ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

20 oct. 2022

Ciolomada, salata de legume pentru iarna

Ciolomada sau Csalamade este o salata de legume ungureasca, pentru iarna, dulce acrisoara, foarte gustoasa. Practic, atunci cand puneti muraturile pentru iarna, tot ce va prisoseste va merge la ciolomada, pe principiul nimic nu se arunca, totul se valorifica.
In general nu cantaresc ingredientele, dar acum am incercat sa fac o exceptie, insa retineti ca nu e cu nimic gresit daca veti folosi mai multa varza si mai putini castraveti de exemplu, iar daca nu va ajunge lichidul pur si simplu mai faceti atat cat aveti nevoie. 

Va recomand si salata de muraturi, salata  de muraturi asortata, in straturi, salata de castraveti pentru iarna sau salata de sfecla rosie pentru iarna. Mai multe retete de muraturi gasiti aici

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente ciolomada, salata de legume pentru iarna

200 g varza
200 g castraveti
200 g ceapa
200 g gogonele
200 g gogosari 
500 ml otet
250 g zahar
1 lingura sare grunjoasa
1 lingura boabe piper
1 lingura boabe mustar
2-3 foi de dafin

Mod de preparare ciolomada, salata de legume pentru iarna

Spalam gogonelele, castravetii si gogosarii. Curatam ceapa si scoatem cotoarele gogosarilor. Feliem toate legumele cat mai subtire posibil. Pentru a va usura munca puteti folosi o razatoare manuala cu feliator sau un robot de bucatarie prevazut cu feliator pentru legume.

Punem toate legumele int-un vas, le amestecam cu sarea si le lasam deoparte 3-4 ore. Vom folosi sare grunjoasa, neiodata, pentru muraturi. Vom observa ca legumele isi vor lasa zeama.

Pregatim borcanele, care trebuie sa fie bine spalate si uscate. Eu sterilizez intotdeauna borcanele in prealabil astfel: incing cuptorul la 180 grade, dupa care in opresc si introduc in cuptor borcanele bine spalate, pana cand sunt bine uscate. Procedeul are rolul de a distruge eventualele microorganisme aflate pe suprafata borcanelor.
Punem salata in borcane, cu tot cu zeama lasata, fara sa indesam. Borcanul meu a avut capacitatea de 1800 ml.

Punem otetul, zaharul, piperul, boabele mustar si foile de dafin intr-o craticioara, la foc mic, si lasam sa fiarba pana cand zaharul este complet dizolvat. Strecuram lichidul obtinut si indepartam boabele de mustar, de piper si foile de dafin. Turnam lichidul fierbinte in borcane, astfel incat sa acopere legumele.
Pentru a evita spargerea borcanelor, inainte sa turnam lichidul fierbinte, le vom aseza pe o suprafata metalica.
Mie mi-a mai ramasa putin zeama, nu am folosit toata cantitatea pregatita.

Nu infiletam imediat capacele, ci vom acoperi cu o farfuriuta si lasam astfel macar cateva ore. Dupa cateva ore veti observa ca va fi nevoie sa completam cu lichid.   Dupa ce infiletam bine capacele le depozitam in beci sau camara, la loc racoros, ferit de razele directe ale soarelui. Folosim intotdeauna capace noi.


Distribuie daca iti place:

2 comentarii :

  1. Super rețeta! Arată bine de tot! Eu sunt o mâncăcioasă când e vorba de preparate pentru iarnă și nu refuz nicio combinație de legume și murături. Rețetele publicate sunt bine explicate și ingredientele, la îndemâna oricui. 👍🤗

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata f bine si gustul cred ca este pe masura . Chiar o voi face și eu !

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes