ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

29 ian. 2023

Tort cu crema de iaurt si sos de zmeura

 
Pentru ca pe 22 ianuarie a fost ziua de nastere a lui Stefan, iar el iubeste zmeura, am pregatit un tort foarte simplu si destul de rapid as zice, tortul cu crema de iaurt si sos de zmeura. Nu aveam de gand sa public reteta, asa ca am facut doar cateva poze in graba,  chiar inainte sa ii cantam la multi ani sarbatoritului, dar, cum Stefan a mancat doua felii de nerasuflate, si a mai cerut-o si pe a treia (pe care evident nu a mai primit-o) a fost musai sa am reteta si pe blog, ca sa il mai pregatesc si cu alte ocazii. 
Pentru ca l-am sarbatorit in familie, eu nu am mai decorat tortul,  dar voi, daca doriti, puteti adauga niste zmeura proaspata si ceva frunze de menta deasupra, sau chiar si o glazura de ciocolata alba.
Va recomand si tortul cupola cu crema de vanilie si zmeura, tortul cu mousse de mure, zmeura si iaurttortul cu mousse de ciocolata si zmeura, tortul Rafaello cu zmeura sau tortul cu ciocolata alba si zmeura. Mai multe retete de torturi gasiti aici, mai multe retete cu zmeura gasiti aici
 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici


Ingrediente tort cu crema de iaurt si sos de zmeura

pentru blat 

2 oua 
2 linguri zahar pudra 
2 linguri faina 
1 lingura cacao 
 
pentru sirop 
 
200 ml apa 
3 linguri zahar tos
1 lingurita esenta rom 
 
pentru crema de iaurt
 
200 g iaurt simplu
200 g frisca lichida
10 g extract vanilie
15 g gelatina granule
 
pentru sosul de zmeura 

300 g zmeura
100 g zahar tos
5 g gelatina

Mod de preparare tort cu crema de iaurt si sos de zmeura 
 
Vom pregati mai intai sosul de zmeura, ca sa aiba timp sa se raceasca. Punem intr-un bol zmeura si zaharul tos, si le lasam sa fiarba pana cand capata consistenta unui sos. Eu am folosit zmeura congelata, dar puteti folosi si zmeura proaspata.  Pregatim gelatina conform indicatiilor de pe ambalaj si o amestecam in compozitie. Lasam deoparte sa se raceasca complet.


 
Pregatim apoi blatul. Separam albusurile de galbenusuri si mixam albusurile pana devin ferme. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea lucioasa. Incorporam galbenusurile, apoi adaugam faina si cacao si amestecam cu o spatula, cu miscari circulare, ca sa nu se lase bezeaua. Cantitatea de faina poate varia in functie de cat de mari sunt ouale, de faina folosita, etc E de preferat sa adaugati faina progresiv. Aluatul obtinut trebuie sa aibe consistenta pandispanului. Turnam aluatul in forma de tort cu margini detasabile tapetata cu hartie de copt. (diametru forma 24 cm) 

Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 10 minute.  Cand blatul este gata indepartam marginile formei si asezam blatul pe un platou, cu fata in jos. Indepartam hartia de copt. Eu prefer sa il asez astfel fiindca absoarbe mult mai bine siropul. Pregatim si siropul. Caramelizam zaharul si adaugam peste el apa cu atentie sa nu va accidentati. Adaugam romul si lasam deoparte sa se raceasca.

Pregatim apoi crema. Mixam frisca lichida (neaparat rece, de la frigider) pana cand devine ferma. Adaugam iaurtul si il incorporam. Eu folosesc frisca lichida Pilos si iaurt grecesc, dar puteti folosi orice alt iaurt natural, si eventual il lasati inainte intr-o sita, la scurs.

Preparam gelatina conform indicatiilor de pe ambalaj, apoi o adaugam in crema, si amestecam imediat cu o spatula pana cand o vom distribui uniform, in toata compozitia. Gelatina nu trebuie sub nici o forma adaugata calda in crema.

Incepem asamblarea tortului. Asezam in jurul blatului inelul reglabil pentru tort. Insiropam blatul dupa preferinte, noi de pilda preferam blaturile bine insiropate. Turnam peste blat jumatate din cantitatea de crema.

Punem deasupra cremei, din loc in loc, jumatate din sosul de zmeura rece. Cu ajutorul unui bat de frigarui trasam linii prin crema, astfel incat sosul de zmeura sa fie repartizat in mai toata crema.

Turnam deasupra restul de crema apoi sosul de zmeura ramas si procedam la fel ca prima data. Dam la frigider peste noapte.

Desfacem cu grija inelul din jurul tortului. Eu am trecut de jur imprejur cu lama unui cutit, ca sa se desprinda mai usor si sa nu se rupa crema.  Taiem felii, cu un cutit bine ascutit. Din cantitatile data am obtinut circa 8 felii foarte generoase, dar le puteti taia fara problema mai subtiri si sa obtineti chiar si 12 felii.


Distribuie daca iti place:

2 comentarii :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes