ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

6 ian. 2021

Cozonac cu crema de branza si afine

Cozonacelul asta a luat nastere dupa ce am vazut un video pe pinterest, cu o procedura asemanatoare de rulare a aluatului, doar ca acolo nu aparea nici o reteta si parea sa fie vorba despre aluat foietaj. Asa ca am improvizat, si am ajuns la aceasta reteta de cozonac cu crema de branza si afine.
A fost nemaipomenit de gustos, din pacate pozele nu il pun cu adevarat in valoare, dar cand copiii se invart pe langa tine asteptand entuziasmati cozonacul, cui ii mai arde de poze artistice?

Va recomand si cozonacul Babka cu ciocolata, cozonacul Cruffin, cozonacul soare cu nuca si scortisoara, sau coronita cu ciocolata. Mai multe retete de cozonac gasiti aici.


Ingrediente cozonac cu crema de branza si afine


pentru aluat

500 g faina
200 ml lapte
50 g miere albine
2 oua
50 g unt
7 g drojdie uscata
 
pentru crema
 
200 g crema branza
150 g afine
100 g zahar
 
pentru uns
 
1 galbenus
1 lingura lapte
50 ml sirop (apa cu zahar)
1 lingurita cocos
 
 
Mod de preparare cozonac cu crema de branza si afine
 
 Eu am pregatit aluatul la masina de paine, programul de framantare si dospire (8 in cazul meu) Daca framantati manual puneti intr-un bol faina amestecata cu drojdia uscata. Adaugati in mijloc ouale batute usor, laptele in care ati dizolvat mierea si incepeti sa framantati, adaugand putin cate putin untul topit. Framantati pana cand nu se mai lipeste de maini si obtineti un aluat compact. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Cat dospeste aluatul vom pregati crema.  Am pus afinele intr-un vas impreuna cu zaharul.  Le lasam sa fiarba pana cand obtinem consistenta unui gem mai gros. Pasam cu blenderul vertical compozitia obtinuta, si o dam deoparte sa se raceasca.

Cand s-a racit complet adaugam pasta peste crema de branza si amestecam pana la omogenizare.

Impartim aluatul in doua bucati aproximativ egale. Intindem pe rand cate un dreptunghi din aluat. Latimea dreptunghiului trebuie sa fie aproximativ cat lungimea tavii. Eu am avut tavi de cozonac mici, daca aveti tavi mari faceti unul singur. Intindem jumatate din crema pe toata suprafata aluatului, lasand putin spatiu liber pe margini.

Suprapunem parte peste parte, pe lungime, astfel incat crema sa ramana la interior.

Lasam libera o bucata de aluat de circa o palma, apoi, cu un cutit (sau puteti folosi rola cu care taiati saratelele) si facem crestaturi pe aluat, de grosimea unui deget, astfel incat sa obtinem mai multe fasii de aluat.

Rasucim apoi fiecare fasie de aluat in parte.

Incepem sa rasucim de la baza catre varfurile fasiilor.

Asezam rulourile astfel formate in tava, avand grija ca varfurile sa ramana dedesupt. Lasam sa mai  dospeasca in tava circan 30 minute apoi ungem cu galbenus de ou, batut cu putin lapte.

Coacem cozonacii in cuptorul preincalzit, la 180 grade, fara ventilatie, pentru aproximativ o ora.  La jumatatea timpului de coacere intoarcem tavile, astfel incat sa se rumeneasca uniform.


Cand sunt gata ii scoatem din cuptor, ii ungem cu sirop din apa cu zahar si presaram cocos.

Ii scoatem din tavi sii ii lasam pe un fund, asezati pe o parte, ca sa se raceasca.

Noi am mancat unul cald, si unul l-am pastrat pentru a doua zi. S-a pastrat foarte bine, mie mi s-a parut chiar si mai bun si mai gustos. Cel din imagini a fost taiat cald, de altfel se observa dupa crema de branza, care este moale inca.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes