ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

12 ian. 2010

Prajitura Alba ca zapada

Prajitura Alba ca zapada sau Lamaita este una dintre cele mai iubite prajituri ale copilariei. Reteta mamei mele de Alba ca zapada este cu crema de gris, si dupa parerea mea este si ce mai buna. De-a lungul timpului am mancat la vecini, cunostinte sau petreceri si varianta cu crema de lapte si faina a acestei prajituri, insa nu mi-a placut la fel de mult. Asadar am pastrat reteta mamei, si i-am adaugat in plus glazura de ciocolata alba si am presarat deasupra cocos.
Va recomand si prajitura Albinita, prajitura Televizor, prajitura Krantz sau prajitura cu foi si crema. Mai multe retete de prajituri gasiti aici. Mai multe retete ale copilariei gasiti aici.  

 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici 



Ingrediente prajitura Alba ca zapada

pentru blat

50 g miere
50 g unt 
150 g zahar
50 ml lapte
7 g bicarbonat de amoniu
1 lingurita otet
1 ou
500 g faina

pentru crema

1 l lapte
200 g gris
200 g unt
100 g zahar pudra 
zeama de la o lamaie

pentru glazura

100 g ciocolata alba
100 ml smantana dulce pt frisca
 50 g cocos

Mod de preparare prajitura Alba ca zapada

Punem intr-un vas, la foc mic, mierea, untul, zaharul si laptele si le lasam pana cand sunt topite toate. Dam deoparte sa se raceasca.

Adaugam oul si bicarbonatul de amoniu stins cu otet si amestecam.

Adaugam faina si framantam pana vom obtine un aluat compact. Impartim in trei aluatul si intindem trei foi pe care le vom coace in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 10 minute. dimensiunea foilor aproximativ 32/25
Mirosul va fi destul de neplacut, datorita amoniacului, dar nu va speriati, la final gustul nu se va simti, amoniacul are doar rol de a fragezi foile. Cand se vor raci foile vor fi tari, chiar casante, dar este normal sa fie asa, se vor inmuia dupa ce vom pune crema.


Pregatim crema. Fierbem laptele cu grisul pana cand grisul incepe sa se ingroase. Vom amesteca continuu ca sa nu se formeze cocoloase. Lasam deoparte sa se raceasca complet.
Mixam untul cu zaharul pana devine cremos si il adaugam peste crema de gris. Incorporam si adaugam lamaia. Eu am pus zeama de la o lamaie intreaga, dar cel mai bine este sa puneti cate putin si sa gustati, unele lamai sunt mai acre altele mai putin acre, unele pot avea zeama mai multa, unele mai putina.

Impartim crema in doua parti egale. Punem prima foaie pe un platou si intindem deasupra un strat de crema. Asezam a doua foaie presam si intindem al doilea strat de crema. La final adaugam ultima foaie, punem deasupra o greutate si lasam astfel 5-10 minute.

Dupa 5-10 minute dam greutatea deoparte si glazuram prajitura. Punem ciocolata alba si smantana dulce pentru frisca intr-un vas, la foc mic si amestecam continuu pana cand ciocolata este complet topita. Daca nu ati mai lucrat cu ciocolata este mai bine sa topiti ciocolata la bain-marie, pentru mai multa siguranta. Intindem glazura pe toata suprafata prajiturii si presaram deasupra cocos. Dam la rece pana a doua zi, ca sa se intrepatrunda aromele si sa se inmoaie bine foile.


A doua zi vom taia prajitura in romburi sau cuburi, cu un cutit foarte bine ascutit. 



Si alte poze, aceeasi prajitura:



Distribuie daca iti place:

27 de comentarii :

  1. Delicios. O sa incerc si varianta asta de crema.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am tot incercat diverse variante,dar asta mi-a placut mai mult fiindca e usor acrisoara si per ansamblu da un gust bun prajiturii

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a placut foarte mult aranjamentul tau, Vio daga, astfel incat l-am preluat si eu.
    Iar la mijloc am pus o capsuna.
    Multumesc pt. idee!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru aceasta reteta! Este prajitura copilariei mele, mama a pierdut reteta si am mai gasit eu alte variante dar au fost modificate. Acestea sunt foile care-mi plac deci in curand o sa ma apuc de copt !

    RăspundețiȘtergere
  5. Cami ,daaa, tot din copilarie stiu si eu reteta asta, tare ne mai placea !

    RăspundețiȘtergere
  6. Iti multumesc pentru reteta mia placut foarte mult

    RăspundețiȘtergere
  7. foile cand se coc nu se intorc

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata foarte bine prajitura. Ma gandesc ca e la fel de buna, precum arata. Saptamana viitoare o voi face si eu. Abia astept! Multumesc pt reteta!

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Vio,

    Eu locuiesc in Olanda si aici nu gasesc amoniac.
    Pot folosi alteceva in schimb?

    Multumesc pentru ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  10. E super prajitura.o intrebare plicul de zahar pudra ce gramaj are? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. "Un pachet de unt" cîte grame trebuie să aibă? Aici, în Canada pachetul de unt are 454gr.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 250 de grame are un pachet de unt normal

      Ștergere
    2. Greutatea de 250gr o au pachetele de margarina, un pachet de unt are 200gr

      Ștergere
  12. tava se unge cu ceva cand punem foile?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foile se coc pe fundul tavii-( tava intoarsa cu interiorul in jos ) , tava doar se tapeteaza bine cu faina ! Iar foile nu se intorc in timpul coacerii !!

      Ștergere
  13. buna ziua! as vrea sa incerc reteta d-voastra dar pt ca sunt in italia si difera produsele, vroiam sa stiu,daca se poate cate gr are pachetul de unt,plicul de zahar pudra si cana de gris cat trebuie sa aiba???? vad ca au mai intrebat si altii dar n-ati raspuns, va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pachetul de unt are 200 gr iar cana 250 ml, pliculetul de zahar vanilat are in jur de 10 grame cred

      Ștergere
    2. va multumesc din suflet! multe felicitari pt retete,sunt extraordinare,exact cele ale copilariei. (am incercat deja cateva) :)

      Ștergere
  14. Foarte buna prajitura multumesc pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  15. Amoniacul se poate inlocui cu praf de copt? Mulțumesc si felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nici eu nu gasesc amoniac in US. Iese foaia si cu praf de copt si cat sa pun? Arata minunata, tare gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  17. Deci NU acestei rețete. Din cantitatea de coca, mi au ieșit niste foi sfrijire, subțiri am tras de ele să iasă acolo un 30cm...nicio șansă.
    Crema in schimb, din belșug. O tai de Crăciun să vad ce a ieșit. Dar că prăjitura postată in poze, NU ARE CUM.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pregatesc Alba ca zapada dupa aceasta reteta de ani buni, si mama mea o pregatea, si INTOTDEAUNA mi-a iesit, atat mie cat si ei, fara nici un fel de probleme! In plus mii de cititori au pregatit-o cu succes. Asadar, va rog, NU mai dati vina pe reteta, obisnuiti-va sa va asumati atunci cand nu va iese ceva, si intrebati-va ce anume nu ati facut bine!

      Ștergere
    2. Într-adevăr cantitățile nu sunt accurate. Aluatul impartit in trei iese o foie ca un fir de par de subțiri daca intindem pana la 30/30cm

      Ștergere
  18. Buna ziua. O reteta delicioaaaaasa, multumesc. Va rog sa imi spuneti, cu ce se poate innlocui amoniul?? Multumesc🌹

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes