ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

8 sept. 2013

Dulceata de smochine



Dulceata de smochine e fina si aromata, cu un gust deosebit, merita sa o pregatiti!


Ingrediente:

1 kg smochine
500 gr zahar
100 ml apa
zeama de la jumatate lamaie
50 gr zahar vanilat



Mod de preparare:

Spalam smochinele, le taiem coditele si le taiem felii.




Facem un sirop din apa si zahar si dupa ce da in doua-trei clocote adaugam smochinele.


Adunam spuma care se formeaza. 


Adaugam zeama de lamaie si zaharul vanilat.  Fierbem pana dulceata incepe sa se lege. Punem o picatura de dulceata pe o farfurie, daca aceasta va ramane ca o picatura d eroua dulceata este gata, daca se va intinde pe farfurie atunci mai trebuie fiarta.


Turnam dulceata fierbinte in borcane. 


Distribuie daca iti place:

18 comentarii :

  1. Draga mea, cred ca o sa incerc sa fac si eu :-) (Am mancat gem de caise cu smochine si mi-a placut foarte mult faptul ca smochinele dadeau un gust minunat si ma gandeam cum ar fi un gem sau dulceata numai din ele)
    Cateva intrebari:
    1. Cate borcane ies dupa reteta ta?
    2. Eu am sa fac gem caci ai mei nu sunt obisnuiti cu dulceata( si nici nu vor sa incerce!), in afara faptului ca trebuie sa tai smochinele foarte mici, ce m-ai trebuie sa i-au in considerare?
    Multumesc mult!!
    Te pup xx

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar are o aroma deosebita, e o adevarata delicatesa culinara! Mie mi-au iesit 3 borcanele de 400 gr. Daca faci gem intr-adevar trebuie sa tai foarte mici,sau eventual sa dai la robot smochinele si sa fierbi pana capata consistenta gemului.
      Muuulti pupici!

      Ștergere
  2. Ce misto arata!
    Daca gasesc smochine la pret bun am sa fac si eu macar cateva borcanele.Mersi de reteta!
    Te puuup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dulceata de smochine era un ritual cand eram eu mica. Bunicii aveau in curte un smochin mare si toata familia se bucura de aceste fructe minunate.
    La noi in zona, dulceata se face din fructele intregi, iar in interior, pe partea opusa coditei se introducea o bucatica mica de coaja de lamaie care ii conferea o aroma deosebita.
    Exceptionala !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mmmm, ce minunat, si ai mei au un smochin in curte insa e inca mic si nu face prea multe fructe! Am mancat la cineva dulceata din smochine intregi, era intr-adevar foarte buna, nu stiam de coaja de lamaie, foarte interesant!

      Ștergere
    2. Acum fierb dulceata si am incercat si cu coaja de lamaie, care parca ar vrea sa evadeze din smochine....:)

      Ștergere
  4. TE ROG SA IMI SPUI SE PUN CU COAJA CU TOT?NOI LE MANCAM FARA COAJA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cu tot cu coaja. Si eu mananc smochinele fara coaja, in dulceata insa capata cu totul alt gust.

      Ștergere
  5. Asa cum spunea Mihaela, smochinele sunt mult mai bune intregi daca dimensiunea lor nu e prea mare. Introducerea cojii de lamaie in smochina nu e o idee rea. Se poate adauga si miez de nuca sau alune prin dulceata. Totul depinde de gust. Smochinul meu e chiar in fata blocului si din ele se infrupta oricine ii plac smochinele.
    Va doresc pofta buna...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De data asta au fost marisoare, dar cu prima ocazie cu siguranta voi incerca cu ele intregi.

      Ștergere
  6. Am incercat reteta si deja sunt dependenta de ea...de azi dimineata ma uit luuuung si gales la borcane,dar incerc sa fiu barbata si sa nu dau,inca,iama in ele...am citeva nelamuriri:mie imi place totul fooooarte dulce,daca gusti din cafeaua mea faci coma diabetica :-) dar, totusi,dulceata mi-a iesit fff dulce,chiar si pentru gustul meu...au fost smochinele prea dulci sau poate faptul ca nu am avut zahar vanilat cit scrie in reteta ?n-am pus decit 3 pliculete x 8 gr plus o fiola,care avea si ea vreo 2...intrebarile sunt pur retorice pentru ca deja miine am planuri mari cu un borcanas,chiar de la prima ora,piine cu unt si dulceata si o cana de lapte bun-bun de tara..POOOP

    RăspundețiȘtergere
  7. Am cumpart 10 smochine ai dar nu sunt asa de copate, asa ca fetele mele nu vor sa le manance asa proaspete deci o sa fac dulceata de smochine dupa reteta dumneavoastra spar sa-mi iasa. Am vazut mai multe comentarii care mau incurajat asa ca am sa incerc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca,nu e foarte complicat si iese EXTRAORDINAR de buna...eu,deja am terminat-o,astept vineri cind plec la tara sa mai gasesc smochine si sa repet ''operatia'' :-)

      Ștergere
  8. Multumesc pentru reteta, dulceata are un gust minunat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc pentru reteta astăzi o voi face si eu...imi place foarte mult genul de smochine

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes