ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

31 oct. 2021

Sarmale in foi de vita, la cuptor

Sarmalele in foi de vita la cuptor, gatite lent, la foc mic, sunt categoric cele mai bune sarmale, mai ales daca avem alaturi o mamaliga calda, smantana, ardei iuti, si un pahar de vin nou, din cel dulceag, care inca inteapa la limba, ca tot e sezonul.
Eu le-am fiert intr-o tava termorezistenta, cu capac, dar daca aveti o oala din aceea de lut, speciala pentru sarmale, cu atat mai bine. Sau, daca tot e sezonul, le puteti fierbe in dovleac, foarte bune sunt si acelea.
Va recomand si sarmalele in frunze de varza, gatite lent, sarmalele in foi de varza, cu carne de pui, sarmalele de post, cu praz si ciuperci, sarmalele in foi de vita, cu carne de porc si ciuperci, sau varza a la cluj sau sarmale imprastiate. Din aceeasi categorie va recomand si caltabosul muntenesc, fiindca are la baza aceeasi umplutura ca a sarmalelor, cu mici diferente. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor)


Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici 


Ingrediente sarmale in foi de vita, la cuptor

 60-70 frunze de vita
2-3 linguri bulion
 
pentru compozitie 

500 g pulpa de porc cu grasime
100 g orez
2 cepe mari
2 linguri bulion
1 legatura marar
sare, piper, 
cimbru, boia 
 
Mod de preparare sarmale in foi de vita, la cuptor
 
Mai intai vom toca carnea. Alegem pulpa de porc care sa aiba si grasime. Taiem carnea bucati mai mici apoi o tocam cu ajutorul masinii de tocat Fram FMG-M2000X


Punem carnea intr-un vas si adaugam ceapa tocata fin, orezul, bulionul, mararul tocat marunt, sarea, piperul, cimbrul si boiaua. Amestecam bine ingredientele, gustam ca sa putem regla gustul si dam compozitia la frigider.

Pregatim frunzele de vita pentru sarmale. Frunza a fost pusa la borcane sau la peturi, modelitatea de pastrare a funzei de vita in acest fel o gasiti aici. (click pe cuvantul subliniat pentru a ajunge in pagina retetei)
Frunzele de vita le vom opari in prealabil.

Punem apa la fiert si cand aceasta clocoteste scufundam frunzele de vita si le lasam circa 1 minut, apoi le scoatem si le lasam la scurs. Eu am pus cate 20 frunze de fiecare data.

Dupa ce sunt bine scurse si s-au racit luam o frunza de vita, indepartam codita, daca este mare o rupem chiar in doua si punem intr-o margine o lingurita din umplutura. Rulam si presam cu degetele frunza la capete.


Dupa ce terminam de facut toate sarmalele asezam la fundul tavii un strat de vita de vie apoi asezam sarmalele, pe randuri. In functie de cat de inalta este tava vom face unul sau doua straturi. Eu am avut un singur strat. din cantitatea data mi-au iesit circa 50 sarmale, dar asta depinde si de frunza si de cat de mici le veti face.


Punem deasupra bulionul, pe toata suprafata sarmalelor. Mie imi place sa folosesc la sarmale bulion de ardei. Reteta bulionului de ardei o gasiti aici.

Asezam deasupra un strat de frunze de vita. La cuptor sarmalele se rumenesc mai tare deasupra si, daca nu le vom proteja cu acest strat se vor arde prea tare deasupra.


Completam cu apa doar cat sa le acopere, punem capac si dam la cuptor, cu focul la minim (eu le-am fiet la 140 grade) pentru aproximativ doua-trei ore, sau pana cand sarmalele sunt foarte bine fierte. Atat carnea cat si frunza trebuie sa fie bine fierte. Indepartam stratul de frunze de deasupra.


Servim sarmalele cu mamaliga si ardei iuti, optional si cu smantana.


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

  1. Doamna Violeta, va respect si imi plac foarte mult rețetele dumneavoastra. Frunzele de vița sint traduse necorespunzator in "beef' trebuie sa fie "grape leaves". Intentia mea este sa ajut cu asta. Sinteti o gospodina desarvasita si urmaresc cu atentie retetele dumneavoastra care intotdeauna au o prezentare nemaipomenita. Va doresc success cu tot ce faceti

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes