ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

21 iul. 2014

Uscatele




De cand am copiii fiecare vara o petrecem la tara si de fiecare data imi amintesc cu acelasi drag si dor de bunica. Mi-a atat de dor de sfaturile ei, de caldura ei sufleteasca, de intelepciunea ei de femeie simpla, mi-e dor de copilaria mea!
Zilele trecute mi-am amintit cum ne facea bunica uscatele iar noi stateam  langa lighean si asteptam cu nerabdare minunile dulci. Doamne, ce bune mai erau, ne bateam pe ele!
Si la fel ca in copilaria noastra fiind duminica, si sarbatoarea sf Ilie pe deasupra, am iesit cu ligheanul cu uscatele calde la poarta unde se adunasera toti copiii la joaca si s-au batut pe ele.


Ingrediente :

4 oua
un praf sare
faina cat cuprinde


Mod de preparare:

Batem usor ouale cu praful de sare.



Adaugam faina putin cate putin. Nu va pot da o cantitate exacta de faina fiindca depinde in primul rand de cat de mare e oul, apoi ouale de tara au alta consistenta fata de cele de avicola,  faina de tara(cea macinata direct la moara)  e foarte diferita de cea de cumparat care are diverse adaosuri, etc.


Framantam pana cand aluatul  devine maleabil si nu se mai lipeste de maini. 


Intindem o foaie subtire si cu un cutit bine ascutit o taiem romburi. (taiem mai intai pe lung obtinand niste dreptunghiuri apoi pe pe verticala, in diagonala rezultand astfel romburile)



Facem in mijlocul fiecarui romb cate o crestatura.


Luam unul din capete il introducem prin crestatura si il tragem pe partea cealata formand un fel de fundita.


Le prajim in ulei incins pe ambele parti. Atentie, fiind subtiri se vor rumeni imediat.



Le scoatem pe servetele absorbante ca sa eliminam surplusul de ulei.


Cat sunt calde le tavalim prin zahar pudra.



Apoi le mancam cu mare pofta. Si, in caz ca v-ati pus intrebarea, nu, in compozitie nu se pune zahar, e suficient zaharul pe care il punem deasupra!



Distribuie daca iti place:

12 comentarii :

  1. Chiar imi planificasem sa fac. Nu stiam reteta. Mersi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am pus si apa minerala in compozitie. Au iesit fff pufoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uscatelele nu contin deloc apa si nu trebuie sa fie pufoase ci crocante, uscatele, asa cum le zice si numele. Daca ai adaugat apa minerala categoric au iesit gustoase si pufoase, dar nu se mai pot numi uscatele :)

      Ștergere
  3. dar samatisa (sau iaurt;sau lapte batut nu se pune? ) asa se facea pe vremea bunicii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde de zona georgrafica din care provin probabil, bunica mea nu le facea nici cu iaurt, nici cu lapte batut, ba nici macar cu apa! Categoric daca ar coontine apa, lapte batut sau iaurt nu ar mai fi uscatele, ar avea consistenta gogosilor obisnuite :)

      Ștergere
  4. Imi par foarte apetisante si incredibil de usor de preparat. Bunica mea nu obisnuia sa faca uscatele, dar eu cu siguranta voi incerca sa prepar astfel de prajiturele. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt grozave!
    Eu zaharul pudra l-am amestecat si cu putina scortisoara.

    RăspundețiȘtergere
  6. Este aluat pentru tăiței nu de uscățele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea uscatelele in zona Buzaului asa se fac, din aluat de taitei, apoi se prajesc in ulei si se dau prin zahar pudra. In alte zone ale tarii intr-adevar uscatelele sunt alteva, sunt ca niste gogosi. Uscatelele astea de care vorbesc eu aici sunt crocante, de aici si denumirea de uscatele :)

      Ștergere
  7. Se poate adauga totusi un pic de zahar? Si daca nu le prajesc in ulei, ci unt?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes