ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

24 apr. 2014

Concurs: Gateste si castiga produse electrocasnice Heinner!



Dragii mei, va vorbeam zilele trecute aici si aici despre produsele Heinner, despre importanta, despre utilitatea lor si cat de mult m-au ajutat pe mine in bucatarie. Heinner este un brand romanesc cu o gama completa de produse electrocasnice avand un raport calitate pret foarte bun. Eu am testat pentru voi produsele si am fost foarte multumita asa ca vi le recomand cu toata increderea! 


Sa trecem asadar la concurs. Ce trebuie sa faceti voi? Sa pregatiti un meniu complet, format din trei feluri de mancare, feluri la care se pot folosi electrocasnicele Heinner, oricare dintre ele, nu doar cele oferite ca premii (nu trebuie sa folositi efectiv produse Heinner, de ex. daca preparati  un sos de avocado sa explicati la ce anume ati folosit blenderul vertical si cat de mult v-a usurat munca)  Meniul poate fi de ex. de forma: ciorba/fel principal/desert sau aperitiv/fel principal/desert.
Trimiteti un mail la office@caietulcuretete.com cu numele vostru, denumirea si textul celor trei retete, felul in care implica folosirea electrocasnicelor Heinner fiecare dintre ele si fotografiile finale (cate una pentru fiecare fel) Se admit 3 meniuri de participant cate unul pentru fiecare saptamana de concurs.
Imi rezerv dreptul de a nu accepta in concurs fotografiile neclare, nerelevante, retetele incomplete, incoerente,  precum si retetele/fotografiile copiate de pe diverse site-uri/bloguri culinare.
Daca aveti blog si ati publicat retetele si acolo sa trimiti si link-urile acestora.
Toate meniurile vor fi publicate pe aceasta pagina, in ordinea primirii lor.



Concursul se va desfasura pe parcursul a trei saptamani in perioada: 24 aprilie 14 mai


Premiile vor fi oferite astfel:

1. Saptamana 1:  24-30 aprilie  Premiul va consta intr-o  rasnita electrica din inox si va fi ales prin tragere la sorti dintre toate meniurile primite in saptamana 1. Castigatorul va fi anuntat printr-un update la aceasta postare si pe pagina de facebook a blogului in data de 1 mai.
2. Saptamana 2: 1-7 mai   Premiul va consta intr-o rasnita electrica din inox si va fi ales prin tragere la sorti dintre toate meniurile primite in saptamana 2. Castigatorul va fi anuntat printr-un update la aceasta postare si pe pagina de facebook a blogului in datade 8 mai.
3. Saptamana 3: 8-14 mai Premiul cel mare va consta intr-un storcator de fructe si legume din inox si impreuna cu Heinner vom alege cel mai creativ meniu dintre cele  primite de-a lungul celor trei saptamani.

Daca aveti nelamuriri sau intrebari le puteti lasa fie in sectiunea comentarii fie pe adresa de mail office@caietulcuretete.com
Succes tuturor!!!
Konkurs.ro - Concursuri si promotii

 1. Castigatoarea premiului din prima saptamana este Calistru Irina. Felicitari!



2. Castigatoarea premiului din a doua saptamana este Calinescu Gabriela. Felicitari!



3. Castigatoarea storcatorului de fructe si legume Heinner este Alexandra Asofiei cu meniul nr 8 din saptamana a 3-a. Felicitari!!!


MENIURI PARTICIPANTE SAPTAMANA 1

1. BODILCU BIANCA

Aperitiv: Salata de telina

Ingrediente:

500 g telina (2 teline)
200 g maioneza facuta in casa identic realizata ca la salata de ciuperci , folosind aceeasi tehnologie
un pumn de nuci
o legatura marar
sare si piper

Si de data aceasta , biata bucatareasa a fost salvata de tehnologie , caci cu ajutorul Robotului de Bucatarie Facille 400 - http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 , am beneficiat de functia razatoare , care a dat gata 2 teline babane cat ai zice "peste" ( si vom mai vorbi de peste la felul 2 de mancare )
Am incorporat maioneza in telina si am lasat-o sa astepte nucile un pic care nu erau gata in frigider,
Nucile , mandrele de ele, le-am bagat in Tocatorul Delice 450 care era nerabdator sa mai fie bagat in seama inca o data . Intalnirea dintre nuci si telina a fost spectaculoasa caci a fost dragoste la prima vedere. La fel am procedat cu forma tapetata cu folie , am rasturnat folia si am obtinut o forma perfecta pe care am decorat-o cu o frunza de menta

Fel principal:  Somon fript cu legume mexicane si sos guacamole

 Ingrediente:

2 bucati somon proaspete
500 g legume mexicane congelate
sare , piper

Pt sos guacamole :

Avocado - 2 bucati
RoÅŸie - 1 bucata mica
Ceapă - 1 bucata mai mandra
Frunză de coriandru
Lime - 1 bucata
Ardei iute chili (cel mai iute si al al naibi posibil) - 2 bucati
Sare
Piper negru boabe

Mod de preparare:

Pestele, l-am spalat si taiat in rondele. Legumele mexicane le-am scos din punga si le-am lasat vreo 3 minute la temeperatura camerei. Le-am condimentat cu sare si piepr si le-am pus in tigaie la fript. Intre timp cat stau ele la "dospit" si la :imprietenit" eu ma apuc de sosul guacamole .
Pentru guacamole: Roşia se intretaie in forma de cruce si se amplaseaza intr-un vas cu apa fierbinte pentru cel puţin 3 minute. Apoi se scote şi se pune intr-un vas cu apa rece, iar cand coaja incepe să se desprindă, roşia este decojita.
Am taiat fiecare avocado in doua si le-am scos inima (samburele). Cu o lingura scoatem miezul. Toate ingredientele  le punem  in Blender Delice 600 - http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600 , si mixam
Le-am asezat frumos pe farfurie si am ornat sosul  in forma de ancora.

Desert: Tort de sarlota cu ananas si fructe de padure:

Ingrediente:

1 kg frisca Hulala
6 oua
300 zahar
4 plicuri gelatina
150 ml apa
esente
martipan de la Dr Oetker ( daca nu e cazul de reclama va rog stergeti voi numele de la frisca si martipan)
blat pandispan (se gasesc foi gata facute)
compot de ananas
fructe de padure congelate
diversi coloranti alimentari

Mod de preparare:

 Sa-i amplific un pic sentimentul de a doua casa , m-am gandit sa-i fac sotului un tort cu tematica  Marea !!! caci e si acvarist convis
Bat frisca pana  cu Mixerul cu Bol HMB 350 - http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol , si o las la rece.
Gelatina o pun la hidratat in cele 150 ml de apa si uit de ea acolo. Separ albusurile de galbenus , zaharul il impart in doua , jumatate il pun cu galbenusurile , jumatate cu albusurile , parte egala sa nu se supere si sa se invidieze dupaia. Albusul se bate spuma cu zaharul , si se da la rece. Pt ca galbenusurile au fost mai rele le bat impreuna cu zaharul pana devine o crema groasa , amestec cu gelatina care a fost hidratata si le pun la baie de apa pana incepe sa devina cremoasa ca o budinca. Dupa le iau de pe foc si le las la racit. Se pune in Blender Delice 600 - http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600 , ananasul impreuna cu 2-3-4 linguri de sirop , pana se face piure . Spalam blenderul si repetam operatiunea cu fructele de padure ,. Am obtinut 2 piureuri.Cand e aproape rece galbenusul , amestec cu albusurile vioi , folosind acelasi Mixer cu Bol , iar acest ameste se toarna peste frisca delicioasa si pufoasa . Rezultattul , il impart in doua si fiecare parte o amestec cu unul din piureuri.
Asamblare: Pun in tava detasabila patrata una din foile de pandispan , torn sarlota de ananas , dupa care cea de fructe de padure si la final mai pun un blat . Se acorpera cu folie alimentara si se da la rece pt 2 3 ore , timp in care modelam martipanul , il intindem , il luam la pumni si dupa il mangaiem dupa bunul plac. Adica dragilor aveti timp destul sa intindeti foaia de martipan , sa o colorati , sa o modelati in ce figurine vreti.
Am scos tortul de la rece , intindem foaia pe el sa il acoperim caci, a inghetat dragul de el atatea ore la frigider si pe deasupra asezam armonios formele modelate. 

2. ASOFIEI ALEXANDRA

 SUPA: Supa crema cu fasole verde



Ingrediente(pentru 4 portii):

6 cartofi medii
1 praz
2 morcovi
100 ml bulion
2 catei de usturoi
1 dovlecel mic
2 maini bune de fasole verde
3 linguri ulei de masline
sare
piper

Taiem prazul feliute(doar partea alba) si il calim in ulei de masline impreuna cu usturoiul. Cand s-a inmuiat bine adaugam bulionul si mai lasam 2-3 minute la calit.
Taiem cartofii, morcovul si dovlecelul in cuburi si le adaugam in oala, punem sare si piper apoi acoperim cu apa(apa cam 3 degete deasupra nivelului legumelor).
Pastaile se taie in bucatele si se pun la fiert separat in apa cu sare.
Cand legumele au fiert le pasam in Blenderul Powerplus 1000 de la Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000  care le va transforma intr-o crema fina in doar cateva secunde si adaugam apoi pastaile fierte, amestecand bine totul.

Fel principal: Tortilla


Ingrediente(pentru 2 portii):

3 oua
3 cartofi
1/2 chorizo
1 ceapa mare
un catel de usturoi
patrunjel proaspat
un praf de nucsoara
ulei de masline
sare
piper

Fierbem cartofii cu tot cu coaja. Sunt mai buni cei rosii ca nu se zdrobesc prea usor. Ii curatam si ii taiem in cubulete.
Punem ceapa(taiata in doua)si usturoiul in tocatorul Delice 450 de la Heinner  http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 la viteza 1pentru cateva secunde cat sa se marunteasca, astfel scapam de mirosul neplacut al cepei si al usturoiul pe maini cum s-ar fi intamplat daca le-am fi taiat cu un cutit, in plus e si mai rapid, dar si fara lacrimi :) Chorizo il taiem in felii apoi il punem impreuna cu ceapa si usturoiul intr-o tigaie si lasam pana ceapa se inmoaie. Adaugam apoi cartofii si patrunjelul, si acesta tocat in Delice si mai amestecam de cateva ori. Fara a trece macar pe sub apa tocatorul Delice, punem inauntru ouale cu nucsoara si un praf de sare si le batem usor, la viteza 2 pentru doar 5 secunde si le turnam in tigaie, cat mai uniform, agitand usor tigaia ca oul batut sa intre bine intre celelalte ingrediente. Astfel, Delice 450 ne-a ajutat sa economisim timp si alte ustensile care mai apoi s-ar fi adunat in chiuveta asteptand sa fie spalate.
Lasam pe foc si urmarim cand incepe sa se rumeneasca pe fund(pentru a vedea, ridicam putin o margine cu ajutorul unei lame de cutit). Stingem focul si o dam la cuptorul preincalzit(doar partea de sus) pana se rumeneste si la suprafata.


Desert: Mousse cu doua feluri de ciocolata

Ingrediente(pentru 6 portii):

350 gr ciocolata de calitate
4 galbenusuri
2 oua intregi
100 gr zahar
200 ml frisca lichida
un shot de whiskey sau lichior la alegere
Pentru al doilea mousse:
100 gr ciocolata alba
2 linguri smantana
1 plic praf de frisca
120 ml lapte (puteti inlocui praful de frisca si laptele cu 200 ml frisca lichida batuta)

Pentru o mai buna organizare in pregatirea ingredientelor pentru acest desert, folosim cantarul de bucatarie Quick 3000 de la Heinner: http://www.heinner.ro/produse/cantare/hksb-3000/cantar-de-bucatarie-quick-3000  care ne ofera precizia necesara in prepararea deserturilor si nu numai.
Topim ciocolata neagra pe baie de aburi.
Cele 100 de grame de zahar le punem pe foc cu apa atat cat sa acopere zaharul si lasam la fiert pana se formeaza un sirop nu prea gros.
Ouale si galbenusurile le batem impreuna cu ajutorul mixerului cu bol Heinner pana devin pufoase si se mai albesc, la viteza 4 vor fi gata in doar cateva minute fara a ne face griji daca ies pufoase sau nu, il lasam sa-si faca treaba singur timp in care ne putem ocupa de celelalte ingrediente. Turnam peste oua siropul de zahar fierbinte cate putin, fara a ne opri din mixat. Punem acest amestec pe baie de aburi(dar fara ca apa sa fierba) amestecand mereu timp de 5 minute. Batem frisca lichida cu mixerul Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 (spalam in prealabil bolul in care au fost batute ouale)pana devine pufoasa si o incorporam si pe ea in preparatul anterior. Adaugam alcoolul si amestecam.
Omogenizam amestecul de oua cu ciocolata topita in doua etape, cu ajutorul unei spatule si miscari de jos in sus.
Mousse 2:
Topim ciocolata alba pe baie de aburi si o amestecam cu smantana. Batem praful de frisca cu 120 ml lapte in mixerul Heinner apoi omogenizam trei sferturi din aceasta cu ciocolata topita.
Punem in castronase folie alimentara apoi un strat de ciocolata neagra, un strat mai subtire de mousse de ciocolata alba si terminam cu cel de ciocolata neagra. Acoperim si dam la frigider pentru cel putin o ora, apoi rasturnam pe o farfurie si desprindem folia. Pudram cu cacao daca dorim.


3. ANDREI DANIELA

Felul 1: Saramura de peste cu legume



Ingrediente:

1,5 kg peste (caras, novac, crap sau orice fel de peste proaspat)
1,5 l apa plata
o legatura de ceapa verde
un ardei gras verde
un ardei capia rosu
5-6 rosii potrivite
cativa catei de usturoi
cateva fire de patrunjel verde
condimente dupa gust: sare, piper, ardei iute, Cimbru

Pestele, curatat si spalat bine in prealabil, se pregateste pe un gratar cu carbune (nu prajit, nu pe gratar electric, nu pe tava... gustul nu va mai fi acelasi). Separat pregatim saramura. In cei 1,5 l apa adaugam legumele maruntite cu ajutorul Tocatorului Heinner: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450  Condimentam dupa gust cu sare, piper, ardei iute si cimbru. Dupa ce da in clocot, de cateva ori, adaugam pestele si mai lasam pe foc cam 10-15 minute, pana ce saramura incepe sa fiarba din nou. Se presara patrunjel proaspat tocat si se serveste cu mamaliguta calda. Pofta buna.

Fel principal: Sarmalute in foaie de varza murata



Ingrediente: 

1 kg de carne de porc (se poate folosi si carne de vita sau de pui/curcan)
1 cescuta cu orez (cu bobul rotund)
o cescuta cu bulion/suc de rosii
o varza mare, murata
1 legatura de patrunjel
1 legatura de marar
3-4 cepe mari
1 morcov
2 oua
sare si piper dupa gust
optional, pentru servit: ardei iute, smantana

Ceapa si morcovul se maruntesc cu ajutorul Tocatorului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 dupa care le calim in cateva linguri de ulei, impreuna cu sarea si piperul. Cand ceapa devine translucida, adaugam sucul de rosii/bulionul, omogenizam si punem si orezul, cele 2 oua si verdeata tocata marunt. Lasam compozitia pe foc cateva minute, amestecand usor, pentru a nu se arde. Adaugam apoi carnea tocata  cu masina de tocat: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg1500ta/masina-de-tocat-power-action-duo-6080 si omogenizam totul.
Pregatim frunzele de varza murata, taind partea mai tare a acestora. Cu ajutorul unei lingurite, adaugam o cantitate suficienta din compozitia rezultata, pe fiecare frunza in parte. O infasuram cu grija pentru a nu pocni. Pe fundul cratitei in care fierbem sarmalutele asezam coditele ramase de la marar si patrunjel, iar peste ele asezam sarmalutele. Pentru ca acestea sa nu se ridice la suprafata am tocat cateva frunze de varza si le-am pus deasupra sarmalutelor. Am adaugat apoi o lingura de suc de rosii si o cantitate de apa suficienta, astfel incat sa acopere in intregime sarmalutele (dar sa nu le depaseasca nivelul). Cand nivelul apei scade mai adaugam atat cat este necesar, atentie insa ca apa sa fie fierbinte. Le asezam in cuptor la foc potrivit pentru aproximativ trei ore. Se servesc calde, cu ardei iute si smantana. Pofta buna!

Desert: Prajitura ciocolatoasa




Ingrediente:

o ciocolata cu lapte (de calitate)
un plic cu cacao
50 gr unt
6 oua
400 ml lapte
2 cani cu faina
o cana cu zahar
o lingura cu coniac
un pliculet cu praf de copt
optional: esente
Pentru glazura:
50 gr de unt
100 ml frisca lichida
o ciocolata cu 85% cacao
optional: o lingurita cu zahar

Incepem prin a pregati compozitia pentru prajiturica: rupem ciocolata in bucati mici si o topim intr-un vas, alaturi de unt si zahar. Adaugam laptele si cacaoa, omogenizam totul si lasam pe foc aproximativ 5 minute dupa ce incepe fierberea (cat sa dea de cateva ori in clocot). Lasam compozitia sa se raceasca, dupa care ii adaugam galbenusurile, cele doua cani de faina (cernute la un loc cu praful de copt) si albusurile batute spuma. Pentru a obtine o spuma tare, omogena, adaugam o lingurita de zahar si ne folosim de un mixer http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol
Adaugam coniacul si optional, esentele dupa gust, Omogenizam totul si turnam compozitia intr-un vas/tava uns/a cu unt. O coacem pana ce trece "testul scobitorii" :) (Eu am lasat-o putin mai moale, atat cat pe betiosor sa ramana cateva firimituri de compozitie, intrucat fiind fierbinte isi continua procesul de coacere si dupa ce am oprit cuptorul, acesta ramand fierbinte pentru o perioada).
Cat timp coacem prajiturica, pregatim glazura. Ciocolata o topim la foc mic, impreuna cu cele 50 gr de unt (si optional, zahar) . Adaugam frisca si fierbem pana ce crema se leaga usor. O pastram apoi intr-un loc racoros.
Prajiturica o lasam sa se raceasca in tava, dupa care o taiem dupa bunul plac, adaugam glazura si o pastram la rece maxim o ora inainte de servire.
Pofta buna!


In ceea ce ma priveste, folosirea electrocasnicelor in bucatarie si nu numai, imi este mai mult decat necesara. Avand fetita mica, nu doar ca trebuie sa pregatesc mancaruri speciale pentru ea, mancaruri ce nu le-as putea pregati fara ajutorul aparatelor (si aici includ mai ales supele crema, sucurile naturale, pireurile de legume sau/si fructe si lista poate continua), dar am nevoie si de foarte mult timp liber pentru a ma putea ocupa de cresterea ei. De aceea, fie ca folosesc un tocator, un mixer, o masina de tocat sau orice altceva, imi sunt de un real ajutor. Timpul de gatit se reduce considerabil, iar ziua mea e mai frumoasa cand vad fericirea fetitei mele cand NU sunt in bucatarie, ci langa ea.



4. ALUCULESEI BRANDUSA

Aperitiv: Chec aperitiv cu urzica vie 




Ingrediente:

5 oua
3 linguri smantana
6 linguri de faina de grau
1 plic praf de copt
1 kg.urzici vii fierte si tocate marunt
300 gr.sunca Praga
condimente
sare dupa gust
jumatate de gogosar
Punem la robot ouale cu smantana si le mixam foarte bine,dupa mixare adaugam faina si praful de copt stins cu otet de mere si condimente cu putina sare , mixam foarte bine ,apoi adugam sunca de Praga taiata cuburi mici,urzica vie tocata marunt si gogosarul tocat mestecam doar cu lingura si punem intr-o tava in care am pus hartie de copt ,dam la cuptor pentru o ora la foc potrivit.Pofta buna!
La aceasta reteta este nevoie d eun tocator Delice http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 si un mixer cu bol marca Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol

Fel principal: Parjolute marinate


Ingrediente


pentru parjolute


1 kg.carne tocata de porc,
3 oua,
20 gr.piper macinat,
10 gr.tarhon,
o lingura maggi secretul gustului cu gust de gaina,
o capatana de usturoi,
20 gr.boia de ardei iute,
20 gr.condimente de porc,
3 cepe,
o legatura de ceapa verde,
4 frunze de stevie,
3 linguri de faina de grau.
pentru maioneza-
6 oua din care trei fierte si trei crude,
400 ml ulei,
o lingura de mustar extra.
pentru ornat-
masline verzi si masline negre fara samburi ,
cateva felii de ardei gras rosu .
Pentru amestec am folosit -
10 cepe potrivit de mici,
300 ml.apa.150 ml.otet de mere.
Pentru prajit avem nevoie de - 600 ml .ulei 


Se pune intr-un vas carnea tocata si peste ea adaugam usturoiul si ceapa uscata data prin masina de carne,adaugam piperul,maggi,tarhon,boia de ardei,faina de grau,ceapa verde si stevia tocate marunt,condimentele de porc si amestecam foarte bine pana obtinem o compozitie omogenizata perfect.Facem bilute mici cam cat un ou de porumbel si le punem la prajit in ulei incins.
Taiem ceapa uscata sub forma de solzisori de peste si o punem la undit in apa cu otetul de mere,cand isi schimba culoarea ,oprim focul si punem ceapa la scurs in strecator.
Pregatim maioneza- fierbem trei oua tari ,le curatam si folosim doar galbenusurile.Intr-un vas punem trei galbenusuri fierte si trei galbenusuri crude,le sfaramam bine cu o furculita si incepem sa adaugam cate un pic de ulei ,mestecam doar intr-o singura directie cu o lingura de lemn si cand maioneza se ingroasa prea tare ,adaugam mustarul ,mestecam bine adaugand ulei pana credem noi ca este suficienta maioneza.
Cand parjolutele s-au racit bine si ceapa la fel,le amestecam adaugand un picut de sare si jumatate din maioneza,le punem intr-un vas si peste ele vom adauga restul de maioneza,pe care o intindem frumos.Ornam parjolutele mai apoi dupa gustul si inspiratia fiecaruia dintre noi.Pofta buna!
La aceasta reteta este necesara o masina de tocat carne marca Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/xmg-1600/masina-de-tocat-power-mix-1600 si un tocator Delice http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450

Desert: Tort diplomat


Ingrediente


4 oua,
4 linguri de zahar,
200ml.lapte dulce fiert si racit,
200 ml.smantana.
1 plic de zahar vanilat
4 plicuri de gelatina a 10 gr.pliculetul
o cutie de compot de ananas
4 kiwi
2 banane
Pentru ornat-
400 gr.smantana
4 linguri de zahar,
un plic zahar vanilat
2 kiwi


Se pun ouale in vasul de la robot impreuna cu zaharul ,zaharul vanilat si incepem sa mixam,adaugand pe rand laptele dulce si smantana apoi le punem pe foc mic mestecand intr-una pana incepe sa se ingroase un picut,apoi dam oala la rece.Adaugam gelatina muiata cu putina apa cu cel putin 30 de minute si mestecam bine pana se topeste bine gelatina si se incorporeaza perfect.
intr-o forma tip inimioara se aseaza folie de aluminu si asezam in forma pe margini felii de ananas si felii de kiwi,pe fundul formei asezam tot felii de ananas si felii de kiwi si turnam apoi compozitia in forma,peste compozitie adaugam doua banane taiate felii si dam 5 minute forma la frigider ,apoi o scoatem si asezam peste compozitie felii de kiwi,dam forma la frigider pentru cel putin 12 ore.
Punem in vasul de la robotul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 smantana cu zaharul si zaharul vanilat si mixam foarte bine pana se face frisca.
Scoatem forma din frigider si desprindem usor blatul de pe tava si ornam apoi cu frisca .Apoi asezam felii de kiwi taiate in forma de inimioara.Pofta buna!



5. VEREB DAIANA



Aperitiv: Barcute cu crema cu pateu



Ingrediente (pentru 8 buc):


* 8 barcute sarate din aluat fraged (de la Kaufland)
Umplutura:
* 200 g pateu (am folosit pateu vegetal, ramas din perioada postului, dar puteti sa folositi orice fel de pateu)
* galbenusul de la 2 oua fierte
* 1 Lg (lingura) mustar
* 2 Lg sos remoulade (in loc de maioneza)
* pentru ornat: ardei rosu, patrunjel


Mod de preparare:


* Am amestecat toate ingredientele pana am obtinut o pasta omogena.
In aceasta operatiune ne ajuta blenderul Delice de la Heinner, cu care obtinem o pasta fina.
http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600
* Am umplut barcutele cu ajutorul pistolului pentru ornat.
* Am decorat cu bucatele de ardei gras rosi si cateva frunze de patrunjel.


Fel principal: Stufat de miel

 

Ingrediente:


* carne de miel (bucati de coaste, pulpa + carne care a fiert pt ciorba)
* usturoi verde
* cozi de ceapa verde
* 2 fire de leustean
* 1 ceapa batrana
* sare
* piper
* rozmarin
* o mana de frunze de patrunjel
* 250 ml bulion
* putin ulei


Mod de preparare:


Carnea cruda se portioneaza si se pune la prajit in putin ulei.
Cand s-a rumenit se scoate si in grasimea ramasa se caleste ceapa si verdeturile tocate.
Tocatorul de la Heinner m-ar fi ajutat foarte mult la maruntitul gramezii impresionante de ceapa verde, usturoi verde, patrunjel si leustean.
http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450
Se condimenteaza totul cu sare, piper, rozmarin, se adauga si patrunjel tocat.
Peste verdeturile calite se pun bucatile de carne care au fiert pentru ciorba.
Se adauga si bucatile rumenite mai devreme si bulionul.
Se fierbe pe foc mic pana cand mai scade lichidul.
Se serveste cu mamaliga sau cu pireu, dupa preferinte.


Desert: Pasca cu branza si smantana


Ingrediente:
* aluat:
* 300 g faina pentru cozonac
* 1 plic drojdie uscata (7 g sau 25 g drojdie proaspata)
* 20 g zahar
* 30 ml ulei
* 2 galbenusuri
* 150 ml lapte caldut
* 1/4 lingurita sare
* coaja rasa de la 1 lamaie
* umplutura:
* 300 g branza dulce Pilos
* 300 g smantana
* 4 oua intregi
* 4 linguri de gris
* 100 g zahar+zahar vanilat
* coaja rasa de la 1 lamaie
* esenta de rom
* cam doua maini de stafide


Mod de preparare:


* pentru aluat am pus toate ingredientele in cuva masinii de paine, mai intai cele lichide, apoi cele solide/uscate.
* timp de o ora jumate, masina si-a facut treaba pe programul Dough (=aluat, framantare+dospire).
Masina de facut paine de la Heinner este un ajutor nepretuit in bucatarie.
http://www.heinner.ro/produse/preparare-paine/bm-950/masina-de-facut-paine-breadexpress-950
* pentru umplutura am urmat pasii din reteta Dianei, adica am mixat branza cu smantana, apoi am adaugat si restul ingredientelelor.
Robotul de bucatarie Facille400 de la Heinner m-ar fi ajutat sa obtin foarte repede o umplutura fina si gustoasa.
http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400
* am dat o forma rotunda aluatului bine crescut :) si l-am asezat in tava, formand o mica bordura (asta ca sa nu risc sa ma trezesc cu umplutura cursa in cuptor)
* am turnat deasupra umplutura si am dat la cuptorul preincalzit (nu ma intrebati la cate grade, ca nu e cu termometru)
* timpul de coacere a fost de 45-50 min, pana cand suprafata se rumeneste frumos si in toata casa miroaseeeeee... mmmm!!!
(+ am lasat pasca in cuptor cu usa intre-deschisa inca vreo 15 min dupa ce am stins focul)
* forma mea are 26 cm diametru.
Sursa: Pasca cu branza si smantana

Dupa atata treaba, mai avem de facut ceva si anume curatenie in bucatarie.
Treaba care se rezolva una-doua cu ajutorul mopului cu aburi de la Heinner.
http://www.heinner.ro/produse/mop-electric/hsm-2700/mop-cu-aburi-bright-2700
Si in sfarsit putem sa ne asezam in liniste si sa ne rasfatam cu o ceasca aburinda de cafea, facuta la espressorul Retro Effect 200 de la Heinner sau cu un pahar de suc prospat de fructe, preparat cu ajutorul storcatorului de fructe si legume de la Heinner.
http://www.heinner.ro/produse/preparare-ceai-si-cafea/hem-200/espressor-retro-effect-200
http://www.heinner.ro/produse/storcatoare-de-fructe/hpje-1500dc/storcator-de-fructe-si-legume-essential-max-1500dc


6. SCUTARU MIHAELA VANDA 
 

Aperitiv: Aperitiv cu branza


Ingrediente pentru blat :


- 9 oua
-9 linguri de ulei
- 9 linguri de faina
- 5 linguri de smantana
- 3 lingurite de praf de copt
- 9 linguri de patrunjel verde congelat
- 1 varf de cutit cu sare


Ingrediente pentru umplutura :


- 300 g crema de branza
- 150 g telemea de oi
- 4 linguri de smantana
- sare dupa gust
- marar tocat marunt
- 5 g gelatina


Mod de preparare:


Intr-un bol, galbenusurile se freaca cu cele 9 linguri de ulei. Se adauga apoi sarea,patrunjelul congelat taiat marunt (sau dat la blender,recomand a se folosi acest blender care da rezultate foarte bune, Blender de masa PowerPlus1000: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000, smantana si faina amestecata cu praful de copt. Albusurile se bat separat cu un praf de sare pana se intaresc ( recomand a se folosi acest mixer cu bol care nu da gres niciodata in a obtine un albus batut spuma bine Mixer cu bol )si se adauga la compozitia cu galbenusuri. Aceasta compozitie se rastoarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt (39/35 cm) si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil, la 180 grade timp de 20 de minute. Cand este gata se rastoarna pe un prosop si cand s-a racit se taie blatul in 3 blaturi mai mici. Se amesteca cele doua tipuri de branza (telemeaua rasa pe razatoare) cu smantana, sare dupa gust si mararul tocat marunt. Gelatina se hidrateaza in 2-3 linguri de apa si apoi se incalzeste pe foc fara a ajunge la punctul de fierbere. Cand este racita se incorporeaza in crema de branza. Cu aceasta crema se umplu cele trei foi. In crema de branza se poate adauga ardei gras rosu taiat marunt, ciuperci din conserva, masline. Se acopera cu o folie de plastic si se da la rece. Se taie inainte de servire si se orneaza dupa preferinta (maioneza, ketchup).

Fel principal: Friptura de miel cu portocale


Ingrediente :


- 50 ml ulei de masline
- 3 buc. portocale
- 300 ml vin rosu
- 1 lingura sare
- 2 lingura miere de albine
- 1 buc. pulpa de miel
- 500 ml supa de legume
- 1 lingurita rozmarin uscat
- 10 buc. boabe de piper


Mod de preparare :


Pulpa de miel,se curata de pielita si grasime,se spala si se cresteaza in lung si-n lat cu o taietura se 1 cm adancime la o distanta de 2-3 cm intre crestaturi.Se sareaza.Intr-o tigaie,se pune ulei de masline si apoi se adauga rozmarinul.Se lasa 2 minute.Cu acest ulei se va unge pulpa de miel.Intr-o tava se pune pulpa de miel,200 ml vin,foile de dafin,piperul si supa de legume.Se acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptorul incazit in prealabil,la 180 grade si se tine o ora si jumatate.Dupa 45 de minute se intoarce pulpa. Intre timp,se rade coaja de la doua portocale,se desfac portocalele in felii si se storce sucul de la o portocala (recomand acest storcator http://www.heinner.ro/produse/storcatoare-de-fructe/c250x/storcator-de-citrice-c250x ). Se pune intr-o tigaie 100 ml vin,portocala rasa si sucul de la o portocala,mierea de albine si feliile de portocale.Se tine pe foc 10 minute. Cand friptura este gata,se scoate tava,se pune sucul de la friptura intr-o tigaie impreuna cu sucul de la o portocala si se tine 2 minute pe foc. Se scoate friptura si se stropeste cu acest suc. Friptura se serveste impreuna cu feliile de portocale si sosul lor.  


Desert: Prajitura cu foi umplute cu frisca si nuca



Ingrediente :  


- 3 cescute de zahar tos (pentru caramelizat),care la mine au cantarit 540 g
- 2 oua
- 2 cescute de ulei (280 ml )
- 3 cescute de zahar (540 g)
- 2 linguri de miere de albine
- 2 linguri bicarbonat de sodiu
- coaja de la o lamaie rasa
- 20 ml esenta rom
- faina cat cuprinde (aproximativ 1-1,1 kg )
- 1/2 cescuta apa (150 ml )
- 450-500 g nuca macinata
- 1000 ml smantana
- 10-12 linguri zahar pudra
- 100 g ciocolata cu lapte
Mod de preparare :
Intr-o cratita se pun 3 cescute de zahar (540 g) si se caramelizeaza.Se stinge cu 1/2 cescuta de apa (150 ml )si se amesteca.Cand s-a mai racit compozitia se pun 3 cescute de ulei (280 ml ),3 cescute de zahar si cele 2 linguri de miere de albine.Dupa fiecare adaugare de ingrediente se amesteca in compozitie pentru omogenizare.Se adauga apoi coaja rasa de la o lamaie,10 ml esenta de rom si ouale batute spuma ( recomand acest mixer Mixer HM-250 ).Se amesteca.La urma se adauga faina care a fost in prealabil amestecata cu praful de copt si se amesteca,la inceput cu lingura apoi cu mana pana se formeaza aluatul,care este destul de consistent. Aluatul rezultat se imparte in 4 bucati.Se fac 4 foi,intinse direct pe dosul unei tavi (38/35 cm ), unsa cu ulei.Se coace fiecare foaie timp de 10 minute,la 180 de grade (cuptorul sa fie incalzit in prealabil ).Cand foaie capata culoarea aramie,deci este coapta,se desarta de pe tava prin alunecare,cu ajutorul unui cutit cu lama lata,pe un blat de lucru.Foile pot fi tinute intre folii de hartie,bine impaturite,mai mult timp,1-3 saptamani,pana la umplere.Smantana se pune intr-un bol si se mixeaza (recomand acest bol http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol ) ,la inceput la viteza redusa apoi cand s-a ingrosat la viteza mare,timp in care se adauga si zaharul pudra (10-12 linguri...in functie de preferinta ).In acest moment se adauga si 10 ml esenta de rom.Se amesteca apoi frisca cu nuca macinata.Cu aceasta crema se umple fiecare foaie.Adica se imparte frisca cu nuca in 4 parti.Deci prajitura se termina cu un strat de frisca cu nuca pe care se rade 100 g ciocolata. Se taie a doua zi in patrate sau romburi.Este o prajitura foarte gustoasa si usor de realizat.



7. MURESAN TABITA


Ciorba: Ciorba taraneasca cu carne de porc si legume

Ingrediente:


700 g carne de porc
2 ardei
1 ceapa
6 morcovi (mici)
1 cartof (mare)
tarhon (patrunjel)
100 g taitei de orez
sare
piper


Carnea se spala, se portioneaza si se pune la fiert intr-o oala cu 2 litri de apa si cu putina sare. In primele minute de fiert se spumeaza. Se lasa sa fiarba aproximativ 45 de minute.
Legumele curata,se spala si se taie: ardeii cubulete, ceapa se toaca marunt, morcovii se dau pe razatoare sau la robotul Heinner: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/roboti-de-bucatarie, cartoful cubulete.
Se calesc legumele in putin ulei incins cateva minute. Apoi se adauga in oala peste carne si se lasa sa fiarba, toate in afara de cartof care se adauga dupa 10 minute.
Se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
Spre final se adauga taiteii de orez, apoi tarhonul.
Se stinge focul. Se serveste simpla sau cu smantana,otet, bors sau zeama de varza, alaturi de ardei iute proaspat sau murat.
Pofta buna!





Fel principal: Sarmale cu ciuperci
 


Ingrediente:

2 verze murate
1 ceapă
500 g ciuperci proaspete
1 morcov
1 ceasca orez
sare
piper
mărar
pasta de ardei iuti
Orezul se pune la inmuiat in apa cat sa-l acopere.
Daca varza e prea sarata se clateste in cateva ape.
Se desfac foile de varza. Frunzele exterioare se arunca daca e nevoie. Nervurile se decupeaza cu grija sau se bat usor. Se aleg frunzele pentru impachetat sarmale, iar celelalte se taie si se vor adauga pe langa. Fiecare foaie mai mare se taie in doua sau trei in forma de triunghi sau le puteti lasa intregi, in functie de cum vreti sa le formati.
Ceapa se toaca marunt. Morcovul se da pe razatoarea mica. Ciupercile se curata si se toaca marunt cu ajutorul tocatorului Heinner: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450
Ceapa si morcovul se călesc în ulei incins aproximativ 5 minute. Se adauga ciupercile, sare, piper, marar, cimbru. Se mai lasa cateva minute si se adaugă orezul. Apoi se adauga pasta de ardei iuti.
Dupa ce umplutura pentru sarmale s-a mai racorit, se umplu foile si se împachetează,formand sarmale de marime medie.
Intr-o oala se pune un strat din varza tocata si apoi se aseaza incet sarmalele.
Se acopera si pe deasupra cu un strat din varza tocata si se se asezonează cu sare, cimbru si mărar.
Se pune apa cat sa depaseasca peste sarmale cu 2 centimetri inaltime. Se fierb la foc mic 1h-1.30h.
Poftă bună!



Desert: Tort cu multa ciocolata



Ingrediente:

Blat ciocolatos: (1 cana = 250 ml)
1 3/4 cana faina (220g)
2 cana zahar (400g)
3/4 cana cacao (85 g) (eu am pus 40 g cacao si 40 g ciocolata rasa)
2 lingurite bicarbionat de sodiu
1 lingurita praf de copt
1 praf sare
1 cana smantana (sau lapte batut) (250ml)
1/2 cana ulei (125 ml)
2 oua mari sau 3 oua mici
1 lingurita vanilie
1 cana cafea fierbinte (250 ml).
Crema:
1 1/4 cana zahar (250g)
1/4 cana amidon (35 g)
1/2 lingurita sare
400 ml smantana lichida pentru frisca
300 ml lapte
200 g ciocolata amaruie
Decor:
frisca
nuca macinata
bombonele colorate
Blat ciocolatos:


Se amesteca separat ingredientele uscate, apoi cele umede se amesteca intre ele si la sfarsit se adauga cafeaua fierbinte pentru a accentua gustul de ciocolata; nu se va simti cafeaua in produsul final.
Se obtine un aluat foarte lichid si curgator.
Se coace la 180° aprox. 60-70 min. Se face testul scobitorii.
Crema:
Intr-un vas asezat pe foc mediu se amesteca toate ingrdientele, mai putin ciocolata.
Cand continutul e firbinte se adauga ciocolata rupta in bucati si se amesteca continuu pana cand aceasta se topeste si crema incepe sa se ingroase.
Se varsa continutul intr-un vas rece, iar pe suprafata cremei asezam o folie de plastic, pe care o intepam din loc in loc cu o scobitoare (pentru ca aburul sa aiba pe unde iesi). Se da la rece minim 4 ore.
Montarea:
Blatul se taie transversal in 4 straturi relativ egale. Blatul cel mai urat se faramiteaza in firimituri mici.
Se aseaza primul blat pe un platou, se pune peste el 1/3 din cantitatea de crema, al doilea blat, 1/ 3 din cantitatea de crema, al treilea blat si cu restul de crema se acopera deasupra si in lateral.
Se orneaza presand cu degetele firimiturile de blat, atat in parti cat si deasupra.
Se decoreaza cu frisca batuta folosind mixerul Heinner: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol, nuca si bombonele colorate.
Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.



8. CRETU VALENTINA

Supa: Supa de usturoi


Ingrediente:


1 capatana mare de usturoi(vre-o 10 catei)
1l supa de pui
4-5 cartofi medii
1 lingura de unt
1 lingura faina
100 ml smantana dulce pentru gatit
crutoane
2-3 fire marar verde
sare si piper alb

Mod de preparare:
Untul se pune la topit in oala in care vom fierbe supa.Adaugam usturoiul curatat si taiat felii si-l lasam doar un min dupa care adaugam si faina.Amestecam bine si turnam supa de pui.Adaugam cartofii care au fost curatati si taiati cuburi.Lasam supa sa fiarba pana cand cartofii vor fi fierti foarte bine.
Cand cartofii au fiert cu ajutorul unui Blender Delice600 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600 ii vom pasa.
Adaugam la supa smantana dulce,potrivim de sare si condimentam cu piper alb macinat proaspat cu Rasnita elecrtica 150wHCG-150SS http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hcg-150s/rasnita-electrica-150w-hcg-150ss
Vom servi la supa crutoane si deasupra presaram marar verde tocat fin.
 

Fel principal: Lazagna cu carne si sos de rosii


 

Ingrediente:

Foi de lazagna prefierte
800 gr carne tocata de porc
800 gr sos de ardei cu rosii
300 gr ciuperci proaspete
2 catei de usturoi
1 lingurita oregano
200 gr cascaval
300 ml sos de rosii 


Mod de preparare:


In tigaie am pus cateva linguri de ulei in care am prajit putin carnea tocata cu Masina de tocat Power ActionDuo 6080 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg1500ta/masina-de-tocat-power-action-duo-6080 peste care am adaugat ciupercile taiate felii,sare si putin piper.
Am pus sosul si restul de condimente.Le-am lasat 25 min sa fiarba impreuna.
Am uns tava cu unt,si am asezat un rand de foi de lazagna. Peste foi am intins un strat din amestecul de carne.Un alt strat de paste,alt strat de carne,iar foi .
Peste ultimul rand de foi am ras cascavalul si am pus sosul de rosii.Deasupra peste tava se pune o folie de aluminiu si se da la cuptor la foc mediu cam 30 min.
Le lasa sa stea cel putin 30 min in cuptorul stins inainte de a portiona.Pastele vor absorbi zeama ramasa de la carne si sucul de rosii si vom putea obtine dupa acest timp portii frumos taiate.Niciodata acest fel de mancare nu se portioneaza imediat scos din cuptor.

Desert: Tort cu fructe


Ingrediente:


Blat:
10 oua,10 linguri apa,
10 linguri zahar,
1 lingurita esenta de vanilie
20 linguri faina,1 praf de copt
Crema:
4 plicuri budinca de vanilie,1,5l lapte,
15 linguri zahar,200gr unt

1 esenta de rom+ 750ml sirop(apa cu zahar)
400ml frisca,
Fructe:nectarine,mar,kiwi,struguri,mure
2 plicuri gelatina pentru tort


Mod de preparare:

Batem spuma cele 10 albusuri impreuna cu apa.Adaugam zaharul pe rand si continuam sa batem pana la topirea zaharului,apoi adaugam si galbenusurile.Pentru acesta am folosit Mixerul HM-250 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250
Renuntam la mixer sau tel si cu o lingura sau spatula amestecam usor faina impreuna cu praful de copt.
Punem compozititia intr-o forma rotunda de tort si o coacem la foc mic 50 min.
Crema: preparam budincile,dupa racire amestecam cu unt.
La pragatirea cremei am folosit tot Mixerul HM-250 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250
Blatul racit il taiem pe 3 locuri,obtinem 4 felii.
Insiropam si umplem cu crema.
Batem fisca cu acelasi mixer Hm-250 .Imbracam tortul si-l decoram cu frisca,apoi cu fructe.Deasupra peste fructe turnam jeleul pe care l-am pregatit conform instructiunilor de pe plic.



9 CALISTRU IRINA

 

Supa: Supa crema de linte

Ingrediente:


1 cana linte roÅŸie
1 ceapă
1 morcov ras fin
1 gogosar sau ardel gras rosu
100 g muschiulet afumat
200 ml suc de roÅŸii
6 cani de apă
2 gălbenuşuri
100 ml lapte
100 grame smântână
2 cuburi supa pui
sare, piper
1 linguriţă cimbru
3 linguri ulei de măsline
pătrunjel verde
Crutoane:
4-5 felii de paine, unt, patrunjel verde, 100 g sunculita sau muschi afumat

Se pune apa la fiert cu cele 2 cuburi de supă.
Se spala lintea, se pune in apa fierbinte si se lasa la fiert la foc mic.
Ceapa si patrunjelul se toaca fin cu ajutorul unui tocator cum ar fi cel de la Heinner (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450)
Într-un vas se căleşte ceapa în puţin ulei încins, se adăugă gogosarul si muschiuletul taiate cubulete si morcovul ras si se lasă până ce se rumenesc un pic. Se adăugă sucul de roşii, se lasa să dea în clocot şi apoi se adăugă apa cu lintea fiarta.
Se acoperă vasul şi se lasa să fiarbă 25-30 de minute. Se adauga si o legatura de patrunjel verde tocat marunt si o lingurita de cimbru. Se amesteca în supă din când în când pentru a nu se prinde lintea de fundul vasului.
Cand supa a fiert, puteti folosi un blender precum acesta http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400 cu care sa o pasati.
Apoi in vasul mixerului (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol) mixati smântâna cu laptele şi gălbenuşurile. Se ia cu un polonic puţină supa şi se toarnă în amestecul de gălbenuşuri, apoi amestecul dres cu zeama se toarnă în supă, în timp ce se amesteca uşor. Se condimentează cu sare şi piper după gust.
Se mai lasa să dea supa un clocot şi se opreşte focul.
Pentru crutoane se trag la tigaie la foc iute amestecand continuu: o lingurita de unt, 100 g sunculita sau muschiulet afumat taiate in cubulete foarte mici, 3-4 felii de paine taiate cuburi si patrunjel verde tocat apoi se pun intr-o tava si se dau la cuptor pentru 15 minute.
Supa crema de linte rosie se serveste fierbinte impreuna cu aceste delicioase crutoane.

Fel principal: Crostata cu amestec mexican


Se face un aluat din 300 g faina, 3 linguri ulei de masline, 1 lingurita drojdie uscata, sare si putina apa calduta. Se framanta bine si se lasa la dospit o ora.
Compozitia:
5 oua
4 linguri smantana
4 linguri branza de vaci
2 linguri faina
1 lingurita sare
1/2 legatura marar
100 g mozzarella
200 g cascaval
3-4 ciuperci champignon
120 g sunca
150 g carnati picanti

Sunca si mozzarela se taie cubulete, ceapa si mararul se toaca marunt. Ar fi ideal sa aveti un tocator precum cel de la Heinner (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450). Maslinele, ciupercile si carnatul picant se taie in feliute.
Se bat bine in vasul mixerului (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol) 4 oua si se amesteca cu smantana, branza si faina apoi se potriveste gustul cu sare si piper.
In compozitia de oua se adauga ceapa, maslinele, sunca, ciupercile si mararul si se omogenizeaza. Se tapeteaza o tava cu ulei si faina. Se intinde aluatul si se aseaza in tava, lasand aluat si pe margini. Se toarna compozitia de oua cu legume si sunca peste aluat si se niveleaza. Se rade un strat de cascaval.
Se adauga amestecul mexican din conserva si bucatile de mozzarella.
Marginile aluatului se aduc peste umplutura si se formeaza o bordura, lasand vizibila compozitia la mijloc. Asezam feliile de carnat picant in mijloc si radem cascaval peste.
Dam la cuptor pentru 50-60 minute la foc mediu
Dupa 30 minute de stat la cuptor se unge marginea din aluat cu un ou batut bine, iar restul de ou se toarna in mijloc.
Se portioneaza si se serveste atat calda cat si rece.


Desert: Tarta cu iaurt si capsuni


Pentru aluatul de tarta aveti nevoie de:


1 ou
100 g unt
225 g faina
1 lingura apa rece

Pentru crema de iaurt
6 oua
500 g iaurt (4 paharele)
5 linguri branza de vaci
5 linguri zahar
1 lingura coaja portocala rasa
2 linguri smantana
4 linguri gris
1 lingura esenta de rom
2 plicuri zahar vanilat

Pentru topping
300 g capsuni
2 linguri zahar pudra
Pentru aluatul de tarta, desfaci oul cu o furculita, adaugi o lingura de apa rece, untul rece de la frigider taiat in cubulete sau dat pe razatoarea mare si faina. Amesteci cu mana totul foarte repede pentru a nu se topi untul pana obtii un aluat uniform. Il invelesti intr-o folie alimentara si il dai la frigider 30 minute.
Bati bine ouale in vasul mixerului (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol) cu zaharul si zaharul vanilat. Adaugi iaurtul, smantana, branza de vaci si omogenizezi tot la mixer pentru a obtine o compozitie cremoasa. Adaugi grisul si aromele: coaja de portocala, zaharul vanilat si esenta de rom. Compozitia rezultata va fi una destul de fluida, dar nu trebuie sa te ingrijorezi, cand va fi gata tarta, va fi cremoasa si absolut delicioasa.
Incingi bine cuptorul.
Intinzi aluatul de tarta si il asezi intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Intepi aluatul din loc in loc si il dai la cuptor 7 minute. Apoi il scoti, adaugi compozitia si dai din nou la cuptor la foc mediu pentru aproximativ 45 minute.
Cand timpul de coacere a trecut, scoti tarta pe un gratar, asezi deasupra felii de capsuni si pudrezi cu zahar.




10. ION PAULA
 
Aperitiv: Briose cu spanac,broccoli si conopida


 

 2 oua
-200 ml lapte
- faina cat cuprinde
-1/2 plic praf de copt
-200 gr cascaval
- 100 gr spanac
-100 gr conopida/broccoli
-sare,piper,boia dulce.

Separam galbenusurile de albusuri.
Batem spuma albusurile cu sarea,cu ajutorul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol ,cu ajutorul lui termin imediat de batut albusrile spuma si briosele vor iesi foarte pufoase,apoi adaugam galbenusurile pe rand si mixam in continuare.
Adaugam boiaua dulce si piperul,apoi se pune laptele si mixam bine.
La final adaugam faina in ploaie(inainte amesetcam praful de copt) si amestecam de data asta cu o lingura.
Pregatim formele de briose.
Punem hartia pentru briose si umplem pe jumatate forma cu compozitia facuta,apoi punem cate un manuchi mic de brocoli si conopida in mijlocul briosei,mai adaugam putina compozitie deasupra.Pentru aspect am presarat putin boia.
Eu am facut jumatate de compozitie simpla,iar in cealalata jumatate,am pus si spanac( L-am calit putin in unt) si am amestecat bine compozitia cu lingura.apoi adaugam galbenusurile pe rand si mixam in continuare.
Pofta buna.

Fel principal: Friptura de porc cu mamaliguta

 

-500 gr carne de porc
-sare,piper,cimbru,rozmarin
-1 pahar de vin rosu
-500 gr malai (faina de porumb)
-apa
-sare
-usturoi
-ulei


Spalam carnea bine,o lasam la scurs,apoi o punem in tigaie la prajit,adaugam si un pahar de vin rosu si lasam sa se faca in voie.La final adaugam si condimentele.
Punem intr-un ceaunel apa cu saresi 1-2 linguri de ulei,presaram putin malai si lasam sa dea in fiert.Cand fierbe adaugam malaiul in ploaie si amestecam energic cu un tel sa nu faca cocoloase, focul la mic si lasam sa mai fiarba un pic si malaiul.Rasturnam pe un platou.
Facem sosul de usturoi: 3-4 catei de usturoi ii taiem si pisam cu sare si ulei,se paseaza bine pana se face ca maioneza.Mai rapid si util ar fi http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 , mi-ar usura mult munca.
Asezam pe un platou mamaliguta si deasupra punem carnea stropita cu sos de usturoi.
Pofta buna!

Desert: Tort de ciocolata si frisca

 

- 5 oua
-1 cana zahar
-1 cana faina
-1 praf de copt
-1 esenta vanilie
-5 linguri ulei
-1 plic crema ciocolata
- 2 linguri zahar
-250 ml lapte
-200 ml frisca lichida
-2 esente de rom
-1 ceasca apa
-2 linguri zahar


Se face blatul:
Se separa albusurile de galbenusuri si se bat cu un parf de sare pana se fac spuma,apoi se adauga zaharul lingura cu lingura pana se face bezea tare,intoarcem vasul in care a fost batute sa vedem daca curge sau nu,daca nu curge inseamna ca e de ajuns.Ca totul sa mearga foarte repede m-ar ajuta enorm acest mixerul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol .
Galbenusurile se freaca cu uleiul si apoi se adauga treptat peste bezea.
Faina se amesetca cu praful de copt si se pune in ploaie lingura cu lingura peste aceasta compozitie si se amesteca cu lingura nu cu mixerul.
Se pune compozitia in tava ( 23 cm diametru) unsa cu ulei si tapetata cu faina si se baga la cuptor pentru 30-40 minute,se incearca cu o scobitoare sa vedem daca este facut blatul,scobitoarea trebuie sa ramana curata.
Se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca bine.
Intre timp se prepara cremele conform instructiunilor de pe ambalaje si se pun la rece in frigider.Se face siropul din apa zahar si esenta de rom pentru insiropare.
Facem sectiune in blat,insiropam prima parte,punem crema de ciocolata,adaugam a doua parte de blat,insiropam si ornam tortul dupa preferinte.
Pofta buna!



11. MERYLN LIA
 
Aperitiv: Crema de fasole uscata, varianta de post

 

Ingrediente:

1kg fasole uscata, alba
2 bucati morcovi
2 buc. pastarnac
2 buc. patrunjel
½ buc. telina
2 fire ceapa verde
2 foi dafin
1crenguta de cimbru uscat
Piper
Garnitura:
4 cepe rosii, mari
60ml ulei
1 lingurita boia dulce de ardei
Ardei iute

Mod de preparare:

Fasolea bine spalata, o punem la fiert, sa de-a cateva clocote, dupa care o strecuram si aruncam apa.
In oala sub presiune, punem apa la fiert. Intre timp curatam si spalam legumele.Cand apa da in clocot, adaugam fasolea si zarzavaturile si mirodeniile.Lasam la fiert 2h.
Intre timp curatam, spalam si tocam ceapa cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 . Punem ulei-ul la incins intr-o tigae, adaugam ceapa pe care o prajim bine, (fara sa o ardem) si spre final adaugam boia-ua de ardei si un praf de sare. Dam garnitura de-oparte.
Cand fasolea e fiarta, o strecuram si o lasam putin la racit. Scoatem foile de dafin si cimbrul. Tocam fasolea impreuna cu zarzavat-urile ajutandu-ne de un blender http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600 , o subtiem cu putina zeama (in care a fiert fasolea), pentru a optine textura dorita.
Am servit crema garnisita cu ceapa prajita, un ardei iute alaturi si paine proaspata cu seminte, facuta in casa.

Fel principal: Tarta cu leurda 

 

Ingrediente:

2 oua
50ml ulei
250ml iaurt
300g faina
1 plic praf de copt
100g carne(piept/pulpa) de pui fiarta taiata cuburi
3 oua fierte, taiate cuburi
2 legaturi de leurda
1 lingurita sare
½ lingurita piper

Mod de preparare:

Pregatim un aluat din oua, un praf de sare, ulei si iaurt . Intr-un bol separate, amestecam faina si praful de copt. Leurda o tocam marunt cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 sau o maruntim la robot , de exemplu : http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 , apoi o golim peste faina. Adaugam bucatelele de oua si carne si amestecam toate ingredientele uscate. Turnam deasupra ingredientele umede, asezonam cu sare si piper, amestecam coca si o golim intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Dam la cuptor pentru 60’, la foc mediu.
Portionam si servim, dupa ce o lasam putin la racit.


Desert: Prajitura cu mac si nuca de cocos

 

Pentru blat:

8 albusuri
300 g zahar
50 g mac
50 g nuca de cocos
180g faina
Pentru crema:
8 galbenusuri
1L lapte
un plic budinca vanilie Dr. Oetker
250g margarina Rama
150g zahar
1 plic gelatina
Glazura:
12 linguri zahar
3 linguri cacao
6 linguri apa
50g margarina
150g biscuiti Petit Beurre

Mod de preparare:

Blat: in bolul mixeru-lui http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol , se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare dupa care se adauga treptat zaharul, macul, nuca de cocos si faina amestecand usor cu lingura.
Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, dupa care se lasa la cuptor pana se coace.
Crema: zaharul se freaca cu galbenusurile, ajutandu-ne de http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 , apoi se adauga praful de budinca si 900ml lapte.
Se fierb pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa.
Se ia de pe foc dupa care se incorporeaza margarina. Se hidrateaza gelatina in laptele ramas si se prepara conform instructiunilor de pe plic. Se lasa putin la racorit, apoi se incorporeaza in crema. Dupa ce s-au racit atat crema cat si blatul, se intinde crema in strat uniform pe blat, deasupra se aseaza unul langa celalalt biscuitii.
Glazura: zaharul, apa si cacaua se fierb pe foc mic pana se topeste zaharul.
Se ia de pe foc, se incorporeaza margarina, se mai lasa un minut sa se mai racoreasca apoi se intinde peste biscuiti.
Ps: Prajitura se tine la frigider cateva ore inainte de a fi consumata si se taie cu lama cutitului usor umezita.


12. DIDI FOOD DESIGN


Aperitiv: Aperitiv cu crema de branza


INGREDIENTE


250g telemea
200g branza dulce nedegresata si mai uscata
75g smantana acra fermentata (aceasta poate fi degresata)
1/2 sau 1 legatura verdeata-depinde de marime
optional 50 g unt (la temperatura camerei)
optional 1/2 ceapa mica tocata foarte fin cubulete minuscule

PREPARARE


Sfarami telemeaua cu blenderul (poate fi http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600), adaugi untul, branza dulce, omogenizezi, adaugi smantana si verdeata tocata marunt. Ardeii ascutiti se umplu usor cu posul fara dui cu orificiu de 1 cm, altfel nu ajunge pasta pana in varf. Dupa umplere se dau la rece ca sa se intareasca untul si implicit umplutura. Se taie felii cam de 8mm grosime, cu un cutit bine ascutit. Se orneaza cu verdeata. Am taiat corabioare din ardei si am pus guacamole dupa reteta de pe acest site si miez de lapte. Pentru rulourile din castravete se taie pe lung dintr-un castravete Fabio panglici, eu am cutit pentru asa ceva, cu o fanta, sau cu razatorea mandolina dar mie mi-e frica de ea,
taie grozav si ma ranesc mereu. Astea se monteaza inainte de servire caci se inmoaie cam repede. Alte panglici le-am uns pe mijloc cu crema, le-am rulat con fixat intr-o baza de 1.2cm din rosie decupata in mijloc cu un decupator. In varf miez de lapte.

Fel principal: MUSCHIULET MARINAT, SOSURI SI LEGUME COAPTE

 

INGREDIENTE
LEGUME COAPTE IN CUPTOR
morcov
pastarnac
cartofi albi noi (nu erau prea noi ai mei desi asa aveau pretentia)
sfecla fiarta
usturoi in coaja
2 linguri ulei de masline
sare, piper, chimen seminte intregi, cimbru verde sau uscat

MUSCHIULET
vita/porc cca. 500g
MARINADA
am pus cam 1 lingura amestec de: piper negru, piper verde, chimen, coriandru (mai puteti adauga orice va place, care sa mearga cu felul de carne ales: cuisoare, scortisoara, salvie, anason, etc.)
dafin -am pus doua foi maruntate
sare mare (1 lingurita cu varf)
1 portocala si 1 lamâie (sau limeta, grepfruitul va da o nuanta amaruie dar este aromat, sau vin alb ...)
1 legatura patrunjel tocat
1buc ceapa
usturoi-am pus 1 capatana mica/medie
optional 1/2 ardei iute (am pus 1 praf de chilli)
3 linguri ulei de masline extravirgin

EMULSIE DE LAMAIE
coaja de la 5-6 lamai
50ml ulei
50-80ml apa (dupa cat doriti de consistent sa fie)
1 varf cutit sare si unul zahar
zeama de la 1/2 lamaie mare

PIURE DIN TELINA
350g telina
1-1.5 cana lapte
1-1.5 cana apa
sare
1 lingura unt
100 g smantana

PREPARARE
LEGUME COAPTE IN CUPTOR
Speli legumele. 1. Pui la fiert sfecla si cartofii, in coaja. Cartofii daca nu sunt noi, mici si fragezi, cei de vreo 5-6cm ii scoti dupa vreo 20 minute, altfel, dupa doar 10 minute. 2. Sfecla sa fiarba cam 35 min, depinde de marime, probezi cu scobitoarea cand este moale, opresti focul.
3. In acest timp, morcovilor si pastranacului le freci coaja cu partea abraziva a unui burete de bucatarie nou/curat cat sa fie bine indepartat pamantul dar sa raman coaja. 4. Preincalzesti cuptorul la 220 grade. 5. Toate legumele le pui intr-o tava tigaie groasa. Eu am uitat sa pun usturoiul care este cel mai bun, se pun cateii cu coaja cu tot. Torni o cana cu apa si le stropesti cu ulei. Presari cu toate condimentele precizate. Daca inca sunt tari cartofii (cei care nu sunt noi) ii mai lasi pana furculita ii patrunde usor.

MUSCHIULET
1. Pregatesti o caserola cu capac in care vei marina carnea. Era bine sa fi fost din sticla. 2. Decojesti citricele si pastrezi coaja. Le-am stors la storcatorul de fructe. Daca le storci de mana, le rulezi pe masa inainte de a le decoji, ca sa obtii mai mult suc. Pui sucul in caserola.
3. Toci patrunjelul si il pui in caserola. 4. Zdrobesti intr-un mojar condimentele cu sarea si le pui in caserola. Zdrobesti usturoiul, toci marunt ceapa si le adaugi in caserola. 5. Adaugi uleiul, amesteci si pui carnea pe care o imbraci, o tavalesti bine prin amestec. Am inghesuit cojile de la citrice in lateral si deasupra. Dedesubt nu am pus caci am preferat sa fie mai bine scufundata carnea in marinada. 6. Se lasa la marinat in frigider timp de 16 ore. 7. Preincalzesti cuptorul si coci muschiuletul intr-un vas termorezistent, pe hartie de copt, fara capac, la 200 grade, timp de 20 de minute. Carnea va fi rozalie la mijloc si suculenta. Eu am lasat 30 de minute pentru ca ai mei refuza carnea rozalie la mijloc desi mie asa imi place si asa este recomandat. L-am mai rumenit un pic sub grill 3 minute (tava pe treapta din mijloc).

EMULSIE DE LAMAIE
1. Speli lamaile cu apa rece. Le usuci cu un prosop de hartie. Decojesti doar coaja galbena fara partea alba de sub ea. Intr-o craticioara clocotesti apa si cand da in clocot pui cojile, apa sa fie doar cat sa le cuprinda bine. Le fierbi 1.5-2 minute. Repeti operatiunea inca de 5 ori: le strecori aruncand apa, pui apa noua la clocotit fara coji si cand fierbe, pui cojile pentru alte 1.5-2 min. In total de 5-6 ori se repeta acest ciclu. Scopul este sa taie gustul amarui. 2. Apoi, le pui in blenderul cana (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000). Adaugi uleiul si 50ml apa, sarea, zaharul si zeama de lamaie. 3. Mixezi 20-30secunde la turatie mica, apoi la maxim. Vei obtine un sos cremos, de consistenta maionezei. Daca il doresti mai subtire, il mai mixezi cu apa, cam inca 30 ml. Pui treptat si probezi. 4. Depozitezi la frigider in vas din sticla cu capac. Am pus in borcan. Se mentine ok mai mult de o saptamana. Merge foarte bine cu peste, sparanghel, rata, vita, legume si fructe gatite la abur. Este acrisor dar are si o tenta discret amaruie care daca va displace o puteti stinge cu si mai multa zeama de lamaie (imi dau eu cu parerea).

PIURE DIN TELINA
1. Speli si cureti telina de coaja. O tai cuburi de vreo 2cm si o fierbi in apa+lapte+sare cat sa le cuprinda si sa nu ramana in sec. Dureaza cam 20-25 minute. 2. Le scurgi foarte bine de lichid, le pui in blender (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000), pui peste untul bucatele (se va topi instantaneu daca sunt fierbinti) si dupa ce s-a topit adaugi smantana. 3. Mixezi cam 3 minute. Mai potrivesti de sare daca este cazul. Obtii o crema fina. Merge bine cu: peste, pui, porc, miel si vita, dar si cu morcovi copti, pastârnac copt, sfecla coapta, sparanghel tras la tigaie, dovlecel la gratar.
Sa va fie de folos!

Desert: Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca



INGREDIENTE
CRUSTA DIN FOIETAJ(cupele)
1 pachet-aluat de placinta
30g zahar pudra

CREMA DE LAMAIE
225 g crema de branza mascarpone sau tip Philadelphia
1-2 linguri smantana pentru frisca
100 g zahar tos
2 lingurite coaja de lamaie rasa (de la 1 lamaie)
1 lingura zeama de lamaie

CREMA DIN CAPSUNI
300 g capsuni taiate
200 g zahar tos (am pus 170g)
2 linguri cu varf amidon (3 "scuturate" daca o vreti foarte ferma)
60 ml apa rece
1 lingura unt -25g
10 capsuni intregi

FRISCA VANILINATA
250 g smantana pentru frisca
1/4 lingurita extract de vanilie
30 g zahar pudra (am pus doua plicuri zahar vanilat)

DECOR
frunzulite de menta
coaja rasa de lamaie

PREPARARE
CRUSTA DIN FOIETAJ (cupele)
1. Dezgheti din timp foile de aluat conform instructiunilor de pe pachet. 2. Pregatesti forme pentru mini-tarte, sau in formele de savarina sau de briose asa cum am eu (ies mai mici si cu atat mai mult dragalase). Am avut in plus doua forme metalice echivalente ca marime cu ale celor de mini-tarte. 3. Incingi cuptorul la 200 grd. 4. Presari suprafata de lucru cu zaharul pudra peste care pui foaia de aluat pe care o mai intinzi cu sucitorul pana ajunge la vreo 3mm grosime. 5. Tai cercuri pe masura cavitatii. La forma de briosa cam de 7.5-8 cm. Asezi in cavitati aluatul decupat, cu partea cu zahar in jos. Daca stratul teflonat nu este de buna calitate, ungi cavitatile cu unt ca sa nu se lipeasca. Marginile vor fi crete. Intepi baza si peretii cu o furculita. 6. Le coci timp de 10-15 minute la 200 grd sau pana se rumenesc. Scoti tava din cuptor pe plita rece si le mai lasi timp de 5 minute in tava. Apoi, le scoti pe un gratar ca sa se raceasca complet.

CREMA DE LAMAIE
1. Razi coaja de la o lamaie.2. Bati cu mixerul (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol) crema de branza cu smantana (mascarpone in cazul meu) la viteza medie, pana omogenizeaza. 3. Adaugi zaharul si continui sa bati crescand viteza pana omogenizeaza. 4. Adaugi coaja si zeama de lamaie si bati compozitia pana devine pufoasa. In cupele din foietaj pui cu lingurita crema si tapetezi cosuletul in strat subtire. Aplici cu posul un cerc aproape de marginea cupei din foietaj ca sa formeze o bordura care va tine crema din capsuni. Sau lucrezi doar cu lingura. Ideea este ca atunci cand rotesti cu lingura in centru, sa formezi o cavitate, crema sa urce pe pereti pana la nivelul marginii si sa fie groasa cam de maxim 1 cm circumferinta. Acoperi cu folie din plastic si le dai la rece pana in momentul servirii, nu mai mult de 24h.

CREMA DIN CAPSUNI
1. Capsunile le speli sub jet de apa si le scurgi in sita. Le cureti de codite. 2. Intr-un blender sau procesor de alimente le mixezi pana devin o pasta. 3. Intr-o cratita larga cu fundul si peretii grosi, amesteci pasta de capsuni cu 170-200g zahar tos si omogenizezi. 4. Intr-o cana pui amidonul si adaugi treptat apa in timp ce freci cu lingura ca sa nu ramana cocoloase. Obtii o scrobeala.5. Adaugi treptat scrobeala, amestecand cu telul para pana omogenizeaza. 6. Pui craticioara la foc mediu si din momentul in care incepe se lege si sa fiarba, il mai tii 2 minute. Opresti focul si incorporezi untul pana ce acesta se topeste. 7. Dai la rece pentru 15 minute.8. Cele 10 capsuni le tai cuburi cam de 1cm si le pui peste amestecul caldut de capsuni. Omogenizezi putin. Pui bolul la rece (recomandat 3 ore). Eu m-am grabit si am racit-o la congelator vreo 30 minute.

FRISCA VANILINATA
1. Bati smantana cu mixerul (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol) la viteza medie, apoi mare pana devine spumoasa. Adaugi extractul si mai bati putin pentru incorporare. 2. Adaugi zaharul pudra treptat pana formeaza varfuri moi.

ASAMBLARE
Se monteaza cat mai aproape de momentul servirii. 1. Pui cu lingura in cupele cu crema de lamaie un musuroi de crema de capsuni ca sa umple cu un mic varf cavitatea formata. 2. In varf ii pui cu posul o spirala sau mot din frisca. Daca vrei, poti pune cu lingurita o gramajoara (fara pos).
3. Pentru un efect de culoare si gust, se decoreaza cu frunzulite cat mai mici de menta (le-am rupt) si coaja rasa de lamaie. 



13. CIOBANU ROXANA


Supa: Supa italiana cu legume

 

Ingrediente:
1 telina mica
1 ceapa
1 morcov
3 ciuperci mari proaspete
1 dovlecel
200 gr rosii decojite (eu am folosit de la Sun Food)
4 linguri suc de rosii de casa
2 linguri ulei de masline
1 catel de usturoi
1.5-2 litri apa sau supa de legume
100 gr paste Baneasa Conchiglie (cochilii)
1/2 lingurita cimbru uscat
1/2 lingurita busuioc uscat
1 lingura pasta de tomate
3-4 linguri parmezan ras
sare
piper
patrunjel verde
1 frunza dafin
Mod de preparare:
Curatam telina, o taiem bucatele mici cu ajutorul Tocatorului Delice 450 (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/tocatoare) .
Ceapa o curatam si o tocam cu ajutorul Tocatorului Delice 450 (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/tocatoare), iar morcovul il decojim, il taiem in jumatate pe lungime apoi rondele.
Dovlecelul il curatam de coaja, il taiem bucati potrivite, ciupercile le spalam si le facem felii, iar rosiile decojite le taiem marunt.
Intr-o tigaie incingem uleiul, adaugam ceapa, morcovul, telina si ciupercile.
Le inabusim la foc potrivit timp de 15-20 de minute, dar mai picuram cate putina apa sa nu se lipeasca.
Punem dovlecelul pentru 4-5 minute, cimbrul si busuiocul.
Adaugam rosiile cuburi, sucul de rosii de casa si apa.
Curatam usturoiul, il taiem feliute, il punem in supa, condimentam cu sare, piper dupa gust si o fierbem cam 15 - 20 de minute.
Dam drumul mai apoi la pasta de tomate, pastelor cochilii, le fierbem cat scrie pe ambalaj.
Amestecam bine, iar la final punem o lingura parmezan ras, frunza de dafin si mai dam doua clocote.
Se serveste cu patrunjel verde tocat si parmezan ras deasupra.
Pofta buna!

Fel principal: Pulpa de porc umpluta cu ou fiert in sos de rosii

 

Ingrediente:
1 bucata de pulpa de porc cam de 650 gr
1 morcov mic
cateva bucatele kapia
4-5 catei usturoi
2 oua
3 rosii mari de gradina
sare
piper
boia de ardei dulce
busuioc uscat
cimbru uscat
1 lingura ulei
Mod de preparare:
Ouale le punem intr-un ibric si le lasam sa fiarba sa fie tari.
Cand sunt gata le lasam sa se racoreasca si le decojim.
Morcovul il curatam, il spalam si il facem feliute.
Usturoiul il curatam si il spalam.
Rosiile le spalam si le punem intr-un vas in care fierbe apa pentru cateva secunde.
Le scoatem intr-o farfurie, le decojim pielita apoi le pasam cu Blenderul Delice 600 (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600).
Pasta de rosii obtinuta o condimentam cu sare, piper si putin busuioc.
Pulpa o spalam si o tamponam cu un servet.
O gaurim cu un cutit si introducem ouale fierte.
Pe ici colo mai facem gaurele mici si punem cateii de usturoi si bucatele de ardei kapia.
La capete unde introducem ouale prindem cu cate o scobitoare.
Ungem un vas yena cu ulei si punem pasta de rosii pregatita.
Peste asezam pulpa, o condimentam cu sare, piper, boia dulce, cimbru si busuioc.
Punem bucatelele de morcov si cubulete de kapia.
Acoperim vasul cu capac si il introducem in cuptor.
Aprindem cuptorul si reglam o temperatura nu foarte mare, ci una potrivita.
Din cand in cand mai stropim muschiul cu sucul lasat de rosii.
Il lasam in cuptor cam 2- 2 ore si jumatate, pana este foarte bine patruns.
Il scoatem apoi sa se racoresca si servim.
Sa aveti pofta!

Desert: Foi cu mere si crema de vanilie

 
Ingrediente:


Pentru 4 foi: (dimensiunea tavii 24 x 37)
18 linguri apa minerala
18 linguri ulei
15 linguri zahar
1 praf de copt
coaja rasa de portocala
700-750 gr faina
Unplutura de mere:
1.5 kg mere
1 lingura unt
5-6 linguri zahar
1 lingurita rasa scortisoara
Crema de vanilie:
500 ml lapte
2 galbenusuri
4 linguri de zahar
3 linguri amidon
2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
2 lingurite esenta de vanilie
2 linguri unt
Mod de preparare:
Foile:


Intr-un bol amestecam apa minerala, uleiul, zaharul, coaja rasa de portocala si invartim usor cu un tel pana se topeste putin zaharul.
Cernem faina, incepem sa punem treptat peste lichid pana obtinem o bila de aluat omogena, dar ca o plastelina sa o putem modela usor.
Impartim aluatul in 4 parti egale.Intindem prima foaie cu sucitorul cat mai subtire.
Ungem dosul unei tavi cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si asezam prima foaie.
O intepam cu furculita din loc in loc, o introducem in cuptorul incins pentru 10-12 minute cat se usuca putin.
Cand este gata o scoatem pe un fund de lemn sau in alta tava. La fel procedam si cu celelalte 3.
Umplutura de mere:
Spalam merele, le curatam de coaja apoi le maruntim in robotul de bucatarie Facille 400 (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400).
Topim untul intr-o cratita, adaugam merele pe care le stoarcem intre maini (sucul bineinteles ca il bem noi ;) ) si zaharul.
Lasam focul potrivit si amestecam pana se evapora tot lichidul.
La final adaugam scortisoara si le mai lasam 2 minute.
Le luam de pe foc si le lasam sa se racoreasca.
Crema de vanilie:
Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul si zaharul pudra cu pastai de vanilie cu ajutorul mixerului HM 250 (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250).
Subtiem cu putin lapte, apoi adaugam amidonul si invartim bine sa nu fie cocoloase.
Restul de lapte il punem intr-o cratita pe foc.
Cand incepe sa clocotesca incorporam amestecul de amidon, dam focul la mic si lasam pana se ingroasa ca o budinca, dar in acest timp amestecam in ea sa nu se formeze cocoloase.
Tragem de pe foc, punem untul si amestecam pana de topeste.
Aromatizam crema si cu esenta de vanilie.
Acum incepem sa asamblam prajitura: asezam prima foaie, punem jumatate din cantitatea de mere rece si o intindem cu o paleta. Asezam a doua foaie, peste ea crema de vanilie fierbinte pe care o intindem uniform, iar foaie, restul de mere si ultima foaie deasupra.
Peste prajitura punem ceva greu ( eu am asezat un fund de lemn mai mare) si dam la rece peste noapte.
Foile se vor inmuia, aromele se vor imbina, iar prajitura o sa va placa la nebunie!



14. CISMASIU MARGARETA


Aperitiv: Pate din piept de curcan

 

Ingrediente:
1 piept de curcan sau de pui,2-3 morcovi,1 telina,1 pastarnac,1 ling.mustar,1/2 pachet unt

Mod de lucru:
Se fierbe pieptul cu legumele.Dupa ce s-au racit,se marunteste pieptul si legumele cu robotul de bucatarie.Cu ajutorul blenderului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600 va iesi o pasta fina.Se adauga mustarul si untul.Se potriveste de sare si piper si se amesteca totul bine.Compozitia rezultata e cremoasa,cu o textura foarte fina.
Se tapeteaza cu folie de plastic un vas,se pune pateul,se acopera deasupra cu folie si se da la rece pentru o ora.Se rastoarna si se indeparteaza folia.


Fel principal: Muschi umplut cu carnati


 Ingrediente:

2 muschiuleti,sare,piper,chimen.Pentru umplutura,carne de porc tocata,grasime de porc,sare,piper,boia dulce,boia iute,usturoi,ienibahar,maghiran.

Mod de preparare:

Carnea de porc si grasimea se dau prin masina de tocat http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 Se adauga sarea, piperul, boiaua, maghiranul, ienibaharul,usturoiul tocat.Se amesteca bine compozitia.Dupa cum ati observat,este exact compozitia de carnati.Astea sunt condimentele care le pun eu la carnati.
Muschiuletul se gaureste la un capat si se umple cu compozitia de carne tocata exact cum se umplu membranele de carnati.
La suprafata se mai codimenteaza cu sare, piper, chimen, se pune intr-o tava,se adauga vin si un pic de apa si se da la cuptor.
Daca il servim ca aperitiv,cand e gata,se scoate din tava pe un platou si se lasa la racit dupa care se feliaza.In imagine,l-am servit alaturi de Chec cu ciuperci si Rulada de carne cu oua.Ca gustare,se poate servi cu garnitura de legume sau ciuperci.

Desert: Prajitura Pink

 

Ingrediente blat:
7 oua,7 ling zahar,3 plicuri budinca de capsuni,un praf de copt.

Ingrediente jeleu:
500 gr capsuni,200gr zahar,2 plicuri gelatina sau: 1 borcan de 400 gr gem de capsuni,2-3 ling apa,2 plicuri gelatiIna.

Ingrediente crema:
6 galbenusuri,200 gr zahar,50ml lapte,250 gr unt,un baton vanilie

Ingrediente spuma:
6 albusuri,8 ling zahar

Ingrediente sirop:
100 ml apa,2 ling zahar,esenta de capsuni sau: 100 ml zeama de capsuni,2 ling zahar.

Pentru o buna reusita,toate cantitatile se cantaresca cu cantarul http://www.heinner.ro/produse/cantare/hksb-3000/cantar-de-bucatarie-quick-3000
Mod de lucru:
Cele 7 albusuri se bat spuma cu zaharul cu ajutorul mixerului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol pana se obtine o bezea tare.Se adauga galbenusurile si se bate in continuare.La sfarsit se adauga budincile de capsuni si praful de copt.Se amesteca usor,de sus in jos.Compozitia se pune in tava (25x35 cm) tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins dinainte.Pentru a vedea daca e gata se face testul scobitorii.Se scoate si se lasa la racit.
Pentru sirop,se pune apa (zeama de capsuni) cu zaharul la fiert.Cand s-a topit zaharul se adauga esenta de capsuni si se stinge focul.Daca avem zeama de capsuni nu mai trebuie esenta.Se lasa sa se raceasca.
Intre timp.se pregateste jeleul.Capsunii se paseaza cu blederul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600 si se fierb impreuna cu zaharul pana incepe sa se ingroase.Daca folosim gem,il punem la fiert cu un pic de apa.La urma se adauga gelatina hidratata dinainte.Se lasa sa se racoreasca putin si se toarna peste blatul insiropat.Se da la rece pana se prepara crema.
Galbenusurile cu laptele, zaharul si vanilia se pun pe foc la bain- marie.Se amesteca pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma cu ajutorul mixerului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol si se adauga treptat compozitia de oua si lapte racita. Se amesteca pana se omogenizeaza.Crema se toarna peste jeleu.Se da la rece.
Albusurile se bat spuma pe bain- marie cu zaharul.Pentru o culoare roz,se opresc 3 ling de sirop si se adauga in albusuri.Cand spuma s-a intarit se ia de pe foc si se toarna peste crema.Se da la rece apoi se poate servi.



15. SERAN ILEANA



Ciorba: Ciorba de legume


 
Ingrediente:
1 ceapa
1 morcov
1 radacina patrunjel
3 cartofi
1 lingurita boia de ardei
150 grame smantana
4 linguri ulei
sare
piper

Preparare:
-tocam ceapa marunt si o punem la calit in 4 linguri de ulei.
-taiem morcovul cubuletesau il punem in robotul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/roboti-de-bucatarie si il punem peste ceapa,mai calim 3 minute apoi punem boiaua;
-completam cu apa,cand da in clocot ,punem patrunjelul tocat cubulete sau il punem in robot http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/roboti-de-bucatarie care il toaca foarte fin
-lasam sa fiarba 10 minute apoi punem cartofii taiati cubulete
-adaugam sare,piper dupa gust
-smantana o amestecam cu cateva linguri de zeama fierbinte apoi o punem in ciorba cat inca este calda.
-deasupra am presarat patrunjel proaspat tocat marunt
-pentru un plus de savoare am adaugat cateva lingurite de zeama din borcanul cu ardei iuti.

Fel principal: Piure de cartofi cu chiftelute



Ingrediente:
-pentru piure:
4-6 cartofi (în funcţie de cât de mari sunt), 50 ml lapte, 20g unt (sau margarina),sare.
-pentru chiftelele de porc:
-300-400 gr carne tocata de porc
-100 gr paine inmuiata in apa si scursa bine
-3-4 catei usturoi pisat
-1 ceapa mica tocata marunt
-1 lingura delikat
-piper
-1 ou
Preparare:
Piure:
Curăţăm cartofii, îi tăiem cubulete si ii punem la fiert circa 25 de minute.Scurgem apa,ii punem in http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol si ii mixam pana piureul devine cremos,adaugam untul,laptele si un praf de sare.
Chiftele:
-se amesteca toate ingredientele,se formeaza bilute cu mana si se pun la prajit in ulei incins

Desert: Tort Dobos

 

Pentru aluat:
6 oua
120 g de zahar pudra
40 g unt
120 g faina
Pentru crema:
300 g unt
4 oua
200 zahar pudra
1 pachet de zahar vanilat
30 g pudra de cacao
200 g ciocolata 50 % cacao
50 ml lapte
Caramel:
150 g zahar
Preparare:
Blat:
-separam ouale si frecam galbenusurile cu o treime de zahar pana devin cremoase. Separat in alt bol mixam albusurile cu putina sare si restul de zahar . Incorporam albusurile in galbenusuri cu miscari ample. incorporam faina altermand cu untul topit .
Pe o tava asezam o hartie de copt pe care trasam un cerc cu diametru de 23 cm si coacem 6 foi de blat in cuptorul preincalzit la 180 ° C, pentru 12 minute fiecare. Odata scoase din cuptor se lasa sa se raceasca, separat.
Crema:
-punem ouale cu zaharul intr-o cratita la baine-marie si se freaca cu grija sa nu se faca omleta. Cand se va ingrosa va arata ca o mamaliga, iar cand trageti cu lingura pe fundul vasului trebuie sa lase o urma.
-intr-un alt vas se pune ciocolata facuta bucati, cacao si laptele la topit, iar cand s-a topit si omogenizat cu cacao se lasa sa se raceasca.
-Intr-un alt bol suficient de incapator mixam untul cu ajutorul mixerului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol. Incorporam intai crema galbena de oua,apoi ciocolata topita. Rezulta o crema consistenta si cremoasa. Se da la rece 30 de minute.
-asezam pe un platou prima foaie de blat. Dupa ce punem deoparte 4 linguri din crema incepem sa cladim tortul. Se imparte crema astfel ca sa ne ajunga pentru 5 foi plus pe lateral. Se da apoi la rece cca o ora.
Cea de-a 6 foaie se va unge cu caramel. Pentru asta se caramelizeaza cele 150 g de zahar, amestecand pana devine galben auriu, apoi se intinde repede si tot rapid, sa nu se intareasca, se si taie in 12 felii cu un cutit inmuiat in apa calda.



16. CALINESCU GABRIELA



Ciorba: Ciorbita de pasare de casa si la desert



Ciorbita de casa am preparat-o din pui de casa pe care l-am portionat si l-am fiert, apoi am adaugat morcov si ceapa taiate marunt, rosii de casa conservate cu ardei gras, bors de casa, sare. Am folosit http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400. La final, am adugat 2 oua batute si cand am stins focul, o legatura de leustean proaspat.


Fel principal: Pizza cu de toate 

 
Pizza de casa am realizat-o folosind aluat facut de mine din faina, apa, drojdie de bere, un praf de zahar si unul de sare si un strop de ulei. Dupa ce aluatul a crescut, l-am intins si l-am uns cu pasta de tomate. Am presarat muschiulet taiat marunt, masline maruntite, felii de ardei gras , ciuperci maruntite.Am utilizat http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600. Totul a fost acoperit cu o paturica de cascaval dat prin razatoare si pus la cuptor pentru o jumatate de ora.

Desert:
Tort cu crema de vanilie

 
Tortul l-am facut din blat de pandispan de 5 oua. Albusurile le-am batut cu tot atatea linguri de zahar. Galbenusurile cu un praf de sare le-am adaugat peste bezeaua de albusuri si totul a fost amestecat cu 6 linguri de faina si pus in forma de copt. Am cvopt blatul la cuptor la foc mediu cam 45 de minute.
Crema de vanilie am preparat-o din 2 oua, 4 linguri faina, 1 litru de lapte si 6 linguri zahar. Am fiert-o pe foc mic, iar cand s-a mai racit, am adaugat 50 g unt si un plic de praf de crema cu aroma de vanilie Dr. Oetker. Pentru pregatirea cremei am folosit Mixerul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol.
Blatul l-am taiat in 2 si l-am insiropat cu sirop facut din 1 cana apa si 4 linguri zahar, fiert.



17. ILINCA ANDREEA

Ciorba: Ciorba din coada de vita

 

Ingrediente:


1.200 gr coada de vita(gata taiata)
1 ceapa mare
1 morcov
3 cartofi mai mari
1 rosie
2-3 linguri zarzavat de casa
cca 500 ml bors
taitei
sare dupa gust
patrunjel verde


Mod de preparare:


Carnea o spalam bine si o punem la fiert.
Dupa ce a dat un clocot, aruncam apa, spalam bine oala,spalam si carnea, punem apa curata (cca4 litri) si carnea, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba aprox 1h jumatate la foc mic.
Adaugam apoi ceapa si morcovul tocate marunt cu ajutorul tocatorului Delice 450 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 lasam sa dea un clocot si adaugam cartofii taiati cuburi, rosia cubulete mici si cele 2-3 linguri de zarzavat.
Punem borsul(aprox 500 ml sau dupa gust) adaugam si taiteii, potrivim de sare dupa gust, acoperim cu un capac si lasam la foc mic inca aprox 20 de minute.
Cand ciorba este gata, inchidem focul si adaugam patrunjelul verde.

Fel principal: Orez cu mix de legume mexicane si spanac

 

Ingrediente:


1 cana de orez
2 cani de apa
1 lingurita de ulei
sare
1 punga de amestec mexican congelat
3-4 catei de usturoi
3 linguri de unt
piper
Pentru spanac:
aprox 1 kg
1 ceapa
3 catei de usturoi
2 linguri de unt
2 linguri de ulei
2 oua
450 gr smantana
1 lingura faina
sare dupa gust


Mod de preparare:


Incepem cu spanacul:
Spanacul il curatam si il spalam bine.
Intr-o oala punem apa cu sare si lasam pana incepe sa fiarba.
Cand apa incepe sa clocoteasca punem spanacul si il lasam la fiert aprox 10 min.
Dupa ce spanacul este fiert il scurgem bine de apa si il tocam marunt ajutandu-ne de Tocatorul Delice 450 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450.
Cele 2 linguri de unt le punem intr-o tigaie la topit, apoi punem usturoiul taiat marunt si il calim putin in untul topit.
Adaugam apoi ceapa tocata marunt tot la tocatorul Delice 450 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450, spanacul si cele 2 linguri de ulei si amestecam bine.
Intr-un castronel punem ouale si le batem bine, adaugam smantana si faina si continuam sa amestecam.
Aceasta compozitie o adaugam in tigaie este spanac si amestecam incontinuu pana se face ca o pasta.
Adaugam sare dupa gust.

Orezul cu mixul de legume:
Intr-o craticioara punem orezul si il spalam bine in 2-3 ape reci, apoi il scurgem bine de apa.
Turnam peste orez 1 cana de apa, uleiul si sare dupa gust si punem oala pe aragaz la foc mare fara a pune capacul.
Cand apa incepe sa fiarba dam focul la minim si acoperim cu un capac. Lasam sa fiarba la foc mic 10-12 minute, iar apoi oprim focul si il mai lasam acoperit inca 10-12 minute.
Intr-o tigaie topim untul si calim usturoiul taiat marunt.
Adaugam legumele congelate (nu se decongeleaza inainte) si le calim impreuna cu usturoiul.
Amestecam in ele din cand in cand cu o paleta si lasam la foc mediu. Inainte de a fi gata adaugam sare si piper dupa gust.

Desert: Tort cu crema de ness si vanilie

 

Ingrediente:


Blat (cu diam 26 cm):
250 g faina
2 linguri de cacao
1 plic praf de copt
1 ou
200 g zahar
1 cana de lapte caldut (200 ml)
90 ml ulei
1 fiola esenta de rom
100 g ciocolata cu lapte
Crema de vanilie:
350-400 ml lapte
3 galbenusuri
4 linguri de zahar
3 linguri de amidon
1 fiola esenta de vanilie
Crema de ness:
450 ml frisca lichida
450 g ciocolata menaj
3 plicuri de ness
Sirop:
300 ml cafea indulcita dupa gust
esenta de rom
Glazura:
300 g ciocolata menaj
50 ml frisca lichida
2-3 linguri lapte
Decor:
coacaze rosii

Mod de preparare:


Este de preferat sa se inceapa cu crema de ness inainte cu o zi de a pregati tortul, pentru a sta la rece suficient timp.
Crema de ness:
Se pun intr-un ibric pe foc mic, frisca, ciocolata si nessul si se amesteca pana cand se omogenizeaza. Atentie! Frisca nu trebuie sa atinga punctul de fierbere! Se lasa la racit apoi se da la frigider pentru minim 4 ore sau peste noapte.
Dupa ce s-a racit complet, se mixeaza cu ajutorul mixerului HM-250 timp de cateva minute pana cand crema se intareste. Se mai da inca 1 ora la frigider.
Intre timp ne ocupam de blat:
In bolul mixerului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol amestecam faina cu cacaua si praful de copt.
Adaugam oul, zaharul, laptele caldut, uleiul si esenta de rom si mixam bine pana la omogenizare.
Dam ciocolata pe razatoarea mare si o adaugam in compozitia obtinuta amestecand cu o lingura.
Impartim compozitia in 3 parti egale si coacem 3 foi (se poate coace si toata compozitia dupa care se taie in 3, dar eu prefer sa le coc separat pentru ca se racesc mai repede).
Tapetam o tava cu hartie de copt si turnam prima parte din compozitie.
Dam la cuptor la foc mic pentru aprox 10 minute pana cand trece testul cu scobitoarea iar suprafata devine lucioasa.
La fel procedam si cu celelalte 2 foi.
Crema de vanilie:
Se pune laptele intr-un vas la foc mic. In alt vas se amesteca galbenusurile si se toarna peste lapte.
Intr-un bol punem cateva linguri de lapte, zaharul si amidonul si amestecam bine.
Cand laptele este fierbinte adaugam peste el aceasta compozitie putin cate putin si amestecam incontinuu pana cand se ingroasa.
Punem acum si esenta de vanilie si lasam crema la racit.
Glazura:
Se amesteca frisca cu ciocolata la foc mic pana cand se obtine o glazura fina.
Asamblare:
Asezam pe un platou prima foaie din blat, o insiropam cu cafeaua pregatita si intindem un strat din crema de ness.
Adaugam a2a foaie, o insiropam si intindem crema de vanilie.
Adaugam a3a foaie, o insiropam si imbracam tortul intr-un strat fin de crema de ness.
Dam tortul la rece pana cand crema se intareste. Imbracam tortul in glazura de ciocolata si il decoram cu crema de ness si coacaze rosii.



18.  COJOCINESCU MIHAELA IVONA

Ciorba: Ciorbă de perişoare

 

- 1 kg carne de porc cu vita
- 50-100 g orez
- o ceapă
- un ou
- o legătură de pătrunjel, o legatură leuştean
- sare, piper
- 100 gr pesmet
- o ţelină mică
- un păstârnac
- un ardei
- 0.5 l borş ( sau zeamă de varză) sau 1 lingura borş la plic
- 150 ml suc de roÅŸii
- 4-5 litri de apa, depinde de cat de consistenta vrem să fie ciorba


Legumele se spală bine, se taie mărunt cu robotul de bucatarie şi se pun în oală.Se adugă apa şi se pun la fiert.
Robotul de bucatarie este minunat, scade timpul alocat taierii legumelor.
ÃŽntre timp facem periÅŸoarele.
Tocam carnea la masina de tocat electrica  http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg1500ta/masina-de-tocat-power-action-duo-6080. Este mult mai gustoasa canea cumparata macra si tocata acasa decat daca o cumparam tocata gata.Punem carnea tocată într-un castron peste care adăugăm oul, pătrunjelul maruntit ÅŸi pesmetul. Condimentăm cu sare ÅŸi piper după gust ÅŸi amestecăm până obÅ£inem o compoziÅ£ie omogenă. Din această compoziÅ£ie se formează periÅŸoarele.
Când apa începe să fiarbă, se da focul mic şi se adaugă perisoarele, orezul şi se potriveşte cu sare şi borş. Se lasă să mai fiarbă cam 30-40 de min, apoi se pune în ciorbă şi sucul de roşii.
Când ciorba s-a racit puţin se adăugă şi leuşteanul tocat mărunt.


Fel principal: Salata de telina cu cascaval

 

1 borcan telina fidelute, murata
1 borcan morcov fidelute, murat
1 mar ras
200 gr cascaval taiat cubulete.
2 linguri de maioneza, se mai completeaza dupa gust;
1-2 linguri smantana sau iaurt.
Sare, piper

Preparam maioneza.
Eu prefer maioneza din ou crud. Se ia 1 ou, se separa albusul de galbenus.
Intr-un vas de plastic se pune galbenusul, se adauga 1 lingura de mustar, sare si piper dupa gustul fiecaruia.
Cu ajutorul blendarului vertical  http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400 se omogenizeaza ingredientele si se adauga putin cate putin ulei, mixand tot timpul pana ajungem la canatitatea de maioneza dorita.
Cu ajutorul blendarului vertical reusesc sa fac maioneza mult mai repede decat in stilul traditional de mestecat cu lingura.
Se pun telina si morcovi la scurs. Dupa ce s-au scurs bine se adauga marul ras si scurs de zeama, cascavalul cubutele, maioneza, smantana.
Se potriveste slata de gust cu sare si piper.

Desert: Tort cu mascarpone

 

pentru blat:

400 gr piscoturi

pentru crema:

500 ml mascarpone
500 ml frisca lichida
80 gr zahar pudra
1 ciocolata cu lapte

Mixam frisca lichida cu ajutorul mixrului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 pana incepe sa se intareasca. Adaugam mascarponele si zaharul pudra si mixam pana ce acestea sunt incorporate complet. Impartim compozitia in doua parti.In una din ele punem o ciocolata cu lapte topita iar cealalta ramane alba.
Asamblare:Intr-o forma de tort punem piscoturi de jur imprejurul formei, iar pe fundul acesteia se pun piscouri insiropate in cafea. Se pune crema de mascarpone cu ciocolata, apoi inca un rand de piscouri insiropate cu cafea si crema de mascarpone simpla.
Se orneaza dupa preferinte si se lasa la rece 24 de ore .



19. SERB STELUTA


Aperitiv: Aperitiv cu fasole si susan

 

Ingrediente: 1 cutie fasole pentru salată (240 g fasole), 2 lingură de cașcaval ras, 2 lingurițe susan, 3 caței de usturoi, zeamă de lămâie, ulei, sare
Mod de preparare: Se pune fasolea într-o strecurătoare, se lasă să se curgă și se clătește. Între timp se macină susanul prăjit cu râșnița electrică ( http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hcg-150s/rasnita-electrica-150w-hcg-150ss ). Se pasează fasolea, susanul măcinat, usturoiul pisat și 2 linguri de ulei cu ajutorul blenderului (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400)
Se toacă fin compoziția, se pun cca 2 linguri de cașcaval ras fin și se amestecă cu lingura.
Se daugă zeamă de lămâie și sare dupa gust. Se servește cu pâine prăjită.
Un aperitiv foarte bun cu ingrediente la îndemână.

Fel principal: Piure de spanac cu cartofi

 

Ingrediente: 3 cartofi fierți, 2 legături de spanac, 3 căței de usturoi, lapte, sare, 1 ou, pastramă
Mod de preparare: Spanacul se curată, se spală foarte bine și se fierbe. Se strecoară și se toacă cu tocătorul electric (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450).
Se pune putin ulei într-o cratiță, se pune spanacul tocat, se amestecă, se adaugă puțin lapte și usturoiul dat prin presă și se lasă să fierbă încet. Se amestecă să nu se prindă de cratiță
Se pasează și cartofii cu blenderul (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600) și se amestecă cu piureul de spanac. Se prăjesc bucațile de pastramă, se face un ou ochi și cu ajutorul unei forme se asamblează totul

Desert: Prajitura cu mousse de ciocolata amaruia

 

Ingrediente blat: 4 ouă, 3 linguri apă fierbinte, 150 g zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 150 g făină, 50 g glutin (amidon alimentar), 1 lingură cafea solubilă, 2 lingurițe praf de copt
Mod de preparare blat: Se mixează ouăle cu apa fierbinte la viteză maxima 1 min.La această operațiune se folosește un mixer cu bol (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol) Se adaugă zahărul și zahărul vanilat, mixand 1 min la viteză mică apoi 2 min la viteză maximă. Se amestecă făina cu praful de copt, amidonul și cafeaua solubilă și se încorporează în compoziția de ou, amestecându-se continuu. Se toarnă aluatul într-o tavă dreptunghiulară (32/22) tapetată cu hârtie de copt.
Ingrediente crema: 250 g mascarpone, 160 ml friscă lichidă, 100 g ciocolată, 5 g gelatină (3 folii)
Mod de preparare crema: Într-o cratiță mică antiaderentă se pune frișca lichidă și se înfierbântă la foc mic.
Se adaugă ciocolata ruptă bucăți și cu o lingură, se amestecă bine ciocolata până se topește în frișcă.
Între timp foliile de gelatină se lasă în apa rece cca 5 min. Se lasă să se răceasca puțin dupa care se adaugă gelatina și se amestecă până se dizolvă complet.
Într-un vas se mixează (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol) crema mascarpone până devine untoasă apoi se adaugă crema de frișcă și ciocolata și se mixează până devine o cremă omogenă și groasă.
Se intinde crema peste blatul răcit și se nivelează, după care se bagă prăjitura la frigider cca 2 ore ca să se întărească crema.
Se portionează și se decorează cu ciocolată.



20 CRETU VERONICA

Aperitiv: Pate pe carpacio de mere
 

Ingrediente:
Pate de ficat :
1 kg ficat de pui
4 cepe mari
3-4 catei de usturoi
150 gr unt
200 ml supa de pui(apa+ concentrat de pui)
10 gr gelatina
sare,piper,boia dulce

Carpacio de mere:
2 mere
3 linguri de suc de lamaie
2 linguri sos de otet balsamic
sare de mare
piper negru
1 lingurita de miere
2 lingurite de mustar
3 linguri de ulei
o lingura miez de nuca taiat cu cutitul

Mod de preparare:
Pate:
Ceapa tocata se pune la calit in 50 gr unt.Dupa ce s-a calit ceapa adaugam ficateii si dupa cateva min condimentam .Adaugam supa de pui si lasam sa fiarba bine pana cand scade aproape toata zeama.Dam deoparte de pe foc.Se adauga untul si se amesteca.
Punem compozitia intr-un vas mai inalt si adaugam gelatina hidratata si apoi pasam cu Blenderul de masa PowerPlus1000 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000
pana obtinem o pasta foarte fina.Turnam in forma si lasam la rece cateva ore.
Carpacio:
Merele spalate se curata de seminte si se taie felii foarte subtiri si se stropesc cu zeama de lamaie pentru a nu oxida.
Sosul: sosul de otet balsamic,mierea,mustarul,sare,piper,ulei se amesteca intr-un bol.
Se aranjeaza pe farfurie feliile de mar in forma de evantai.Stropim din belsug cu sosul obtinut si apoi deasupra la mijloc asezam felii de pateu.Deasupra presaram si miez de nuca taiat .

Fel principal: Pui parizian cu budinca de gris

 

Ingrediente:
Tocanita:
1 piept de pui
200 gr ciuperci champignon proaspete
50 gr unt
1 pahar de vinalb
1 ceapa
1 lingurita delikat de pui
sare si piper dupa gust

Budinca de gris:
500 ml apa
130 gr gris
1 lingurita delikat de pui
5-6 linguri cascaval ras
50 gr unt
2 galbenusuri

Mod de preparare:
Ciupercile se spala si se curata de cozi,pe care nu le folosim.Palaria ciupercilor se taie in felii.
Pieptul de pui se taie cuburi.
Ceapa taiata julien se inabusa in unt,dupa care adaugam carnea si lasam cateva min.Pentru a felia ceapa si ciupercile mai usor si mai rapid putem folosi Robotul de bucatarie Facille400 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400
Cand carnea s-a albit se adauga ciupercile,delikat-ul,piperul si vinul.Se lasa sa fiarba pana cand scade.Daca nu este suficient de fiarta carnea si ciupercile mai adaugam putina apa si lasam sa fiarba.La final presaram putin patrunjel verde tocat.
In timp ce se fierbe carnea pregatim si budinca.
Punem apa si delikatul sa fiarba,adaugam grisul si amestecam bine.Cand s-a ingrosat se ia oala de pe foc si se adauga cascavalul,untul si galbenusurile.Daca e necesar mai adaugam sare.Pentru a obtine o budinca omogena si pentru a ne fi usor de amestecat folosim Mixerul HM-250 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 .
Se unge cu unt o forma de guguluf si se pune compozitia de gris in forma.Se da la cuptor pentru 30 min.Dupa ce se scoate din cuptor, se scoate din forma (rasturnam) si se aseaza in mijloc tocanita.

Desert: Tort cu capsuni

 

Ingrediente:
Blat:
6 oua
6 linguri de apa
6 linguri de zahar
10 linguri de faina
2 linguri de cacao
1 plic praf de copt
Crema:
5 oua,
200 gr zahar
30 gr gelatina
500 ml lapte
30 gr amidon
500 gr frisca
1 esenta de vanilie
capsuni taiate cuburi
Glazura de capsuni
500 gr capsuni
200 gr zahar
1/2 plic gelatina(6 gr)

Mod de preparare:
Blat:
Albusurile impreuna cu apa si praful de copt se bat spuma tare.Se adauga zaharul si apoi galbenusurile.Cand s-a topit zaharul,se incorporeaza cacaua si faina amestecand usor.
Coacem blatul in forma rotunda 45-50 min.
Cand este rece se taie in doua parti.
Crema:
Ouale se amesteca pana se obtine o crema ,se adauga laptele,esenta si amidonul si se pune la bain-marie pana se ingroasa.Se lasa sa se raceasca bine si apoi se amesteca cu frisca batuta.Gelatina hidratata se topeste si apoi se incorporeaza in crema.
Pentru a pregati blatul si crema am folosit cand a fost necesar Mixerul HM-250
In forma in care s-a copt tortul sau punem doar cercul pe un platou si asezam prima foaie de blat,asezam de jur imprejur jumatati de capsuni cu partea taiata inspre exterior,apoi jumatate din crema si capsuni taiate cuburi.Se pune al doilea blat se aseaza din nou jumatati de capsuni cu partea taiata inspre exterior.Se pune restul de crema si iar bucati de capsuni.
Dam la frigider cateva ore.Eu l-am lasat pana dimineata.
500 gr capsuni se lasa de seara pana dimineata cu 200 gr zahar.
Punem in Blenderul de masa PowerPlus1000 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000
capsunele cu zaharul,adaugam si gelatina hidratata si topita. Punem amestecul peste crema care s-a intarit la rece. Mai lasam 3-4 ore la rece. Glazura nu se va inchega foarte tare,atunci cand vom scoate cercul va curge putin pe margini.
Scoatem tortul din forma in care l-am lasat la rece .



21. MONICA HOROIU

Supa: Supa crema de telina si brocoli

 

Ingrediente:
1 ţelină,
1 brocoli,
1 ardei gras galben,
2 cartofi,
2 cepe,
1 cub unt (100 gr),
sare, piper.

Preparare:
Se curaţă legumele si se taie cuburi. Se călesc cateva minute in 50 gr unt după care se adaugă apa si se lasă la fiert. Sunt gata, când furculiţa / cuţitul intră usor în ele.
Se scurge o parte din apă, se condimentează după gust si se pasează, utilizand blenderul de masa de la Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000, adaugând untul rămas.
Se mai pune la fiert pentru 2-3 minute, după care se serveşte.


Fel principal: Ostropel de ciuperci cu mamaliga

 

Ingrediente:


1 kg de ciuperci,
3-4 căţei de usturoi,
3 fire ceapa verde,
3 linguri de gogosari in sos,
3 linguri de ulei,
sare, piper,
3-4 fire patrunjel proaspat.

Preparare:

Am curatat ciupercile de pielita, le-am spalat , le-am taiat marunt cu ajutorul tocatorului Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 si le-am pus la calit intr-o tigaie cu cele 3 linguri de ulei. Peste ele am adaugat si ceapa verde taiata rondele mici si cateii de usturoi curatati si zdrobiti .
Dupa vreo 3 minute am adaugat 1 pahar cu apa (vreo 100 ml) si am lasat la fiert aproximativ 20 minute . Am adaugat gogosarii in sos si am mai lasat la foc mic cam 5 minute. Am facut rapid si o mamaliga zdravana, ca nu putea lipsi de langa aceste bunatati. Cum? Simplu. Am pus ceaunul de tuci cu 1,5 litri apa, 1/2 lingurota sare si un praf de faina de porumb pe aragaz. Cand a inceput sa fiarba, am inceput sa presar faina si saamestec in acelasi timp. Dupa ce am pus cam 250 gr faina am adaugat si 2 linguri de ulei si am lasat la fiert cam 15 minute. Am rasturnat-o apoi pe platou. Aburinda, atragatoare.
Inainte de servire am tocat marunt patrunjelul si l-am presarat peste ciuperci.

Desert: Cupcakes cu crema de vanilie si gutui

 

Ingrediente (pt.12 c.) 


2 oua,
150 gr faina de secara,
125 gr iaurt,
100 gr unt (la temperatura camerei),
1/2 gutuie (fiarta in prealabil),
8 biscuiti cu caramel,
4 linguri zahar,
1/2 plic praf de copt
crema de lamaie:
2 oua,
150 grame zahar,
sucul de la 2 lamai,
coaja rasa a 2 lamai,
50 grame unt

Preparare:
Se sparg ouale in castron si se amesteca cu restul ingredientelor, cu mentiunea ca biscuitii (rupti in bucatele) si gutuia (taiata cuburi si fiarta in prealabil) se adauga la final.
Se pune compozitia in forme (pe trei sferturi, stiti deja) si se dau la cuptor pentru 30 minute.
Intre timp, facem crema de lamaie.
Cuajutorul mixerului  http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250se bat ouale intregi cu zaharul, se adauga coaja si sucul de lamaie, si la final untul. Se amesteca pe foc mic ( cu o spatula de lemn si intr-o cratita de inox) pana capata consistenta dorita. Se lasa la racit.  Cand sunt gata cupcakes-urile, se scot din forme, se lasa la racit pe un gratar, si se decoreaza dupa moft.




22.  SARA, CULORILE DIN FARFURIE



Aperitiv: Drob din piept de pui cu verdeata

 

Ingrediente / tava 12x22 cm:
* 500 g piept de pui dezosat
* 5 oua
* 1-2 legaturi ceapa verde
* 1 legatura usturoi verde
* 1-2 legaturi patrunjel
* 1-2 legaturi marar
* 12 masline verzi umplute cu ardei rosu
* 30 g unt
* sare
* piper alb
* 1 lingura de pesmet fin

Mod de preparare:
Ingredientele de baza al acestei minunate retete sunt pieptul de pui si multa verdeata. Legaturile de ceapa, usturoi, marar si patrunjel, dupa ce se spala sub jet de apa se toaca marunt.
Pieptul de pui se spala bine si se pune la fiert in apa cu co lingurita de sare. Se spumeaza, iar cand a fiert se scoate si se lasa la racit.
Pieptul de pui se toaca la mana sau cu Robotul de bucatarie facille 400 de la Heinner (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400) fara a o lasa sa devina pasta. Se adauga verdeata si cele 5 oua batute doar cu o furculita. Se condimenteaza dupa gust.
Luam o forma de chec de 12x22 cm, o imbracam in folie de plastic si turnam jumatate din amestec. Asezam 2 randuri de masline verzi umplute cu ardei rosu si complectam cu restul de amestec.
Tasam si presaram deasupra pesmet fin. Dam la cuptor pentru 25-30 de minute. Cand e rumenit il rasturnam si scoatem folia de plastic. Cand s-a racit il taiem in bucati. Pofta buna!
=====================================================

Fel principal: Chiftelute de pui in sos de ketchup

 

Ingrediente chiftele / 14 buc:
* 500 g carne de pui
* 1/2 ceapa tocata
* 1 lingura mujdei de usturoi sau 2 usturoi tocati fin
* 1 lingura pesmet fin
* 1 lingurita boia dulce
* 1 ou
* 2 linguri rase pesmet fin
* 1 felie de paine (miez) inmuata in lapte
* 1 lingura parmezan ras
* patrunjel proaspat tocat
* sare
* piper alb

* 200 g Tomato Ketchup (dulce sau picant)
* 100 ml vin alb
* cimbru
* piper alb
* patrunjel verde tocat

Mod de preparare:
Carnea de pui, piept sau flituti de pui se toaca cu o Masina de tocat ca cea de la Heinner (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mgl12b/masina-de-tocat-mgl12b). Apoi in amestecut de carne tocata se adauga ceapa tocata fin cu ajutorul unui tocator cum ar fi cel de la Heinner
(http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450) si apoi distuita. Se condimenteaza cu: boiaua de ardei dulce, o lingura de mujdei de usturoi (2 catei de usturoi frecati in mojar cu sare si o lingura apa calduta), si oul.
Se incorporeaza si miezul de paine alba stors de lapte, oul, verdeata, sarea si piperul alb dupa gust. Se amesteca bine si se formeaza chiftelute potrivit de mari.
Se aseaza pe o tava cu hartie de copt si se dau la cuptorul incins la 180 °C, pentru 25 de minute. Se intorc dupa 10 minute si tot asa pana se rumenesc frumos.
Din jumatae de kilogram la marimea din imagine ies cca. 14 chiftelute, daca le faceti mai mici va ies mai multe.
Dupa ce le scoatem din cuptor chiftelutele se muta intr-o tigaie cu putin ulei de masline. Se adauga ketchup-ul dulce sau picant, dupa gust si se subtiaza cu vin alb. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa dea cateva clocote. Se adauga patrunjelul proaspat tocat daesupra si se servesc cu un piure de cartofi. Pofta buna!
=========================================

Desert: Tort cu capsuni, ciocolata si frisc
a

 

Ingrediente blat:
* 4 oua mari
* 125 g unt la temperatura camerei
* 250 zahar pudra
* 360 g de faina
* 1 plic praf de copt
* 1/2 lingurita de sare
* 200 ml lapte
* 1 lingurita esenta de vanilie
Sirop pentru blat:
* 250 ml apa
* 150 g zahar
* 1 lingurita esenta de vanilie

Umplutura:
* 500 g capsuni
* 400 g ciocolata 50 % cacao
* 50 g unt
* 300 + 100 ml smantana pentru frisca
* 80 g zahar praf
* 1 plic intaritor pentru frisca

Mod de preparare:


Intr-un bol frecam untul cu zaharul cu ajutorul mixerului (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol), pana devine cremos. Incepem sa adaugam ouale, unul cate unul, pana se incorporeaza bine fiecare si la urma esenta de vanilie. Oprim mixerul si adaugam faina si praful de copt, alternand cu laptele.
Tapetam o forma de tort de 23 cm in diametru cu hartie de copt si apoi rasturnam aluatul. Coacem in cuptorul preincalzit la 170 °C, cca. 50 de minute, dar numai dupa ce trece testul cu scobitoarea scoatem forma din cuptor. Blatul va creste putin pe centru, dar taiem acest "mot" si-l mancam noi, iar pe restul il taiem in doua discuri.
Facem un sirop dim apa, zahar si vanilie cu care insiropam cele doua discuri de blat.
Spalam capsunile, le scurgem, le taiem partea verde si in functie de cat de mari sunt le taiem in 3-4 feli.
Topim ciocolata cu 100 ml de smantana pentru frisca si 50 g de unt. Separat in alt bol batem cu mixerul de la Heinner (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol) restul de smantana cu 80 g de zahar praf si intaritorul pentru frisca.
Asezam primul blat pe un platou si intindem jumatate din ciocolata topita, lasand sa se rasfranga pe lateralul blatului.
Lasam 3-4 minute sa se raceasca si sa se intareasca si asezam deasupra jumatate din frisca batuta tare. Ornam cu jumatate din bucatile de capsuni.
Asezam peste capsuni cel de-al doilea blat si repetam operatia. Se da la rece o jumatate de ora apoi se serveste. Pofta buna!



23. ION-ZENO BOLDOREA



Supa: Supa crema de legume


 
Ingrediente:


1 morcov mare,
1/2 radacina pastarnac
1 radacina patrunjel
1/2 radacina telina medie
2 cartofi
5-6 buchetele de conopida
1 ardei gras
4-5 rosii mari
1 ceapa
1,5 l supa de pui
crutoane si patrunjel verde tocat


Mod de preparare:


Legumele se curata,se spala si se pun la fiert in supa de pui mai putin conopida.
Cand toate legumele sunt fierte aproape integral adaugam si conopida care in cateva clocote va fi fiarta.
Punem legumele in Blenderul de masa PowerPlus1000 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000 si pasam bine toate legumele.Adaugam piureul otinut peste restul de supa .Adaugam sare dupa gust. Pentru servire folosim crutoane si preasam peste supa si putin patrunjel verde tocat marunt.

Fel principal: Chiftelute cu piure de cartofi



Ingrediente:


Chiftele:
500 gr carne de porc
1 ceapa medie
3-4 catei de usturoi
2 felii de franzela
2 oua
patrunjel verde
sare si piper
Piure de cartofi
6 -7 cartofi mari
sare
2 linguri de unt

Mod de preparare:


Carnea o tocam cu Masina de tocat Power Action Duo 6080 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg1500ta/masina-de-tocat-power-action-duo-6080
Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt cu ajutorul Tocatorului Delice 450.Adaugam feliile de franzela inmuiate si stoarse bine,verdeata tocata marunt,sare,piper ouale.Omogenizam compozitia din care vom modela chiftelute pe care le prajim in ulei incins.
In timp ce pregatim chiftelele vom pune si cartofii la fiert in apa cu sare.Cand sunt gata fierti se scurg si se paseaza cu Mixerul HM250 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 .Adaugam untul in cartofi si mixam pana obtinem un piure pufos.

Desert: Tort cu portocale



Ingrediente:


Blat:
100 gr unt
150 gr zahar
250 gr faina
3 oua
50 ml lapte
1 lingurita esenta de portocale
1 praf de copt
Crema1:
300 gr smantana,
150 gr zahar
1 plic gelatina
zeama de la 2 portocale
250 ml frisca
Crema 2
200 ml frisca
70 gr zahar
50 gr cacao
100 gr ciocolata
Decor:
zeama de la 3 portocale
3 plicuri Tort jelee transparent
150 gr zahar
2-3 portocale taiate felii subtiri

Mod de preparare:


Blat:
Se mixeaza ouale cu zaharul,adaugam pe rand untul topit,laptele,faina,esenta de portocale si praful de copt.Pentru acesta folosim Mixerul HM250 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 .Blatul se coace in forma rotunda.Cand este copt se scoate din forma si se lasa la racit.
Crema1:Se bate smantana cu zahar si sucul de portocale la ccare adaugam gelatina hidratata si topita.Incorporam la final si frisca batuta.
Crema 2:
Ciocolata se pune la topit in frisca fierbinte si adaugam zaharul.Lasam sa se raceasca si apoi mixam bine.
Pentru prepararea cremelor folosim tot Mixerul HM250.
Montam tortul astfel:
Punem blatul pe un platou.In jurul lui asezam cercul detasabil.Punem 1/2 din crema alba,apoi crema de ciocolata,restul de crema alba si dam la rece 4-5 ore.
Portocalele le stoarcem cu Storcatorul de citrice Citrus 850S http://www.heinner.ro/produse/storcatoare-de-fructe/c850s/storcator-de-citrice-citrus-850s.
Dupa acest timp pregatim tort jeleul cu sucul de portocale dupa instructiunile de pe plic.Peste tort aranjam feliile de portocale si turnam jeleul peste ele.Lasam din nou la rece 1 ora.



24. PLACINTA OANA



Supa: Supa crema de legume cu crutoane

 

Ingrediente pentru 2 portii de supa:


1 ceapa, 1 morcov, 1 radacina pastarnac, 2 cartofi, 2 catei de usturoi, 1 rosie, 1 ardei rosu, 2-3 linguri de unt, 2-3 linguri de smantana, sare,
Piper, boia dulce, patrunjel proaspat

-pentru crutoane: 3 felii de paine, 3-4 linguri ulei de masline, oregano

Mod de preparare:
Am spalat legumele si le-am curetat. Am taiat ceapa pestisori si am pus-o intr-o oala la calit in 2-3 linguri de unt.
Morcovul si pastarnacul le-am taiat rondele, rosia si usturoiul le-am taiat felii iar cartofii cuburi.
Am adaugat toate legumele peste ceapa, am pus putina apa, am condimentat cu sare, piper si boia dulce si le-am lasat cateva minute la calit. Am adaugat apoi 2-3 cani de apa si le-am lasat sa fiarba.
Intre timp am pregatit crutoanele: am taiat cuburi feliile de paine si le-am pus intr-o tava, le-am stropit cu ulei de masline, am presarat oregano si le-am dat la cuptor pentru cateva minute, pana s-au rumenit.
Cand legumele erau fierte, le-am scos (dar am pastrat supa in care au fiert) si le-am lasat putin la racit, apoi le-am pus in blender Blender de masa PowerPlus1000 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000 si le-am pasat pana s-a format o pasta.
Am adaugat supa cate putin pana am ajuns la consistenta dorita, am adaugat sare dupa gust si am amestecat. Am turnat supa crema in farfurii si am ornat cu patrunjel tocat marunt si crutoane.

Fel principal: Tarta cu pipote

 

Ingrediente:


-pentru aluat: 250g faina, 125g unt, 1 galbenus, apa, un praf de sare
-pentru umplutura: 300g pipote de pui, 1 borcan ciuperci, 100g masline verzi umplute cu gogosari, 1 ceapa, 2 oua + 2 albusuri, cimbru, sare
-pentru garnisit: 1 galbenus, 2 linguri lapte, 50g seminte de susan neprajite

Mod de preparare:


Am curatat pipotele si am taiat surplusul de grasime, apoi le-am pus la fiert în apa cu sare pentru 30 de minute. Le-am scurs de apa si le-am trecut prin masina de tocat Masina de tocat MGL12B http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mgl12b/masina-de-tocat-mgl12b . Am curatat ceapa, am taiat-o felii si am trecut-o si pe aceasta prin masina de tocat. Pasta rezultata am amestecat-o cu cimbrul, ouale batut, maslinele taiate felii si ciupercile taiate marunt si sare dupa gust. Am dat compozitia la rece.
Pentru aluat, am amestecat faina cu sare si unt. Am sfaramat amestecul intre degete, am adaugat galbenusul si apoi apa, putin cate putin cat sa se lege. Am framântat pana am obtinut un aluat omogen si l-am dat la rece pentru 30 de minute.
Am intins o foaie de aluat si am asezat-o in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, am intepat-o cu furculita si am asezat umplutura. Din aluatul ramas pe margini am decupat diferite forme (eu am folosit un mulaj in forma de stea) pe care le-am asezat peste umplutura. Am amestecat galbenusul cu lapte si am uns aluatul apoi am presarat susan.
Am introdus tarta in cuptorul incins pentru 45-50 de minute, pana s-a rumenit frumos.

Desert: Tort cu piure de castane

 

Ingrediente:


-pentru blat: 50g cacao neagra, 150ml apa, 6 oua, 150g zahar, 120ml ulei, 280g faina, 1 lingurita praf de copt, Esenta de rom
-pentru umplutura: 250g piure de castanet, 300ml frisca lichida,
-pentru ganachul de ciocolata:200g ciocolata neagra, 200ml frisca lichida

Mod de preparare:
Am pus cacaoa intr-un vas si am turnat apa clocotita, amestecand continuu pana la omogenizare, apoi am lasat la racit.
Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare. Am adaugat jumatate din cantitatea de zahar si am mixat cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 pana am obtinut o bezea lucioasa. Galbenusurile le-am frecat cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar pana au devenit albe si cremoase. Am adaugat treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia de cacao racita. Am incorporat faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit, in 2-3 reprize, bezeaua.
Am turnat compozitia intr-o tava (26 cm diametru) tapetata cu hartie de copt. Am dat tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, pana blatul a devinit ferm la atingere. L-am scos pe un gratar si l-am lasat la racit. Dupa ce s-a racit tai blatul l-am taiat in 3 parti.
Pentru crema: Intr-un bol am batut frisca bine cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 si apoi am amestecat-o cu piureul de castane. Am asezat un blat pe un platou, apoi am intins jumatate din crema, am acoperit cu al doilea blat de tort si am intins crema ramasa apoi am acoperit cu blatul ramas. Am dat la rece.
Pentru ganachul de ciocolata: am incalzit pe baine-marie frisca. Cand s-a incalzit, fara sa fiarba, am adaugat ciocolata maruntita si am amestecat bine. Am lasat la rece 2-3 ore, dupa care am mixat crema pana si-a dublat volumul. Am imbracat tortul cu ganachul de ciocolata si l-am ornat cu cateva “moate” de frisca. 



MENIURI PARTICIPANTE SAPTAMANA 2

1. MARCULESCU OCTAVIA


Aperitiv: Rulada cu spanac si branza


Necesar :pt blat :6 oua,6 linguri faina,6 linguri smantana ,400 g spanac fiert
,sare,piper
pt umplutura :300 g branza (200 g telemea sau burduf sarata tare,100 g
branza dulce ),1/2 ceapa ,4 linguri smantana,2-3 fire arar verde,piper
Preparare :Separam ouale si amestecam cu mixerul galbenusele cu spanacul tocat
marunt,smantana,faina,sare si piper dupa gust.
Albusele le batem bine cu mixerul si un praf de sare,apoi punem peste
crema de spanac si amestecam cu o lingura prin rasturnare ca sa nu
se lase albusele.Intindem in tava mare de aragaz o hartie de copt apoi
rasturnam compozitia,nivelam cu o paleta si dam la cuptor pt 20 min.
Cand e gata coapta rasturnam foaia de rulada pe un prosop umed si
rulam strans.Lasam sa se raceasca si intre timp facem umplutura.
Mixam branza ,punem ceapa tocata si continuam pana obtinem o pasta
fina ,adaugam apoi mararul tocat si un praf de piper.
Tocam ardeiul gras cuburi micute.
Desfacem usor rulada din prosop ,desprindem hartia de copt ,apoi
intindem umplutura si la margina interioara punem in sir ardeiul tocat .
Rulam strans ,invelim cu hartia de copt desprinsa mai devreme si dam la
rece pt min 6 ore.
Taiem rulada felii de un deget si servim ca aperitiv alaturi de altceva sau
simplu.
Va asigur ca este minunata ,chiar sambata trecuta am facut folosind
reteta aceasta din Caietul cu retete si a fost foarte apreciata .
Pt a bate albusele am folosit mixerul si cel cu bol  http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol cred ca este cel mai
potrivit pt ca in timp ce el lucreaza poti face altceva 
pt a amesteca galbenusele am folosit la fel mixerul ,doar ca l-am spalat intre utilizari si astfel mi-am usurat mult munca si am scurtat timpul de preparare .



Fel principal: Miel umplut

 

Necesar :un sfert de miel (pulpa din fata impreuna cu coastele pana la pulpa de
spate),organele de la miel,4 oua, legaturi ceapa verde,2legaturi usturoi
verde, 1 legatura marara verde,1 legtura patrunjel verde,sare,piper.
Preparare :spalam bine organele ,le curatam si le punem la fiert in apa
rece.Lasam sa dea cateva clocote avand grija sa luam spuma formata
cu o paleta.Cand sunt gata le clatim cu apa rece si le dam prin masina
de tocat carne impreuna cu verdeturile spalate si scurse
bine.Adaugam sare,piper ,2 oua batute bine si amestecam bine
compozitia.
Punem la fiert cele 2 oua ramase.Cand sunt gata le punem in apa rece
si le curatam.
Partea de miel de care vorbeam o spalam si o curatam bine si incet
facem cu mana deasupra coastelor un buzunar mergand cu mana pana
sub pulpa .In acest buzunar mare vom pune umplutura incercand sa
incapa cat mai multa,dar cu grija sa nu rupem pielea .Pe la mijloc
adaugam si cele 2 oua fierte intregi sau jumatati si continuam cu
umplutura ,iar la capat coasem cu ata sau prindem cu scobitori.
Presaram bine toata bucata de miel cu sare si piper,asezam in tava
,punem un pahar de apa si dam la cuptor pt 2-3 ore ca sa se patrunda
bine ,dar nu uitam sa stropim din cand in cand cu sosul din tava si sa
intoarcem mielul de cateva ori.
Este foarte bun servit atat cad cat si rece .se taie felii si servit alaturi de
spanac sau doar de salata verde este minunat ,la noi nu ipseste de pe
masa de Paste si nu numai .
Ca sa mearga treaba mai repede am folosit masina de tocat si foarte
buna cred ca ar fi aceasta Masina de tocat Power Action Duo 6080: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg1500ta/masina-de-tocat-power-action-duo-6080



Desert: Pasca fara aluat

 

Necesar :10 oua ,200 g margarina,1 kg branza dulce ,400 g zahar pudra,100 g
faina,1 plic praf de copt,200 g stafide,un praf de sare,o fiola esenta de
rom
pt glazura :200 g zahar,2 linguri apa,2 linguri lapta,1lingurita amidon,100
g nuci,100 g ciocolata
Preparare :ungem cu margarina o tava de tort detasabila cam de 25 cm diametru.
Topim margarina in cuptorul cald si o lasam sa se raceasca.
Batem albusele bine cu un praf de sare,adaugam zaharul pudra.
Galbenusele le amestecam cu branza scursa bine,margarina topita si
racita,stafidele tinute in esenta de rom,iar la sfarsit faina amestecata
cu praful de copt.
Turnam compozitia in tava unsa inainte si dam la cuptor 50 min,dupa ce l-am incalzit .
Pasca trebuie sa fie rumenita bine si incercam cu scobitoarea sa vedem daca este coapta.
Cand Pasca se mai raceste putin facem glazura astfel :caramelizam zaharul ,stingem cu apa
,lasam sa se topeasca zaharul si daca mai e cazul completam cu apa,apoi turnam amidonul
dizolvat cu laptele si amestecam sa obtinem o glazura omogena.Adaugam si jumatate din
ciocolata tocata si lasam sa se topeasca si aceasta.Aceasta pasta se intinde repede peste
Pasca rasturnata pe un platou Dupa ce se intareste glazura ornam asezand pe marnice nucile si
ciocolata tocate marunt .
Este o Pasca preferata de familia mea si chiar daca intotdeauna fac si Pasca cealalta cu
aluat,aceasta are trecere mai mare.
Pt a bate albusele mixerul cu bol este cea mai buna alegere http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol
el iti usureaza munca scurtand timpul de preparare si mie mi se pare foarte util.
Pt a toca nuca marunt si ciocolata folosesc tocatoarul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 si astfel termin treaba mai repede .



2. ANDREEA DENISA 

Supa: Supa crema de conopida 



(facuta cu ajutorul Blender-ului vertical )http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400

NGREDIENTE
4 buchete mari de conopida
sare
200 ml supa de legume
2 linguri de samantana
un catel de usturoi
2 felii de paine prajita

MOD DE PREPARARE
Conopida se spala si se pune la fiert(5-10 min), pana se inmoaie.
Se lasa la scurs in strecuratoare.
Se paseaza cu blenderul, si se pune supa de legume.Se pune pe foc 5 min si se adauga usturoiul pisat si sare. Se serveste cu smantana si crutoane.

Fel Principal: Carnati de casa cu mamaliguta si sos




Carnea pentru carnati se toaca cu ajutorul masinii de tocat , cu atat mai mult ca are si accesoriu pentru carnati , deci ne usureaza munca instantaneu
http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mgl12b/masina-de-tocat-mgl12b

INGREDIENTE
4 bucati de carnati cruzi pikanti
putin ulei
2-3 catei de usturoi
1 lingura pasta de rosii
sare
piper
un pahar de apa.
MAMALIGA
2 pahare de 250 ml apa
sare
un pahar de 250 ml faina de malai

MOD DE PREPARARE
Carnatii se taie bucati de 2 cm.Se pune uleiul la incins si se pun carantii, sa se rumeneasca putin. Se adauga usturoiul tocat, sare piper, pasta de rosii si apa. Se lasa sa fiarba pana scade.
Mamaliga: Se pune apa la fiert cu sare, cand apa clocoteste , turnam faina in ploaie amestecand continuu sa nu faca cocoloase si se lasa la fiert.


Desert: Tort Egiptean



Foarte mare nevoie de mixer si de rasnita .
http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol
Mixerul il folosim la baterea bezelei de nuca , la crema si la frisca. Iar Rasnita pentru a macina nuca si pentru a marunti alunele sau nuca pentru crema.

Foile
-pentru o foaie: 2 albusuri,2 linguri de zahar,1/2 lingura de faina,40 g alune macinate ( sau nuci). Se fac 3 foi.
Crema 1
cele 6 galbenusuri ramase ,6 linguri de zahar,340 ml lapte,2 linguri faina sau amidon,
100-150ml frisca , esenta de vanilie.
Crema 2
200 ml frisca,150 g zahar,120 g alune zdrobite bucati mai mari
Prima data se face cate o foie,batand albusurile spuma,se adauga zaharul si se bate pana se topeste, se adauga nuca (alunele) iar la final faina.Se coace pe o hartie de copt taiata pe diametrul de 24cm,la foc mic pana este rumena.Se scoate si se face urmatoarea foaie...si apoi urmatoarea.
CREMA 1
Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le amestecam intr-o craticioara cu amidon(sau faina) , zahar si laptele adaugat treptat,se pune pe foc si se amesteca mereu pana se ingroasa ca o budinca.O lasam sa se raceasca.
Intr-un castron,se bate frisca si se incorporeaza crema fiarta.
CREMA 2:
Topim zaharul si il turnam in strat subtire pe o hartie de copt,il lasam sa se raceasca si il zdrobim sau il rasnim.Batem frisca tare si adaugam caramelul+alunele zdrobite.
Asamblare
o foaie,1/3 crema 1,1/3 din crema2,foaie...la fel ...iar ultimul strat sa fie de crema 2.



3. MURESAN TABITA

Supa: Supa crema de dovleac cu ghimbir




Ingrediente:
1,5-2 kg dovleac
2 morcovi
2 cartofi
2 linguri unt
1 cub de concentrat
1-2 cm ghimbir
3 linguri seminte de dovleac prajite putin
sare
piper
Portii: 0 Timp de preparare: sub 60 minute

Morcovii se curata, se spala si se taie rondele.
Cartofii se curata, se spala si se taie cubulete.
Dovleacul (dovlecii) se curata de coaja si de samburi si se taie in bucatele mici.
Se pun intr-un vas toate legumele si se calesc impreuna cu untul pentru cateva minute.
Ghimbirul se curata de coaja, se spala si se da pe razatoarea mica.
Intr-o oala se pun la fiert 2 l de apa si cubul de concentrat. Dupa ce incepe sa fiarba se adauga ghimbirul si legumele sotate. Se sareaza, se pipereaza dupa gust si se lasa la fiert aproximativ 40 de minute la foc mediu.
Cand au fiert legumele, se pun in blender Blender de masa PowerPlus1000 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000 si se paseaza pana devin crema.
Se pune crema in vasul in care au fiert si se mai lasa cateva minute pe foc mediu, dar fara sa fiarba!
Samburii de dovleac se curata de coaja si se prajesc putin.
Se pune supa crema in farfurii, iar pe deasupra se presara semintele de dovleac.
Pofta buna!


Fel principal: Chiftele cu susan

 

Ingrediente

500 g carne tocata de porc sau amestec
1 ceapa
1 catel de usturoi
200 g pesmet
200-300 g susan
sare
piper
verdeturi
2 felii de paine
2-3 oua
ulei pentru prajit

Se toaca fin ceapa si usturoiul cu ajutorul tocatorului Heinner
(http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450).
Se amesteca cu miezul de paine, carnea si condimentele. (Se poate adauga un ou la acest amestec, eu nu am mai pus.)
Se bat ouale si se pun intr-un bol.
Se formeaza chiftelele si se trec prin ou, pesmet si iar ou si susan.
Apoi se pun in uleiul incins si se prajesc pe ambele parti pana capata o nuanta aurie.


Desert: Tort Kinder Pinguin

 

INGREDIENTE

Blat:
5 oua
100 g zahar
50 ml lapte
140 ml ulei
50 g gris
40 g cacao
70 g faina
2 linguri miere
1 lingurita praf de copt
1 plic zahar vanilat
Crema:
400 ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar
2 linguri lapte condensat
5 g gelatina
esenta de vanilie
Glazura 1:
60 g ciocolata amaruie
35 g unt
1 lingura ulei
1 lingurita apa
Glazura 2:
150 g ciocolata amaruie
75 g unt
75 ml smantana pentru frisca
Pentru blat:
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Separat se amesteca faina cu praful de copt, cacaua si grisul macinat, apoi se incorporeaza in crema de galbenusuri. Se adauga laptele, uleiul si mierea si se amesteca pana la omogenizare. Albusurile se mixeaza cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 spuma cu un praf de sare, iar apoi se incorporeaza usor in compozitie.
Se imparte aluatul in doua parti egale si se coc doua foi in tava tapetata cu hartie de copt, la foc potrivit, timp de aproximativ 15 minute. Se lasa foile sa se raceasca fara a se scoate hartia de copt.
Pentru crema:
Se mixeaza smantana pana devine pufoasa, iar apoi se adauga zaharul si se mai mixeaza putin. Gelatina se pune la hidratat in 3 linguri de apa rece timp de 5 minute. Se dizolva gelatina hidratata la foc foarte mic, avand grija sa nu fiarba. Se adauga treptat laptele condensat si esenta de vanilie peste gelatina si se amesteca pana se omogenizeaza. Se toarna apoi amestecul peste frisca batuta si se amesteca usor pana se omogenizeaza.
Pentru glazura 1:
Toate ingredientele se topesc la foc mic sau la microunde si se amesteca pana se omogenizeaza.
Pe un platou se aseaza o foaie de blat si se monteaza in jurul ei inelul. Peste blat se pune jumatate din crema si se niveleaza. Se toarna apoi usor glazura 1 si se da tortul la congelator 5 minute, pana cand se intareste glazura. Se scoate tortul de la congelator si se intinde restul de crema, apoi se acopera cu a doua foaie de blat. Se da apoi tortul la frigider pentru 2-3 ore. Dupa ce a stat la rece, se desface inelul.
Pentru glazura 2:
Se pun ingredientele la foc foarte mic si se lasa pana se topesc. Se ia de pe foc si se amesteca bine. Se lasa putin sa se racoreasca, apoi punem peste tort incepand din mijloc.
Se orneaza dupa preferinte si semai da la frigider pana cand se intareste glazura



4. CALINESCU GABRIELA


Supa: Supa crema de morcovi cu crutoane


 Ingrediente:
2 cepe
2 cartofi marime medie
6 morcovi marime medie
supa de legume sau cub knorr
ulei
sare,piper

Preparare:
Am fiert 1 - 1,5 l de apa in care am diluat 1-2 cuburi cu gust de legume.Am calit ceapa in ulei, am adaugat morcovii taiati felii mai groase. Am acoperit si am lasat cca 10-15 min la innabusit cu 1-2 polonice supa de legume.
Am taiat cartofii cubulete si i-am adaugat peste morcovi,turnand si restul de supa.Cand legumele au fiert destul,am pasat pana devin toate o crema.
Am asezonat cu sare si piper dupa gust.
Am taiat cateva felii de paine in cubulete cu latura de cca 1 cm.Intr-o tigaie mica am pus 1 lingura de ulei si cand era incins am pus si cubuletele de paine,miscand mereu tigaia din incheietura,pana cand cubuletele au devenit aurii. Crutoanele le-am presarat deasupra supei.
Pentru pasarea legumelor de mare ajutor imi este http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600


Fel principal: Bulete de cartofi cu verdeata

 

Ingrediente:
3 cartofi mari
2 oua
50 gr. branza tare
pesmet
patrunjel
sare
piper
ulei

Preparare:

Am fiert cartofii si i-am pasat dupa ce s-au racit. Am adaugat branza rasa, un ou si sare si piper dupa gust.
Separat am batut un ou intr-un vas.
Intr-un alt vas am amestecat pesmetul de casa cu patrunjelul taiat foarte marunt.
Am format mingiute de compozitie pe care le-am dat prin oul batut si apoi prin pesmetul cu verdeata si le-am prajit in ulei pana au devenit aurii.
La pregatirea acestui preparat as folosi http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 pentru omogenizarea compozitiei si pentru prepararea pesmetului de casa.


Desert: Tarta cu mere

 

Ingrediente:
5 mere
50gr. unt
5 linguri de zahar pentru caramelizare
Pntru blat: 3 oua, 3 linguri de zahar tos, 4 linguri faina, un praf de sare.

Preparare:

Am intins untul pe fundul unui vas neaderent. Am presarat 5 linguri de zahar si am asezat feliile de mar unele langa altele. Am pus vasul pe foc mediu si am asteptat sa se caramelizeze zaharul, fara sa amestec in vas.
Separat am facut un aluat de pandispan din 3 oua. Am batut albusurile spuma cu zaharul, am adaugat galbenusurile si faina si praful de sare.
Peste merele caramelizate am turnat compozitia de pandispan si am introdus totul la cuptor, la treapta 3, foc mediu pana s-a rumenit frumos, cam 35 de minute.
Cand a fost copt, am rasturnat tarta pe un platou.
Pentru realizarea acestui preparat as folosi http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250



5. SCUTARU MIHAELA VANDA

Aperitiv: Clatite cu branza de vaci

 

Ingrediente :


- 1 ou
- 100 g faina alba
- 2 catei de usturoi
- 1 lingurita ulei
- 250 g branza de vaci
- 150 ml lapte
- sare,piper dupa gust
- cateva codite de usturoi verde
- 150 g sfecla rosie fiarta
- 1 lingura cu smantana 


Mod de preparare :


In vasul de la robotul de bucatarie  http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400se mixeaza sfecla rosie fiarta si taiata in bucati mici impreuna cu cei 2 catei de usturoi,oul,uleiul,laptele si cate un praf de sare si piper.Se adauga apoi toata faina si se mai mixeaza 1-2 minute. Va rezulta o compozitie putin mai consistenta decat aluatul de clatite obisnuit.Se incalzeste o tigaie de clatite,se unge cu 2-3 picaturi de ulei si se pune cate un polonic din aceasta compozitie.Se coace clatita cate 2 minute pe fiecare parte.Din aceasta compozitie ies doua clatite mari.Puteti dubla sau tripla gramajele pentru mai multe clatite. Branza de vaci se amesteca cu smantana si se da gust de sare si piper.Pe fiecare clatita se pune cate un strat din compozitia de branza iar deasupra se presara codite de usturoi verde taiate marunt.Se ruleaza si se da la rece pentru 10-15 minute.Se pot servi ca atare sau taiate in felii de 2-3 cm.


Fel principal : Miel la cuptor


 
Ingrediente :


- 2 kg carne de miel
- 2 pahare vin rosu
- 3 bucati ceapa alba
- 2 lingurite sare
- 2 linguri mustar dulce
- 1 lingura mustar Dijon
- 15 boabe piper verde
- 1 lingurita rozmarin uscat
- 4 catei mari de usturoi
- 4-5 frunze de dafin
- cateva boabe piper negru
- 3 linguri ulei de masline
- 1/2 kg cartofi noi
- 1 morcov mare
- 1 lingurita cimbru uscat


Mod de preparare :


Intr-un bol se pune carnea de miel spalata bine si portionata in bucati mai mari sau mai mici (dupa preferinta ) impreuna cu 1/2 ceapa taiata in bucati mari,foile de dafin,boabele de piper negru,cimbru uscat,1 lingurita sare si vinul.Se amesteca cu mainile ,se acopera si se lasa 4-5 ore la marinat.Apoi se muta carnea cu tot cu marinada intr-o cratita,se mai completeaza cu apa cat sa acopere carnea bine si se fierbe la foc mic 2 ore.Cand carnea este moale si frageda se scoate intr-un vas si se lasa la racit putin.Intre timp, cu rasnita electrica http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hcg-150s/rasnita-electrica-150w-hcg-150ss macinam  piper boabe verde,rozmarin uscat,usturoi,2 linguri ulei si mustar. i facem o marinada Cartofii noi nu se curata de coaja,doar se curata cu o perie pentru legume.Daca sunt mici nici nu se mai taie,se lasa intregi.Se amesteca cu morcovul taiat rondele, ceapa taiata in felii si o lingura de ulei.Intr-o tava adanca de cuptor se aranjeaza bucatile de carne unse bine cu marinada de mustar.printre bucatile de carne se pun legumele.Se acopera cu o folie de aluminiu si se baga la cuptorul incalzit la 200 de grade pentru o ora.Dupa 1/2 ora se scoate folia de aluminiu pentru a se rumeni carnea frumos.Cand carnea este rumenita iar legumele sunt moi si fragede se poate servi impreuna cu legumele sau langa o salata de cruditati.

Desert: Prajitura cu visine

 

Ingrediente :

- 400 g faina
- 300 g zahar
- 1 ou
- 1/2 lingurita sare
- 4 lingurite gris
- 230 g unt
- 450 g visine fara samburi
- 1 lingura ulei pentru uns tava
- 1 lingurita praf de copt


Mod de preparare :


Se scot samburii de la visine si se pun intr-un vas.Peste ele se presara 100 g zahar si cele 4 lingurite cu gris.Se amesteca.Eu am folosit visine congelate.Faina,200 g zahar,sarea si praful de copt se mixeaza 2-3 minute la robot.Se adauga oul si untul taiat cuburi.Untul trebuie sa fie rece.Se mixeaza pana totul cu mixerul: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250se transforma intr-un aluat ( 2-3 minute ).Aluatul se imparte in doua bucati mai mici.Intr-o tava cu dimensiunea de 20/30 cm,unsa cu ulei,se pune prima bucata de aluat.Se intinde putin cu mana apoi peste aluat se pune o folie de aluminiu si cu ajutorul unui pahar se intinde foaia.Peste foaia de aluat se presara visinele scurse de zeama.Deasupra visinelor se rade pe razatoarea cu gauri mari cealalta bucata de aluat.M-am chinuit putin dar pana la urma am reusit.Se coace in cuptorul incalzit in prealabil,la 180 de grade timp de 40-45 de minute.
Se taie in patrate numai dupa ce s-a racit.



6. STELUTA SERB

Supa: Supa crema de legume
 



Ingrediente: 4 morcovi mari, un ardei gras, o ceapă alba, o jumatate țelină, un pastârnac, 2 fire pătrunjel, câteva bucățele de conopidă, o mână de mazăre, 3 cartofi, 2 linguri de ulei, sare, piper
Mod de preparare: se curata legumele, se spală bine și se taie bucăti mari. Ceapa, ardeiul, morcovul, țelina, pătrunjelul și păstârnacul se pun la călit în 2 linguri de ulei. Se amestecă cu o lingură de lemn.
Dupa cateva minute se toarnă apă caldă cât să le acopere și puțin deasupra, se pune capacul și se lasă la fiert până când legumele sunt moi. Se adaugă apa caldă dacă este nevoie. În final se pune conopida, cartofii tăiați cubulețe și mazărea. Se dă câteva clocote până sunt fierte și acestea. Se scot legumele și se pasează manual dar cel mai bine se dau prin blender (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hpbl-1300dc/blender-de-masa-green-mix-1300dc). Supa este mai cremoasă.
Supa cremă de legume se serveÈ™te caldă cu smântână È™i pâine prăjită tăiată cuburi…..adică, crutoane.




Fel principal: Chiftelute de ton cu cartofi


Ingrediente: 1 cutie ton bucati in ulei, 3 cartofi, 3 catei de usturoi, 1 ceapa verde, patrunjel, 1 ou, 2 felii de paine, 1 lingura pesmet, sare, piper, ulei pentru prajit

Mod de preparare: Cartofii se fierb si se toaca impreuna ceapa verde (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/tocatoare). Se amesteca cu painea muiata in apa, stoarsa si faramitata, pesmetul, sare si piper. Patrunjelul se toaca marunt – eu le tai cu foarfeca – usturoiul se da prin presa si se amesteca cu tonul scurs de ulei si pasat. Se unesc cele doua compozitii, se adauga oul si se amesteca pana se obtine o pasta omogena. Se formeaza chiftelute care se prajesc pe ambele parti in ulei incins. Se scot pe servetele absorbante pentru a se indeparta surplusul de grasime. Se transfera intr-un vas uscat si se servesc calde cu cartofi alaturi de o salata de varza.


 Desert: Desert la pahar
 

Ingrediente: 5-6 piscoturi, 1 portocala, crema de cafea, sirop cu cafea, merisoare, frisca si ness pentru decor.
Mod de preparare: se rup piscoturile in bucati mici, se insiropeaza putin si se pun cateva in pahar. Se pune o lingura de crema, bucatele de portocala, merisoare, alta lingura de crema, piscoturi, portocala, merisoare si la sfarsit o lingura generoasa de frisca. Se orneaza cu coaja rasa de portocala, ness si merisoare, cu ciupercute .... sau inimioare din cafea.
Cand ramane crema de la alte preparate, se poate face un astfel de desert gustos si aromat.

Ingrediente crema ness: 200 ml frisca lichida (eu am folosit Whipping Crem), 100 g cicolata alba, 1 lingura ness
Mod de preparare crema de ness: Se pune ciocolata alba rupta bucatele mici in frisca lichida si se dizolva pe baie de abur pana se topeste.
Se adauga nessul si se amesteca. Se lasa sa se raceasca dupa care se mixeaza (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250) energic pana devine o crema consistenta. La nevoie se poate adauga un plic de intaritor de frisca.




7. ROXANA CIOBANU

Aperitiv: Chec aperitiv cu cabanos

 

Ingrediente:


5 oua ( 4 daca sunt mai mari)
3 linguri iaurt
2 fire cabanos
4-5 felii muschi file
2 felii pastrama afumata
1/2 ardei kapia
1/2 ardei galben
100 gr masline fara samburi
2 linguri parmezan ras
7-8 linguri faina
1 lingurita praf de copt
sare
piper
1 lingurita rasa oregano uscat
marar verde


Mod de preparare: 


Muschiul file si pastrama le taiem cubulete.
Maslinele le taiem rondele.
Ardeiul rosu si kapia il curatam de seminte si il taiem bucati potrivite.
Luam cateva fire de marar verde, le spalam, indepartam cozile si le tocam marunt.
Punem ouale intr-un bol si le batem spuma cu ajutorul mixerului HM-250 (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250) cu un praf de sare.
Adaugam iaurtul, praful de copt, faina, apoi mararul verde tocat.
Incorporam si ingredientele ce le-am taiat si amestecam cu o lingura.
Presaram putin piper, oregano, parmezanul ras si le amestecam bine.
Ungem o tava de chec cu margarina, o tapetam cu hartie de copt si turnam jumatate din compozitie.
Asezam cele doua fire de cabanos intregi in paralel, iar deasupra turnam restul de compozite.
Nivelam cu o lingura si introducem tava in cuptorul incins.
Reglam o temperatura potrivita si lasam pana checul este bine patruns si rumen deasupra ( facem testul cu scobitoarea).
Cand este gata il scoatem din cuptor sa se racoreasca si servim.
Sa aveti pofta buna!

Fel principal: Varza murata cu pulpa de porc si carnat la cuptor

 

Ingrediente:


1 varza murata
1 bucata pulpa de porc dezosata de circa 800 gr
1 carnat de casa
1 ceapa
1 ceapa verde
1 morcov
1/2 ardei rosu
100 gr rosii decojite
1/2 legatura marar verde
1 lingura pasta de gogosari cu kapia
sare
piper
1 lingurita boia de ardei dulce
1/2 lingurita cimbru uscat
2 linguri pasta de tomate
2 linguri ulei


Mod de preparare: 


Spalam varza, scoatem cotorul si o lasam putin in apa rece sa se mai desareze.
O scurgem cand este scoasa suficient din sare si o tocam cu ajutorul tocatorului Delice 450 (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450).
Carnea de porc o spalam si o taiem bucati potrivite.
Curatam ceapa, o tocam, iar pe cea verde o facem rondele.
Ardeiul rosu si morcovul curatat le taiem cubulete.
Intr-o cratita incingem uleiul, punem carnea si o rumenim pe toate partile.
Adaugam ceapa, morcovul, ceapa verde, ardeiul rosu si le inabusim 2-3 minute, apoi varza tocata.
Acoperim totul cu apa, condimentam cu sare, piper si boia de ardei.
Lasam sa scada cam pe jumatate, adaugam rosiile decojite tocate, cimbrul uscat, pasta de tomate, mararul verde tocat marunt, pasta de gogosari cu kapia.
Le amestecam bine, daca mai este nevoie mai adaugati putina apa, apoi rasturnati totul intr-o tava.
Nivelam frumos, deasupra taiem carnatul rondele si acoperim cu staniol.
Introducem varza in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, lasam sa scada bine, iar la final o decoperim pentru 10-15 minute sa prinda o usoara crusta deasupra.
Cand este gata o scoatem din cuptor si servim.
Pofta buna!

Desert: Placinta cu mere si nuca

 

Ingrediente:


Pentru aluat:
450 gr faina
20 gr drojdie
140 gr iaurt natural
1 ou
5 linguri zahar
70 ml lapte
60 gr unt
un praf de sare
coaja rasa de portocala
Umplutura:
1.4 kg mere
6-7 linguri de zahar
2 linguri ulei
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita anason macinat
2 lingurite zahar pudra cu pastai de vanilie
1/2 cana nuca macinata
1 ou pentru uns
zahar pentru pudrat


Mod de preparare: 


Aluatul:
Drojdia o amestecam cu 1 lingura de zahar pana se divolva.
Intr-un ibric turnam laptele, untul, trasferam totul pe foc pana laptele devine caldut si untul este topit.
Intr-un bol punem faina cernuta, sarea, zaharul, drojdia dizolvata, oul, coaja rasa de portocala si amestecam usor cu mana.
Adaugam iaurtul si il incorporam si pe acesta.
Turnam cate putin din amestecul de lapte cu unt iar de acum framantam pana aluatul devine omogen, nelipicios si usor de modelat (din amestecul lapte-unt mi-a mai ramas 2 linguri).
Acoperim bolul cu un prosop curat, il lasam la loc cald si ferit de curent 1 ora sa dospesca.
Umplutura:
Spalam merele, le decojim si le trecem prin cutitul robotului de bucatarie Facille 400 (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400)
Intr-o cratita punem uleiul, merele rase si stoarse de zeama.
Peste adaugam zaharul, zaharul cu pastai de vanilie si le lasam la foc potrivit pana nu mai au deloc zeama.
Le tragem de pe foc, aromatizam cu scortisoara, anasonul macinat si lasam sa se raceaca.
Cand merele s-au racit incorporam nuca macinata.
Aluatul dospit il imaprtim in doua.
Intindem prima foaie cat mai subtire, ungem o tava dreptunghiulara cu margarina, o tapetam cu hartie de copt, asezam foaia si o intepam cu furculita. Surplusul de pe margini il indepartam cu un cutit.
Turnam umplutura si o nivelam cu o paleta.
Intindem a doua foaie, o asezam peste mere si iar o intepam cu furculita.
Din aluatul taiat de pe margini eu am mai facut o mini placinta, iar cu o forma am decupat frunzulite pe care le-am asezat deasupra.
Batem un ou spuma si cu o pensula ungem placinta.
O introducem in cuptorul incins, reglam o temperatura potrivita iar in 35-40 de minute este rumenita, coapta si o scoatem sa se racoreasca.
O pudram cu zahar, o portionam si servim.



8. CRETU VERONICA

Supa: Supa crema de dovelac

 

Ingrediente:


500 gr dovleac
1 para
50 gr unt
1 ceapa
700 ml supa de pui
100 gr smantana
100 gr branza de vaci
1 radacina de patrunjel
1 felie radacina de telina
1 catel de usturoi
sare si piper
1 lingura ulei
Mod de preparare:
Ceapa se taie in bucati marisoare,se caleste in ulei. Se taie in cuburi dovleacul,telina,patrunjelul si se pun peste ceapa. Se adauga supa si usturoiul,o lingurita de sare si putin piper.
Se fierbe pana se inmoaie dovleacul bine de tot. Sea pun legumele in blender si se fac piure.Adaugam peste ele smantna si branza. Se mixeaza bine in continuare.Se condimenteaza daca mai este necesar.Pentru mixarea legumelor din supa am folosit Blenderul Delice 600 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600
Se serveste cum dorim: cu crutoane,cu smantana deasupra,cu piper macinat.


Fel principal: Sanger-Novac cu pesto de leurda

 
Ingredinete:


1 peste Sanger -Novac proaspat
sare
300 gr ciuperci proaspete
300 gr rosii chery
1 pahar vin alb
1 pahar de apa
Pesto:
1 legatura leurda
50 gr muguri de pin
50 gr cascaval ras
100 ml ulei de masline
zeama de la jumatate de lamaie

Mod de preparare:
Pesto:
Punem leurda spalata si tocata in Blenderul de masa PowerPlus1000 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000 Adaugam restul ingredientelor si pasam pana obtinem o compozitie destul de omogena.Pestele curatat,spalat,dat cu sare si piper se aseaza in tava in care am pus putin ulei de masline.Ungem interiorul pestelui cu pesto si de asemenea si pe exterior.Ciupercutele taiate felii si rosiile taiate se in jumatati se aseaza pe langa peste.Completam cu apa si vinul alb.Punem folie de aluminiu si dam la cuptor 40 min .Aroma pesto-ului va da o savoare deosebita pestelui.

Desert: Tort cu menta si crema de iaurt cu capsuni

 

Ingrediente:
Blat:
7 oua
400 gr zahar
250 gr margarina
500 gr faina
1 plic praf de copt
menta proaspata(eu am avut un bol -de supa-de frunze tocate marunt)
Crema:
400 gr capsuni
200 gr zahar
1 plic gelatina(15 gr)
500 gr iaurt de capsuni
400 gr frisca
Glazura oglinda:
Stiu ca am gasit acesta glazura la mai multe persoane,dar eu am pastrat cantitatile pe care am vazut ca le-a folosit si Laura Adamache.Pentru marimea tortului meu sunt cantitati ideale.Dac aveti un tort mai mic,ce va ramane pastrati la frigider si o reincalziti foarte putin.
175 ml apa
150 ml frisca lichida
225 gr zahar
70 gr cacao neagra
10 gr gelatina
Mod de preparare:
Margarina se freaca spuma impreuna cu 300 gr zahar.Adaugam pe rand cate un galbenus pana le incorporam pe toate.Adaugam faina si praful de copt si omogenizam.
Albusurile se bat spuma cu mixerul: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250la care adaugam restul de 100 gr zahar si la final menta.
Incorporam albusurile in amestecul de galbenusuri .Am copt blatul intr-o forma rotunda de tort de 30 cm.
Blatul copt si racit se taie pe jumatate.
Crema:
Capsunii curatati de frunzulite se taie in bucati si se fierb 5 min impreuna cu zaharul.Lasam apoi sa se raceasca fructele.
Gelatina hidratata si topita se amesteca cu fructele fierte si cu iaurtul de fructe.In frisca batuta spuma se adauga amestecul de iaurt .
Blatul asezat pe platou,se aseaza in jurul lui inlelul detasabil al tavii de copt.Punem crema si nivelem bine.
Acoperim cu a doua foaie de blat,presam usor si dam la rece cateva ore.
Eu intotdeauna pastrez pentru deasupra partea care a fost pe hartia de copt deoarece este perfect dreapta.

Glazura oglinda:
Apa,zaharul,cacaua si frisca se pun pe foc si se fierb doar atat cat sa se topeasca zaharul.
Strecuram glazura pentru a nu avea surpriza ca ne raman cocoloase de cacao.Cu cat avem o cacao mai neagra cu atat glazura va fi mai perfecta.Lasam sa se racoreasca destul de mult,atat cat inca sa fie foarte fluida.Gelatina hidratata si topita se adauga la restul amestecului.
Se toarna usor din mijlocul tortului si o lasam sa se scurga usor pe margini.Nu mai trebuie atinsa cu nimic .
Cel mai bine este sa asezam tortul pe un gratar care sa fie pus deasupra unei tavi mai mari de unde sa putem recupera ce curge.Eventual mai punem pe marginile tortului pe unde au ramas spatii neacoperite de glazura.
Am lasat tortul asa cam 30 min dupa care l-am transferat din nou pe platou.



9. COJOCINESCU MIHAELA IVONA 

Aperitiv: Oua umplute

 

5 oua
1 cutie pate mica
sare, piper, ulei pentru maioneza
2-3 castraveti acri
1 lingura de mustar
200 gr smantana


Se fierb ouale timp de 10 min. Cand s-au racit se curata de coaja, se taie pe jumatate si se scoate galbenusul din fiecare ou.
Galbenusurile se faramiteaza, se amesteca cu pateul si doua linguri de maioneza. Se potrivesc de gust cu sare si piper. Se umplu apoi jumatatile de albus.
Dintr-un ou crud (galbenus), un galbenus de ou fiert, mustar si ulei se face maioneza cu ajutorul mixeului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol, cand este gata se adauga sare, piper, smantana si castravetele acru care se taie cubulete cu ajutorul tocatorului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 si scurge de zeama;
Acesta compoziie se pune in farfurie, apoi se aseaza jumatatile de albus umplute, cu umplutura in jos.
Pe deasura se orneaza cu patrunjel cret.
Va doresc pofta buna.

Fel principal: Stufat de miel

 

1 kg carne de miel (coaste si cotlet )
2-3 cepe
2 legaturi usturoi verde
2 morcovi
100 ml ulei
sare, piper, foi dafin
1 legatura leustean
300 gr ciuperci champignon

Eu am pregatit aceasta mancare la oala sub presiune.
Carnea se spala si se face bucati. Se pune in oala sub presiune, se adauga o cana de apa, uleiul, sare, piper, foi de dafin, ceapa, morcovi, ciuperci taiate fidelute.
Legumele se taie cu ajutorul tocatorul Delice 450 de la Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450.
Se lasa la fiert 1 ora, carnea fiind suficient de fiarta. Dupa, se aduga si usturoiul verde tocat marunt.
Se toaca leusteanul marunt si se presara peste carne.
Se poate servi simplu sau cu garnitura.

Desert: Tort cu straciatela si ness

 

Blat

6 oua
6 linguri de faina
6 linguri de zahar
2 linguri de cacao
1 praf de copt

Batem albusurile spuma. Adaugam zaharul si batem in continuare pana obtinem o bezea tare. Adaugam galbenusurile. Incorporam faina, praful de copt si cacao si turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cupor.

Crema

400 gr frisca lichida
2 cutii mascarpone
100 gr zahar pudra
100 gr ciocolata cu lapte
2 lingurite crema de nes

Se mixeaza frisca frisca lichida cu mixerul Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 apoi se adauga cele doua cutii de mascarpone si zaharul pudra. Se imparte crema in doua parti egale. Intr-o parte se pune ciocolata bucatele si in cealalta se pune crema de nes.
Sirop
400 ml apa
150 gr zahar
1 esenta rom
Se pune apa cu zaharul la fier pana se topeste zaharul. Cand se raceste putin se adauga esenta de rom.
Glazura
Incalzim frisca lichida, adaugam ciocolata rupta cubulete, untul si amestecam pana obtinem o compozitie fina.
Se taie blatul in doua, se insiropeaza si se asmbaleaza astfel: peste primul blat se pune crema de nes, se pune a doilea blat, apoi crema de straciatela.Deasupra se orneaza cu glazura de ciocolata.



10. ILINCA ANDREEA


Supa: Supa crema de legume cu crutoane 
 

Ingrediente: 


1 ceapa
2 morcovi
2 radacini pastarnac
2 cartofi
2 catei de usturoi
jumatate de ardei capia(al meu a fost mai mare) sau 1 ardei capia mai mic
2-3 linguri de unt(sau 2-3 linguri de ulei daca vreti sa fie de post)
sare
piper
boia dulce de ardei
patrunjel proaspat
Crutoane:
4 felii de paine
ulei de masline
3 catei de usturoi
Mod de preparare:

Spalam bine legumele si le curatam.
Taiem ceapa pestisori si o punem intr-o oala la calit in 2-3 linguri de unt.
Morcovul si pastarnacul se taie rondele, ardeiul il taiem cuburi mari, usturoiul il taiem felii, iar cartofii cuburi.
Adaugam toate legumele peste ceapa, punem putina apa, condimentam cu sare, piper si boia dulce si le lasam cateva minute la calit.
Adaugam apoi 2-3 cani de apa si le lasam sa fiarba.
Intre timp pregatim crutoanele:
Taiem cuburi feliile de paine, tapetam tava cuptorului cu hartie de copt si dam la cuptor pentru cateva minute.
Le scoatem apoi si le stropim cu ulei de masline si cu usturoiul pisat bine.
Le dam inapoi la cuptor pana se rumenesc frumos.
Cand legumele sunt fierte, dam oala de pe foc, scoatem legumele(dar pastram supa in care au fiert) si le lasam putin la racit.
Apoi punem legumele in blender Delice 400 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400 si le lasam pana cand se formeaza o pasta.
Se pune pasta de legume intr-o oala iar peste pasta se pune supa cate putin pana ajungeti la consistenta dorita (eu am lasat-o mai groasa) se mai pune sare dupa gust (daca mai este nevoie) si se amesteca.
La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt si crutoanele.
Pofta buna!

Fel principal: Briose-omleta cu cartofi nature 

 

Ingrediente:
Pentru 4 briose:
3 oua
3 linguri de lapte
3 felii de salam uscat (se poate inlocui cu orice va place)
ardei capia
2 linguri cascaval afumat ras
sare
piper
4 bucatele de branza Aperifrais Delaco
unt pentru uns formele
Cartofi nature:
4 cartofi
unt
patrunjel verde tocat
Mod de preparare:
Intr-un bol batem ouale cu laptele si sare dupa gust sau le putem mixa rapid cu mixerul HM-250 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250.
Adaugam cascavalul afumat, salamul uscat taiat cubulete, ardeiul capia taiat marunt si piper dupa gust.
Ungem formele de briose cu unt si distribuim cantitatea de ou in mod egal in 4 forme.
Deasupra fiecarei briose punem cate o bucatica de branza si dam tava la cuptor la foc mic pentru aprox 15 minute. Se verifica cu o scobitoare.
Dupa ce sunt gata se servesc alaturi de cartofi nature: se curata cartofii si se spala bine, se taie cuburi si se pun la fiert.
Cand sunt gata se scot cu o paleta si se scurg de apa, apoi se adauga unt si patrunjel tocat.
Va doresc pofta buna!

Desert: Cheesecake pufos 

 
 

 Ingrediente:
Blat:
300 g biscuiti Petit Beurre
200 g unt
Crema de branza:
600 g branza proaspata de vaci
250 g smantana
100 ml frisca lichida
aprox 250-300 g zahar(sau dupa gust)
1 fiola esenta de vanilie
2 lingurite zeama de lamaie
3 oua
Mod de preparare:
Blat:
Maruntim foarte fin biscuitii la robotul de bucatarie Facille 400 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 peste care adaugam untul topit si amestecam bine.
Tapetam o tava rotunda(a mea are diametrul de 26 cm) cu hartie de copt si distribuim biscuitii pe toata suprafata tavii. Eu nu am aplatizat biscuitii decat foarte putin, asta pentru a patrunde in ei din umezeala cremei. Imbracam si peretii tavii cu biscuiti si dam tava la frigider aprox 10 minute pana cand ne ocupam de crema.
Crema:
Mixam branza de vaci cu zaharul, ajutandu-ne de mixerul HM-250 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 apoi adaugam smantana si mixam bine.
Punem ouale unul cate unul si amestecam cu un tel de data aceasta, iar la sfarsit adaugam frisca, esenta si zeama de lamaie si amestecam pana la omogenizare.
Turnam crema peste blat si dam tava la cuptorul preincalzit pentru 1 ora, la foc mic.
Cand crema este legata se inchide focul si se lasa la racit in cuptor apoi se pastreaza la frigider.
Se consuma rece.
Se orneaza dupa plac, eu am ornat cu mure si menta.



11. CIOCALAU ADINA

Supa: Supa turceasca de linte rosie

 

Ingrediente:


300 gr linte rosie
un cartof mare
2 morcovi medii
o ceapa potrivita
un ardei capia sau gogosar rosu (am folosit pasta de gogosari)
o lingurita boia de ardei dulce
o cescuta de ulei
2 linguri pasta de tomate
o lingurita de cimbru uscat

Mod de preparare:


Legumele se taie in cuburi mai mari.
Se fierbe lintea,cartoful,morcovii,ceapa si ardeiul kapia sau gogosarul intr-un litru de apa,cu putina sare.
Dupa ce au fiert legumele,se ia oala se pe foc si se paseaza cu un blender.
Intr-o tigaie, punem cescuta de ulei si cand s-a infierbantat adaugam pasta de tomate.
Lasam putin pe foc,apoi adaugam treptat din supa.
Punem tot continutul in supa si amestecam.
Separat,mai fierbem o jumatate de litru de apa si o adaugam la supa,fiindca este foarte groasa si o subtiem dupa plac.
In tigaie,punem putin ulei si adaugam boiaua de ardei si cimbrul,prajim putin,amestecand sa nu se arda boiaua si adaugam la supa. Pastram putin si pentru decor.
Blenderul vertical http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400 mi-a usurat munca prin faptul ca l-am putut introduce direct in oala, deci nu a mai trebuit sa murdaresc alta. Textura a fost mult mai fina decat daca as fi folosit un alt fel de blender sau daca as fi sfaramat cu furculita.

Fel principal: Pide

 

Ingrediente:


Pentru aluat: (4 bucati de pide)
250 ml de apa calduta
25 gr de drojdie proaspata
1 lingurita de zahar
500 gr faina
1 lingurita de sare

Pentru umplutura:
250 gr carne tocata amestec
2 cepe
1 ardei gras
1/2 lingurita de coaja de lamaie
1 lingurita de fulgi de ardei iute (sau dupa gust)
sare si piper
patrunjel proaspat

Mod de preparare:


Aluatul: Punem ingredientele in masina de paine, corespunzator tipului de masina. La mine se pun mai intai lichidele. Lasati sa creasca in bolul din masina de facut paine.
Umplutura: Ceapa si ardeiul gras se taie marunt cu robotul si se amesteca impreuna cu restul ingredientelor. Adaugam si patrunjel proaspat tocat.
Aluatul se desparte in 4 bucati si intindem fiecare bucata. Adaugam umplutura la mijloc si ridicam putin marginile, iar capetele le indoim. Se unge marginea cu iaurt si se baga la cuptorul preincalzit. Se tin la cuptor pana incepe sa se rumeneasca marginea si carnea este facuta. Se serveste cu patrunjel proaspat, eventual si cu felii de lamaie.
Masina de paine http://www.heinner.ro/produse/preparare-paine/bm-950/masina-de-facut-paine-breadexpress-950 este foarte folositoare celor care nu vor sa framante cu mana, ne usureaza munca si in timp ce masina framanta, noi putem sa ne ocupam de altele.

Desert: Rulada Pavlova

 

Ingrediente:


Pentru rulada:
6 albusuri
1 lingurita de apa de trandafir
2 linguri de amidon Gustin
1 1/2 lingurita de otet
250 gr de zahar
Pentru umplutura:
200 ml frisca indulcita Hula
2 linguri de zahar pudra vanilat
1 lingurita de apa de trandafiri
200 gr de mure

Mod de preparare:


Preincalzim cuptorul si punem pe o tava de 29x40 de cm hartie de copt.
Albusurile se bat cu mixerul,adaugam apa de trandafir,otetul si amidonul.
Treptat ,adaugam si zaharul si mixam cam 5 minute,pana cand albusurile sunt tari si daca rasturnam bolul,continutul nu se varsa.
Punem compozitia in tava si dam la cuptor cam 20 de minute sau pana cand incepe sa devina maronie deasupra.Lasam sa se raceasca in tava 5 minute,apoi rasturnam pe o hartie de copt si scoatem incet hartia de copt pe care s-a copt.
Batem frisca cu blenderul vertical,adaugam zaharul si apa de trandafiri si o punem pe rulada. Punem deasupra ruladei si presaram mure.
Cu ajutorul hartiei de copt rulam.
Se pune la frigider,unde se tine 2-4 ore inainte de a servi.
Se taie cu un cutit de paine. Am folosit blenderul vertical http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400, care scurteaza considerabil timpul.



12. LIA MARIA GROZI


Aperitiv: Placinte cu legume si cas

Timp de pregatire:110’
Ingrediente aluat:
1kg faina
50ml ulei
400ml apa
100ml lapte
1 lingurita sare
1 lingura zahar
2 lingurite drojdie uscata
Umplutura:
300g cas proaspat si putin sarat
6 fire ceapa verde(doar coditele verzi)
3 fire usturoi verde(doar coditele verzi)
½ de ardei gras rosu
Pentru prajit:
200ml ulei


Mod de preparare:
Facem un aluat din ingredientele enumerate, eu am pregatit cu masina de paine, http://www.heinner.ro/produse/preparare-paine/bm-950/masina-de-facut-paine-breadexpress-950 dar daca nu aveti framantati cu mana, exact ca la orice aluat, apoi lasatil acoperit cu un prosop, sa dospeasca cam 1h.
Intre timp spalam si tocam marunt ceapa, usturoiul si ardeiul, cu tocatorul : http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450. Punem legumele intr-un bol si radem casul peste ele cu razatoarea mica, sau daca casul este mai moale asa cum a fost al meu, pur si simplu il maruntim cu o furculita, apoi amestecam totul foarte bine.
Aluatul dospit il rasturnam pe planseta de lucru unsa in prealabil cu ulei, impartim in 15 gramajoare/bile . Rand pe rand umplem fiecare bila de aluat (vezi poza) cu cate o lingura de amestec si formam placintele.
Punem uleiul la incins intr-o tigaie si coacem placintele rand pe rand, pe ambele parti si le scoatem pe servetele de hartie , pentru a se scurge grasimea in exces.
Servim placintele calde, sau reci, simple sau impreuna cu un iaurt sau o cana de lapte.
Pofta buna !



Fel principal: Cannelloni cu carne de pui 
 

Timp de pregatire: 120’
Ingrediente:
16 cannelloni (paste tubulare mari)
100g parmesan razuit
Sos de rosii:
30ml ulei
4 catei mari de usturoi
½ lingurita fulgi de chilli
800g rosii conservate
1 lingura frunze de patrunjel prospat
100ml smantana pt gatit
Sare
Sos béchamel:
50g unt
30g faina
250ml lapte
1 varf lingurita piper alb
½ lingurita sare
1 varf cutit pudra de nucsoara
Umplutura:
30ml ulei
4 catei mari de usturoi
1 ceapa mare
600g carne de pui (eu am maruntit-o in robot)
2 linguri mari sos bechamel
2 linguri smantana pt gatit
Sare
Piper
nucsoara
Mod de preparare:
Incepem cu prepararea sosuri-lor : pentru sosul de rosii, incingem uleiul, adaugam usturoiul tocat marunt, fulgii chilli, lasam 1’ apoi adaugam rosiile ( eu le-am mixat in robot http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 inainte). Condimentam cu sare si piper si fierbem cam 10’. Luam de pe foc si adaugam patrunjelul tocat marunt cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 .
Pentru sosul béchamel: topim untul intr-o tigaie pe foc mic, adaugam faina si amestecam bine cu telu-l aprox 1’, apoi adaugam laptele fierbinte, incet si amestecand continuu. Trebue sa obtinem o crema fina fara cocoloase . Condimentam cu sare, piper si nucsoara, mai lasam sa dea cateva clocote si luam de pe foc.
Pentru umplutura: Incingem uleiul, calim ceapa si usturoiul tocat ( folosim http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450), adaugam carnea maruntita cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 si calim impreuna pana ce isi schimba culoarea. Condimentam cu sare, piper si nucsoara, adaugam sosul bechamel si smantana care vor ajuta la legarea umpluturii, apoi luam de pe foc.
Punem intr-o oala incapatoare apa, adaugam 1 lingurita rasa de sare, dam la fiert si cand da in clocot adaugam caneloni pe care-i lasam 5’, ii fierbem doar pe jumatate, dupa care ii luam de pe foc si ii strecuram.
Restul de sos bechamel il amestecam cu sosul de rosii.
Luam o tava (sau doua mai mici, cum am procedat eu), adaugam cateva linguri de sos ( amestecul de rosii cu bechamel-ul ramas), umplem rand pe rand canelonii, (cu o lingurita) apoi ii asezam culcati in tava. Acoperim pastele umplute cu restul de sos, presaram deasupra parmezan ras si dam la cuptor la foc mediu, aproximativ 20-25’, mai exact pana se formeaza o crusta deasupra. Servim pastele calde !



Dessert: Chifle cu miere
 


Folosind masina de paine http://www.heinner.ro/produse/preparare-paine/bm-950/masina-de-facut-paine-breadexpress-950 pentru prepararea aluatului, economisim cam 2h, comparativ cu metoda traditionala.


Timp de pregatire: 180’
Ingrediente:
Aluat
250ml lapte
1 ou +1 galbenus
120ml ulei
2 linguri miere de albine
1 lingurita sare
900g faina alba (pt paine)
2 lingurite drojdie uscata
Glazura
75g zahar
2 linguri unt topit
1 lingura miere de albine
1 albus de ou


Mod de preparare:


Se pun ingredientele pentru aluat in masina de paine http://www.heinner.ro/produse/preparare-paine/bm-950/masina-de-facut-paine-breadexpress-950 , rand pe rand in ordinea enumerata mai sus. Setam masina pentru framantata si dospit. (Se verifica dupa 5’ de framantat; se adauga 1-2 linguri de apa sau faina, daca este nevoie).
Cand ciclul s-a terminat, se rastoarna aluatul pe planseta usor presarata cu faina. Se acopera si se lasa sa se odihneasca 15’.
Impartim aluatul in 16 bucati (sau daca le dorim micute, in 24 bucati) folosim cantarul de bucatarie http://www.heinner.ro/produse/cantare/hksb-3000/cantar-de-bucatarie-quick-3000 si formama din fiecare cate o bila de aluat.
Asezam bilele in tava tapetata cu hartie de copt si lasam la loc cald si ferit de curenti, sa creasca aluatul inca 30’.
Intre timp pregatim glazura: combinam zaharul, untul topit, mierea si albusul intr-un bol.
Cu acest amestec ungem chiflele crescute apoi le dam la cuptor, la 175* timp de 20-25’ sau pana se rumenesc.
Ps: Se pot unge cu miere in plus, dupa gust.


13. RADU ADINA


Aperitiv: Pate de casa




500 de gr ficat de pui
100 gr unt
marar
1-2 galbenusuri de ou
1 morcov
Sare, piper


Se fierbe ficatul de pui, morcovul si 1-2 oua.Dupa ce se raceste, ficatul se da prin masina de tocat http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/xmg-1600/masina-de-tocat-power-mix-1600 , la fel si morcovul si galbenusul de ou.Masina de tocat ma ajuta de fiecare data sa obtin o pasta fina. Se amesteca, se adauga untul (tinut la temperatura camerei) si mararul. Se amesteca bine pana se omogenizeaza si se adauga sare si piper dupa gust.

Ciorba: Ciorba de perisoare



Ingrediente:


2 morcovi,
½ telina
1 ceapa
300 gr carne
1 ou
Patrunjel
Cimbru
1 l bors
20 ml ulei
500 ml zarzavat
Sare si piper dupa gust


Punem 3-4 litri de apa la fiert intr-o oala mai mare.Adaugam ceapa, telina si morcovul pe care le-am taiat cu ajutorul robotului de bucatarie http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 . Pana cand acestea se fierb, intr-un castronel punem carnea peste care adaugam 1 ou, putin cimbru, patrunjel , sare si piper dupa gust. Cand legumele sunt fierte facem perisoarele. Eu am invatat de la bunica, ca, pentru a ramane intregi perisoarele, trebuie sa ma dau pe maini cu putin ulei. Facem perisoarele si le punem in oala.Cand sunt fierte adaugam zarzavatul.Lasam putin sa se fiarba si acesta apoi adaugam borsul pe care il fierbem separat. La final punem patrunjelul.

Desert: Cozonac



Ingrediente:


1 kg faina
6 oua
50 grame drojdie
400 grame zahar
3 pliculete zahar vanilinat
500 ml lapte
2 linguri cacao
300 grame nuca macinata
100 ml ulei
1 lamaie
1 lingurita esenta rom
Sare

Mod de preparare:


Amestecam drojdia cu doua linguri de faina si 50 ml lapte si se lasa la dospit la loc cald. Separat dizolvam 350 grame zahar si zaharul vanilinat in restul de lapte ramas. Galbenusurile se bat cu un praf de sare si coaja rasa de lamaie cu ajutorul mixerului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 . Se cerne faina si se face in mijloc o adancitura.Acolo se pune maiaua dospita , un praf de sare, galbenusurile si laptele.
Se amesteca, se lasa sa creasca, se intinde cate o foaie si pe care se pune nuca macinata amestecata cu cacao si 2-3 linguri de zahar. Se pune in tava.Se lasa la crescut apoi se da la cuptor pentru 45-50 de minute, in functie de cum coace cuptorul.



14. ALUCULESEI BRANDUSA




Aperitiv: Oua umplute cu pasta avocado



ingrediente


5 oua fierte(in cazul nostru am folosit oua fierte rosii ),
3 fructe de avocado,
3 linguri de smantana,
zeama de la o jumatate de lamaie,
un varf de cutit de sare,
frunze de salata,
masline pentru decor,
o rosie pentru decor ,
un varf de cutit de piper.


Se taie fructele de avocado in doua ,se scoat samburii si se ia miezul cu lingura si se pune in vasul de la mixer,adaugam peste miezul de la avocado,smantana,galbenusurile de la ouale fierte,sare dupa gust,piper dupa gust si preferinta,zeama de la lamaie si mixam foarte bine totul,apoi asezam albusurile taiate in doua pe frunze de salata , le umplem cu pasta de avocado si le ornam dupa gustul fiecaruia.
Se poate folosi pentru acest preparat blenderul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600

Supa: Supa crema de avocado



Ingrediente


2 bucati avocado coapte,
200 gr.smantana cu grad scazut de grasimi,
100 gr.iaurt,
200 gr.castravete proaspat,
10 gr.boia de ardei iute,
2 fire de patrunjel verde,
2 catei de usturoi,
2 linguri zeama de lamaie,
sare dupa gust.


Se taie avocado in jumatati,se scot samburii si cu o lingura, luam miezul si il punem in blender,adaugam peste avocado castravetii curatati de coaja si taiati cuburi mici,smantana,iaurtul,usturoiul pasat bine,un picut de sare,zeama de lamaie si mixam foarte bine.Apoi punem supa intr-un castron si ornam cu boia de ardei iute si patrunjel.Pofta buna.Se poate folosi pentru acest preparat  blenderul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600

Desert: Minitarte cu jeleu de capsuni

 

Pentru aluat am folosit-
250 gr.faina de grau,
100 gr.unt,
100.gr.zahar,
6 linguri de apa,
1 ou,
o esenta de vanilie.
Pentru jeleu am folosit-
400 gr.capsuni,
2 plicuri gelatina,
2 linhuri de zahar.

Se pune faina de grau intr-un vas si peste ea adaugam untul la temperatura camerei,oul,zaharul,esenta si apa si facem un aluat pe care il dam la frigider la rece ,cam 12 ore.
Cand s-a intarit si s-a racit bine ,il scoatem si facem din el o foaie din care vom taia cu o forma floricele pe care le asezam apoi in tava de minitarte in care am presurat faina,dam tava la cuptor la lasam sa se coaca la foc mare cam 10 minute,cand sunt copate se lasa sa se raceasca un pic , le scoatem si le asezam pe un platou.
Se spala apoi capsunele si se lasa la scurs ,apoi se pun in blender,se adauga zaharul si gelatina si se mixeaza bine cateva minute .
Se ia cu o lingura compozitie si se pune pe mijlocul la minitarte si se da apoi platoul la frigider la rece sa se intareasca.Pofta buna!Se poate folosi la aceasta reteta  blenderul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hpbl-1300dc/blender-de-masa-green-mix-1300dc


15. SARA CULORILE DIN FARFURIE

Supa: Supa crema din dovleac copt


Ingrediente:

600-800 g dovleac copt (placintar)
1 ceapa mare
1 morcov mare
1 cartof alb
300 ml supa de pui
2-3 catei de usturoi
coriandru boabe
miez de seminte de dovleac crud
200 ml smantana de gatit
ulei de masline
sare
piper

Mod de preparare:

Presaram sare peste dovleac si turnam putin ulei de masline. Dam la cuptor impreuna cu ceapa taiata pe jumatate, la 200 °C pentru cca 1 ora sau pana devine de un portocaliu inchis si moale. Atentie, va mirosi demential in casa de la ceapa care se caramelizeaza in cuptor.
Intr-o oala se pune la fiert cartoful si morcovul bucati in putina apa, cat sa le acopere, urmarind sa nu ramana fara lichid si sa se prinda de fundul oalei. Apoi se paseaza in Blenderul Powerplus 1000 de la Heinner ( http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus100 )
Cand dovleacul este copt se desprinde cu o lingura de pe coaja si impreuna cu ceapa caramelizata se adauga in oala peste legumele facute piure. Se condimenteaza cu coriandru pudra, sare, piper si usturoiul feliat.
Se pune oala iar pe foc si incepem sa turnam alternativ supa de pui si smantana dulce, pana cand obtinem consistenta dorita. S-ar putea sa nu trebuiasca toata supa sau smantana.
Supa crema se serveste in boluri, iar deasupra cu seminte de dovleac putin prajite si o lingura de smantana. Pofta buna!


Fel principal: Gulii umplute cu carne tocata


Ingrediente:

* 5-6 gulii de marime potrivita
* 400 g carne tocata (porc si vita)
* 2 cepe
* 50 g orez
* 2-3 rosii
* 1-2 linguri ulei de masline
* supa de legume sau carne
* sare
* piper
* patrunjel si marar tocate

Mod de pregatire:

Guliile se spala, apoi li se taie capacul. Se pot si decojii, dar eu le-am lasat cu coaja care era foarte cruda. Se scobeste miezul.
Pentru a toca carnea si ceapa asi folosii Tocatorul Heinner delice ( http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 ). Apoi intr-un bol se amesteca carnea cu ceapa tocata marunt, lingura de ulei (in functie de cat de grasa este carnea), orezul, patrunjel, mararul tocat, sarea ÅŸi piperul. Se omogenizeaza bine si cu acest amestec se umplu guliile care se aranjeaza intr-o cratita.
Intr-un alt vas se soteaza ceapa, se adauga o lingura de faina si se complcteaza cu supa. Apoi se adaugă pulpa de gulii, taiata in bucati mici si rosiile decojite si taiate in cuburi.
Se adauga sare ÅŸi piper dupa gust. Adaugam amestecul in vasul cu gulii umplute. Le acoperim cu palariile taiate amterior. In cazul in care sosul nu acopera guliile, se mai adauga supa. Se lasa sa fiarba incet. Cand sunt aproape gata, se presara marar tocat, apoi se pune la cuptor cca 10-15 minute. Se serveste cu smantana.

Desert: Prajitura cu rubarba


Ingrediente stratul de rubarba:
* 4-5 fire de rubarba
* 4-5 linguri de zahar
* 3 linguri de faina
* 2-3 linguri de unt
* coaja de portocale (optional)
Ingrediente blat:
* 3 oua
* 12 linguri zahar
* 12 linguri unt topit ( se poate si ulei bun)
* 12 linguri de papte
* 12 linguri de faina cernuta
* 1 plic praf de copt
* 1/2 lingurita vanilie

Mod de preparare:
Rubarba se spala si se toaca in bucati. Folositi cat mai multa ca sa iasa mai groasa. O forma de tort se tapeteaza cu hartie de copt, care se unge apoi bine cu unt. Se amesteca ingrediente si se toarna in forma de tort. Se pune in cuptorul preincalzit. Lasam numai atata timp cat pregatim aluatul de tort care va fi turnat deasupra.
Pentru blat: Cred ca stiti reteta asta 1-4-4-4-4, adica la 1 ou, 4 lg zahar, 4 lg unt, 4 lg lapte, 4 lg faina. In functie de ce cantititate vreti, mariti respectand proportia. Se mixeaza toate ingredientele cu mixerul ca Mixerul cu bol de la Heinner ( http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol ) si se rastoarna peste rubarba si din nou la cuptor pentru 35-40 minute sau pana cand o scobitoare introdusa in tort iese curata. Culoarea roz care se vede in sectiune am obtinut-o amestecand cateva linguri de aluat cu esenta de capsuni, dupa care am marmorat.
Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca pentru cel putin 15 minute. Rulati un cutit ascutit în jurul marginii formei. Luati un platou de tort si rasturnati. Desprindeti usor hartia de copt. Se serveste si calda sau rece. Puteti sa serviti cu frisca sau spuma de capsuni.

 16. PLACINTA OANA

Aperitiv: Chec cu broccoli
 

Ingrediente:


3 morcovi
150 g broccoli
1 ardei gras rosu
5 ouă
300 g smântână
130 g telemea
300 g făină
1plic praf de copt
sare
piper

Mod de preparare:


Am curăţat morcovii de coajă ÅŸi i-am fiert, iar separate am opă­rit 2-3 minute broccoli (desfăcut bucheÅ£ele) în apă clocotită cu sare. Am copt ardeiul, l-am curăţat de coajă ÅŸi l-am tăiat bucăţi. După ce au fiert morcovii, i-am lăsat să se scurgă, apoi i-am pasat până am obÅ£inut un piure fin, cu ajutorul blenderului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400 .
Am adaugat telemeaua rasă, smântână, făina, un plic praf de copt ÅŸi gălbenuÅŸurile. Am condimentat cu sare ÅŸi piper, după gust, ÅŸi am încorporat uÅŸor albuÅŸurile bătute spu­mă tare (cu ajutorul mixerului Mixer cu bol ), amestecând de jos în sus. Am turnat jumătate din compoziÅ£ie într-o tavă de co­zonac unsă ÅŸi tapetată, am pus jumătate din bucheÅ£elele de broccoli ÅŸi din ardeii copÅ£i, am adaugat restul de compo­ziÅ£ie ÅŸi am aÅŸezat deasupra broccoli ÅŸi ardeii rămaÅŸi.
Am intro­dus tava la cuptor pentru 55-60 de minute, la foc mic.
Se serveÅŸte rece.

Fel principal: Tarta “floarea-soarelui”



Ingrediente

-pentru crusta de aluat: 200 gr unt, 2 oua, 400 gr faina, 12 linguri apa, un praf sare
-pentru umplutura: 350g branza de vaci, 200g spanac, 1 ou, Sare, Piper, Nucsoara
-pentru uns: 1 galbenus, 2 linguri lapte

Mod de preparare:


Intr-un vas am pus untul moale, ouale, faina, apa si sarea. Am framantat pana am obtinut un aluat omogen pe care l-am dat pentru minim 30 minute la frigider.
Intre timp, am mixat branza impreuna cu spanacul (cu ajutorul mixerului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400 ) si apoi am adaugat oul batut. Am adaugat sare si piper dupa gust si un varf de nucusoara. Am amestecat bine pana s-a omogenizat compozitia.
Am scos aluatul de la frigider si l-am impartit in 2 parti. Am intins o foaie de aluat apoi am decupat-o cu ajutorul unui capac rotund (pentru a obtine un cerc perfect) si a unui feliator. Am asezat aluatul in tava tapetata cu hartie de copt. Am asezat cateva linguri de compozitie in centru, iar restul compozitiei am asezat-o pe margine. Am intins a doua foaie de aluat si am asezat-o peste compozitie (dupa ce am decupat-o). Am asezat un vas rotund (o cana / un bol) in centrul aluatului chiar in locul unde am pus compozitia. Cu ajutorul un feliator am taiat “petalele florii”. Am verificat sa fie lipite foarte bine cele 2 parti de aluat, apoi am luat cu mana fiecare petala si am rasucit-o, astfel incat sa se vada compozitia.
Am uns tarta cu galbenus de ou batut cu lapte, apoi am introdus tarta in cuptorul preincalzit pentru circa 50 de minute, pana s-a rumenit frumos.

Desert: Tartă cu mere și brânză

 

Ingrediente:


-pentru aluat: 500 g făină, 100g zahăr pudră, 100g unt, 2 oua, 150ml lapte, 2 pliculeÈ›e zahăr vanilat, ½ plic praf de copt, un praf de sare
-pentru umplutură: 1 kg brânză dulce, 5 ouă, 1 fiolă esență de vanilie,
6 mere, 100g stafide, 100g nuci, 50ml rom

Mod de preparare:


Pentru aluat, am amestecat toate ingredientele și am frământat până am obținut o cocă potrivit de tare pe care am lăsat-o la frigider 30 de minute. Brânza am mixat-o cu ouăle și esența de vanilie până a devenit cremoasă cu ajutorul blenderului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-600/blender-de-masa-optimix-600 . Am pus stafidele la înmuiat cu romul pentru 30 de minute.
Am taiat nucile bucatele și le-am amestecat cu stafidele scurse. Am spalat merele, le-am scobit și le-am umplut cu amestecul de stafide și nuci, iar aluatul l-am împărțit în două. Prima parte de aluat am întins-o și am așezat-o pe fundul unei forme rotunde unse cu ulei și tapetată cu făină. A doua parte am întins-o și am așezat-o pe marginile formei.
Am așezat merele umplute în formă și am turnat crema de brânză. Am introdus tava în cuptor pentru circa o oră, până s-a rumenit frumos.
Am lăsat să se răcească înainte de a servi.



17. ION-ZENO BOLDOREA 



Ciorba: Ciorba de ied cu stevie



Ingrediente:


1 kg carne de ied
2 morcovi
1 patrunjel radacina
1 pastarnac radacina
1 ceapa
4-5 rosii
2 ardei grasi
2 legaturi de stevie
bors
sare
2-3 fire de leustean

Mod de preparare:


Carnea de ied se spala si se portioneaza.Punem carnea in apa sa fiarba.Cand incepe sa fiarba luam spuma. Radacinoasele se curata si se toaca marunt cu Tocatorul Delice 450 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450
Ceapa o tocam prima data si o calim in putin ulei,adaugam legumele si le calim si pe ele.Adaugam apoi la calit si ardeiul tocat marunt.Toate legumele calite se aduaga in oala cu carnea care fierbe.Adaugam si rosiile tocate cuburi .Saram ciorba dupa gust.Cand carnea si legumele sunt fierte adaugam borsul care a fost fiert inainte separat.Stevia se toaca si se adauga in ciorba.La final adaugam leusteanul tocat marunt.
La servire adaugam smanatana daca ne place.


Fel principal: Mazare cu carne de pui



Ingrediente:


1 kg carne de pui
500 gr mazare
4 rosii
1 ceapa
1 morcov
1 ardei gras
condimente pentru carne de pui
boia


Mod de preparare:


Carnea de pui se spala si se portioneaza.Prajim cateva min carnea in ulei.O scoatem deoaprte,punem capa tocata la calit,adaugam morcovul tocat,ardeiul.
Pentru a toca legumele folosim Tocatorul Delce 450 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450
Punem din nou carnea peste legume,mazarea si adaugam condimentele.Turnam apa cat sa acoperim carnea.Lasam sa fiarba incet,cu capacul pus pe cratita.
Cand a fiert carnea cam pe jumatate adaugam si rosiile tocate cubulete.
Lasam sa fiarba pana cand carnea este bine fiarta.La final putem adauga patrunjel verde tocat.

Desert: Prajitura "Valurile Dunarii"



Ingrediente:

4 oua
150 gr zahar
350 gr faina
150 ml lapte
150 ml ulei
1 plic praf copt
1 lingura cacao
200 gr visine

Crema:

400 ml lapte
1 plic budinca vanilie
200 ml frisca lichida
3 linguri zahar
1 lingura esenta vanilie

Glazura:

100 gr ciocolata menaj
100 ml frisca lichida

Mod de preparare

Batem ouale cu zaharul pana ce compozitia devine spumoasa. Adaugam laptele si uleiul iar la urma incorporam faina si praful de copt.
Impartim compozitia in doua si in una din ele adaugam cacao. Turnam in tava in care am pus hartie de copt compozitia alba.Deasupra turnam si compozitia cu cacao.Peste acesta compozitie asezam visinele scurse de zeama.Coacem prajitura la foc mediu.
Crema:
Fierbem budinca pe care apoi o lasam sa se racesca bine.
Incorporam frisca batuta in budinca rece si esenta de vanilie.Crema se intinde in strat uniform peste prajitura rece.
Pentru a bate blatul,si crema am folosit Mixerul HM 250 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250
Glazura:
Ciocolata se pune la foc impreuna cu frisca si o lasam pana se topeste ciocolata.
Lasam sa se raceasca glazura si apoi o intindem peste crema.Dam la rece cateva ore.Din pacate glazura mea afost putin mai moale deoarece am pus putin mai multa frisca.





MENIURI PARTICIPANTE SAPTAMANA 3



1. SERB STELUTA

Ciorba:Ciorba de varza cu perisoare

 

Ingrediente ciorba:


 1/2 capatana varza murata, 1-2 morcovi, 1 ceapa, ulei pentru calit legumele, pulpa de rosii, sare daca mai este necesar, apa, patrunjel, boia de ardei
Ingrediente pentru perisoare: 250 g carne tocata, 1 felie paine, 2 linguri orez, 1 ou mic, sare si piper.


Mod de preparare:


 varza se spala, se lasa la desarat daca este cazul si se taie fideluta. Se pune varza la fiert in 3 l de apa si cand este moale se adauga zarzavatul calit in putin ulei si boia de ardei. Din carnea tocata cu masina electrica (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg1500ta/masina-de-tocat-power-action-duo-6080) se fac perisoarele, se pun in ciorba si se lasa la fiert. Se completeaza cu apa calda si la final se adauga pulpa de rosii si patrunjel tocat si se lasa sa mai dea cateva clocote.
Se ia oala de pe foc, se lasa sa se racoreasca si se serveste cu smantana si ardei iute, dupa preferinta.

Fel principal: Piure de loboda cu ou

 

Ingrediente:


 1/2 kg frunze de lobodă, 1 lingură ulei, 2 buc ceapă verde, 2 buc usturoi verde, 1 linguriță făină, ulei, smântână, sare

Mod de prezentare: 


Se spală bine frunzele de lobodă și se rup codiţele. Într-o oală se pune apă la fiert cu puțină sare și se opărește loboda. Se lasă la fiert cca 10 minute. Se strecoară și se pasează (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hpbl-1300dc/blender-de-masa-green-mix-1300dc) . Într-o cratiță se pune ulei, se călește ceapa și usturoiul tocat mărunt.
Se pune făina, se amestecă ca să nu se formeze cocoloașe și se stinge cu puțină apă în care a fiert loboda. Se adaugă loboda tocată, se condimentează, se lasă la fiert cateva minute să se îngroașe. Piureul de lobodă se servesșe cu smântâna și ouă ochi.

Desert: Chec din albusuri

 

Ingrediente:


 1 pahar albusuri, 1 pahar zahar, 1 pahar faina, 100 g nuci tocate, 50 g ulei, coaja rasa de portocala, 2 linguri cacao, 1/2 tableta de ciocolata.

Mod de preparare: 


Albusele se bat spuma (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol) dupa care se adauga zaharul, se mixeaza la viteza maxima pana se topeste zaharul.
Se adauga coaja de portocala, faina, uleiul, nucile si se incorporeaza cu spatula.
Se pune trei sfert din compozitie intr-o tava de chec (24/10) imbracata cu hartie de copt, se presara ciocolata maruntita iar deasupra se pune cu lingura restul de compozitie amestecata cu cacao.
Se niveleaza cu atentie.
Se bate putin tava de masa si se introduce in cuptorul preancalzit. Se coace la temperatura medie cca 30 min. Se face testul cu scobitoarea. Dupa ce se scoate din cuptor se lasa putin in tava sa se odihneasca dupa care se aseaza pe un gratar (sau platou acoperit cu prosop de bucatarie) si se pudreaza cu zahar farin.
Cand s-a racorit se taie felii.
Un dulce foarte bun cu albusurile ramase de la alte preparate si pastrate in congelator. 



2. PASLARU ILEANA


Aperitiv: Tarta cremoasa cu ciuperci




Blatul
250gfaina
8 g drojdie proaspata
2-3 linguri de lapte
1 galbenus de ou si 1 ou intreg
70 g unt topit
1 lingurita rasa de sare
piper dupa gust
Umplutura
400 g ciuperci champignon
1 ceapa mare
2 linguri ulei
1 ceasca apa
120 g crema de branza
100 g cascaval ras
2 oua
1 galbenus
1 lingura de lapte
sare
piper
cimbru uscat
1/4 legatura patrunjel verde
Pentru blat dizolvam drojdia in lapte cald, o amestecam cu faina si restul ingredientelor, framantand pana obtinem un aluat neted, apoi il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Cat timp acesta sta la dospit, calim ceapa pana devine sticloasa, adaugam putin cimbru uscat, apoi ciupercile taiate cu Tocatorul Delice 450 Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 si le calim putin. Stingem cu o ceasca de apa si lasam la foc mic pana se evapora lichidul. Luam de pe foc, amestecam cu crema de branza, cascavalul ras si cele 2 oua batute.Condimentam cu sare piper,patrunjel verde.
Dupa ce a crescut aluatul oprim o bucatica pentru a realiza un decor, restul il intindem intr-un aluat subtire pe care il punem intr-o forma tapetata cu hartie de copt ,apoi turnam compozitia peste aluat,iar din restul de aluat am creeat benzi simple.Ungem benzile de aluat cu un galbenus batut cu o lingura de lapte.Coacem tarta timp de 40 de minute pana se rumeste.
Pofta buna!

Fel principal: Musaca de cartofi

 

1.5kg cartofi
700 g pulpa de porc tocata
2cepe potrivite
o cescuta suc de rosii (facut toamna trecuta)
3 linguri ulei
sare
piper
150g cascaval
50 g unt
50 ml lapte
5 oua
Cum procedezi;
Mai intai, am curatat cartofii, i-am spalat, i-am taiat cuburi si i-am pus la fiert cu un praf de sare. I-am lasat pana s-au patruns, dupa care i-am scurs de apa si i-am mixat cu untul,laptele ,100g cascaval,2 oua si un praf de piper.
Am incins uleiul intr-o tigaie mai mare, am pus ceapa tocata marunt si am calit-o 2-3 minute. Am adaugat carnea tocata la Masina de tocat Power Action Duo 6080 Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg1500ta/masina-de-tocat-power-action-duo-6080 ,am amestecat si am lasat pana s-a coagulat si a scazut putin zeama lasata.
Am pus peste carne sucul de rosii, am amestecat si am mai lasat pe foc 15 minute, pana a scazut zeama. Am condimentat cu sare si piper, am amestecat si am dat-o sa se raceasca.
Am adaugat 2 oua peste compozitia de carne si am amestecat.
Am intins intr-un vas termorezistent uns cu unt jumatate din piureul de cartofi si am netezit. Am intins carnea si am acoperit cu piureul ramas.Am batut un ou cu restul de cascaval si am intins deasupra. Am introdus vasul in cuptorul preincalzit pentru 35 de minute.
Pofta buna!

Desert: Placinta cu mere ca la bunica



600 g faina
100 g zahar
100 g unt
200 g lapte
2 oua
un praf de sare
30g drojdie proaspata
coaja de lamaie
1 kg mere
100g zahar
scortisoara
50g unt

Se face un aluat care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.Intre timp dam merele la Tocator Delice 450 Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 ,le punem la calit cu unt,zahar.Le lasam pana cand sucul de la mere scade,apoi adaugi scortisoara.Aluatul se imparte in 6 bucati din care se intind foi pe care le umplem cu mere,rulam si punem intr-o tava,tapetata cu hartie de copt.Dam tava la cuptor pentru 30 de minute.
Pofta buna!



3. RESID NEJLA

Supa: Supa crema de linte rosie

 

1 cana linte rosie
2 morcovi
1 ardei
½ telina
½ pastarnac
1 cartof
1 ceapa
2-3 linguri ulei de masline
Sare, piper
Fulgi de ardei iute
Menta uscata
Lamaie
1) Se pun la fiert legumele si se fierb pana sunt gata.
2) Se pune lintea la inmuiat cu o cana de apa rece iar apoi se pune pe foc si se fierbe pana cand absoarbe toata apa. Amestecati cu grija si mentineti la foc mic pentru ca se lipeste.
3) Folosind piciorul blenderului metallic detasabil http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600 pasati lintea pana cand devine crema.
4) Scoateti legumele din apa fiarta, se transforma si ele in pasta.
5) Adaugati peste pasta de legume lintea pasata, o parte mica din apa de la legume (depinde cum doriti sa fie supa – mai groasa sau mai subtire ) impreuna cu uleiul de masline, sare, piper, fulgii de ardei iute si menta uscata. Mixati cu ajutorul blenderului,puneti pe foc mic si amestecati pana da intr-un clocot. (este bine sa pastrati din apa de legume pentru a doua zi pentru ca peste noapte supa se mai ingroasa si puteti sa o mai folositi si a doua zi ca mai subtiati supa).
6) Se serveste calda cu lamaie.

Fel principal: Lasagna cu zucchini si vinete

 

1/2 cana ulei de masline
1 vanata mare
2 zucchini
Sare
1 kg rosii
2-3 catei de usturoi
1 pachet foi de lasgna care nu necesita pre-fierbere
350 gr ricotta
½ lingurita oregano
150 gr branza fontina
4 linguri parmezan ras
1) Se incalzeste cuptorul la 200C.
2) Se taie zucchini pe diagonala in felii egale si se amesteca cu 1 lingura ulei de masline si ½ lingurita sare intr-un bol. Se pun intr-un singur strat pe hartie de copt si se rumenesc in cuptor pentru 15 minute. Dupa ce se rumesc se lasa la racit.
3) Acelasi procedeu se urmeaza si cu vanata dar aici folosim 2 linguri de ulei de masline si ¾ lingurita sare. Trebuie sa avem grija ca fiecare felie sa fie unsa cu ulei. Se pun pe hartia de copt si se lasa la cuptor pentru 20 de minute pana cand se rumenesc usor. Dupa ce sunt gata se lasa si ele la racit.
4) Se pune pe foc o oala cu apa. Se taie varful rosiilor in x si se arunca in apa care fierbe pentru 1 minut. Se lasa la racit si apoi se decojesc si se rup in bucatele.
5) Adaugam in blenderul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/omx-ir-1000/blender-de-masa-powerplus1000 rosiile, 2 linguri de ulei, ½ lingurita sare si usturoiul pisat. Se mixeaza tot pana obtinem o pasta. Daca este necesar mai adaugati sare.
6) Intr-un bol se amesteca ricotta, oregano si ¾ lingurita sare.
7) Intr-o tava ceramica turnati ½ cana sos de tomate. Asezati un rand de foi lasagna. Daca este nevoie puteti sa le rupeti ca sa incapa in tava. Peste adaugati un rand de vinete iar apoi ricotta. Presarati un sfert de fontina si ½ cana de sos de rosii. Repetati procedeul dar de data asta folositi zucchini . Cand sunteti aproape de final asezati un rand de foi lasagna, taiati legumele ramase ca sa incapa in tava. Turnati sosul ramas si fontina ramasa.
8) Acoperiti vasul cu folie alimentara si coaceti pentru 20 de minute. Apoi luati folia si presarati parmezan si lasati in cuptor pentru inca 25 de minute pana cand branza devine crocanta.
9) Inainte de servire lasati sa se raceasca lasagna 10-15 minute


Desert: Kaiserschmarrn sau Clatite austriece

 

5 oua
200 gr faina
350 ml lapte
50 gr unt
100 gr stafide
5 linguri rom sau cogniac
1 pachet zahar vanilat
sare
4 linguri zahar pudra
Fructe proaspete pentru servire

1)Stafidele se lasa cel putin 30 de minute in rom/cogniac. Cine nu serveste alcool poate sa le lase in apa.
2) Intr-un bol cu ajutorul mixerului http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250 se amesteca ouale , zaharul vanilat si cu o priza de sare. Se adauga laptele si apoi faina lingura cu lingura pana cand compozitia este amestecata bine. Compozitia trebuie sa fie mai groasa decat cea pe care o stim noi pentru clatite. La sfarsit se adauga si stafidele si se amesteca cu atentie cu o paleta din silicon.
3) Intr-o tava care nu se lipeste se topesc 25 de gr de unt la foc mediu. Se toarna jumate din compozitie si se lasa la copt fara sa intoarcem pentru 3-5 minute pana cand clatita este aurie spre maro. Intoarce-ti clatita si apoi folositi spatula ca sa o rupeti in bucatele mici. Lasati pe foc pentru inca cateva minute pana cand toate bucatelele sunt coapte. Repetati procedeul cu compozitia ramasa.
4)Presarati zahar pudra peste clatite si serviti cu fructe proaspete, gem sau nuci.
Pofta buna!



4. ALUCULESEI BRANDUSA


Aperitiv: Briose aperitiv cu cascaval si seminte de chimen


Ingrediente


200 gr.faina de grau,
200 gr.cascaval,
200 ml.lapte dulce,
2 linguri ulei,
1 plic praf de copt,
2 oua,
1 lingura de zeama de lamaie,
25 gr.unt pentru uns tavitele,
1 lingura seminte de chimen marca Kotanyi .


Mod de preparare-


Se pune in bolul de mixat laptele cu ouale si se mixeaza bine ,se adauga uleiul , faina,praful de copt stins cu zeama de lamaie si jumatate de lingura de seminte de chimen,se mixeaza foarte bine ,pana se obtine o compozitie omogena si se opreste mixerul.Se adauga cascavalul taiat cubulete mici si se mesteca usor cu o lingura apoi se pune cate doua linguri de compozitie in tavitele care au fost unse cu unt si tapetate cu faina,se presoara pe fiecare tavita semintele de chimen ramase si se da tava la cuptor iute cam 10 minute,apoi se da la mic sa fie rumene.Se servesc ca aperitiv dimineata sau seara la o cana de lapte sau iaurt.Pofta buna!
Avem nevoie de Blender Delice 600 cod HB-600 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600 pentru preparare

Fel principal: Sarmalute de post



Ingrediente-


300 gr.orez,
500 gr.opintici (ghebe ),
3 cepe,
1 lingura malai,
2 linguri pasta de tomate,
10 gr.piper macinat,
o varza murata,
3 lingurite maggi secretul gustului cu gust de legume,
un morcov,
100 ml.ulei,
10 gr.tarhon.


Se spala orezul si se pune cateva minute la undit cu apa cat cuprinde,apoi dam prin masina de carne buretii,ceapa si morcovul si le adaugam peste orez,adaugam uleiul ,maggi secretul gustului,uleiul, pasta de tomate,malaiul,piperul si tarhonul si omogenizam bine compozitia.Pregatim varza murata,este bine ca varza sa fie dezacrita cu cateva zile inainte de a face sarmalute ,asa frunzele se vor fragezi si se vor rula mai usor.
Nu am undit ceapa de aceasta data si gustul este deosebit ,asa ca sunt delicioase si pentru cei care nu au voie de prajeala si am facut mamaliguta !
avem nevoie de
Robot de bucatarie Facille 400
 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400


Desert:  Shake de capsuni

 
Ingrediente-


1kg.capsuni,
100 gr.zahar,
300 ml.smantana cu grad scazut de grasimi,
3-4 cuburi de gheata.
Se spala bine capsunele si se lasa la scurs de apa,apoi se pun in blender ,se adauga zaharul ,smantana si cuburile de gheata si se mixeaza cateva minute.Se obtine o bautura minunata.Pofta buna! avem nevoie de Blender de masa PowerPlus1000 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hpbl-1300dc/blender-de-masa-green-mix-1300dc


5. COJOCINESCU MIHAELA IVONA


Aperitiv: Rulada din lipie aperitiv
 

2 foi de lipie
100 g crema de branza
200 gr sunca taiata felii
200 gr cascaval felii
1 rosie, 1 ardei , 1 legatura ceapa verde si o legatura de marar

Se intind foile de lipie, se ung cu crema de branza. Se pun feliile de sunca, apoi cele de cascaval si apoi amestecul format din: intr-un castron se amesteca rosia , ardeiul, ceapa verde si mararul, toate taiate marunt cu ajutorul tocatorului: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450
Se pune sare si piper dupa gust.
Se ruleaza cele doua lipii, se prind cu scobitori, se invelesc in staniol si se dau la rece pentru 2-3 ore.Se portioneaza si se servesc ca aperitiv.

Fel principal: Peste marinat

 

1 kg peste, orice fel de peste, petru reteta asta am folosit somn
100 ml ulei
100 ml otet
apa cat sa acopere pestele
2-3 foi de dafin, sare, piper boabe, rozmarin
300 ml suc de rosii sau bulion.

Se curata pestele, se taie rondele, se condimenteaza si se aseaza intr-un vas de yena.Se adauga piperul, foile de dafin, rozmarinul, uleiul si otetul.Se completeaza cu apa pana se acopera pestele.
Se pune la cuptor si se lasa timp de 3 ore.
Cu o jumatate de ora inainte se scoate si se pune sucul de rosii preparat cu ajutorul blenderului: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hpbl-1300dc/blender-de-masa-green-mix-1300dc
Se poate servi cu garnitura de cartofi, orez sau foate fi consumat simplu

Desert: Tort cu afine si nuca

 

Ingrediente:

8 oua
7 linguri de faina
8 linguri de zahar
1 praf de copt
100 gr nuca maruntita
dulceata de afine
piscoturi

Blat. Se separa ouale, se bat albusurile spuma cu zaharul cu ajutorul mixerului: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol.Se adauga galbenusurile, faina amesteata cu praful de copt si nuca maruntita.
Crema I. 4 oua intregi se amesteca cu 300 g zahar si 2 linguri de cacao. Se fierb jumatate de ora pe baie de abur.
Dupa ce se raceste se adauga un pachet de unt (Butter).
Daca nu este suficient de tare crema, se pune gelatina.
Crema II.
1 cutie mascarpone de 250 g
100 g zahar pudra
200 g frisca lichida
Se bate frisca lichida si se amesteca cu mascarpone si cu zahar pudra.
Se imparte in 2 parti blatul, pe primul blat se pune dulceata de afine, apoi crema de mascarpone. Piscoturile se inmoaie in cafea si se asaza peste crema de mascarpone, apoi se pune crema de cacao si ultimul blat.
Se imbraca tortul in frisca.

6. LIA MARIA GROZI


Ciorba: Ciorba de varza dulce, pe oase de porc



Ingrediente: ( 5L ciorba)


600g oase de porc (eu am folosit 3 codite)
1,5 kg varza cruda
1 lingura ulei
2 morcovi
1 radacina telina
1 pastarnac
1 ceapa
1 ardei kapia rosu
1 ardei verde iute (optional)
1 legatura marar verde
Sare
piper
Pt dres (optional)
500g iaurt
1 ou
1 lingura rasa, amidon


Mod de preparare:


Punem oasele spalate intr-o oala (eu am folosit oala sub presiune)cu 5L apa rece, sare si cateva boabe de piper. Punem oala cu oase pe flacara, la fiert , pentru 1h, sau pana carnea de pe oase se desprinde.
Separat intr-o alta oala, (poate fi oala in care vom prepara ciorba) punem cam 3l de apa, 1 lingurita sare si o punem pe foc. Pana fierbe apa, noi taiem varza cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/tocatoare. Cand apa da in clocot, adaugam varza taiata si o lasam pe foc maxim 5’, doar cat sa se opareasca (inmoaie putin), dupa care o golim intr-o strecuratoare (sita) si o lasam la o parte.
Curatam legumele si zarzavaturile si le tocam tot cu . http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/tocatoare.
Luam oala de ciorba, adugam 1 lingura ulei, o punem pe flacara si cand s-a incins uleiul, adaugam pe rand; ceapa , dupa un minut, ardeii, apoi legumele crude, amestecam si dupa inca 2-3 minute golim si varza oparita. Peste toate, adaugam zeama de oase, pe care o trecem printr-o strecuratoare. Punem un praf de sare si piper proaspat macinat si lasam la fiert pentru 25-30’.
Intre timp curatam carnea de pe oase si daca e nevoie o taiem bucatele. Tocam si mararul verde cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/tocatoare.
Inainte cu 10’ de a lua oala cu ciorba de pe foc, adugam carnea fiarta de pe oase.
Daca vrem sa dregem ciorba cu iaurt sau smantana, procedam astfel: punem in bolul mixeru-lui http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol iaurtul, oul intreg si amidonul. Mixam pentru inceput la viteza mica, cateva secunde, apoi la viteza mare cam 2’. Peste amestec-ul din bol, turnam cateva polonice cu ciorba fierbinte, omogenizam, apoi golim totul in oala si amestecam. Lasam pe flacara inca 2-3’, timp in care adaugam mararul verde mai asezonam cu sare si piper daca este nevoie si oprim flacara. Ciorba noastra este gata.


Fel principal: Friptura de porc inabusita


Ingrediente:

1 kg pulpă de porc
2 morcovi
1 ardei kapia
1 ardei iute
100g telina
2 cepe
15 catei usturoi
sare
piper
cimbru
rozmarin
1 lingura ulei
200ml vin roÅŸu
100ml apa
1 botrcan rosii aromate(conserva 800g) 


Mod de preparare:


Taiem carnea in felii, o saram si piperam. Curatam zarzavatul il spalam si-l taiem felii cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/roboti-de-bucatarie inclusiv usturoiul.
Ungem vasul de lut, punem jumatate din zarzavaturile amestecate in prealabil, asezam deasupra feliile de carne si peste ele, restul de zarzavat.
Adaugam apa si vinul, condimentam si golim deasupra rosiile (feliate  si decojite).
Punem capacul si dam la cuptor pentru 90 minute. Daca, dupa acest timp friptura mai are mult sos, mai lasam la cuptor fara capac, inca 15 minute.
Se serveste ca atare, sau cu legumele zdrobite cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400 si astfel transformate intr-un sos gros, servit alaturi de carne si eventual cartofi natur, piure, prajiti, dupa pofta fiecaruia.
Eu am servit friptra ca atare cu o portie generoasa de rucola .


Desert: Jeleu de morcovi 

 
Ingrediente:

500g morcovi
500g zahar
100ml apa
1 fiola esenta vanilie
½ lingurita praf de portocala
30g gelatin
50g fulgi de cocos

Mod de preparare:


Curatam, spalam si dam morcovii pe razatoarea mica de la http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 . Intr-un castron, amestecam morcovii cu zaharul si-I lasam sa-si lase zeama, amestecand din cand in cand, cateva ore bune (3-4h). Golim amestecul intr-o oala, adaugam apa si esentele si dam la fiert, la foc mic, amestecand din cand in cand, pana scade zeama, apoi luam de pe foc. Intre timp pregatim gelatina conform instructiunilor de pe plic si o adaugam peste morcovi. Omogenizam totul si lasam la rece, cam 60’, dupa care, cu mainile umezite, formam bulgarasi, ii tavalim prin fulgii de cocos si-i dam dinnou la rece.



7. SARA&MIKE, CULORILE DIN FARFURIE

Aperitiv: Cuburi aperitiv cu spanac si crema de branza cu ciuperci



Ingrediente:
* Blatul verde:
6 oua
6 linguri de ulei
3 lingura de smantana
6 linguri de faina
3 lingurita praf de copt
6 linguri de spanac
sare
* Pentru umplutura:
250 g crema de branza
100 g branza feta
3 linguri smantana
ciuperci taiate (conserva / 400 ml)
vegeta
marar tocat
5 g gelatina

Mod de preparare:
Pentru blat se separa ouale, dupa care intr-un bol cele 6 galbenusuri se freaca cu 6 linguri de ulei, sare, 6 linguri de spanac tocat marunt (congelat).
Apoi se adauga 3 linguri de smantana, 6 linguri de faina si praful de copt . Separat albusurile se bat tare cu mixerul si se incorporeaza treptat in amestecul cu spanac.
Tapetam o tava mare cu hartie de copt. Tava, de preferat dreptunghiulara, este de 28x40 cm. O puteti folosii si pe cea de la aragaz. Se lasa la cuptor cca 15-20 de minute. Nu trebuie sa se rumeneasca ca sa fie gata. Consistenta acestui aluat trebuie doar sa se intareasca, dar sa-i ramana culoarea, in cazul de fata verde crud. Se rastoarna pe un prosop, se lasa sa se raceasca dupa care se taie in trei blaturi mic,i ca-n imagini.
Crema de branza se face usor. Frecam cele doua tipuri de branza, adaugam smantana si o condimentam cu vegeta. Pentru a avea crema tinuta cand o vom taia, adaugam 5 g de gelatina, intai hidratata apoi incalzita. Luam o lingura din crema si o amestecam in gelatina, dupa care o imcorporam cu restul compozitiei, astfel veti avea o omogenizare perfecta.
Ciupercile din conserva le tocam cu Tocatorul Heinner delice ( http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 ) si le adaugam peste crema de branza.
Punem primul blat, intindem jumatate din crema cu ciuperci, asezam cel de-al doilea blat si restul de crema. Acoperim cu al treilea.
Acoperim cu o folie de plastic si dam la rece. Se taie inainte de servire si se decoreaza dupa imaginatie. Eu am decorat cu maioneza si chetceap dulce, folosind poche-ul cu un varf cu orificiu mic.

Fel principal: Cotlete umplute cu ragu de broccoli si ciuperci



* Ingrediente 2 persoane:


2 buc. cotlete de porc (mai groase)
ulei de masline
* Umplutura:
100 g ciuperci
2-3 fasii de bacon
3-4 buchete de broccoli
1/2 ardei rosu californian
2 fire ceapa verde
sare
piper
marar proaspat

Mod de preparare:
Pentru umplutura: Toate ingredientele se toaca cu Robotul de bucatarie facille 400 de la Heinner ( http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 ). Se soteaza apoi intr-o tigaie si cand dispare lichidul lasat, se condimenteaza si se adauga ceapa verde taiata marunt.
Numarul feliilor de cotlet este in functie de numarul persoanelor de la masa. Se aleg cotlete mai groase si cu un cutit ascutit se fac niste buzunare cat de adanc reusim ca sa intre cat mai multa umplutura. Indesam in fiecare buzunat al feliei de cotlet umplutura si ptindem apoi cu doua scobitori. Dam o crusta pe fiecare parte a cotletului apoi le punem intr-un vas de yena sau ceramic cu putin ulei si dam la cuptor pentru 15 minute.
Se pot servi cu "Cartofi umpluti cu piure de broccoli" realizati din: 4-5 cartofi rosii potriviti, 4-5 buchete de boccoli, 1-2 linguri de migdale tocate sau feliate, amestec condimente wok, lapte, unt.
Se aleg cartofii de aceiasi marime si se fierb in apa cu sare. Se decojesc cat sunt calzi, apoi se scobesc cu o lingurita mica de cafea. Din pulpa de cartof care rezulta se face un piure cu putin unt si lapte cald. Buchetele de broccoli se soteaza in putin ulei apoi se taie marunt si se adauga peste piureul de cartofi. Se condimenteaza dupa gust. Eu am folosit condimente pentru wok ca ne place. Se adauga peste amestec si migdale tocate sau feliate. Cu acest amestec se umplu cartofi. Sunt minunati dret garnitura langa orice friptura.

Desert: Cheesecake cu fructe de padure



* Blat de biscuiti:
250 g biscuiti
125 g unt
3 linguri de cacao
2-3 linguri de sirop
* Ganache de ciocolata si zmeura:
200 g ciocolata cu 70 % cacao
150 ml frisca Meggle
150 g zmeura
* Crema:
500 g mascarpone
120 g zahar fin
200 ml frisca Meggle
5 linguri dulceata de zmeura
12 g gelatina
* Decor:
100 ml frisca Meggle
ciocolata
100 g zmeura, mure

Mod de preparare:


Se face un blat din biscuiti dati prin masina, cacao, untul topit si sirop, cat este nevoie. Se aseaza un cerc de 21 cm diametru si se preseaza biscuiti.
Pentru ganache se pune pe foc frisca si cand s-a incalzit se toarna peste ciocolata rupta bucati. Se amesteca pana se dizolva complect ciocolata. Se aseaza deasupra zmeura intreaga si se da la rece.
Intr-un bol se bate crema mascarpone cu zaharul fin. Faptul ca am folosit frisca meggle care este deja dulce, 120 g de zahar pentru mine a fost suficient. Daca folositi smantana pentru frisca atunci puteti creste cantitatea de zahar dupa gust.
In alt bol se bate frisca cu mixerul ca Mixerul cu bol de la Heinner ( http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol ), care apoi se incorporeaza in crema de mascarpone.
Se incalzeste gelatina care in prealabil a fost hidratata in 100 ml de apa cu 10 minute inainte. Se amesteca intai in gelatina 2 linguri din crema si apoi se rastoarna in restul compozitiei de mascarpone.
Peste blatul de biscuiti si ganache-ul de ciocolata se rastoarna crema de mascarpone. Cele 5 linguri pline de dulceata de zmeura se repartizeaza in 5 locuri deasupra cremei. Cu un cutit sau un betisor se face un mozaic, apoi se da tortul la rece.
Inainte de servire se bat 100 ml de frisca, pe care o aseazam ca o gramada peste cheseecake. Se rade deasupra melci din ciocolata si se decoreaza cu restul de fructe de padure. Se serveste alaturi de un pahar de Angelli fructe de padure. Delectati-va!



8. ASOFIEI ALEXANDRA

Aperitiv: Placinte cu mozzarella si parmezan



Ingrediente:
Pentru aluat:
250 gr faina
13 gr drojdie proaspata
160 ml apa
3 linguri ulei
un praf de zahar
sare
Pentru umplutura:
cca 200gr mozarella rasa
cca 100gr parmezan ras
oregano
In plus:
ulei pentru prajit

Pentru aluat, masina de paine http://www.heinner.ro/produse/preparare-paine/bm-950/masina-de-facut-paine-breadexpress-950 este de mare ajutor. Punem ingredientele im masina, in ordinea urmatoare: apa, zahar, sare, ulei, faina si drojdie, selectam programul 8 Dough si in 1.30h este gata. Rupem bucatele din aluat pe care le intindem intr-o foaie subtire circulara. Ne ajutam de faina ca sa nu se lipeasca. Presuram pe aceasta oregano, mozarella si parmezan, dar nu mult pentru a le putea apoi impaturi. Aducem marginile spre mijloc si apasam usor, apoi intindem iar foaia cu branza inauntru, dar fara a o rupe.
Ungem o tigaie cu putin ulei si o incingem, apoi punem o placinta si cu ajutorul unei pensule o ungem cu ulei si pe partea cealalta. Le prajim pana se rumenesc si le servim calde.

Fel principal: Tarta cu pui si legume




Ingrediente:
Pentru aluat:
250 gr faina
125 gr margarina
2 albusuri
sare
Pentru umplutura:
carne de pui (doar spate, gat, aripi)
1/2 piept de pui dezosat
100 gr bacon
1 borcan(de 250 gr) de ciuperci
1 ceapa
2 catei deusturoi
1 morcov
1/2 telina
cca 150 gr mazare(am avut congelata)
25 gr amidon
sare
piper
ulei de masline
Pentru uns tarta:
1 galbenus
2 linguri lapte

Pentru aluat se amesteca bine cu degetele margarina si faina, apoi se adauga cele 2 albusuri si sare. Se framanta pana se obtine un aluat nelipicios. Se da la frigider pana il vom folosi.
Pentru umplutura, carnea/oasele de pui se taie mai marunt si se prajesc in putin ulei de masline pana se rumenesc, apoi se adauga apa cam cat sa le acopere si se lasa la fiert cam 20-25 de minute. Dupa acest timp, se strecoara zeama si se da deoparte pana o vom folosi si se alege carnea de pe oase(daca este cazul).
Pieptul de pui se taie cubulete(cam de 2 cm) si se pune la prajit in 2 linguri de ulei de masline, impreuna cu baconul si el taiat in cubulete dar mai mici. Dupa ce s-au rumenit, ne folosim de robotul de bucatarie http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400 pentru a felia ceapa si ciupercile, apoi pisam usturoiul si le adaugam toate peste carne. Mai lasam 2-3 minute, apoi tot la robot nefiind necesar sa-l spalam dupa ce am feliat ceapa si ciupercile, ci doar punem morcovul si telina inauntru si in doar cateva secunde sunt si ele feliate si se pot adauga impreuna cu mazarea peste celelaalte ingrediente din oala. Adaugam zeama de la oasele de pui de mai devreme, cat sa le acopere si lasam la foc iute pana scade jumatate din apa si legumele sunt fierte. Adaugam sare si piper dupa gust. Punem amidonul dizolvat in 2 linguri de apa si amestecam pana se ingroasa, apoi luam de pe foc.
Aluatul il impartim in 2 bucati, una lasand-o putin mai mare. Din bucata mai mare intindem o foaie subtire cat sa ne ajunga sa imbracam o forma de 20 de cm(fundul si marginile). Punem aluatul in forma unsa cu putin ulei si apasam cu degetele ca sa-l asezam bine pe margini. Cu ajutorul unei furculite se fac mici gauri pe fundul tartei. Punem umplutura iar din a doua bucata de aluat intindem alta foaie cat sa acoperim bine umplutura. Strangem cu degetele marginile ca sa le unim si facem o mica taietura in mijlocul tartei.
Batem galbenusul cu laptele si cu ajutorul unei pensule ungem toata suprafata tartei.
O dam la cuptorul preincalzit la 200ºC pentru 30-40 de minute sau pana se rumeneste.

Desert: Prajitura cu blat de bezea, budinca de caramel si piersici



Ingrediente:


Pentru bezea:
6 albusuri(am avut congelate)
300 gr zahar
1 lingurita otet
1 lingura amidon
1 praf de sare
Pentru crema:
250 ml frisca lichida
1/2 de plic de budinca de caramel (45 gr)
1 iaurt grecesc(125 gr)
2 piersici din conserva
Decor:
caramel

Pentru a garanta sucesul bezelei, folosim mixerul Motion http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-530/mixer-de-mana-cu-bol-motion-530 in care batem albusurile cu un praf de sare si otetul pana devin pufoase, apoi adaugam putin cate putin(cate o lingura) din zahar pana il terminam, batand pana se topeste tot zaharul iar albusurile devin ca o crema, care formeaza turturi cand ridicam paletele. Adaugam amidonul cernut si mai mixam cateva secunde.
Punem hartie de copt in 2 tavi si desenam pe aceasta 3 cercuri(am folosit o farfurie pentru desert, de cca 19 cm), 2 cercuri pe hartia primei tavi si un cerc pe hartia celei de-a doua. Impartim apoi in mod egal bezeaua, si o intindem atat cat tine linia cercului. Dam tavile la cuptorul pre-incalzit la 160 de grade pentru cca o ora. Dupa 30 de minute, schimbam locul tavilor: cea care era deasupra merge dedesubt si invers, ca sa se coaca uniform. Inchidem apoi cuptorul si lasam sa se raceasca complet fara a le scoate din cuptor, dar cu usa acestuia intredeschisa.
Pentru crema, amestecam frisca lichida cu praful de budinca pana se omogenizeaza si le punem pe foc, amestecand mereu pana se ingroasa. Dupa ce se racoreste, adaugam iaurtul si amestecam bine.
Piersicile le taiam in felii subtiri si le punem la scurs intr-o sita.
Cand bezelele s-au racit complet, le desprindem cu grija de pe hartia de copt si incepem asamblarea: o foaie de bezea, jumatate din crema, jumatate din feliile de piersici, apoi alta foaie de bezea, restul de crema si restul de piersici, terminand cu ultima foaie de bezea.
Stropim cu caramel lichid si dam la frigider pana a doua zi cand se va putea taia mai bine, asta daca aveti rabdare :)



9. ILINCA ANDREEA

Ciorba: Ciorba de fasole

 

Ingrediente:
400 gr fasole boabe
500 ml bors
2 morcovi
2 cepe
3 linguri de zarzavat de casa
fidea
sare
1 lingurita cimbru
patrunjel verde
2 linguri de ulei
2 linguri suc de rosii
Mod de preparare:
Fasolea se pune in apa la inmuiat si se lasa peste noapte sau minim 3 ore.
Dupa ce a stat la inmuiat se pune la fiert iar cand da primul clocot se arunca apa, se spala bine si se pune alta apa curata.
Cand incepe sa fiarba se adauga ceapa si morcovul tocate marunt cu ajutorul tocatorului Delice 450 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 , apoi se pun cele 3 linguri de zarzavat.
Se pun cele 2 linguri de ulei, sucul de rosii, borsul, cimbrul si sare dupa gust.
Dupa ce incepe sa fiarba se pune fideaua, se acopera cu un capac si se lasa la foc mic inca aprox 15 min.
Cand ciorba este gata, se inchide focul, se pune patrunjelul verde si se acopera.
Pofta buna!

2. Fel principal: Chiftelute de bureti cu sos de leurda

 

Ingrediente:


Pt chiftele:
800 gr bureti
1 ceapa mare
1 morcov
1 cartof
3 catei de usturoi
miezul uscat de la 2-3 felii de paine
cateva fire de patrunjel proaspat
2 oua
4 linguri de faina + cateva linguri pt a se da chiftelutele la final
sare
piper
ulei pt prajit
Pt sos:
3 catei de usturoi
2 linguri de unt
600 gr smantana
2-3 linguri de faina
1 legatura de marar
jumatate de legatura de leurda
sare


Mod de preparare:


Chiftele:
Buretii ii spalam bine si ii punem la fiert.
Dupa ce dau 2-3 clocote, se scurg bine de apa, se toaca cu ajutorul masinii de tocat MGL12B http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mgl12b/masina-de-tocat-mgl12b si se pun intr-un bol.
Morcovul, ceapa, cartoful si usturoiul se dau prin razatoarea mica si se adauga peste bureti.
Adaugam ouale si patrunjelul tocat marunt si amestecam bine.
Punem miezul de paine si faina(doar daca mai e nevoie se mai adauga 1-2 linguri), adaugam sare si piper dupa gust si amestecam pana se formeaza o pasta.
Cu mainile umede formam bilute pe care le dam prin faina si le prajim in uleiul incins.
Se scot pe un servetel pt a se absoarbe surplusul de ulei.
Sosul:
Usturoiul se toaca marunt si se pune la calit in untul topit.
Adaugam chiftelutele, smantana o amestecam cu putina apa si faina si o adaugam treptat peste chiftele, continuand sa amestecam pana se leaga.
Mararul si leurda se toaca marunt si se pun in sos, se adauga sare dupa gust si se amesteca bine.

3. Desert: Prajitura Snickers



Ingrediente pentru o tava cu dimensiuni 26x39cm:


Blat:
8 albusuri
1 praf de sare
8 linguri de zahar
250 g nuca macinata
4 linguri faina
1 plic praf de copt
Glazura alba:
250 g ciocolata alba
2 linguri de ulei
Crema caramel:
12 linguri de zahar
250 g unt
8 galbenusuri
250 g alune nesarate
Glazura neagra:
250 g ciocolata cu lapte
2 linguri de ulei
Mod de preparare:
Blat:
Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se fac spuma, folosind mixerul cu bol Heinner http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol Adaugam treptat zaharul si continuam sa mixam. Punem faina amestecata cu praful de copt, adaugam si nuca si amestecam incet cu un tel pana la omogenizare.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor la foc mic pentru aprox 25-30 minute. Verificam cu o scobitoare, iar daca este gata il scoatem si il lasam la racit.
Eu am continuat cu crema caramel pentru a avea timp suficient sa se raceasca.
Crema caramel:
Intr-o craticioara la foc mic punem 9 linguri de zahar la caramelizat si amestecam incontinuu pentru a nu se arde.
Adaugam untul si amestecam pana cand acesta se topeste si se incorporeaza bine cu zaharul caramelizat.
Restul de zahar (cele 3 linguri) le amestecam cu galbenusurile si le turnam in craticioara. Adaugam alunele si amestecam pana cand compozitia se ingroasa. Inchidem focul si o sa lasam la racit.
Pentru a se raci mai repede se pune vasul cu crema intr-un alt vas cu apa rece si se amesteca din cand in cand.
Glazura alba:
Topim ciocolata pe baie de aburi si o amestecam cu uleiul pana devine lucioasa. Turnam glazura peste blatul racit complet si dam tava la frigider pentru aprox 30 minute pana cand se intareste(dupa ce s-a racit blatul eu am tapetat tava cu folie alimentara).
Peste glazura alba se toarna crema caramel racita complet (daca aceasta nu va fi racita complet exista posibilitatea ca glazura sa se topeasca) si se da la frigider pana cand pregatim glazura neagra.
Glazura neagra:
Se topeste ciocolata pe baie de aburi si se amesteca cu uleiul.
Se toarna glazura peste crema caramel si se da la frigider pana cand se intareste.



10. MURESAN TABITA

Aperitiv: Briose din carne tocata

 

Ingrediente:


500 g carne (porc+vita)
1 ceapa
1 morcov
1 lingurita cimbru sau oregano uscat
4 catei de usturoi
200 g pasta de tomate
100 g pesmet
2 linguri mustar
1/2 lingurita sare
piper
4 oua
ulei pentru tapetat

Mod de preparare: 


Carnea se toaca cu ajutorul minunatei masinii de tocat HEINNER: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg12tash/masina-de-tocat-combinemix-5500.
Ceapa se toaca marunt cu ajutorul tocatorului HEINNER: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450 . Morcovul se da prin robotul de bucatarie HEINNER: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400. Usturoiul se piseaza.
Se pune uleiul de masline intr-o tigaie la incins. Se adauga ceapa, morcovul, usturoiul si oregano/cimbru si se calesc cateva minute.
Se da tigaia la o parte si se lasa sa se raceasca.
Se incinge cuptorul la 170° C (foc mediu).
Formele de briose se tapeteaza cu ulei.
Ouale se pun intr-un bol si se bat. Peste ele se adauga pesmetul, jumatate din pasta de tomate, carnea tocata, mustar, piper, sare si legumele calite. Se amesteca totul bine, cu mana, pana se obtine o compozitie omogena.
Compozitia se distribuie uniform in formele de copt, apoi se decoreaza cu restul de pasta de tomate si putin cimbru proaspat.
Se dau la cuptor pentru 30--40 de minute.

Fel principal: Vinete evantai

 

Ingrediente:


2 vinete (500g)
1-2 catei de usturoi
mozzarella (125 g)
sunca
3 rosii
3-4 linguri ulei de masline
busuioc
sare
piper

Mod de preparare:


Vinetele se spala si se feliaza fara a se taia codita. Se sareaza putin. Se aseaza pe tava.
Se umplu cu felii de rosii, mozzarella si sunca.
Se leaga sau se prind cu o scobitoare pentru a nu se imprastia umplutura.
Se pregateste un balsam din usturoi, busuioc, sare, piper macinate cu ajutorul rasnitei HEINNER: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/rasnita si ulei de masline si se adauga pe deasupra.
Vinetele se dau la cuptorul preincalzit la 180-190°C pentru aproape 1 ora.
Se acopera cu o folie de aluminiu sau hartie de copt si dupa 45 de minute se scoate folia si se mai lasa tava inca 15 minute.


Desert: Tort Boema

 

Ingrediente:


Blat:
6 oua
6 linguri zahar
6 linguri faina
3 linguri cacao
3 linguri ulei
1 praf de copt
esenta de rom
1 pahar de nuci macinate
Sirop:
150 ml apa
100 g zahar
Crema:
150 g ciocolata amaruie
250 ml smantana pentru frisca
intaritor pentru frisca
Inel 1:
70 g ciocolata amaruie
50 ml smantana pentru frisca
3-4 linguri lapte
Inelul 2:
100 ml smantana pentru frisca
intaritor pentru frisca
1 plic zahar vanilat
Decor:
ciocolata rasa

Mod de preparare:


Ingredientele se cantaresc cu ajutorul cantarului HEINNER: http://www.heinner.ro/produse/cantare/hbs-150-pk/cantar-hbs-150-pk
Blatul: Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se mixeaza spuma cu zaharul cu ajutorul mixerului HEINNER: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-530/mixer-de-mana-cu-bol-motion-530.
Faina se amesteca cu praful de copt si cacaua.
Galbenusurile se bat spuma si se aduga peste albusuri.
Se amesteca usor. Se adauga si amestecul de faina si nucile macinate si se amesteca usor de jos in sus.
Se pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se da tava la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 25-30 de minute.
Apoi se lasa sa se raceasca.
Siropul: Se caramelizeaza zaharul si se toarna usor apa rece, apoi se pune din nou pe foc pana se dizolva zaharul caramelizat. Se ia de pe foc.
Se taie blatul rece in doua si se insiropeaza cu siropul fierbinte.
Crema: Ciocolata se topeste la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca.
Cand ajunge la punctul de fierbere se da deoparte si se omogenizeaza.
Se lasa sa se racoreasca bine, apoi se da la frigider pentru minim 1 ora.
Apoi se adauga intaritorul de frisca si se mixeaza cu mixerul HEINNER: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-530/mixer-de-mana-cu-bol-motion-530 pana cand crema se ingroasa.
Se pune o parte din crema peste blat, apoi celalalt blat, se acopera tot tortul cu restul de crema si se da la rece.
Inel 1: Se rupe in bucati ciocolata, se adauga laptele si se topeste în frişca lichidă pe baie de apă.
Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, apoi se dă la frigider pentru 1 oră si apoi se mixeaza foarte bine.
Inelul 2: Frisca lichida rece se amesteca cu intaritorul de frisca si zaharul vanilat si se mixeaza bine cu mixerul HEINNER: http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-530/mixer-de-mana-cu-bol-motion-530.
Cu ajutorul unui pos, se orneaza tortul cu inelul cu crema si apoi cu frisca.
Deasupra se decoreaza cu ciocolata rasa



11. SCUTARU MIHAELA VANDA


Aperitiv: Sarbusca
 

Ingrediente :


- 1 kg cartofi noi (pot fi si vechi)
- 2 morcovi mari
- 2 cepe potrivite
- 1 ardei gras rosu
- 3 linguri de ulei
- 2 oua
- 500 g smantana
- 100 g fidea (optional)
- sare,piper dupa gust
- 2 l zer de oaie
- 1 legatura loboda rosie
- 1 legatura leustean
- 1 legatura patrunjel
- 1 legatura marar 


Mod de preparare :


Cartofii daca sunt noi se curata prin razuire sub jet de apa.Se taie in bucati nu foarte mici,iar cei de marime mica nici nu se mai taie.Se lasa intregi.Daca cartofii sunt vechi,se curata si se taie in cuburi.Morcovii si ardeiul gras se curata,se spala si se rad prin aceasta masina de tocat http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg12tash/masina-de-tocat-combinemix-5500 Intr-o oala de 6 l se caleste putin in 3 linguri de ulei ceapa taiata marunt impreuna cu morcovul.Cand aceasta s-a inmuiat se adauga ardeiul gras.Se lasa 2-3 minute apoi se adauga apa fierbinte cat sa-i cuprinda cu 3 degete mai sus.Eu am adaugat si 3 linguri de zarzavat pus la sare (este optional). Intre timp cei 2 l de zer de oaie se pun intr-o oala la fiert. In acelasi timp se spala verdeata si se taie marunt. Dupa aproximativ 15 minute din momentul in care au inceput sa fiarba legumele se adauga cartofii. Daca vrem ca sa sarbusca sa iasa mai subtire se mai adauga apa fierbinte cat doriti.Cand cartofii sunt fierti se adauga fideaua.Dupa 8-10 minute se adauga tot zerul de oaie si zarzavatul taiat marunt.Se da gust de sare si piper. Galbenusurile de ou se amesteca cu smantana si putina sarbusca fierbinte si se toarna in oala.Se mai lasa sa clocoteasca 2-3 minute.Se ia oala de pe foc si se presara deasupra putin leustean taiat marunt(leusteanul este ingredientul secret).


 

Fel principal: Sarmale in foi de varza cu crupe (pasat)
 

Ingrediente :


- 1 kg carne de porc (poate fi si amestec vita + porc )
- 1 capatana mare de varza murata
- 200 g orez
- 400 g crupe (uruiala,pasat),cantarite inainte de spalare
- 500 g ceapa
- verdeata (patrunjel,marar)
- sare,piper
- 2 linguri bulion
- 1 ramura de cimbru
- 1-2 foi de dafin
- 300 g costita afumata
- 100 ml ulei
- 1 morcov mare 


Mod de preparare :


Varza, dacă este prea acră şi sărată, se pune pentru câteva ore în apă rece, la desarat.Apoi se ia frunză cu frunză şi se taie după mărimea dorită. De la fiecare frunză, tăiaţi cotoarele, adică, capetele tari ale frunzei.Pentru sarmale este buna numai varza cu frunzele subtiri.Daca folositi varza proaspata,dupa ce scoateti cotorul verzei o puneti in apa clocotita cu sare (puteti folosi bors in loc de apa ).O tineti timp de 5-8 minute.Eu am folosit si varza proaspata si varza murata.
Ceapa taiata marunt impreuna cu morcovul dat pe razatoarea mica se caleste 3-4 minute in ulei.Orezul bine spalat se "umfla" putin in apa cat sa-l cuprinda.Se tine pe foc 5-10 minute.Se scurge apa si se da deoparte la racit.Carnea se trece prin masina de tocat. http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/xmg-1600/masina-de-tocat-power-mix-1600 Crupe sau pasat i se spune porumbului maruntit,pisat sau macinat mai mare.Bunica mea facea sarmalele inlocuind orezul cu crupe.Si drept sa va spun aveau un gust mai bun.Aceste crupe se spala ( in mai multe ape ) si se curata ce se aduna la suprafata apei,pana apa ramane limpede si crupele fara coji (hoaspa ).Intr-un vas se pune carnea tocata,orezul,ceapa cu morcovul (si uleiul in care au fost undite),crupele,bulionul,sare si piper dupa gust si se amesteca bine.Se adauga apoi verdeata taiata marunt.Se aseaza o foaie de varza pe palma intinsa sau pe masa,se pune o lingura de tocatura,asezata ca un rulou pe latimea verzei,astfel incat ca si la un capat si la celalalt al tocaturii sa ramana 2 cm de frunza libera.Se intoarce un capat ingust al frunzei peste rulou si se aduce si un capat lung al acesteia peste carne,rulandu-se impreuna pana la celalalt capat al frunzei.Apoi cu degetele se introduce si capatul care a ramas liber.Frunzele ramase se taie pe langa nervura din mijloc,se suprapun mai multe si se taie fideluta.Intr-o oala de 4-5 l se pune o ramura de cimbru,1-2 foi de dafin,cateva boabe de piper si un strat de varza taiata fideluta.Apoi se aseaza in randuri suprapuse sarmalele.Mie mi-a ramas putina compozitie,asa ca am umplut si un ardei gras rosu pe care l-am asezat in mijloc.Printre randurile de sarmale se aseaza costita afumata taiata felii.Eu am avut costita afumata de parintii mei la tara.Deasupra se acopera sarmalele cu frunze de varza sau cu varza taiata fideluta.Se toarna apa clocotita cat sa le cuprinda si se introduce la cuptorul incalzit in prealabil ,la 180 de grade ,pentru 2 ore.Se verifica din cand in cand daca a scazut apa.Daca considerati ca mai trebuiesc fierte si apa a scazut,mai adaugati apa clococotita.Se servesc calde impreuna cu ardei iute,smantana si mamaliga.Reteta poate fi gasita aici Cu Vanda in bucatarie: Sarmale in foi de varza cu crupe (pasat)
image

Desert: Ciocolata de casa cu biscuiti

 

Ingrediente :


- 250 g lapte praf
- 100 g unt
- 400 g zahar
- 120 g biscuiti populari
- 150 ml apa
- 10 ml esenta de rom
- 200 g ciocolata cu lapte
- 2 linguri de cacao
Pentru ornat :
- 50 g zahar
- 50 g nuca
- 50 g biscuiti


Mod de preparare :


Se cantaresc ingredientele. http://www.heinner.ro/produse/cantare/hksb-3000/cantar-de-bucatarie-quick-3000 Apa impreuna cu zaharul se pun intr-o cratita de 3 l si se amesteca pe foc,pana se topeste tot zaharul.Se lasa siropul sa fiarba la foc mic pana se leaga.Se ia cratita de pe foc, se adauga ciocolata rupta in bucati mici si se amesteca pana se incorporeaza.Apoi se adauga untul si se amesteca.Rezulta o crema consistenta peste care se adauga treptat,in ploaie,laptele praf si 2 linguri de cacao.Dupa ce am incorporat bine laptele praf se adauga esenta de rom si se amesteca.Intr-o tava de chec unsa cu ulei se pune un strat de ciocolata apoi un rand de biscuiti.Se continua cu un strat de ciocolata si iar unul de biscuiti.In total am pus 3 randuri de biscuiti.Deasupra se termina cu un strat de ciocolata.Se baga la frigider pentru 4-5 ore.Intre timp se caramelizeaza 50 g zahar intr-o cratita.Se adauga nuca si se amesteca.Se scoate pe o hartie de copt si se lasa la racit.Se taie marunt 50 g biscuiti care se vor amesteca cu nuca caramelizata taiata si ea marunt dupa ce s-a racit.Cu acest amestec se orneaza ciocolata atunci cand este intarita.Se taie in felii.Reteta o puteti gasi aici. Cu Vanda in bucatarie: Ciocolata de casa cu biscuiti



12. CRETU  VERONICA 



Fel principal: Supa crema de ciuperci

 

Ingrediente:


500 gr ciuperci proaspete
50 gr unt
1 ceapa
1 l supa de pui
300 gr smantana
sare si piper
ceapa verde


Mod de preparare:


Ciupercile se trec printr-un jet rapid de apa si apoi se taie in felii.Oprim deoparte 4-5 ciuperci.
Ceapa tocata se caleste in untul topit.Adaugam ciupercile taiate felii.Lasam 4-5 min sa se inmoaie si apoi adaugam supa.Cand au fiert ciupercile le pasam cu blenderul Delice 600 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600 ,adaugam smantana si mai lasam sa fiarba 2-3 min.Condimentam cu sare daca mai este necesara si piper alb.
Calim in putin unt ciupercile oprite.Le punem in supala servire.
Decoram supa cu frunze de ceapa verde si smantana.


Fel principal: Perisoare in sos alb cu smantana si marar

 

Ingrediente:


Perisoare:
700 gr carne tocata de vita
1 ceapa mica
100 gr orez
3 oua
sare si piper
1 lingurita boia dulce
Sos:
2 linguri unt
2 linguri faina
250 ml lapte
150 gr smanatana
sare si piper
1 legatura marar verde
1 catel de usturoi

Mod de preparare:


Perisoare:
Carnea tocata cu Masina de tocat Combinemix 5500 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg12tash/masina-de-tocat-combinemix-5500 se pune intr-un bol,adaugam ceapa tocata foarte fin,orezul,condimentele si ouale.Amestecam foarte bine toate ingredientele.Formam perisoare pe care le fierbem la foc mic in apa cu putin delikat de legume.
Sosul:
In untul topit punem faina,o amestecam bine dar nu o lasam foarte mult sa se prajeasca.Adaugam laptele rece usor si amestecam pentru a nu avea cocoloase in sos.Vrem sa obtinem un sos fin.Cand am adaugat tot laptele lasam sa fiarba pana cand sosul se ingroasa,amestecand tot timpul.Se adauga smanatana la final,usturoiul pisat si mararul tocat .Potrivim de sare si piper.
Adaugam perisoarele scurse si le amestecam usor cu sosul.

Desert: Prajitura Tosca


 

Ingrediente:


Blat:
8 albusuri
200 gr zahar
100 gr mac
50 gr nuca de cocos
6 linguri faina
1 praf de copt
Crema:
8 galbenusuri
200 gr zahar
300 ml lapte
300 gr unt
1 plic budinca de vanilie
1 lingura esenta de vanilie
200 gr biscuiti dulci
200 ml cafea

Galzura:
150 gr ciocolata
150 ml frisca

Mod de preparare:


Blat:
Batem albusurile spuma.Adaugam zaharul si batem iar pana se topeste tot zaharul.Adaugam macul si nuca de cocos.Adaugam faina si praful de copt.Intindem uniform compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.Coacem la foc mediu.Facem testul cu scobitoarea.
Lasam prajitura sa se raceasca in tava si abia apoi o scoatem si luam hartia deoparte.
Crema:
Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul se adauga praful de budinca si laptele.Se omogenizeaza si se pune la foc pana se ingroasa.Se lasa sa se raceasca.
Spumam untul si apoi incorporam crema rece si esenta de vanilie.
La prepararea prajiturii si a cremei putem folosi Mixerul de mana Motion 530 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-530/mixer-de-mana-cu-bol-motion-530
Peste prajitura intindem crema in strat uniform.
Peste crema aranjam biscuitii trecuti prin cafeaua rece.
Topim ciocolata amestecata cu frisca.O lasam putin sa se racoreasca si o intindem uniform peste stratul de biscuiti.Dam prajitura la frigider cateva ore inainte de a o portiona.





13. CISMASIU MARGARETA

Aperitiv: Oua umplute

 

Asadar,ouale se fierb bine dupa care se curata de coaja si se taie in jumatati.Galbenusurile fierte se freaca cu pateul de ficat,maioneza,sare si piper pana rezulta o pasta omogena cu care se umplu jumatatile de ou.Pentru a rezulta o pasta cat mai fina,cremoasa mixam cu robotul de bucatarie Facille400 - http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400
Pasta se poate face fara pate de ficat.In acest caz se adauga o lingura de mustar in pasta.
Deasupra se orneaza dupa imaginatia fiecaruia cu felii de masline,castravete acru,gogosari acri,patrunjel verde.


Fel principal: Sarmalute in foi de vita

 

Ingrediente:
500 gr carne de porc, jumatate cana de orez,o ceapa,sare,piper,marar.
Carnea de porc am macinat-o cu tocatorul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450.Orezul l-am spalat in mai multe ape si l-am adugat la carne.Ceapa am tocat-o marunt si am adugat-o si pe ea.Am potrivit de sare si piper apoi am adugat din belsug marar tocat marunt.
Cu frunzele de vita nu am mai avut treaba,pentru ca au fost oparite deja,asa ca am trecut la impaturirea sarmalutelor.Se ia frunza de vita si punem la mijloc o lingurita din umplutura apoi rulam si indesam bine marginile.De la mama am invatat sa nu fac sarmalutele mai mari de 4-5 cm asa ca au iesit mici.Daca frunza a fost mai mare,am tait-o in doua.
Pe fundul unei oale punem 1-2 foi de vita,cat sa-l acopere, apoi cladim sarmalutele in randuri concentrice.Deasupra acoperim tot cu foi de vita.Tocam marunt un ardei,il amestecam cu marar tocat si apa cat sa acopere sarmalutele.Acoperim cu un capac si fierbem la foc mic 1-2 ore.
In loccul carnii de porc se pot face cu carne de pui sau de curcan.


Desert: Prajitura Trio




Ingrediente blat cacao:
6 oua,6 ling zahar,6 ling faina,2 ling cacao,6 ling apa,praf de copt
Ingrediente bezea:
6 albusuri,16 ling zahar,1 ling otet
Ingrediente crema:
6 galbenusuri,200 gr zahar,50 ml lapte,250 gr unt,vanilie
Mod de lucru blat cacao:


Se separa albusurile de galbenusuri.Albusurile se bat spuma tare cu mixerul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol se adauga treptat zaharul.Dupa ce s-a topit zaharul se adauga galbenusurile,apoi apa,lingura cu lingura.Se cerne faina si cacaoa si se amesteca cu praful de copt.Se adauga in compozitie,mestecand incet,prin rasturnare.Se coace blatul pe jumatate,in tava tapetata cu hartie de copt.
Mod de lucru bezea:
Albusurile se bat spuma tare,cu mixerul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bolse adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana se topeste tot.Se adauga si lingura de otet.
Cand blatul de cacao e copt de jumatate,se scoate din cuptor si se pune bezeaua deasupra.Se da din nou la cuptor pana se rumeneste bezeaua deasupra.Aproximativ 15 min.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
Mod de lucru crema:
Galbenusurile se freca impreuna cu zaharul, laptele si vanilia la bain marie.Cand s-a ingrosat se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.Untul se freaca spuma si se amesteca cu crema racita.
Deasupra se poate face o glazura de ciocolata.Eu am presarat ornamente de ciocolata.



14. ANDREEA DENISA


Aperitiv: Oua umplute cu crema de branza


( as folosi blenderul pentru prepararea cremei de branza http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-400/blender-effect-400 )


INGREDIENTE
6 oua
150 gr branza de vaci
sare
boia
3-4 linguri smantana

MOD DE PREPARARE
Ouale se fierb . Se curata de coaja si se taie in jumatate. Scoatem galbenusurile din ele.
Branza o amestecam cu smantana si o punem la blender sau mixer , ca sa obtinem o pasta fina. Se condimenteaza cu sare si boia. Cu crema de branza umplem jumatatile de ou.


Fel principal: Musaca de vinete cu dovlecel



Masina de tocat carne o folosesc la tocat carnea http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mgl12b/masina-de-tocat-mgl12b


INGREDIENTE
1 dovlecel
1 vanata
1 ceapa
1 ardei
300 gr pulpa de porc tocata
2 linguri de pasta de rosii
150 ml apa
3 linguri smantana
2 linguri frisca lichida
1 ou
150 gr cascaval
sare
piper

MOD DE PREPARARE
Tocam ceapa si punem la calit cu carnea, se lasa pana carnea isi schimba culoarea.
Se adauga pasta de rosii, sare , piper, 150 ml apa si se lasa la fiert pana se leaga.
Se taie vanata, dovlecelul si ardeiul felii.
In vas de yena punem un rand de felii de vanata, un rand de felii de dovlecel si ardeiul.
Se pune carnea, iar deaupra se pune iarasi vanata si dovlecel.
Se acopera cu capac si se da la cuptor 20-30 min la foc potrivit .
Se scoate si se pune peste oul amestecat cu smantana si frisca , iar desupra cascaval ras.
Se mai da la cuptor inca 15 min sa se rumeneasca.


Desert: Prajitura la metru



Blaturile si cremele le-as face cu mixerul http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol

BLAT GALBEN:
3 oua
un praf de sare
1 lingura ulei
3 linguri zahar
3 linguri faina
1/2 plic praf de copt Dr.Oetker.
BLAT MARO:
3 oua
un praf de sare
1 lingura ulei
3 linguri zahar
2 linguri faina
1 lingura cacao
1/2 plic praf de copt Dr.Oetker
CREMA:
500 ml lapte
5 linguri zahar
esenta de vanilie Dr.Oetker
5 linguri amidon Gustin(Dr.Oetker)
250 ml frisca lichida
SIROP:
200 ml apa
2 linguri zahar
esenta de rom Dr.Oetker
GLAZURA:
100 gr ciocolata neagra
50 ml frisca lichida

MOD DE PREPARARE


Facem blatul galben. Albusurile se bat spum cu praful se sare, adaugam zaharul si mixam pana devin lucioase, apoi adaugam galbenusurile frecate cu uleiul , iar la sfarasit faina amestecata cu praful de copt.
La fel se procedeaza si cu blatul maro , doar ca la sfarasit adaugam faina amestecata cu praful de copt si cacaoa.
Se pun in tava de chec cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit 40 min. Se scot si se lasa la racit pe gratar.
Crema: 400 ml lapte unem la fiert cu zaharul si estenta de vanilie. Amidonul il dizolvam cu restul de lapte. Cand laptele de pe foc clocoteste turnam amidonul si amestecam continuu pana se ingroasa. Se lasa la racit si cand este rece amestecam cu frisca batuta.
Sirop: L-am facut simplu la rece. Dizolvam zaharul in apa si adauga estenta de rom.
Glazura : Ciocolata o rupem bucati , adaugam frisca lichida si topim pe abur.
ASAMBLARE
Blaturile se taie felii de 1-1,5 cm . Se pune o felie galbena, se insiropeaza , se pune crema , apoi o felie maro insiropata si tot asa pana se termina. Vor iesi doua bucati.
Deasupra se glazureaza.
Se pot imbraca marginile in frisca .



15. ALINA VICU


Aperitiv: Castraveti cu crema de branza
 

Ingrediente:
850 g branza din iaurt
170 g smantana fina (20% grasime - Pilos am folsit eu)
1/2 legatura marar
frunzele de la 4 cepe verzi
putina sare
3 castraveti mari

Cum procedezi:
1. Pune branza din iaurt impreuna cu samantana intr-un bol si mixeaza-le cu ajutorul mixerului vertical Heinner - http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600
2. Spala, usuca si taie mararul marunt. Procedeaza la fel si frunzele de ceapa.
3. Pune verdeturile peste branzica, asezoneaza cu sare si amesteca cu o lingura.
4. Spala, usuca si taie castravetii felii de 0.5 cm.
5. Pune crema de branza intr-un pos cu dui stea deschisa si orneaza fiecare felie de castravete.
S-aveti pofta!


Fel principal: Sarmale in foi de varza murata

 

Ingrediente:
510 g morcov curatat
680 g ceapa curatata
150 ml ulei
100 g pasta de tomate
50 ml apa
700 g varza cruda
630 g muschi de porc tocat
550 g carne de porc afumata (taiata cuburi de 0.8 -1 cm)
500 g orez
100 g gris din grau
2 lg pasta de tomate
20 g marar tocat
20 g patrunjel tocat
............
frunze de varza murata/proaspata

Cum procedam:
1. Ca sa ne usuram munca considerabil, dam separat ceapa, morcovii si varza cruda prin robotul de bucatarie Facille 400 - http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hfp-400/robot-de-bucatarie-facille-400
2. Intr-un vas incingem uleiul, punem ceapa, cand devine translucida adaugam morcovul si pasta de tomate. Mai lasam pe foc 5-8 minute amestecand o data la doua minute.
3. Varza cruda tocata o frecam cu o jumatate de lingurita de sare. Dupa 10 minute o stoarcem si o punem intr-un vas alaturi de legumele calite.
4. Peste acestea punem, carnea tocata, carnea afumata, orezul, grisul, patrunjelul, mararul, sare si piper si amestecam compozitia bine.
5. Intindem frunza de varza pe palma, punem o lingura de compozitie in marginea dinspre interiorul palmei a frunzei, impaturim capetele astfel incat sa acoperim compozitia. Rulam apoi spre varful palmei formand un cilindru. La final apasam cu grija capetele.
6. Asezam sarmalutele concentric intr-un vas ceramic pe niste frunze, le acoperim cu apa calduta, punem cateva frunze de varza deasupra si capacul si le bagam in cuptor la fiert cca 3-4 ore la foc potrivit.



Desert: Negresa cu crema de lamaie

 

Ingrediente


Blat:
8 oua medii (de tara am folosit eu)
8 lg cu varf zahar tos
14 lg cu varf faina de grau
2 lg cu varf cacao (22% grasime)
200 g dulceata de visine
10 g praf de copt
65 g ulei de palmier/unt topit
coaja de la o lamaie
Crema:
200 g smantana lichida (Pilos am folosit)
2 lg zahar
2 lg zeama lamaie
1 lg apa
coaja de la o lamaie

Cum procedezi:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Intr-un vas mixeaza spuma ouale cu zaharul pana cand acesta se dizolva.
3. Cerne faina impreuna cu cacaoa si cu praful de copt in compozitie si incorporeaza-le cu ajutorul mixerului.
4. Inglobeaza cu ajutorul mixerului de mana Heinner (http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-250/mixer-hm-250) uleiul de palmier, coaja de lamaie si dulceata de visine.
5. Transfera compozitia intr-o tava dreptunghiulara (32x22 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-40 min. Testeaza cu o scobitoare, daca iese curata => blat copt.
6. Dupa ce te asiguri ca blatul e copt, scoti tava si lasi prajitura sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta), apoi tai capetele si o portionezi in bucati de 9 x 4 cm.
Crema:
1. Pune zaharul impreuna cu zeama de lamaie si cu apa intr-o cratita neaderenta la foc mic. Amesteca si lasa pe foc pana cand obtii un sirop gros (2-3 min). Opreste focul, adauga coaja de lamaie si amesteca apoi lasa sa se racoreasca complet (eu pun vasul intr-un alt vas cu apa rece pentru a grabi procesul).
2. Mixeaza smantana pentru frisca pana cand creste in volum si devine aerata. Adauga apoi siropul gros de lamie si mai mixeaza 1 minut.
Asamblare:
Pune crema intr-un pos cu vraf stea deschisa si orneaza fiecare bucata de prajitura. Apoi decoreaza cu felii subtiri de coaja de lamaie.



16. DIDI FOOD DESIGN

Aperitiv: Salata de boef

 

De ajutor ar fi http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hb-600/blender-delice-600

INGREDIENTE


PENTRU SALATA (suplimentati cantitatea pentru decorare)
1 piept de pui
6 morcovi (medii)
6-7 cartofi potriviti
4x4 cm radacina de telina
200 g mazare fiarta
5-600 g castraveti murati
150 g gogosar murat
zeama de lamaie
mustar (eu pun dulce si foarte putin iute)
sare

PENTRU MAIONEZA
8 galbenusuri de ou
500 ml ulei (mariti cantitatea de ulei daca doriti cu mai multa maioneza)
zeama de la 1 lamaie mica
1 lingura mustar (eu pun dulce)
sare
putin gogosat pasat pentru bordura rosiatica

PREPARARE
Cu minim doua ore inainte scoti din frigider ca sa ajunga la temperatura camerei absolut toate ingredientele pentru maioneza. Daca una este rece, se taie maioneza.
Cu 3 ore inainte pui la scurs si muraturile in sita pentru paste. Elegant ar fi sa fie taiat de mana tot zarzavatul dar eu n-am timp, nu dauneaza gustului si tai la robot
castravetele murat, tai in mana cuburi mari si apoi doar 5 secunde daca robotul este puternic. Gogosarul il tai de mana pentru ca este mai moale.
Le pui la scurs si inainte de a le uni cu restul le mai presezi usor cu mana in sita altfel ti se va aduna zeama in platou.
Speli constiincios carnea si zarzavatul.
Intr-o oala mare pui la fiert in apa rece + 1 lingurita de sare, carnea.
Cureti morcovii si ii adaugi repede, fierb la fel de mult.
Dupa 10 minute decojesti cartofii si intregi ii adaugi la fiert. Eu pun si o ceapa mica pe care la final o arunc.
Dupa vreo 20 de minute adaugi telina care fierbe foarte repede, eventual o scoti inainte de a se fierbe restul, o incerci sa patrunda usor fuculita in ea.
Fierbi separat mazarea daca este congelata. Daca este de la conserva o gusti, de regula nu necesita fierbere.
Cat timp fierbi legumele, prepari maioneza, asa cum am spus, musai trebuie sa aiba toate aceeasi temperatura a camerei, altfel se taie. Cu exceptia uleiului, pui totul in robot si adaugi ulei in fir subtire (la mine este prevazut capacul cu orificiu care dozeaza uleiul).
Se poate desigur si cu mixerul dar este mult mai incomod. Pe vremuri cand nu existau roboti se freca cu rabdare cu lingura din lemn.

Scoti intr-un bol mare tot ce este in supa si lasi sa se racoreasca doar atata cat sa iti permita ca sa tai de mana in cubulete cat mai mici. Am remarcat ca este mult mai buna tunci cand sunt unite legumele caldute. Cand am lasat pe a doua zi taiatul, salata n-a mai fost la fel de buna.
Tot ceea ce tai pui intr-un vas mare in care sa ai loc de manevra ca sa amesteci cu maioneza (opresi o parte pentru decor. Eu de zi cu zi nu o imbrac in maioneza, pentru ca din copilarie imi producea greata stratul de maioneza care imbraca si o indepartam.
Ca sa nu oxideze, in varianta fara maioneza pe deasupra, o invelesc etans cu folie. Adesea, daca este multa, o tin in borcane cu capac sau boluri adanci astfel incat sa micsorez suprafata de contact cu aerul care oxideaza.
Omogenizezi legumele si maioneza, potrivesti de sare, mai adaugi zeama de lamaie daca nu este suficient de acra si mai pui mustar.
DECOR
Oglinda din maioneza, inimioarele le decupezi (cu un decupator) din gogosarul care trebuie sa fie tare. Sa va fie de folos​!


Fel principal: Chiftelute de pui la cuptor

 

As toca cu http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mg1200ta/masina-de-tocat-novette-3500

INGREDIENTE
1 kg pulpe de pui coapte/fierte/prajite (eu am fiert ca sa fac si supa din carne)
3 oua
2 linguri iaurt degresat
140 g dovlecei cruzi rasi, storsi
1 ceapa medie
3 catei mari usturoi
2 felii de paine inmuiate in lapte/apa
120 g ardei copti
sare
piper
marar/patrunjel
5 linguri ulei de masline
malai + susan (pentru tavalit)

PREPARARE
Curatam pielita si apoi desprindem carnea fiarta de pe pulpele de pui. Eu le-am avut gata dezosate si despielitzate. Scurgem bine-bine de zeama.
O taiem in bucatele si o punem in robot. Sa se raceasca macar pe jumatate pt ca altfel vor fi cam moi la modelare.
Adaugam ouale, iaurtul, dovleceii rasi pe razatoarea cu gauri mici si storsi foarte bine,
1 ceapa medie, usturoiul, painea fara coaja (daca e prea tare, la mine n-a fost cazul) si stoarsa foarte bine, ardeii copti curatati de coaja, sare, piper si marar sau patrunjel dupa gust.
Le mixam 1-2 minute sau pana cand obtinem o compozitie omogena.
Cu mainile usor umede, formam chiftelutele rotunde (cam 3cm diametru) si le tavalim printr-un amestec format din faina de malai si susan.
Le asazam in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si le stropim cu ulei de masline.
Eu n-am stropitoare de ulei, am folosit o seringa din plastic.
Le coacem in cuptorul preincalzit la 180°C pentru cca 10-15 minute pe fiecare parte.
Eu la final am mutat tava pe treapta cea mai de jos, si le-am mai rumenit la grill (cu usa intredeschisa cum se face) pt 5-6 minute.
Le servim calde sau reci. Sunt delicioase! Sa va fie de folos!
TIPS:
In cazul in care compozitia nu se leaga foarte bine, adaugati 1 lingura de pesmet.
Eu n-am pus cate oua recomanda (3 la 400g carne) pentru ca s-ar fi inmuiat foarte tare compozitia.
Am pus 3 la 1kg carne cruda care oricum mai scade la fiert.


Desert: Plaisir des Madames




O reteta din anul 1938, din cartea bunicii. Extrem de rafinata si aspectuoasa.
La preparare ajuta mult un mixer cu bol ​​(http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmb-350/mixer-cu-bol


 ​INGREDIENTE​

CORNETE
3 oua
100 g faina
50 g migdale macinate
zahar pudra in greutatea celor 3 oua

UMPLUTURA
200g smantana dulce pentru frisca - minim 30% grasime (NU vegetala!)
2 plicuri zahar vanilat
DECOR
2 ciocolata neagra x 100g
30g ​fistic taiat tzepuse

PREPARARE
1. Recomand sa cumperi migdale gata macinate. Nu este nevoie sa fie o faina foarte fina ca la macarons. Daca nu gasesti, atunci macina-le fin si le cerni printr-o sita cu ochiuri rare . Repet, nu se pot macina fara sa iasa mult ulei daca rasnita nu este una puternica sa poata macina in scurt timp. In mod normal as fi recomandat sa macinati impreuna cu zaharul pudra, ar ajuta mult, dar zaharul trebuie mixat cu ouale asa ca nu se poate in cazul acesta.
2. Daca folosesti un mixer care nu iti ocupa mainile, ca cel din fotografiile de mai jos, pregatesti faina acum si o cerni printr-o sita. Fiind cantitate mica este bine de avut in bucatarie o sita in forma de strecuratoare dar cu diametru mare. Este foarte comod de folosit.
3.Preincalzesti cuptorul la 130 grade (cam treapta 2.5 la aragazul alimentat cu gaz).
4. Mixezi zaharul cu ouale intreg​i pana cand zaharul se topeste si compozitia un pic se ingroasa si se deschide la culoare. La inceput la viteza redusa, apoi la viteza maxima. La mine a durat vreo 4-5 minute. ​ ​La pasul urmator ar fi trebuit sa inlocuiesc cu paleta pentru aluaturi usoare si anumite creme dar neavand obisnuinta acestor accesorii am uitat sa fac acest gest. Consistenta este semifluida asa ca n-a fost o problema sa procedez ca mai sus.
5. Am adaugat prin palnie faina, lingura cu lingura in timp ce mixerul lucra la treapta 1. Capacul de protectie impiedica sa ridice particulele de faina care s-ar depune pe obiectele din vecinatate.
6. Am turnat cu punga migdalele cantarite, macinate in timp ce mixerul lucra tot la treapta 1, calm.
Am obtinut o compozitie un pic mai subtire decat cea de chec.
7. Protejezi tava de aragazaz cu hartie speciala de copt cum am precizat in introducere. Iei cam 1/2 lingurita de compozitie (consistenta permite sa se ia plina, nu rasa). O pui in tava si cu dosul linguritei rotesti formand un disc de 7-8cm diametru. Grosimea spune in reteta "cat muchia unui cutit". Eu cred ca pe vremea aceea lamele erau mai groase. Convenabil este de vreo 3-4mm. Nu trebuie spatiu mare intre discuri pentru ca nu cresc la copt mai deloc. regret ca nu a fost timp pentru fotografierea acestui pas.
8. Le coci cam 13-15 minute. Scoti imediat hartia pe masa, altfel se coc in continuare discurile pentru ca sunt subtiri. Discurile atunci cand le scoti nu trebuie sa fie rigide ci usor moi ca sa le poti modela cornet. Nu se fac usor. Problema mi-a fost ca formam doua cornete, timp in care, repede celelalte discuri se intareau si nu mai puteau fi modelate. Concluzia a fost ca mi-ar fi fost de folos o hartie groasa cerata ca sa le pot desprinde atunci cand erau mai moi. La cuptor electric cred ca as fi reusit mai bine.
9. Topesti la bain marie (pe abur) ciocolata neagra amaruie si inmoi buza fiecarui cornet dupa care asezi la uscat pe un gratar, la rece, in frigider. Poti sa le glazurezi mai mult, sau cu dungi spiralate daca vrei, reteta nu precizeaza cum, dar mie asa mi-a placut sa arate. Puteti folosi gratarul de la cuptor pus peste tava.
10. Tai (nu toci) fisticul pe lung cu un cutit solid (eu mai "tepuse" de atat n-am putut sa tai).
11. Bati smantana cu mixerul la viteza maxima si cand incepe sa se intareasca bine pui zaharul vanilat si continui inca 1 minut sau pana se intareste cat sa stea motul. Nu dau timpi de preparare neaparat. Cu mixerul vechi mixam 5 minute +alte 3-5, depinde de cantitate cel putin. Dupa primul minut puneam intaritor, altfel nu reuseam sa o bat sa fie tare. Cu acest robot, a fost gata in 4 minute. La smantana, nu trebuie insistat mai mult decat este cazul pentru ca se va separa in unt. Atentie la punctul critic.
12. Dupa ce s-a intarit ciocolata, umpli cornetele cu posul cu dui mic sau mediu.
13. Presari cu fisticul taiat.
Sa va fie de folos!



17. ION-ZENO BOLDOREA


Ciorba: Ciorba de fasole verde


Ingrediente:
1 kg de fasole verde(pastai)
1 ceapa
3-4 rosii
1 ardei
1 morcov
1 lingura pasta de tomate
1 lingura bors(granule din comert)

Mod de preparare:
Fasolea se curata si se spala,se pune in apa rece si se pune la fiert.
Ceapa curatata si tocata marunt se pune la calit.Adaugam morcovul tocat marunt,apoi ardeii si cand aceste legume s-au inmuiat adaugam si rosiile tocate si ele marunt.Pentru tocarea legumelor putem folosi Tocatorul delice 450 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450
Cand fasolea este fiarta adaugam legumele calite,pasta de tomate.Potrivim de sare si la final mai adaugam borsul dupa care mai dam un clocot.
Cand ciorba este gata adaugam patrunjel tocata marunt.Daca dorim putem servi ciorba cu smanatana.Eu nu am pus pentru ca nu mananc ciorba dreasa cu smantana.

Fel principal: Sarmale in frunza de vita de vie



Ingrediente:
1 kg carne tocata de porc
200 gr orez
2 cepe
1 lingura condimente: piper,cimbru,boia
sare
2 linguri pasta de tomate
marar verde
frunze de vita de vie


Mod de preparare:
Ceapa curatata se toaca marunt cu Tocatorul Delice 450 http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hmc-450/tocator-delice-450
si se pune la calit in ulei.Cand ceapa s-a inmuiat adaugam orezul,condimentele,pasta de tomate si carnea tocata cu masina de tocat MGL12B http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/mgl12b/masina-de-tocat-mgl12b
Mararul verde se toaca marunt si se adauga la compozitia de sarmale.
Frunzele de vita de vie spalate se trec cateva secunde prin apa clocotita si se lasa deoparte.In frunzele oparite vom impacheta apoi sarmalele.
Le aranjam frumos in oala si acoperim cu apa si el lasam la foc mic pana cand sunt fierte.


Desert: Inghetata de afine




Ingrediente:
6 albusuri
500 gr zahar tos
3 pliculete zahar vanilat
270 ml apa
500 ml frisca lichida
400 ml iaurt cu fructe de padure
250 gr afine

Mod de preparare:
Albusurile se bat spuma.Cand spuma este tare punem vasul pe baie de abur si le mai batem inca 5 min
Zaharul se pune in apa si se pune pe foc pana cand se topeste si obtinem un sirop pe care-l adaugam la albusuri.Batem frisca pe care o amestecam apoi cu iaurtul si cu albusurile.Incorporam afinele in amestecul de frisca.
Pentru a bate albusurile si frisca se poate folosi Mixerul Motion http://www.heinner.ro/produse/preparare-alimente/hm-530/mixer-de-mana-cu-bol-motion-530
Punem compozitia in caserole care se inchid cu capace si le dam la congelator cateva ore.

Distribuie daca iti place:

21 de comentarii :

  1. exact ceea ce imi lipseste ca ustensile. adica am ceva dar nu mai lungesc vorba de ce nu corespund nevoilor mele. sper sa pot participa

    RăspundețiȘtergere
  2. Un concurs foarte interesant! Premiile sunt tare interesante si frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant și cu premii numai bune la bucătăreală :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este, sunt premii utile in orice gospodarie :) Te astept cu mare drag!

      Ștergere
  4. Vio draga, multumesc pentru invitatie ! Premiile sunt grozave ! Cu siguranta intru si eu :) nu se stie niciodata...poate imi surade norocul :) . Eu merg pe principiul : daca nu incerci, nu ai cum sa castigi :).
    Felicitari pentru concurs si cat mai multe retete !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Lia, ai perfecta dreptate! Te astept cu drag si mult succes iti doresc!

      Ștergere
  5. M-am inscris si eu,felicitari Vio....multumim pentru concurs.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am trimis mail-ul cu retetele inainte de pranz, sper ca le-ai primit! Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am primit, acum ma ocup de mailuri, ieri am avut ceva treburi si nu prea am avut timp de stat pe net. Pup, o zi frumoasa!

      Ștergere
  7. Multumesc frumos pentru premiu, de-acu nu mai merg cu punguta de zahar la mama sa mi-l faca pudra ;).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, inca o data felicitari! si te astept si in urmatoarea saptamana cu un meniu :)

      Ștergere
  8. Calinescu Gabriela08 mai, 2014 11:20

    Multumesc din suflet! Nu-mi vine sa cred! Multumesc mult , mult de tot!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari, astept un mail cu datele de contact si te astept si saptamana viitoare cu un meniu :)

      Ștergere
  9. Paslaru Ileana10 mai, 2014 22:08

    Un concurs foarte interesant.Am participat cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cand afisati castigatorul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept decizia sponsorului si imediat ce o voi primi va fi afisat si castigatorul, succes!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  11. Wow! Omg! Multumesc din suflet!!!!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes