ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

11 nov. 2015

Pui umplut cu naut


Conform traditiei ortodoxe pe 14 noiembrie sarbatorim lasata secului, ultima zi in care se mai mananca  "de dulce" inainte de postul Craciunului, post ce se incheie pe 24 decembrie. Obiceiul mostenit din mosi stramosi spune ca trebuie sa trebuie sa sarbatorim, gospodinele intinzand mesele si aratandu-si priceperea in ale gospodariei si toti cei ce ii calca pragul in acea zi trebuie asezati la masa si omeniti cum se cuvine. 
Imi amintesc cum bunica fierbea in vrecie toate vasele imediat dupa lasata secului ca sa nu mai aiba urme de carne pe ele findca pana la Craciun nu se mai manca de dulce.
In unele zone de lasata secului finii vin cu "plocoane" la nasi, iar nasii ii omenesc ca la carte! Se spune ca masa de lasata secului trebuie asezata la rasarit langa icoane, fata de masa trebuie sa fie alba iar de pe masa nu trebuie sa lipseasca painea si sarea. Nelipsita este si gaina fripta, existand chiar si o superstitie legata de starea vremii, se credea ca daca pieptul gainii va fi gras va fi o iarna grea iar daca acesta nu va avea grasime va fi o iara blanda si usoara. De pe masa nu lipsesc nici placintele si vinul bun.
Ei bine eu nu am avut gaina insa am pregatit un pui ca la carte si ca sa fie treaba treaba l-am umplut cu cel mai bun naut de la Sun Food si l-am udat cu un vin bun. Si a fost incredibil de gustos, fraged, aromat iar nautul a fost exact ceea ce lipsea!
Voi sarbatoriti lasata secului? Ce mancaruri veti pregati, ce traditii deosebite sunt in zonele in care locuiti?









Ingrediente:

pentru pui:

1 pui cca 2 kg
200 gr unt
sare
piper
boia
cimbru
oregano
4 catei usturoi
1 capatana usturoi

pentru umplutura:

2 catei usturoi
cimbru
boia
sare
piper
patrunjel verde

Mod de preparare:

Scurgem nautul si il punem intr-un vas.


Adaugam sarea, piperul, usturoiul pisat, cimbrul si boiaua. 

Pregatim puiul, il spalam si il tamponam cu servetele absorbante. 


 Untul moale il amestecam cu usturoiul pisat, boiaua, cimbrul, oregano, sarea si piperul.


 Frecam bine puiul atat la interior cat si la interior cu untul aromat.si in intindem pe cat posibil pe toata suprafata puiului.


 Asezam puiul intr-un vas termorezistent (sau intr-o tava obisnuita) si il umplem cu nautul condimentat.

Legam picioarele puiului cu sfoara alimentara. Taiem capatana de usturoi necuratata si o asezam in tava.

Dam la cuptor pentru circa o ora la 180 grade pana ce puiul s-a rumenit frumos.


Scoatem umplutura de naut din pui, o amestecam cu patrunjel proaspat tocat marunt si o punem intr-o tava iar peste ea asezam puiul. Incredibil de aromat si fraged iar umplutura atat de gustoasa si completeaza atat de bine puiul!


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes