ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

9 apr. 2022

Sarmale de post, in foi de varza acra

Sarmalele de post, in foi de varza sunt deosebit de gustoase, desi nu contin carne, ci ceapa, morcov si orez. Le facea mereu bunica in perioada postului, si de fiecare data le mancam cu mare placere, ca si acum de altfel. Merg de minune cu un ardei iute alaturi si sunt mult mai usoar de digerat decat cele cu carne.
Va recomand si sarmalele de post in frunze de vita, cu praz si ciuperci, sarmalele in foi de varza, cu carne de porcsarmale cu carne de pui, in foi de varza, sarmale cu urda, in foi de stevie sau sarmalele in frunze de vita, la cuptor.  Mai multe retete de post gasiti aici.

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici.

Ingrediente sarmale de post, in foi de varza acra

500 g ceapa
500 g morcov
200 g orez
100 ml ulei
2-3 linguri bulion 
1 legatura marar
1 linguta malai
sare, piper
cimbru
1 varza acra
 
Mod de preparare sarmale de post, in foi de varza acra
 
Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt. Curatam morcovul, il spalam si il dam pe razatoarea mica. 
 

Punem morcovul si ceapa in uleiul incins si le lasam la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand se inmoaie atat ceapa cat si morcovul.

Adaugam orezul si o lingura de bulion si mai lasam cateva minute la foc mic.

Dam deoparte, adaugam sarea, piperul, cimbrul si mararul tocat marunt.

Adaugam si malaiul si amestecam bine. Malaiul are rolul sa lege umplutura. Dam deoparte si lasam sa se raceasca complet. Eu prefer sa le dau si la frigider, ca sa se intareasca putin compozitia, si astfel sarmalele vor fi mai usor de rulat si vor arata mai frumos.

Pregatim varza pentru umplut. Daca o scoateti atunci indepartati cotorul si taiati foile. Gustati varza si daca este foarte sarata o spalati in apa calduta, apoi o lasati la scurs.
Pentru ca sarmalele sa fie foarte usor de modelat si s aaiba un aspect placut, folositi foi de varza acra care au fost congelate in prealabil.
Mama mea congeleaza in fiecare an, le pregateste, le taie, le pune in pungi si scrie pe fiecare punga numarul acestora, iar au doar le decongelez si le las la scurs.
Luati o foaie de varza si puneti o lingura de umplutura intr-o margine.

Rulam strans astfel incat sa obtinem un rulou. Strangem usor pumnul si cu degetul mare si aratatorul de la mana cealalta strangem la capetele si apasam usor, ca sa nu rupem varza.

Procedam astfel pana terminam umplutura. La final, din compozitia data am obtinut 50 sarmale, dar numarul lor depinde foarte mult de cat de mari le veti face.

Punem pe fundul unui vas cateva foi de varza, si apoi asezam sarmalele. De data aceasta le-am asezat culcate, pentru ca nu am avut multe, daca aveti mai multe va recomand sa le asezati in picioare, vor incapea mai multe, isi vor pastra mai bine forma si sunt si mai usor de scos. Asezam deaspra fiecarui rand de sarmale cate o lingura de bulion.

Completam cu apa putin mai jos decat nivelul sarmalelor, cam cat grosimea unui deget, si deasupra acestora asezam din nou cateva frunze de varza, astfel incat sa le acoperim. Asezati o greutatea deasupra, o farfurie dintr-un material mai rezistent eventual, pentru ca vor avea tendinta sa se ridice in timpul fierberii.

Fierbem saramalele la foc mic, invartind vasul din cand in cand, pentru aproximativ o ora. Daca aveti vas de lut pentru sarmale il puteti folosi si le faceti la cuptor.  De asemena daca aveti un slow cooker va recomand sa il folositi, va dura mai mult fierberea dar merita asteptarea. 

 



Distribuie daca iti place:

2 comentarii :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes