ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

30 iun. 2014

Tort Raffaello cu zmeura


Ieri am sarbatorit ziua onomastica a sotului, si evident am marcat momentul cu un tort. Fiindca Alexandra a zis: "Sa fie cu cocos si sa aiba bombonele!" am decis sa fie tort Rafaello. Si fiindca nu ne plac torturile foarte dulci am echilibrat gusturile adaugand straturile de zmeura. A fost un tort perfect, simplu, clasic dar foarte gustos si vi-l recomand din toata inima.

Si pentru ca am primit mai multe comentarii de-a lungul impului, referitoare la consistenta cremei, vin cu cateva precizari. Cateva persoane au spus ca este prea moale consistenta cremei, foarte multi au spus ca le-a iesit perfect, dar am avut si cateva persoane (mai putine ce-i drept) care au afirmat ca le-a iesit prea consistenta crema, cel mai probabil conteaza si tipul de ciocolata si tipul de smantana pentru frisca folosit, de aici si diferenta. In momentul in care am pregatit tortul eu am folosit exact cantitatile date in reteta, dupa cum se vede in fotografii crema nu este tare, dar suficient de ferma incat sa sustina stratul urmator. Am pe blog si reteta de ganache de ciocolata alba cu cantitate dubla de ciocolata fata de frisca, dar consistenta aceleia este cu mult mai ferma, mai tare decat cea folosita pentru tort. Gasiti reteta aici. (click pe cuvantul subliniat) Nu pot modifica nici cantitatile din reteta, pentru ca eu acele cantitati le-am folosit, asa ca voi lasa la latitudinea voastra daca doriti varianta mai ferma, sau cea mai putin ferma, ca sa zic asa.


Ingrediente tort raffaelo

pentru blat:

8 oua
8 linguri zahar
8 linguri apa
10 linguri faina
6 linguri cocos
1 plic praf de copt

pentru crema de ciocolata

500 ml frisca lichida
400 gr ciocolata alba
1 pastaie vanilie

pentru crema de zmeura

250 gr zmeura
100 gr zahar brun
50 ml apa
5 gr gelatina

pentru sirop:

200 ml lapte
200 gr nuca cocos
100 gr zahar
2-3 linguri lichior cocos (optional)

pentru decor

200 ml frisca lichida
50 gr nuca cocos
10 bomboane raffaello

Mod de preparare tort raffaelo

Batem albusurile spuma si cand devin ferme adaugam zaharul. Mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Adaugam galbenusurile si apa.



Omogenizam si adaugam faina, praful de copt si nuca de cocos.


Amestecam  pana ce  sunt incorporate total.


Tapetam forma de copt cu margini detasabile cu hartie de copt si turnam compozitia in ea apoi o nivelam. dimensiunea formei este de 32 cm.



Dam la cuptor pana se rumeneste usor.



Lasam sa se raceasca apoi scoatem blatul din forma. Dupa cum vedeti blatul nu este foarte inalt.


Taiem blatul in trei.




Pregatim apoi crema. Punem frisca lichida intr-un vas si adaugam ciocolata rupta bucatele. Eu am folosit frisca Meggle si ciocolata Derby.
Daca nu ati mai lucrat cu ciocolata pana acum si sunteti incepator in ale bucatariei va recomand sa puneti vasul la bain-marie si sa amestecati pana se topeste complet ciocolata. Daca aveti putina experienta si folositi un vas cu fundul gros puteti pune direct pe flacara, la foc mic, si amestecati continuu pana la omogenizare. O alta varianta ar fi sa incalziti frisca pana ajunge la punctul de fierbere (fara a o lasa sa fiarba) moment in care o dati deoparte, adaugati ciocolata si amestecati energic pana ce se topeste toata ciocolata.


Amestecul obtinut il vom da la frigider pentru cel putin o ora, eventual puteti pregati cu o noapte inainte.  In imagine se observa consistenta cremei.


Adaugam semintele pastaii de vanilie pentru o aroma intensa, de vanilie.


Mixam apoi pana obtinem o crema  de ciocolata.  Veti observa cum crema se va albi si aproape isi va dubla volumul.




Pregatim compozitia de zmeura: Punem zmeura intr-un vas si adaugam si zaharul brun. Dam in cateva clocote apoi o dam deoparte sa se raceasca. Dizolvam gelatina conform indicatiilor de pe ambalaj si adaugam in compozitie.




Pregatim siropul astfel: Punem intr-un vas laptele, zaharul si nuca de cocos. Cantitatea de zahar poate varia dupa gustul fiecaruia.  Dam intr-un clocot si apoi strecuram compozitia printr-un tifon. stoarcem bine ca sa se scurga tot siropul iar cocosul ramas il aruncam. Optional puteti adauga lichior de cocos pentru un gust mai intens. Eu nu am pus fiindca din tort au mancat si copii.
Incepem asamblarea tortului. Asezam primul blat, punem in jurul lui inelul reglabil pentru tort si il insiropam.


 Intindem peste el jumatate din crema de zmeura.


Apoi punem jumatate din crema de ciocolata.


 
Continuam pana la ultimul blat. Dam la frigider, de preferat peste noapte apoi desfacem cu grija inelul din jurul tortului.


Batem frisca si imbracam tortul in frisca (pastram cateva linguri de frisca pentru ornat).


Presaram nuca de cocos pe toata suprafata tortului.


Punem frisca ramasa intr-un pos si facem 10  "moturi" de frisca. Pe fiecare asezam cate o bomboana raffaello. Reteta bomboanelor o gasiti aici.
Taiem feliile de tort cu un cutit foarte bine ascutit. Au iesit 20 de felii destul de generoase.


Distribuie daca iti place:

46 de comentarii :

  1. Superb, sper ca la anul sa sarbatoresc si eu ziua sotului tau cu voi...ce nebunie de tort am pierdut anul asta :( La multi ani Petrica!

    RăspundețiȘtergere
  2. executie perfecta: blatul, consistenta si aspectul cremei, profi, bravo! cu ciocolata menaj alba, ai reusit vreodata ganache sa se bata ok? ms

    RăspundețiȘtergere
  3. ce frumos.sunteti bravo..spuneti-mi va rog,in loc de frisca la crema as putea folosi smintina de casa?

    RăspundețiȘtergere
  4. pt sirop nu e prea putin lapte???

    RăspundețiȘtergere
  5. E putin lapte pt sirop..schimba reteta ;)e mai bn.ms:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu schimb reteta fiindca eu atat lapte am pus! Am stors bine cocosul si mi-a ajuns perfect. Daca iti plac torturile foarte insiropate nu am nimic impotriva, poti pune mai mult, eu insa atat am pus si a fost perfect insiropat, asa ca sub nici o forma nu voi schimba cantitatile :)

      Ștergere
  6. buna ziua...tortul arata minunat...eu astazi il pregatesc pentru ziua sotului meu ...abia astept sa vad cum va iesi....nu mai am rabdare sa fac si bomboanele rafaelo asa ca am cumparat de la magazin....si daca chiar imi mai trebuie sirop mai fac un pic...felicitari

    RăspundețiȘtergere
  7. apropo...mi-ar fi placut sa spuneti la ce temperatura se coace blatul....am cuptor electric si l-am pus la 170 de grade...sper ca va fi ok

    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani! Sa fie sanatoasa si sa va aduca numai bucurii!

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata super o sa incerc si eu reteta

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am dublat cantitatea de lapte pentru insiropat si de asemenea ( daca nu mananca si copii) am pus atat in crema cat si la insiropat lichior de cocos PINA colada! A ieșit perfect de mos Nicolae !

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata minunat! Iar eu sunt innebunita dupa nuca de cocos! O sa-l incerc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna Vio ,
    am facut acest tort acum cateva zile pentru aniversarea unor prieteni :) . a iesit o bunatate:) .
    multumesc mult pentru reteta . foarte usor de facut si foarte bine explicat .
    p.s. felicitari pentru blog este super !

    RăspundețiȘtergere
  13. L-am facut azi....este minunat!Singura mea problema a fost siropul...e total gresita reteta la sirop.

    RăspundețiȘtergere
  14. Mărimea la forma de tort nu este prea mare ???? 32 cm ??? Știe cineva ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu in forma de 32 cm l-am facut, daca vrei sa il faci mai mic poti folosi o forma mai mica si reduci cantitatile, depinde cate persoane ai la masa :)

      Ștergere
  15. Cu un entuziasm necaracistic mie am hotarat sa incerc aceasta reteta. Din pacate crema nu mi-a iesit deloc....in nici un caz nu a aratat ca o budinca. Am respectata proportiile dar nu am avut rezultatul dorit....poate ca ati omis cva ingrediente la crema. Im plus cremele facute pe baie de abur de obicei contin ou. In fine...nu am de gand sa mai incerc experienta si nici sa incalzesc frisca pe baie de aburi. Sunt curioasa la cate din gospodilenele care si-au manifestat admiratia si entuziasmul, le-a iesit. Nu sunt vreo Martha Steward dar simteam nevoia sa relatez experienta avuta. Sunt dezamagita, imi pare rau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea nici eu nu sunt vreo Martha Stewart, sunt doar o gospodina ce gateste cu drag pentru familie :) Crema este practic clasica crema ganache, nu e inventata de mine, e o reteta clasica pe care o face multa lume. Reteta cremei practic este foarte simpla, trebuie doar foarte mare atentie si o ciocolata adecvata. Eu am scris chiar si ce marci am folosit, am descris procesul pas cu pas, am pus chiar si imagini pas cu pas ca sa fie mai usor de urmarit.
      Nu ai explicat foarte exact ce anume nu ti-a iesit la crema, pote daca imi dai mai multe amanunte imi pot da seama unde ai gresit. Eu zic sa mai incerci cu mai multa atentie cu siguranta iti va reusi pana la urma.

      Ștergere
    2. Eu l-am facut de multe ori,iar ganache de cioco alba incalzesti si la microunda frisca o incalzesti mai tare si pui cioco alba pana se topeste proportia este la jumatate cat cioco atata frisca,si o lasi in frigi pe a doua zi o bati de nu a iesit se poate ce cioco sa fie de vina se face bn numai cu menaj alta nu e buna ca e mai moale cioco alba si poti face gelatina de orice fruct sau chiar un gem mai tare e f buna

      Ștergere
    3. Aceeasi problema am avut-o si eu la crema. Nu s-a intarit din pacate. Credeam ca va iesi ceva fain de ziua copilului, dar din pacate nu s-a mancat tortul.

      Ștergere
    4. Am explicat foarte clar de atatea ori, iti redau cu copy/paste acelasi raspuns pe care l-am dat cuiva mai sus:

      "Crema este practic clasica crema ganache, nu e inventata de mine, e o reteta clasica pe care o face multa lume. Reteta cremei practic este foarte simpla, trebuie doar foarte mare atentie si o ciocolata adecvata. Eu am scris chiar si ce marci am folosit, am descris procesul pas cu pas, am pus chiar si imagini pas cu pas ca sa fie mai usor de urmarit.
      Nu ai explicat foarte exact ce anume nu ti-a iesit la crema, pote daca imi dai mai multe amanunte imi pot da seama unde ai gresit. Eu zic sa mai incerci cu mai multa atentie cu siguranta iti va reusi pana la urma. "

      In concluzie, putina atentie la detalii si ar fi iesit ceva super fain de ziua copilului si cu siguranta tortul s-ar fi mancat!

      Ștergere
    5. Clar ca cevai ngredient lipseste din aceasta reteta.Nici mie nu mi-a iesit crema deloc ca o budinca,a fost ceva mai degraba ca un sos bechamel.Iar siropul la fel un dezastru,cantitatea de lapte a fost insuficienta pt.a inmuia nuca de cocos si a mai si ramane ceva dupa stoarcere;nuca de cocos a absorbit tot lichidul.Si sa specific ca la crema am folosit frisca Meggle,pe care o folosesc intotdeauna si ciocolata folosita a fost Schogetten!

      Ștergere
  16. Bună ziua!pot folosi zmeura congelata?

    RăspundețiȘtergere
  17. Răspunsuri
    1. Da, crema se bate cand e rece. Eu topesc ciocolata in frisca cu o seara inainte si o tin la frigider peste noapte .E a treia oara cand fac tortul acesta si iese minunat. A devenit preferatul familiei. Eu am inlocuit stratul de zmeura cu dulceata de caise si am insiropat cu compot (asta aveam in casa).

      Ștergere
  18. Crema se poate face si cu ciocolata de menaj?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie nu imi place cum se comporta ciocolata de menaj din comert, cea care se vinde la kilogram. Ce am folosit si mi-a placut cum se comporta este cuvertura de ciocoata din auchan

      Ștergere
  19. A iesit minunat ! L- am facut de Paste , am respectat pasii retetei si a iesit foarte fin, un gust deosebit , il voi reface cu plăcere !

    RăspundețiȘtergere
  20. Forma mea de copt are diametrul de 25cm, din cate oua ma sfatuiesti sa fac blatul? Din 5 oare e ok? In weekend planuiesc sa fac tortul, te tin la curent cu rezultatul... :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Din păcate , intradevar crema nu iese,nu se leagă, am respectat toate indicațiile, am mai pus o la rece incongelator .poate, poate

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna Vio. Saptamana asta o sa fac acest tort și vreau sa iti adresez cateva intrebari:
    - crema ganache, tinand cont ca este cu ciocolata alba, nu se face din proportii egale de frisca lichida si ciocolata?
    - eu as vrea sa folosesc smantana pentru frisca cu 30% grasime, este vreo problema?
    - daca prepar crema de ciocolata alba seara,și o las la frigider pana seara următoare (24 h) când o bat, afecteaza in vre-un fel?
    - spune-mi te rog cum as putea sa fac compozitia de zmeura fara gelatina.
    Scuze ca pun atatea intrebari, dar nu vreau sa dau gres.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, ma bucur ca ai alesacest tort, este preferatul meu, mi s-a parut cel mai bun dintre toate incercate pana acum, si a fost foarte apreciat de cei care l-au gustat.
      -La crema desigur, o poti face din proportii egale, depinde cat de consistenta o vrei, eu pentru tort am preferat sa am o crema mai fina, dar poti pune fara probleme proportii egale. Eu am facut crema ganache de ciocolata alba si cu dublu de ciocolata, dar aceea o folosesc mai mult pentru fursecuri, pentru un tort ar fi cam prea consistenta si ar fi si prea dulce dupa gustul meu, uite aici: http://www.caietulcuretete.com/2014/12/cum-se-face-crema-ganache-din-ciocolata.html
      Conteaza si ciocolata folosita, in functie de marca difera si consistenta, eu in ultima vreme m-am inteles f bine cu ciocolata Schogetten
      -desigur, e mult mai buna smantana cu 30%, eu folosesc in general LaDorna sau Olympus
      -Nu, e super ok daca sta pana a doua zi la frigidder.
      -Compozitia de zmeura o vei fierbe mai mult pana devine mai consistenta, cam ca un gem, dar in acest caz ti-as recomanda sa folosesti putin mai multa zmeura fiindca va mai scadea la fiert si sa nu fii in situatia de a nu ava suficienta la final. O alta posibilitate este aceea de a pastra cantitatile si sa adaugi o lingura de amidon pentru a ingrosa compozitia. Amidonul il dizolvi in doua-treilinguri de apa rece si apoi amesteci continuu sa nu faca cocoloase. Totusi, eu as merge pe varianta fierberii, fara amidon.
      Sper din tot sufletul ca ti-am fost de folos, iti doresc spor la treaba si te astept cu impresii.

      Ștergere
  23. Buna!intradevar delicios,ce mi a dat batai de cap,a fost siropul!la mine a fost prea gros,foarte putin lapte pt 200gr cocos,n am avut ce sa las sa dea in clocot!am improvizat si a iesit!pana la urma! :-)

    RăspundețiȘtergere
  24. O reteta super! Recomad cu incredere. O delicatete! 😘😍

    RăspundețiȘtergere
  25. Cu ce se poote inlocui laptele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu lapte de soia, lapte de cocos, lapte de orez, lapte de migdale.

      Ștergere
  26. Bună ziua Am făcut acest tort minunat,care a devenit si preferatul meu.Felicitari!Am si eu o intrebare.Ce marca de nuca de cocos folositi pt.sirop?

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua! Am încercat si eu sa fac acest tort, iar blatul este umed la mijloc. Sunt curioasa daca asa trebuie sa arate sau nu a fost copt destul? L.am copt la 180 grade, pana a arata ca al dvs la suprafață ��

    RăspundețiȘtergere
  28. Bună ziua!
    Am făcut și eu în premieră acest tort pentru o zi de naștere și rezultatul a fost delicios, aspectuos. Este o rețetă care conține toate detaliile și care nu da bătăi de cap. Cu siguranță îl voi prepara din nou! Mara 14 ani din Mediaș.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Mara, te felicit din toata inima, nici nu ai idee cat de mult ma bucur sa aud asta! <3

      Ștergere
  29. Dragă Violeta, susțin ceea ce spun fetele mai sus, legat de ganache-ul de ciocolata albă. Din păcate proporția de ciocolata pe care ai recomandat-o este mult prea mica pentru ca aceasta, în combinație cu frișca sa se închege. Eu știu ca trebuie sa fie cantitatea dubla de ciocolata alba față de frișcă.
    În rest un tort foarte foarte gustos și arătos. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  30. Mai fetelor, nu stiu ce inseamna la voi 200 nuca de cocos si 200 lapte, ca nu e nici un sirop.
    Nu îl pot amesteca, este o pastă consistentă...afectiv nu am ce stoarece, sigur cantitățile sunt ok?

    RăspundețiȘtergere
  31. E a 3-a oara când fac tortul și de fiecare data iese perfect! Crema o fac direct pe foc și sunt atenta la frișcă iar ciocolata alba sa fie una de calitate. Imposibil sa nu iasă dacă respectați pașii. Cat despre sirop, da cantitățile sunt suficiente, aveți încredere și stoarceți bine :D

    RăspundețiȘtergere
  32. ,,Felicitări!"
    Tortul Raffaelo cu zmeură este delicios
    L- am făcut de ziua onomastică a soțului meu
    Îl voi face și de Crăciun
    Mulțumesc frumos pentru rețetă
    ,,Sărbători binecuvântate!"

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes