ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

24 aug. 2013

Tarte cu prune si bezea




Ingrediente:

pentru aluat:

250 gr faina
200 gr unt
100 gr zahar pudra
6 linguri apa
1 ou

pentru umplutura:

1/2 kg prune
1 lingura zahar
1 praf ghimbir Kotanyi
1 praf scortisoara Kotanyi

pentru bezea

1 albus
150 gr zahar pudra
1 lingurita zeama lamaie
1 praf sare

Mod de preparare

Facem mai intai aluatul. Detalii si imagini pas cu pas puteti vedea aici: http://www.caietulcuretete.com/2013/01/cum-se-face-aluatul-fraged-pentru-tarte.html
 cu singura deosebire ca la tartele dulci frecam untul cu zaharul mai intai. Intindem aluatul si decupam cercuri pe care le vom aseza in formele de tarte si le vom presa cu degetele. Formele nu e necesar sa le ungem in prealabil.




Dam la cuptor (incins in prealabil) si le lasam doar cat sa se rumeneasca foarte, foarte usor. Atentie daca le lasati mai mult vor deveni foarte tari!


Spalam prunele, le scoatem samburii si le taiem cubulete. Le punem intr-un vas impreuna cu zaharul, scortisoara si gimbirul. atentie, nu puneti mai mult de o lingura de zahar, umplutura trebuie sa fie putin acrisoara, ca sa contrasteze placut cu bezeaua destul de dulce.


Lasam pe foc pana capata consistenta unui sos gros. Turnam umplutura fierbinte in cojile de tarta.


 Batem albusul cu un praf de sare si zeama de lamaie apoi adaugam treptat zaharul pana obtinem o bezea tare si lucioasa.



Punem bezeaua intr-un pos si facem gramajoare mici pe toata suprafata tartei.


Folosim un pistol cu gaz ca sa dam bezelei un aspect frumos, marmorat. atentie, tineti la distanta pistolul, daca il apropiati prea tare bezeaua se va arde cu usurinta.  Daca nu aveti pistol cu gaz puteti baga tartele in cuptor in partea de sus si folositi functia grill a aragazului. Daca nu aveti grill le dati pur si simplu la cuptor pana cand bezeaua devine aurie deasupra.



Le dam la frigider pentru cel putin 30 minute apoi servim. 


Distribuie daca iti place:

6 comentarii :

  1. Sunt tare frumusele ca nu-ti vine sa le mananci. Am si eu in plan ceva mini tarte dar trebuie sa sa-mi achizitonez forme. Bravo Vio!

    RăspundețiȘtergere
  2. O, da, bezele! Ce mult ma bucuram in copilarie cand facea mama bezele!! Adevarul e ca nu am mai facut asa ceva de mult, e mai comod sa le cumperi :-(

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna! Am o nedumerire la aluatul de tarte: sigur e buna proportia de 250 gr faina si 200 gr unt? La link-ul pe care l-ai pus pt cele sarate scrie 200 gr faina cu 100 gr unt. Am facut asa cum ai scris tu si mi-a iesit un aluat de-a dreptul cremos, deloc sfaramicios. Nu e prea mult 200 gr unt?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde mult de tipul de faina, de capacitatea de absortie a acesteia. Dupa ce alautul sta la frigider il rastorni pe masa bine infainata si il framanti adaugand faina pana ajunge la consistenta optima

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes