ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

25 ian. 2021

Caltabos de casa (caltabos muntenesc)

 Caltabosul de casa, calbasul sau chisca cum i se mai spune este un preparat traditional din carne de porc, care se pregateste in mod traditional de Ignat, atunci cand se taie porcul. In unele zone caltabosul se prepara in moduri diferite, eu am prezentat aici caltabosul muntenesc, reteta pe care o stiu inca din copilarie, exact asa cum o pregateau bunica si mama mea. Si in unele zone din Moldova se prepara in acelasi mod, soacra mea de pilda, il prepara exact la fel, dar sunt si zone in care se prepara in mod diferit.  Caltabosul se mananca fie fiert, uneori chiar si cu zeama, cu covrigi, sau prajit. Oricum ar fi este foarte gustos si are un gust unic!
Va recomand si toba de casa, leberul de casa, jumarile si untura de porc  sau carnatii de casa. Mai multe retete traditionale, specifice sarbatorilor de iarna, puteti gasi aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetei)

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

 

Ingrediente caltabosul de casa (caltabos muntenesc)

pentru intestine (mate)
 
intestinul gros
2-3 cepe
50 ml otet
100 g malai
50 g sare grunjoasa

pentru umplutura

1 kg carne de porc cu grasime
200 g orez
2-3 cepe mari
100 ml ulei
sare, piper
 
pentru fiert
 
4-5 foi dafin
1 lingurita boabe piper
1 lingurita ienibahar
 


Mod de preparare caltabos de casa (caltabos muntenesc)

In primul rand va trebui sa pregatim intestinele (matele) . Daca nu aveti suficienti nervi si timp pentru aceasta operatiune puteti sa le cumparati din comert, gata curatate, si evitati toata bataia de cap, mai ales ca nu e un proces tocmai placut. Daca ati ales sa le cumparati din magazin va trebui doar sa le clatiti cu apa rece inainte sa le folositi.
Daca totusi hotarati sa le pregatiti voi, trebuie sa stiti ca operatiunea trebuie facuta imediat ce ati taiat porcul, cat intestinele sunt calde inca. Mai intai vom goli continutul acestora, apoi le vom spala cu apa calduta, de mai multe ori, pana cand vor fi complet curate. Pentru caltabos vom folosi intestinul gros. Le intoarcem cu grija pe dos. Pentru aceasta operatiune vom folosi fie coada unei linguri, fie un sucitor foarte subtire. Apoi, cu un cutit,  vom razui toata grasimea de pe ele, cu atentie sa nu le taiem.

  Tot cat sunt pe dos le vom freca bine cu un amestec de malai si sare grunjoasa, dupa care le vom clati din nou cu apa calduta. Dupa acest procedeu vor fi eliminate toate resturile de grasime si se vor mai albi.

Punem intestinele intr-un bol, si adaugam 50 ml otet, doua-trei cepe taiate in patru si completam cu apa rece. Le lasam peste noapte. Aceasta operatiune are rolul de a mai atenua  mirosul. Daca tot vi se pare ca mirosul este puternic puteti repeta operatiunea pana cand ajungeti la rezultatul dorit. A doua zi scoatem intestinele din amestecul de apa, ceapa si otet si le clatim din nou de cateva ori cu apa calduta.
Le intoarcem pe fata si le pastram in apa rece pana in momentul in care le vom folosi. 
 

Pregatim umplutura pentru caltabos. Trebuie sa stiti ca umplutura este aproape similara cu cea a sarmalelor, cu mici diferente, si, exact ca la sarmale, aveti doua posibilitati, fie caliti ceapa in ulei, fie o adaugati cruda. Daca alegeti sa o adaugati cruda, pur si simplu veti amesteca toate ingredientele. Daca alegeti sa caliti ceapa atunci veti proceda in felul urmator: puneti ceapa tocata marunt si orezul in uleiul incins si amestecati continuu pana cand ceapa devine translucida.

Vom toca carnea si o vom adauga in compozitie. Adaugam sare si piper dupa gust.

Scoatem intestinul din apa, il scurgem bine si il umplem cu amestecul de carne. Trebuie sa avem grija sa nu indesam foarte tare carnea, aveti in vedere faptul ca orezul se va mai umfla la fiert.

Dupa ce am umplut intestinul apasam putin cu palmele ca sa il aplatizam si il legam bine la capete. Puteti alege fie sa il lasati intreg, fie din doua bucati, ca sa nu fie foarte lung.


Vom pune caltabosul astfel obtinut la fiert, la foc mic, iar in apa in care il vom fierbe adaugam boabe de piper, foi de dafin si ienibahar. Il intepam in cateva locuri ca sa nu pocneasca la fiert.



Cand este fiert il scoatem si il lasam deoparte sa se scurga si sa se racoreasca putin.

Multe persoane il mananca fiert, unii chiar si cu zeama in care a fiert acesta. Noua insa ne place foarte mult prajit, asadar incingem uleiul si in rumenim pe ambele parti.

Foarte bun, cu un gust unic!

Iata si o bucata din cel pregatit anul trecut, din pacate atunci, am fotografiat toate etapele si pana cand sa fac si poze cu rezultatul final, m-am trezit ca atat a mai ramas!


Distribuie daca iti place:

3 comentarii :

  1. Sunt Daniel si d3ja am intrat în "Xmas fever " . Dejan am contactat doua colege sa gatim ceva românesc pentru Craciun, să îi servim pe colegii nostri, care sunt de peste tot. Reteta asta traditionala i-mi lasa gura apa. Singura problema e gasitul de intestine ,dar probably pot commanda de la butcher, aici in Amsterdam. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Oo Doamne Vio,cât de mult îmi place caltabosul și eu tot așa-l fac,cu deosebirea că nu țin matele în oțet cu ceapă, am procedat așa prima dată când am făcut și am avut o experiență neplăcută, de atunci le frec doar cu mălai și le spăl cu apă caldă iar grăsimea o las pentru că noi mâncăm și supa,am citit azi postarea,cunosc sentimentul și eu am trecut de multe ori dar eu le șterg și le blochez pe astfel de muște care învață ele albinele cum să facă miere!
    Sărbători magice în familie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta este reteta de caldabos romanec ,bravo tie ca respecti traditia. ,
    SANATATE.


    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes