ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

5 ian. 2023

Racitura (piftie) de curcan

Racitura (piftia) de curcan este unul dintre cele mai apreciate preparate din perioada rece, e nelipsita de pe masa de Craciun sau de Revelion, dar sunt si zone ale tarii unde se prepara si de Boboteaza.
Mult mai usor de digerat decat cea de porc, racitura de curcan este si foarte gustoasa, si se pot bucura de ea si persoanele cu probleme de sanatate, care nu pot consuma carne de porc.
Va recomand si racitura de porc dar si racitura de pui, fiecare are gustul si farmecul ei. Mai multe retete cu carne de curcan gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor)
 

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici


Ingrediente racitura de curcan

2 kg carne curcan (piept, aripi, spinari, gaturi)
3 morcovi (optional)
5-6 catei usturoi
cateva foi dafin
1 lingura boabe piper
sare dupa gust

Mod de preparare racitura de curcan

Mai intai vom pregati carnea. Eu am avut carne de la curcan crescut in curte, dar si o aripa de la un curcan din comert. Daca aveti dar carne din comert va recomand sa folositi mai multe gaturi, pentru ca racitura sa se inchege mai bine.  Punem carnea intr-o oala incapatoare. 

Adaugam foile de dafin, sare si boabele de piper. Curatam morcovii, ii spalam si ii adaugam. Daca nu va place ideea de a adauga legume, atunci renuntati pur si simplu la morcovi.

Completam cu apa. Proportia depinde si de cat de multa zeama va doriti, noua de pilda nu ne place racitura cu multa carne, dar preferam sa avem mai multa zeama. Punem racitura sa fiarba la foc mic.

Din cand in cand vom aduna spuma care se formeaza pana cand nu se va mai forma deloc spuma. Spre final am adunat spuma cu o sita deasa. Fierbem in continuare pana cand carnea cade de pe oase. Eu am fiert-o circa 3 ore, dar timpul de fierbere poate varia, pentru ca depinde de mai multi factori, pornind de la tipul aragazului (pe gaz, electric sau pe butelie) si pana la varsta curcanului. Adaugam usturoiul, si, daca este cazul, mai adaugam sare. Atat cantitatea de sare, cat si cea de usturoi pot varia in functie de gustul fiecaruia.
Dam deoparte sa se raceasca. Daca ati folosit pasare de tara, si mai ales daca ati avut mai multe gaturi, cu siguranta racitura va incepe sa se inchege usor inca din momentul racirii. Daca totusi racitura nu pare sa dea semne ca se va inchega atunci puteti adauga gelatina, preparata conform indicatiilor de pe ambalaj. Gelatina este un ingredient natural, si este formata in principal din oase si cartilaje. Dupa ce se raceste, daca este prea grasa, putem degresa racitura adunand cu o spumiera si indepartand grasimea. La mine nu a fost cazul.

Scoatem cu o supiera carnea, o desfacem bucati si o asezam in boluri. Fiecare pune atat cat doreste, eu prefer sa pun mai muta zeama si mai putina carne. In fiecare bol am asezat si cateva felii de morcovi, pentru un aspect frumos. De data aceasta eu am folosit un singur bol, iar restul de racituta am pus-o in recipiente de unica folosinta, cu capac, pentru ca aveam nevoie sa le pot transporta.

Strecuram zeama prntr-o sita deasa, deasupra careia am asezat si o bucata de tifon. Turnam zeama in fiecare bol. 

Dam la frigider peste noapte.
Daca totusi ati observat abia dupa ce racitura a stat la frigider ca nu se incheaga, o puteti reincalzi, dar fara sa o fierbeti, si adaugati atunci gelatina. In general pe plicul de gelatina este indicata si proportia gelatina-lichid, dar, de data aceasta, vom adauga gelatina in functie de cat este de inchegata racitura. Daca nu s-a inchegat deloc respectam proportia indicata, daca este aproape inchegata adaugam mai putina.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes