ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

13 apr. 2013

Tort ecler



 Un tort simplu, insa de foarte mare efect.  Multumesc Bucataresele Vesele pentru reteta!



Ingrediente:

pentru aluat:

300 ml apa
150 ml ulei
200 gr faina
7 oua

pentru crema de vanilie:

1 l lapte
300 gr  zahar
6 galbenusuri
250 ml frisca lichida
2 plicuri gelatina
esenta vanilie

pentru crema de ciocolata:

50 gr ciocolata
50 ml frisca lichida
esenta rom

pentru glazura:

50 gr ciocolata amaruie
3 linguri zahar pentru caramel

Mod de preparare:

Fierbem apa impreuna cu uleiul. Cand clocoteste o dam deoparte si adaugam imediat faina amestecand rapid. Lasam sa se racoreasca.



Adaugam ouale unul cate unul si le incorporam. Trebuie sa rezulte o compozitie nu foarte groasa, care sa nu curga de pe lingura. Asadar cantitatea de oua poate fi  variabila in functie de marimea lor, de tipul de faina.


Tapetam o forma rotunda cu hartie de copt si cu ajutorul unui sprit facem niste linii circulare din aluat lasand putina distanta intre ele fiindca vor creste la copt. Incingem cuptorul in prealabil si le coacem la foc iute in primele minute apoi la foc mic. Nu deschideti absolut deloc usa in timpul coacerii pentru ca se vor lasa.


Cu ajutorul spritului intr-o tava facem gramajoare mici de aluat din care vom face minieclerele.


 Dam la cuptor pana se rumenesc. Cojile de ecler vor fi goale la mijloc. Le lasam sa se raceasca apoi le taiem in doua. 
Pentru o parte din ele am preparat o crema ganache de ciocolata. Am topit ciocolata impreuna cu frisca si am dat la rece pentru o ora apoi am adaugat esenta de rom si am mixat compozitia pana a devenit ca o crema. Am umplut 20 eclere cu crema de ciocolata si le-am dat la rece.


Asezam baza din aluat de ecler pe un platou si punem in jurul ei inelul reglabil pentru tort.


Preparam crema de vanilie.  Batem galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. Adaugam laptele si punem pe foc amestecand continuu pana incepe sa se ingroase. Dam deoparte si adaugam imediat gelatina dizolvata  conform indicatiilor de pe plic si esenta de vanilie. Lasam sa se racoreasca usor. Mixam frisca lichida pana se intareste si o incorporam in crema de vanilie. Umplem 10 eclere cu crema de vanilie si le lasam deoparte.
Turnam un strat subtire de crema peste blatul rotund de la baza apoi asezam in mijloc eclerele cu crema de ciocolata.
Pentru crema e ciocolata vom topi ciocolata impreuna cu frisca lichida, omogenizam si adaugam esenta. Lasam sa se racoreasca apoi o putem folosi.


  Turnam peste ele restul de crema si nivelam.


 Asezam pe margini eclerele umplute cu crema de vanillie.


Topim ciocolata si glazuram eclerele. Turnam glazura in fir subtire pe suprafata tortului. Dam tortul la rece pentru una-doua ore.


Caramelizam zaharul il dam deoparte si cand ajunge la temperatura potrivita tragem cu coada unei linguri de lemn formand o retea de fire de caramel cu care vom decora tortul.


Taiem felii cu un cutit bine ascutit pe care il vom trece prin jet de apa fierbinte  inainte de fiecare felie. 



Distribuie daca iti place:

33 de comentarii :

  1. Foarte faina idee! Chestiile alea din zahar musai trebuie sa le incerc si eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vai de mine ce nebunie dulce am gasit aici.E clar ca la noapte nu mai dorm si stau cu gandul doar la acest tort.Este minunat. Te felicit!

    RăspundețiȘtergere
  3. vai mi-e rau... iubesc eclerele....am incercat o singura data sa fac eclere , nu mi-au iesit si mi-a fost teama sa mai incerc si a 2 oara.

    RăspundețiȘtergere
  4. o perfectiune! dar n-as cumpara prafurile pt. crema, eu prefer varianta mai sanatoasa, preparata in casa, chiar daca ia mai mult timp.

    RăspundețiȘtergere
  5. Superb! Sublim! Super! o reteta originala care mai mult ca sigur este si foarte gustoasa

    RăspundețiȘtergere
  6. Vaaaaiii..m-am imbolnavit. Trebuie sa incerc neaparat.

    RăspundețiȘtergere
  7. WOOOOW!!!! Dar cum poate sa arate asa....asa bine?? E de vis, gustul nici nu vreau sa ma gandesc :D Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Cat de bine arata! Si mie imi plac eclerele tare, tare mult!

    Imi pare ca ti-a iesit chiar mai bine decat originalul, cel putin poza aceea cu felia te face sa-ti vina sa musti direct din monitor! :) Am bagat reteta pe lista cu "de facut".

    RăspundețiȘtergere
  9. Se pot umple eclerele cu crema de cacao si ciocolata. Sunt super gustoase.
    Oricum, felicitari pentru site-ul acesta cu retete pe care le urmaresc indeaproape.
    Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  10. mi-a iesit crema de vanilie fff moale..nu se pune amidon sigur?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu se pune amidon, se pune gelatina, consistenta fiind cea care s evede in fotografii, plus ca dupa ce sta la frigider se intareste si mai tare. In mod normal, daca este preparata corespunzator ar trebui sa fie suficienta pentru intreaga cantitate de crema. Totusi pentru siguranta maxima data viitoare poti adauga un pliculet in plus.

      Ștergere
    2. sa stiti ca si mie mi-a iesit crema f moale,de consisenta lichida.nicidecum nu arata teapana ca si in poza de mai sus

      Ștergere
    3. Nu stiu ce sa zi sincer.Nu sunt o incepatoare la capitolul torturi si prajituri dar din pacate e prima data cand mi-a iesit o crema asa moale.am folosit 6 galbenusuri de la oua mari. Le-am frecat bine cu zaharul apoi cu laptele si leam pus la foc.Din momentul in care au inceput sa fiarba pur si simplu s-a branzit crema, a ramas extrem de moale.Am fiert-o pana mia venit acru amestecand continu in speranta ca se va lega dar degeaba. la final am adaugat nu 20g de gelatina ci 3 plicuri adica 27g. Si credeti-ma ca stiu cum se foloseste gelatina. intradevar s-a ingrosat putin cand s-a racit dar nu suficient pentru a umple un tort de genul asta. Sincer am refacut crema dupa o alta reteta si am terminat tortul. In concluzie pentru mine totul e super pana la crema.

      Ștergere
    4. Crema NU se fierbe, se amesteca continuu doar pana incepe sa se ingroase, evident ca s-a taiat daca ati lasat-o sa clocoteasca, oricare ar fi reteta cremei de vanilie crema nu se lasa sa fiarba,data viitoare pentru mai muta siguranta o puteti pune la bain-marie, astfel nu mai exista riscul sa se taie.

      Ștergere
  11. Cat stau la cuptor? Ce inseamana foc iute, cate minute foc iute , cate minute in total?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuptorul meu fiind de tip vechi nu pot fi foarte exacta. Foc iute a insemnat foc maxim doar pana s-au umflat apoi am lasat flacara medie. In total eu le-am lasat cam 18 minute, dar depinde de cuptor.

      Ștergere
  12. Buna ziua! va rog, spuneti-mi , merele TREBUIE curatate de coaja? Influenteaza cu ceva?
    Multumesc si O ZI BUNA !

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua, am incercat reteta si a iesit ca in poze iar familia a fost foarte incantata atat de aspect cat si de gust. Multumesc pt reteta

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna seara de albusuri nu scrie nimik cand le punem...crema de vanilie nu iese sa uitat in reteta de faina...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa te rog frumos sa citesti cu mai mare atentie reteta si vei descoperi raspunsul la aceste intrebari, eu am explicat foarte clar. La coji scrie clar oua, si la crema galbenusuri, nu stiu de unde au aparut albusurile de care intrebi, iar faina iar nu stiu la ce te referi, la coji scrie clar cata si cand anume se pune faina, iar la crema nu se pune faina!

      Ștergere
  15. Din pacate nu am reusit sa fac crema de vanilie deoarece galbenusurile s-au branzit ... Un sfat mi-ar fi de folos. Pana la urma a iesit tortul dar spre rusinea mea a trebuit sa folosesc prafurile de budinca

    RăspundețiȘtergere
  16. Azi l-am facut si eu.
    Crema de vanilie e un dezastru. Sincer va spun, mi-e greu sa cred ca din ingredientele date, a iesit consistenta pe care o vedem in poze. Ori se adauga amidon, ori se scade din cantitatea de lapte.
    Pentru ganache-ul de ciocolata am dublat cantitatile si tot nu mi-a ajuns.
    Ideea e buna, prezentarea excelenta, reteta aluatului mi-a placut, dar restul lasa de dorit! Daca eram singura careia nu-i iesea crema, ma abtineam, ziceam ca e vina mea, dar vad ca nu doar eu am patit-o.
    Pacat de timpul si ingredientele irosite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, imi pare rau ca nu ti-a iesit, insa crede-ma chiar nu este reteta de vina, am facut-o de cateva zeci de ori fara probleme, cel mai probabil greseala a fost la crema de galbenusuri, acolo gresesc majoritatea persoanelor si taie crema. Crema de galbenusuri trebuie sa fie grosuta, are consistenta unei smantani nu foarte groase, care curge, apoi frisca se bate, deci este ferma si destul de tare, si in plus se mai adauga si doua plicuri de gelatina, deci 20 gr! Daca o luam logic chiar nu are cum sa iasa crema moale, cu siguranta aici undeva ceva nu ai facut bine, fie ai adaugat frisca peste crema calda, nu ai lasat-o sa se racoreasca, fie gelatina a fost prea calda, fie cum am spus initial crema de galbenusuri nu a fost preparata corect.
      In ceea ce priveste crema ganache de ciocolata cel mai probabil ai facut cojile de ecleri mari daca nu ti-a ajuns. Eu zic sa nu te descurajezi si sa mai incerci, cu siguranta iti va iesi pana la urma!

      Ștergere
    2. Apreciez ca mi-ati raspuns.
      Am mai facut crema de galbenusuri dupa alte retete, si nu mi s-a intamplat niciodata sa nu-mi iasa, pana acum. Nu s-a ingrosat si pace!
      Nu gelatina a fost problema, pentru ca a inchegat-o dupa cateva ore de stat in frigider. Dar tortul era deja compromis. Fiind crema subtire, chiar si adaugand frisca a ramas ca un lapte mai gros. In momentul in care am turnat-o peste coji, s-au ridicat la suprafata.
      Cojile intr-adevar le-am facut mai mari (au crescut, de fapt, fiind cuptorul foarte incins) dar mi-au si ramas multe.
      Practic, greseala mea a fost ca am continuat sa urmez pasii, desi am vazut ca nu e groasa crema, cum ar trebui.
      O sa mai incerc, cum am spus, imi place mult aspectul tortului, dar cu siguranta n-o sa mai folosesc reteta asta de crema.
      O seara placuta!

      Ștergere
  17. Multumesc pt reteta! Recunosc ca mi-a fost cam frica sa il incerc, avand in vedere comentariile referitoare la crema. Am respectat reteta si a iesit exact consistenta din imaginile de mai sus. Pentru un plus de siguranta, eu am pus 2 pliculete si jumatate de gelatina dar cred ca 2 ar fi fost totusi suficiente. Precizez ca laptele cu crema din oua cu zahar nu se ingrosasera f tare in momentul in care am luat cratita de pe foc, insa dupa ce am pus gelatinaa si am dat la rece, s-au inchegat. Merita incercat!

    RăspundețiȘtergere
  18. Intradevar iese o crema moale, prea moale. Important e ca se întăreste cu gelatina. Am facut tortul de doua ori, a doua oară am pus amidon de porumb.

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna! Mie mi-a iesit crema foarte moale. Dar gandindu-ma ca gelatina ar trebui sa functioneze la rece, am tinut-o la frigider 3 ore si s-a intarit, apoi am adaugat frisca. Cred ca ar trebui specificat in reteta ca trebuie lasata crema la rece pana se intareste, iar crema nu se fierbe, ci se tine pe foc pana devine de consistenta unei smantani. Ar fi mai usor pentru cei care incearca reteta.

    In rest- foarte gustoasa! Multumesc pentru reteta! 😀

    RăspundețiȘtergere
  20. L-am facut de trei ori respectand reteta Violetei intocmai si mi-a reusit de fiecare data. E drept ca la inceput am avut emotii cu privire la consistenta cremei dar in cele din urma s-a dovedit ca emotiile au fost nefondate. Ultimul tort a calatorit de la Constanta la Bucuresti si s-a "comportat" exmplar in timpul transportului. Imi pare rau ca nu am posibilitatea sa exemplific cu fotografii pentru a dovedi verdicitatea afirmatiilor mele.
    Multumesc pentru reteta, Violeta!

    RăspundețiȘtergere
  21. Violeta, te-as ruga sa-mi spui daca pot face crema de vanilie fara frisca lichida. Nu am acum in casa si as vrea sa fac un tort Karpatka. Tortul tau l-am facut o data si a avut maaaaare succes. Iti multumesc si iti urez un week-end minunat !

    RăspundețiȘtergere
  22. Din pacate crema a iesit mai mult ca o supa crema decat ca si o crema cu toate indicatiile respectate tind sa cred ca la atatea comentarii cu crema moale reteta nu este cea mai reusita nu stiu cum o sa iasa am pus crema la frigider sa vad daca se intareste 😑

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga anonim, imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar chiar nu este vina retetei! Da, poate mai gresesc si eu uneori, dar imi asum, imi cer scuze si modific, daca imi urmaresti blogul ar trebui sa stii asta! Aici insa chiar nu este cazul! Am facut tortul asta de atatea ori incat am pierdut si numaratoarea, de fiecare data mi-a iesit!
      Cu siguranta ceva, pe undeva nu a fost cum trebuie, crema contine gelatina si frisca batuta, deci nu are cum sa iasa ca o supa! Daca veti citi mai sus, in comentarii, veti vedea ca am mai explicat cuiva unde anume ar fi putut sa greseasca. Cu multa rabdare si atentie sunt convinsa ca veti reusi!

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes