem apa impreuna cu zaharul pana obtinem un sirop.


Adaugam smochinele, zeama de lamaie si zaharul vanilat si fierbem la foc mic.


Adunam din cand in cand spuma care se formeaza. Smochinele vor incepe sa isi schimbe culoarea.


Cand smochinele au inceput sa devina translucide dulceata este gata. Din pacate la mine una dintre smochine fiind prea coapta s-a desfacut la fiert si s-au imprastiat semintele in toata dulceata, asadar incercati sa nu folosii smochine foarte coapte.


Turnam dulceata fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil (eu spal bine borcanele si le pun in cuptorul cald pana sunt uscate bine) Infiletam capacele si intoarcem borcanele cu fundul in sussi le lasam astfel pana cand dulceata se raceste. Acest procedeu are ca scop sa impiedice patrunderea aerului. Pastram borcanele in camara la loc racoros.


Distribuie daca iti place:

15 comentarii :

  1. Mmmmmm, cea mai buna dulceata ! Bunica mea o facea in fiecare toamna, aveam in curte un smochin imens. Procedeul era acelasi, dar in plus, "infigea" in centrul smochinei, in partea opusa coditei, o bucatica mica de coaja de lamaie care-i dadea un plus de parfum ! Mi-ai rascolit amintirile :) !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, e deosebita! super idee cu coaja de lamaie, anul viitor voi incerca si asa!

      Ștergere
    2. Si bunica mea avea un smochin imens in curtea casei la la Buzău.

      Ștergere
  2. Foarte buna mi-a ieșit dulceață! Mulțumesc pt reteta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru reteta, o voi face si eu azi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cate ore se fierbe dulceata?Eu am aproape doua ore de cand fierb si inca nu e gata!Am pus 1 kg de smochine. multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Smochinele trebuie sa devina translucide si ca la orice dulceata daca puneti o picatura pe o farfurie trebuie sa se stranga ca o boaba de roua atunci cand este gata. Daca se imprastie in farfurie inseamna ca mai trebuie fiarta. Totusi doua ore pentru dulceata dintr-un kilogram de smochine mi se pare extrem de mult.

      Ștergere
  5. Eu le fierb de o ora si zeama e roza nu e maro ca in original o fi bine e prima data cand fac sper sa am noroc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Constantin Radu 20 Octombrie 2016
    Este adevarat, dulceasta de smochine este deosebita.
    Eu am plantatie de smochini si fac dulceata, pe care o vand la restaurante si hoteluri. Deasemenea este foarte solicitata si in cofetarii.
    Produc aproximativ 1000 borcane de 0,400 kg pe an.

    RăspundețiȘtergere
  7. multumim pt reteta acum trec la treaba pentru prima data va spun miine dimineata ce a esit va voi trimite si eu retete am foaete multe

    RăspundețiȘtergere
  8. Mulțumesc pentru sfat voi căuta și eu smochine și voi face dulceață pentru prima oară voi reveni cu poza

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pentru rețetă!
    Am să încerc rețeta.

    RăspundețiȘtergere
  10. De la mama stiu si eu reteta (este asemanatoare) doar ca in partea din varf a smochinei infigeam o bucatica de nuca. Aveam un smochin mare (in Constanta)pe care mama il acoperea bine pentru a-l ferii de ger intre anii 60-90. Acum sunt iernile blande.Mine fac si eu dulceata cu smochine primite de la vecina mea.Este cu adevarat o dulceata aparte.

    RăspundețiȘtergere
  11. Acum fac si eu dulceata dupa reteta ta din 10 kg de smochine.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu se face dulceațâ în cant mari 2-kg.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes