ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

12 ian. 2018

Varza a la Cluj


Varza a la Cluj, sarmale imprastiate, sarmale puturoase, sau sarmale in paturi cum i se mai spune, e o reteta traditionala din zona Ardealului, si, in ciuda faptului ca ii poarta numele, nu au nici o legatura cu Clujul, reteta provenind de fapt din secuime.
Retete de varza a la Cluj se gasesc pe internet sau in cartile de bucate in zeci de variante, cert este ca in mare, varza a la Cluj inseamna un fel de sarmale deconstruite, aceleasi ingrediente insa asezate in straturi. Exista variante in care exista un strat de varza, unul de carne, unul de orez, unul de sos de rosii si unul de smantana, exista si variante in care lipseste smantana, variante in care carnea e combinata cu orezul, variante in care exista si un strat de afumatura, pe scurt, cate bordeie atatea obiceie. Din toate aceste variante eu am ales varianta cea mai simpla, mai la indemana si mai rapida. Smantana am preferat sa las sa isi puna fiecare in farfurie, in momentul servirii. 
Indiferent pentru ce varianta veti opta, cu siguranta varza a la Cluj va ramane la fel de gustoasa.
Va recomand si varza dulce cu kaizer afumat sau varza cu carne de rata.  Mai multe retete cu varza gasiti aici. Mai multe retete traditionale gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru retete.
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici iar daca vreti sa fiti la curent cu noile retete va invit sa va abonati aici.


 Ingrediente varza a la Cluj

1 varza murata mare
1 kg carne tocata
2-3 cepe
2-3 linguri ulei
100 gr orez
4-5 bulion
200 ml apa
sare, piper
cimbru
marar verde





Mod de preparare varza a  la Cluj

Tocam marunt ceapa si o calim in doua-trei linguri de ulei pana devine translucida. Adaugam o lingura de bulion si orezul si omogenizam.


Adaugam carnea tocata si amestecam pana cand carnea este partial gatita. Punem sare, piper, cimbru iar la final adaugam mararul verde, tocat marunt. Omogenizam si dam deoparte.


Spalam bine varza cu apa calda (daca este prea sarata o lasati o ora in apa calduta) O scurgem bine, indepartam nervurile si tocam marunt varza.

Calim varza impeuna cu doua linguri de ulei si o lingura de bulion, pana incepe sa se inmoaie.


Pregatim o tava termorezistenta, pe care o vom unge cu putin ulei. Asezam un strat de varza.


Vom aseza apoi un strat de carne si presam usor.


Urmeaza apoi un strat de varza, inca unul de carne si la final din nou varza.


Diluam 2-3 linguri de bulion cu 200 ml apa si turnam deasupra. 


Dam la cuptor, la 220 grade, pentru circa o ora. Eu i-am pus si capac, nu este obligatoriu insa. 


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

  1. Super , acestea sunt rețetele noastre tradiționale simple ! Multumim că ni le faceti cunoscute ,aduse aminte ! Săptămâna viitoare o pun de-o chiscă.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes