ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

11 apr. 2013

Turte pe plita


Mai tineti minte turtele pe plita? Copii fiind in fiecare dimineata ne rasfata bunica cu minunatiile astea de turte, si acum simt mirosul lor! Ce vremuri!
Turtele mele se numesc impropriu "pe plita" caci le-am copt intr-o tigaie de fonta, insa gustul e exact acelasi, gustul copilariei! Vezi mai multe din retetele copilariei aici (click pe cuvantul subliniat pentru retete).


Ingrediente turte pe plita:
(pentru 5 turte cu diametrul 28)

500 gr faina
250 ml apa calduta
7 gr drojdie uscata
1 lingurita sare

Mod de preparare turte pe plita:

Din ingredientele mentionate framantam un aluat pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Il impartim in 5 bucati egale, presaram suprafata de lucru cu faina si  framantam fiecare bila de aluat pana devine elastica si nelipicioasa.


Luam o bila de aluat si o intindem cu sucitorul pana ajunge la diametrul tigaii. Punem turta astfel obtinuta in tigaia de fonta incinsa in prealabil. Daca nu aveti o tigaie de fonta puteti folosi una de teflon sau tabla pe care coaceti vinete (daca aveti o astfel de tabla).


Coacem turta pe ambele parti pana incepe sa creasca si devine rumena. 
Se pot manca simple, in loc de paine sau in diverse combinatii.



Distribuie daca iti place:

23 de comentarii :

  1. intradevar imi aduce aminte de copilarie . ce bune erau turtele facute pe vatra

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce bune sunt!! Si mie imi aduc minte de vacantele petrecute la bunici!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu folosim ulei pentru coacere?sau le coacem in tigaie fare ulei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tocmai asta e ideea :)
      Coacerea se face fara ulei , deoarece pe plita nu se putea turna ulei, reteta este facuta in asa fel incat sa permita coacerea direct pe plita, in cazul asta , pe tigaia de fonta care are aceeasi compozitie ca partea superioara a sobei : Fonta :)

      Ștergere
    2. se coc in tigaie fara ulei....tigaia sa fie uscata, pentru ca aluatul cum are faina se va lipi daca tigaia e umeda...sunt foarte bune...eu fac din multa faina ca se mananca foarte mult...in special cand fac un bors de fasole. ;)

      Ștergere
  4. Numai bunica ne facea turte pe plita,erau delicioase, am sa incerc si eu sa le fac , au trecu 50 de ani de -atunci !

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu le fac in tigaia de Teflon,si presar si sare ...le servesc la salata de pui...sunt delicioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banuiesc ca rezultatul final e diferit fata de turtele facute pe plita...sau nu!?

      Ștergere
  6. Nu pot sa cred din plictiseala am dat de aceasta reteta ,gustul copilariei mele.Mi -au dat lacrimile cand am vazut turtele exact ca ale bunicii mele .multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am visat ca mananc turte

    RăspundețiȘtergere
  8. lipia din Moldova, am mancat si eu si mi-a placut tare mult la bunica sotului meu, D-zeu sa-o ierte! eu, de mult vream sa fac dar nu stiam cum, deoarece nu am vazut nicodata cum facea, acum am sa incerc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  9. Acum le fac si eu.Sitului meu ii plac foarte mult.Savoarea copilariei

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu le numesc cococi. Sunt foarte bune calde cu brânză. Şi le fac tot pe tigaie.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ies la fel si daca se fac în tigaie de ceramica?

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt foarte bune,dar intodeauna incercati sa le faceti ori pe plita sau orce este de fonta.Grosimea fierului incins le da coacerea perfecta,pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  13. A probar reteta super bine explicata..sotul meu incantat.

    RăspundețiȘtergere
  14. le-am facut de nenumarate ori si sunt exceptionale,acum ma duc sa framant ca nu am chef sa merg dupa paine ca este foarte departe de mine magazinul
    te pup si sa ai o zi de vineri cat mai frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  15. Mi-am notat rețeta!!!!😋 Mulțumesc!! Mulțumesc!!! Am mai căutat rețeta dar n-am găsit-o! Nu pot să cred ca am dat peste ea acum. Mamaia nu mai e demult,dar amintirea turtelor ei e încă vie... E gustul copilăriei mele, turtele din poză sunt aidoma cu ceea ce-mi aminteam. Și,da!!! Când le mâncam, granule de sare mi se spărgeau în dinți! Ce bune mai erau!!! Le voi face!!!Trebuie să le fac!!! 😘 Să ai parte de sănătate!!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes