ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

1 aug. 2013

Ketchup de casa


Doi ani la rand am tot stricat o gramada de rosii incercand sa fac ketchup. Ei bine anul acesta Nico de la Secretele bucatariei noastre mi-a recomandat reteta de ketchup a Laurei Laurentiu. Si cum Laura e o gospodina desavarsita si tot ce am incercat de pe blogul ei mi-a reusit am obtinut un ketchup extraordinar de bun! Multumesc Laura, multumesc Nico, va pup!
Asadar va recomand din tot sufletul aceasta reteta, ne-a placut foarte mult, si marea mea bucurie a fost ca le-a placut copiilor. Cu siguranta o voi face an de an de acum inainte! 







Ingrediente:

3 kg rosii
1,5  kg ardei capia rosii
4 cepe mari
5 catei usturoi
3-4  frunze telina
4-5  frunze dafin
1 lingura sare mare
piper
busuioc
ghimbir
scortisoara
boia de ardei dulce
100 ml otet
200 gr zahar

Mod de preparare:

Alegem rosii carnoase si foarte bine coapte. Le spalam si le taiem in patru.


Coacem ardeii le scoatem semintele si ii curatam de pielita.


Dam rosiiile prin masina cu separator.


Ardeii, ceapa si  usturoiul le curatam si le dam la blender pana se fac pasta.  O punem intr-un vas impreuna cu sucul de rosii. Adaugam telina, foile de dafin, boia de ardei, ghimbir, scortisoara, sare, piper, busuioc dupa gust. Eu am folosit condimente de la Kotanyi si vi le recomand din tot sufletul, sunt cele mai bune.
Fierbem pana scade la jumatate si compozitia are o consistenta asemanatoare cu a bulionului.


Scoatem frunzele de telina si foile de dafin, adaugam zaharul si otetul si mai dam in doua clocote. Zaharul si otetul va recomand sa le adaugati dupa gust. Dam compozitia obtinuta la blender pana obtinem o pasta fina.


Punem ketchup-ul in sticle sterilizate in prealabil. Eu le spal bine apoi le introduc in cuptorul fierbinte 5-10 minute.  Infiletam bine capacele si le punem intr-o cratita pe fundul careia asezam o bucata de panza (sau un prosop de bucatarie) Completam cu apa pana la jumatate si dam in cateva clocote. Lasam sa se raceasca apoi depozitam in camara. In acest fel ketchup-ul se va mastra mult mai bine pentru mai mult timp.

Distribuie daca iti place:

51 de comentarii :

  1. Ce fain ca ai gasit o reteta buna! Deci acum stiu si eu de unde sa iau o reteta buna si sa fac si eu cateva borcanele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu deja am cules rosii sa mai fac o tura, de data asta si picant, cu ardei iute si boia iute.

      Ștergere
  2. Cat de bine arata si ce textura fina are. Bravo, bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Rocsy, textura este meritul blenderului care si-a facut destul de bine treaba!

      Ștergere
  3. Vio, este super reteta asta. Ma bucur ca ai incercat-o...si eu sunt fan Laura Laurentiu. Cind am vazut masina de scos semintele la rosii imi amintesc ca ieri cind am facut-o si eu. De abia astept sa ajung la mama anul asta, din nou o fac. Pozele sunt superbe, te introduc in atmosfera minunata de la tara. Eu chiar vreau inapoi "satul" de pe vremea lui Marin Preda. Te pup, Nico.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nico, crede-ma si eu as vrea, e atat de frumos la tara, timpul parca se opreste in loc, oamenii se respecta, se ajuta intre ei, stiu sa se bucure de ceea Dumnezeu le-a oferit, si se simt binecuvantati atunci cand ploua! Noi in schimb, cei de la oras am devenit prea rai, prea indiferenti, nimic nu ne multumeste, iar timpul ne este cel mai mare dusman!

      Ștergere
  4. Foarte bine arata ketchup-ul obtinut, imi place culoarea si textura e super ! cat despre gust... sant sigura ca e un deliciu ! de-abea astept sa incerc si eu reteta. Pupici .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lia merita incercata, e grozava, iar textura e meritul blenderului, cu cat benderul e mai bun cu atat textura e mai fina.

      Ștergere
  5. Arata delicios,am notat reteta si o pun in practica saptamana viitoare.Felicitari!!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. interesanta idee
    chiar acum ma duc sa am apuc sa imi fac si eu ca e mult mai sanatos acesta decat cel din comert

    RăspundețiȘtergere
  7. Te rog mult sa-mi spui si mie cat ghimbir si cat busuioc ai pus. Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am pus cate o jumatate de lingurita, sfatul meu este sa pui intai mai putin gusti si apoi mai adaugi. Gusturile difera de la o persoana la alta si ce mi-a placut mie tie ti s-ar putea parea prea aromat sau invers.

      Ștergere
  8. sper sa iasa bine mama mea va incerca sa faca reteta !!! :)) ms

    RăspundețiȘtergere
  9. Am facut reteta si mi-a iesit extrem de gustos - am mancat deja un borcan :-) Dar necesita multa rabdare si timp - are destul de multe operatiuni - rezultatul final merita - sotul a spus ca e cel mai bun ketchup pe care l-a mancat

    RăspundețiȘtergere
  10. Delicios, delicios, delicios. O reteta grozava, mai ales ca ceapa nu se caleste (cum am citit in alte retete) si in concluzie nu cauzeaza celor care au probleme digestive. Eu am adaugat si o radacina de patrunjel, una de pastarnac, o telina si 2 morcovi bagate la robot impreuna cu ardeiul copt.

    RăspundețiȘtergere
  11. E super aceasta RETETA, mii de multumiri tehnologiei ca putem afla de asemenea bunatati. In loc de capia am copt gogosari, e minunat si asa. Tot asa... !!! :D

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc de reteta!!! Maine alerg la piata!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. cate sticle au iesit din aceasta compozitie ?
    in wkd prestez reteta .
    Luminita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze pentru raspunsul intarziat, au iesit 6 sticle de nectar, o sticla are 330 ml.

      Ștergere
  14. l-am facut azi...dar am pus oregano in loc de ghimbir(nu am gasit)
    si am pus un singura ardei iute copt si cojit...si a iesit dulce -iute...adica prima impresie e dulce apoi iute. F bun. Sper sa ii placa si sotului caci pt el am facut.
    din cantitatea astea mi-au iesit 5 sticlute de tedi la 200-250 ml(nu stiu cat are una)

    RăspundețiȘtergere
  15. Se mai poate agauga un kg de mere galbene la fiert. Iese super si mai consistent de la pectina merelor. Felicitari pentru retete.

    RăspundețiȘtergere
  16. Răspunsuri
    1. Il adaug efectiv in compozitie, eventual tocat marunt si fara seminte daca nu vreti sa fie foarte picant.

      Ștergere
  17. Compozitia se da prin blender fierbinte?

    RăspundețiȘtergere
  18. Compozitia se da prin blender fierbinte?

    RăspundețiȘtergere
  19. Cat poate fi pastrat acest ketchup minunat?

    RăspundețiȘtergere
  20. La ingredientele sus mentionate eu mai pun piper si mustar(dizolvat in otet). Am vazut pe sticlele de kechup din comert ca mustarul intra in compozitie ! Incercati !

    RăspundețiȘtergere
  21. Mereu am vrut sa fac acasa ketchup, cred ca o sa imi fac curajul si o sa incerc:)) sa vedem ce o sa iasa

    RăspundețiȘtergere
  22. Eu am pus la final,gata fiert si facut cu blendarul,zeama de orez fiert .La o cana de orez un litru si un pic de apa.am fiert pana sa ingrosat zeama apoi strecurat.Am pus dupa apreciere.a iesit textura exact ca cel din magazin.....bine, am facut 9 kg. Cu drag.

    RăspundețiȘtergere
  23. Tocmai am executat aceasta reteta si a iesit o bunatate de ketchup!! Mulmumiri pentru reteta :)

    RăspundețiȘtergere
  24. super reteta! a iesit foarte gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  25. ulei nu prevede aceasta reteta?

    RăspundețiȘtergere
  26. Excelenta reteta!! Am facut-o ieri. Cred ca am fiert mai mult decat era necesar...mi-au iesit 8 sticle de 250 ml! Multumesc pt sfaturi, poze si idei!!! Asteptam si altele!!
    Spor la treaba tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  27. Buna ziua..Am o intrebare..bulion nu se poate pune gata facut de anul acesta ..sau trebuie stoarse roșiile proaspete...?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  28. Este foarte bună rețeta deși am şi alte rețete dar aceasta este pe gustul meu acum o prepar am gustat un pic, mai câta este gata o să revin cu un alt comentariu.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes