ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

15 aug. 2013

Placinta traditionala cu mere




Placinta cu care ne rasfata bunica, in zilele lungi de iarna. Ne trezeam dimineata in miros de scortisoara si mar copt si bunica ne intampina cu zambetul ei cald, cu tamplele ninse de faina si cu minunatele placinte. Bunica s-a dus de mult, dar amintirile au ramas si imi ostoiesc dorul cu placinte, visand la frumoasa copilarie ce ne-a oferit-o. Sa-ti fie somnul lin si ingerii sa te vegheze, pentru mine ai fost si vei fi intotdeauna un exemplu de blandete, de bunatate, de omenie.


Ingrediente:

400 ml apa
faina cat cuprinde
un praf sare
2 kg mere
5 linguri zahar
1 lingurita scortisoara Kotanyi
5-6 linguri ulei




Mod de preparare:

Curatam merele si le dam pe razatoarea mare. Le calim pe foc impreuna cu zaharul si scortisoara pana se inmoaie. Le dam deoparte si le lasam sa se raceasca.



Din apa, faina si un praf de sare framantam un aluat ferm dar maleabil.  Impartim aluatul in trei si intindem o foaie pe masa infainata si stropim cu ulei. Punem deasupra merele calite.



Rulam foaia si punem in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu ulei. dupa ce asezam toate sulurile de placinta in tava ungem deasupra cu ulei.



Dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste.



Lasam sa se raceasca apoi pudram cu zahar si taiem felii.




Distribuie daca iti place:

10 comentarii :

  1. O placinta foarte foarte buna...O zi placuta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut-o si eu insa iese o coaja tare de-ti spargi dintii, iar miezul e cma crud.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu ai uns-o cu ulei e foarte posibil sa se fi intarit coaja. dupa cum vezi in fotografii am uns bine placinta cu ulei inainte de a o da la cuptor. La mijloc ramane cruda fie fiinfca nu e bine coapta, fie fiindca ai facut sulul prea gros. E reteta clasica de placinta, reteta de pe vremea bunicii, pe care o face atata lume de atatia ani, eu zic sa mai incerci, cu siguranta data viitoare iti va iesi!

      Ștergere
    2. Umeziți cu apă amestecată cu ulei,

      Ștergere
  3. Am uns-o, dar probabil nu suficient.Am sa incerc si sa fac sulul mai subtire, o sa dau o veste cand o mai fac, mersi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am făcut-o din nou, tot tare iese. Poate pt ca nu e drojdie în rețeta?

      Ștergere
  4. Acoper-o cu un servet cand o scoti de la cuptor, las-o asa pana se raceste si nu o sa iti mai rupi dintii in coaja.

    RăspundețiȘtergere
  5. buna ! in loc de mere se pot pune cartofi?am mancat la cineva dar nu gasesc reteta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am uns-o bine cu ulei, am ținut-o sub prosop, dar tot tare a ieșit! Și crudă la mijloc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta asta e de pe vremea bunicii, nu este o reteta inventata de mine, o fac atatea generatii, de zeci de ani! Daca tie ti-a iesit cruda la mijloc si tare deasupra cel mai probabil a fost focul prea iute. Eu zic sa mai incerci ca sigur iti va iesi pana la urma!
      PS Comentariile jignitoare mi-am rezervat dreptul sa nu le public, pe blogul meu jignirile nu sunt permise, mai aes ca sunt total nefondate!

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes