ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

25 aug. 2021

Gem de prune

  

Cine nu iubeste gemul de prune? Si cum sa nu il iubesti cand e atat de gustos? Eu il ador la micul dejun, pe o felie de paine de casa unsa generos cu unt, alaturi de o cana de lapte sau de ceai. 

Gemul de prune este acel gem ce nu trebuie sa va lipseasca niciodata din camara, mai ales ca este foarte bun si pentru prajituri! Si ca sa va dau cateva exemple puneti folosi gemul de prune pentru prajitura linzer, pentru cornuri cu gem, pentru cosuletele cu nuca si gem, buctele cu gem sau fursecurile cu nuca si gem.
Va recomand si magiunul de prune. Mai multe retete cu prune gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetei. 

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente gem de prune

3 kg prune
1 kg zahar
 


Mod de preparare gem de prune


Culegem prunele apoi indepartam frunzele si coditele.


Spalam bine prunele.

Desfacem prunele in doua si indepartam samburii. Le punem intr-un vas incapator, cu peretii grosi. Eu am folosit un vas de tuci.

Adaugam zaharul, amestecam, si le lasam circa o ora ca sa isi lase zeama si sa se topeasca zaharul. Dupa ce zaharul s-a topit e momentul sa gustam siropul format si sa hotaram daca este suficient zahar sau este nevoie sa mai adaugam. Cum prunele sunt in general foarte dulci nu avem nevoie de foarte mult zahar.
Va atrag atentia ca, in timpul fierberii, coaja prunelor se va desprinde, asadar, daca va deranjeaza acest lucru,, poate e mai bine sa le dati in prealabil la masina de tocat.

Fierbem la foc mic si adunam din cand in cand spuma care se formeaza. Daca doriti puteti adauga si miez de nuca

Cand gemul a inceput sa se ingroase si sa isi schimbe culoarea vom amesteca mai des, ca sa nu se lipeasca. Culoarea gemului poate fi diferita, in functie de tipul de prune folosit. Timpul de fierbere este relativ, eu l-am fiert circa doua ore, la foc mic, insa depinde foarte mult de tipul prunelor. Cand s-a ingrosat suficent il dam deoparte si il punem fierbinte in borcane. Este foarte important ca borcanele sa fie foarte bine spalate si bine uscate. Eu inainte de a pune gemul in borcane incing cuptorul la 200 grade apoi il opresc si bag borcanele pentru cateva minute. In felul acesta ne asiguram ca distrugem toate bacteriile si reducem riscul ca gemul sa se altereze in timp.

Infiletam bine capacele si intoarcem borcanele cu fundul in sus, ca sa impiedicam patrunderea aerului. Acoperim borcanele cu o patura si le lasam sa se raceasca.

Le depozitam in camara, sau in beci, ferite de lumina directa a soarelui.


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes