ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

3 aug. 2013

Peka (Vitel cu legume la jar)


Peka este de fapt un fel de mancare facut in cuptor, in jar, cu carne si legume, o reteta traditionala croata, provenind din zona Dalmatiei. Numele preparatului este dat de tava in care este gatit, numita peka. Eu nu am avut o astfel de tava dar am improvizat.

Ingrediente:

1 kg carne vitel
2-3 cartofi
2-3 morcovi
1 dovlecel
2 ardei grasi
1 ceapa
sare,
piper
boia,
vegeta naturella
2linguri ulei

Mod de preparare

Pregatim mai intai focul. Cat ard lemnele pregatim carnea si legumele.


Taiem carnea de vitel cubulete mici. Curatam dovleceii si cartofii si ii taiem cuburi. Morcovii si ardeii ii taiem fasii. Taiem ceapa fideluta.
Ametecam carnea cu legumele si condimentam cu sare, piper, boia si vegeta naturella.



Punem amestecul de carne intr-un vas si completam cu apa cat sa acopere carnea. Adaugam si uleiul.
Pregatim jarul. Punem vasul in mijloc si il acoperim.



Tragem jarul de jur imprejur astfel incat sa acoperim cat mai mult peretii exteriori. Punem si deasupra vasului.



Lasam aproximativ 40 minute.
Va rezulta o friptura moale, suculenta, ce se topeste efectiv in gura! Iar legumele absolut delicioase!



Distribuie daca iti place:

4 comentarii :

  1. iata si faimoasa poza cu flacarile!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pt.initiativa de a publica aceste retete. In definitiv, bunicii si strabunicii nu aveau aragaze performante si gateau la groapa sau jar iar astfel ieseau cele mai delicioase mancaruri.....Succes pe mai departe cu blogul!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut azi reteta si cum sunt un entuziast al preparatelor la foc deschis si gratar mi-am si propus sa o incerc. La fel ca si ciorbele la ceaun sau gatitul in vas de lut/teracota asa si pentru aceasta reteta recipientul este foarte important. Am cautat pe site-urile nemtilor si am gasit chiar fasul cu pricina. Un alt inlocuitor al vasului poate fi Dutch Oven-ul vestitul vas care se spune ca a ajutat mai mult decat pistolul Colt la colonizarea Vestului salbatic tocmai prin prisma faptului ca este usor de folosit si se poate gati o paleta larga de feluri. Intradevar Peka este specifica Dalmatiei si am gasit si o reteta cu Octupus pe care am de gand sa o incerc

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes