ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

17 apr. 2014

Cozonac impletit cu nuca, cacao si stafide


Suntem in joia mare si conform traditiei toate gospodinele pregatesc astazi cozonacii, asa ca iata si cozonacii mei. Daca nu i-ati pregatit pana acum vi-i recomand pe acestia din toata inima, sunt grozavi! 
Pe langa deliciosii cozonaci mai am o veste pentru voi. Cu siguranta ati auzit de electrocasnicele Heinner, eu le folosesc de multa vreme si sunt foarte multumita. Daca va place sa gatiti  fiti cu ochii pe blog in perioada urmatoare fiindca  impreuna cu Heinner va pregatesc un concurs  cu trei premii frumoase constand in produse electrocasnice!




Ingrediente: (pentru un cozonac mare)

pentru aluat:

600 gr faina  
200 ml lapte  
100 gr zahar  
7 gr drojdie uscata
80 gr unt 
2 oua
 esente

pentru umplutura:

2 albusuri
5 linguri zahar
3 linguri cacao
100 gr miez nuca
50 gr stafide
esenta rom

pentru uns:

2 galbenusuri
2 linguri lapte
1 lingurita zahar


Mod de preparare:

Punem intr-un bol faina si drojdia uscata. Dizolvam zaharul in laptele caldut si il punem peste faina. Adaugam ouale batute usor si esenta. Incepem sa framantam adaugand treptat untul topit.  Framantam pana la omogenizarea completa. Il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru bine infainata si framantam pana nu se mai lipeste de maini. Impartim in doua si formam doua bile din aluat.






Pregatim umplutura astfel: Mixam albusurile pana devin ferme, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa. Adaugam cacao, nuca macinata si stafidele pe care le-am hidratat in prealabil cu esenta de rom. amestecam cu o spatula pana la omogenizare.





Intindem o foaie dreptunghiulara de aluat si intindem deasupra umplutura in strat subtire.



Rulam strans ca pe o rulada. Vom obtine doua rulouri aproximativ egale.

 Impletim cele doua rulouri si le asezam in forma de cozonac tapetata cu hartie de copt.






Ungem deasupra cu galbenus de ou batut cu lapte si presaram zahar tos.


Dam la cuptor la foc mediu pentru circa o ora pana ce cozonacul este bine rumenit.



Facem un sirop din apa cu zahar si cat cozonacul este fierbinte inca il ungem deasupra ca sa se pastreze fraged mai mult timp.


Distribuie daca iti place:

13 comentarii :

  1. Ce bine arata!.. .aproape ca m-as incumeta sa fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara. Am facut si eu cononacul acesta, dar nu stiu unde am gresit caci nu mi-a iesit asa. In pozele dumneavoastra cozonacul pare pufos si fraged. Al meu a iesit inalt dar nu a fost nici pufos si nici fraged. Am adaugat in aluat o lingura de untura (mi-a spus cineva ca ar iesi foarte fraged asa...) si nu am mai uns la sfarsit cu siropul pentru ca m-am gandit ca va fi consumat imediat si nu avea timp sa se invecheasca. Cozonacul la gust a fost bun, doar ca a iesit greoi, compact (adica nu pufos), era tarisor din a 2a zi si mi-a iesit negru-negru deasupra, chiar ars. Temperatura am avut-o medie si a stat pe tava din mijloc a cuptorului. E drept ca cozonacul a crescut frumos, inalt, dar nu imi explic de ce atunci nu a iesit pufos si de ce a iesit atat de negru. As dori sa stiu unde am gresit, pentru ca nu as vrea sa renunt la reteta daca nu mi-a iesit din prima incercare. Si as dori ffffff mult sa aflu cum sa fac un cozonac pufos, perfect. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar pare pufos cozonacul .Dar din cantitatea data-600 gr.faina,cati cozonaci ai facut?aluatul impartit in doua la inceput.Sa inteleg ca este vb de un singur cozonac iar cele doua bucati de la inceput reprezinta cate un sul ?mi se pare cam putin 100 gr.zahar.

      Ștergere
    2. am scris la ingrediente ca sunt pentru un cozonac mare si cele doua suluri da, sunt pentru un cozonac, la un moment dat am scris ca impletim cele doua rulouri si le asezam in forma.
      Cat despre zahar depinde de gustuurile fiecaruia, avand in vedere ca si umplutura contine zahar dupa mine e perfect asa, dar se mai poate adauga zahar fara probleme/

      Ștergere
  3. Dar cu drojdie proaspata nu merege.si ce cantitate ar tb pusa?

    RăspundețiȘtergere
  4. Este suuperrr!Am facut aseara,a iesit ca al dvs.Superrr reteta si usoara .Multumesccc multt.Craciun Fericit si Sarbatori Fericite !

    RăspundețiȘtergere
  5. buna ziua. Mi-a iesit cozonacul foarte frumos, placut la gust si aromat.dar cu goluri in interior.Nu stiu unde am gresit,

    RăspundețiȘtergere
  6. cozonac cu 2 ouaaaaaa ? la cozonac se pun numai galbenusurile

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite ca eu am facut cozonac cu doar doua ouaaaaaa, albus plus galbenus! Atata timp cat cozonacul a iesit foarte gustos care e problema ca nu am respectat reteta clasica la care se folosesc foarte multe galbenusuri? Eu cred ca ar trebui sa invatam sa mai si iesim putin din tipare, sau cel putin sa respectam alegerile altora dornici de a incerca si lucruri noi.
      O reteta in care folosesc doar galbenusuri gasesti aici: http://www.caietulcuretete.com/2016/02/cozonac-cu-nuca-si-stafide.html

      Ștergere
  7. Cu siguranta o sa incerc reteta aceasta in curand! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  8. Bună seara. La ce temperatura trebuie copt cozonacul? În caz de avem cuptor electric? 160-170? Căldură sus și jos? Fără ventilatie? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes