ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

2 dec. 2015

Nuci umplute cu crema



Eheheeee, cate amintiri am legate de reteta de nuci umplute cu crema! Nu era Craciun sa nu ni le pregateasca mama asa ca intotdeauna voi asocia nucile umplute cu Craciunul! Sarcina noastra era sa curatam marginile si apoi dadeam nucile umplute  prin zahar pudra. Nu le mai facusem de muuulta, de prea multa vreme si cand mama mi-a adus formele (pe care le urcase undeva prin pod) m-am bucurat ca un copil. E drept, e ceva de munca la nucile astea insa merita efortul si cel mai mult imi place ca se fac cu cel putin 3-4 zile mai inainte ca sa se inmoaie de la crema, asadar sunt perfecte pentru sarbatori!

Nu stiu sa va spun exact cate nuci mi-au iesit fiindca eu am avut si o forma de conuri si am facut si unele si altele, insa in caietul mamei, in dreptul retetei, era scris ca ies 100 de bucati, depinde insa si de forma, nucile mele sunt destul de mici.
Va recomand si paleurile cu crema de ciocolata, fursecurile ciupercute, semiluna, tavalita si cornuletele fragede cu untura. Mai multe din retetele copilariei gasiti aici (click pe cuvintele subliniate pentru retete).

Ingrediente nuci umplute cu crema:

pentru coji:

4 oua
200 gr zahar
500 gr untura
1 lingurita otet 
1200 gr faina

pentru crema:

200 gr unt
200 gr zahar pudra
100 gr ciocolata amaruie
1 lingura cacao
esenta rom 

pentru pudrat:

100 gr zahar pudra





Mod de preparare nuci umplute cu crema:

Mixam ouale cu zaharul pana se topeste zaharul si compozitia devine cremoasa. Adaugam untura moale, la temperatura camerei si otetul.



Mixam pana la omogenizare.


Adaugam faina si framantam pana obtinem un aluat compact si usor lipicios. Mie  mi-a intrat exct un kilogram si doua sute grame faina insa e posibil ca voua sa va trebuiasca mai mult sau mai putin, depinde de tipul de faina de cat de mari sunt ouale, etc. Asadar cel mai sigur adaugati faina putin cate putin. In caietul mamei era trecuta "faina cat cuprinde" dar fiindca de-a lungul timpului am observat ca nu va place acest termen am hotarat sa o cantaresc.


Dam la frigider pentru cel putin 30 minute aluatul apoi vom modela bilute. Cat de mari sunt bilutele depinde de marimea formei, ale mele au fost mici pentru ca forma este mica.


Asa cum spuneam am folosit forma mamei veche, de fonta, am lasat-o la incins pe aragaz, la foc mic apoi am uns-o cu putin unt. Asezam bilutele in forma. 


Inchidem forma si presam usor si coacem nucile cca 1 minut pe fiecare parte direct pe ochiul de la aragaz la foc mediu. Cel mai sigur e sa verificati cand si cand sa nu le ardeti, acum se gasesc in comert forme din diverse materiale asadar difera timpul de coacere de la una la alta. La prima tura e posibil sa se lipeasca, de la a doua va merge totul struna si veti sti exact cat dureaza coacerea.


Fiindca am avut si forma de conuri de brad, am modelat si cateva batoane din aluat, le-am pus in forma si am presat.


Le-am copt pe ambele parti.


Rasturnam cojile pe un platou si urmeaza munca ceamai grea curatarea marginilor. e depreferat sa faceti asta cat sunt calde inca fiindca va merge mult mai usor. Eu cat statea o tura la copt le curatam pe cele din tura anterioara.


Pregatim crema. Mixam untul moale cu zaharul pudra pana obtinem o crema fina. Adaugam cacao, esenta de rom si ciocolata topita. Eu am folosit un aparat pentru topit ciocolata, daca nu aveti un astfel de aparat o puteti topi la bain marie (puneti ciocolata intr-un vas aflat deasupra unui vas cu apa fiarta aflat pe foc si amestecati pana este complet topita).


Mixam panala omogenizare. Daca este prea moale o damputin la frigider cat sa se intareasca foarte putin (dar nu de tot) ca sa putem umple nucile cu ea.



Umplem nucile doua cate doua si apoi le dam prin zahar pudra. Eu am folosit zahar pudra cu aroma de vanilie.


Asezam nucile pe un platou si le dam la rece. Le lasam cel putin pana a doua zi ca sa se patrunda si sa se inmoaie de la crema.


Asteptarea e cea mai grea dar merita, sunt delicioase, nu-i asa?


Distribuie daca iti place:

22 de comentarii :

  1. Vio, cautam de mult reteta pentru cojile de nuci.
    Imediat voi pregati o tura, de antrenament, astfel incit de Craciun sa fac o surpriza copiilor.
    Multumesc si voi reveni cu impresii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da sunt super am sa încerc sa le fac ,dar asi vrea sa stiu si reteta de biscuiti de casa

    RăspundețiȘtergere
  3. daca nu am forma de nuci care poate fi alternativa pentru copt?grazie

    RăspundețiȘtergere
  4. Cata cacao?la ingrediente nu apare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am facut si eu ieri reteta asta si au iesit super. Crema nu a fost îndeajuns dar asta nu a fost o problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut! Cred ca depinde si de marimea nucilor, ale mele au fost micute, din cate am observat sunt si forme mai mari.

      Ștergere
  6. Nu puneti in alutul pentru coji si un praf de copt, amoniac sau bicarbonat?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună ziua am făcut reteta de nuci exact ca în reteta și mi s-a sfărâmat aluatul deabia l-am pututuror modela , unde am greșit ?

    RăspundețiȘtergere
  8. De unde aveti formele de copt? Par a fi din fonta?

    RăspundețiȘtergere
  9. Cat unt trebuie, mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  10. Mulțumesc pentru rețetă, foarte bune

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna, am incercat sa fac reteta. Aluatul pare sa fie in regula, dar mi se lipesc in forma. Cum pot sa le coc altfel? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La prima tura se mai intampla sa se lipeasca, reluati si incercati sa ungeti bine forma cu untura topita sau unt topit. Nu ar trebui sa fie probleme daca forma este in regula.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes