ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

22 sept. 2021

Suberek, placinta traditionala tatareasca

Suberekul este o placinta cu carne tocata ce apartine la origine tatarilor din Crimeea, dar este foarte populara si in Turcia, Rusia si Ucraina, iar la noi in tara o intalnim in zona Dobrogei, unde comunitatile turco-tatare si-au pus amprenta asupra gastronomiei. Cel mai bun suberek l-am mancat la o placintarie din Eforie Nord, si de atunci imi tot propun sa il fac si eu acasa, iar acum i-a venit in sfarsit randul!
Am profitat de ocazie ca sa pun la treaba noul meu prieten Robotul de bucatarie HEINNER HPM-L1500DC 

Robotul de bucatarie are o putere de 1500 W, un bol din inox de 5,5 l si o greutate de 8,3 kg, ceea ce il face foarte stabil, framanta fara probleme aluaturi fara sa trepideze sau sa se deplaseze.  Este prevazut cu 6 trepte de viteza si are si iesire pentru blender, asadar daca doriti il puteti achizitiona separat.

Robotul este prevazut cu un tel din inox, si o paleta si un carlig din aluminiu turnat. Si o noutate pentru mine, un plus important fata de vechiul meu robot de bucatarie, accesoriile acestuia sunt prevazute cu un sistem de reglare pe inaltime, asadar putem mixa/framanta si cantitati mai mici

De asemena robotul de Bucatarie Heinner este prevazut cu accesoriu masina de tocat, cu doua discuri: unul pentru tocare fina, altul pentru tocare grosiera, dar si cu accesorii pentru prepararea carnatilor. Toate acestea sunt detasabile, se monteaza, demonteaza si se spala foarte usor. 
 Si daca am stabilit cam ce poate face robotul de bucatarie Heinner, sa il punem si la treaba si  sa preparam suberekul.

Ingrediente suberek, placinta tatareasca cu carne tocata

pentru aluat

500 g faina
300 ml apa
50 ml ulei
1/2 lingurita sare

pentru umplutura

400 g pulpa vita
1 ceapa
50 ml apa
sare, piper

Mod de preparare suberek, placinta traditionala tatareasca

Mai inati vom pregati umplutura:  taiem carnea de vita bucati si o punem in tava masinii de tocat.

Am folosit discul pentru tocare fina si am pornit robotul de la butonul de la reglarea vitezei. Eu am tocat carnea la viteza cea mai mare, viteza 6, si am fost uimita de cat de repede a fost gata si cat de fin a fost tocata.

Punem carnea tocata intr-un bol si adaugam ceapa tocata marunt. Daca nu va place sa simtiti bucatelele de ceapa dupa ce terminati de tocat carnea puteti toca si ceapa la robot. Adaugam sarea si piper dupa gust apoi adaugam apa si framantam compozitia trebuie sa aiba o consistenta pufoasa, sa nu fie tare, daca aveti senzatia ca este tare, mai adaugati apa. Dam compozita astfel pregatita la frigider.

Pregatim apoi aluatul. Atasam la robotul de bucatarie carligul pentru aluat. Punem in vasul robotului faina, apa, uleiul si sarea.

Incepem sa mixam regland butonul la o treapta mica de viteza. dupa ce observati ca a fost incorporata toata faina si aluatul devine omogen puteti schimba la o treapta de viteza mai mare. Daca vi se pare aluatul prea moale adaugati putina faina, daca vi se pare prea tare adaugati putina apa.

Scoatem aluatul din vasul robotului, modelam o bila pe care o vom lasa sa se odihneasca cinci-zece minute.

Impartim si modelam 8 bile de aluat.

Intindem pe rand, cu sucitorul, cate o foaie rotunda de aluat si pe jumatate punem doua linguri de umplutura, pe care le vom intinde intr-un strat fin, lasand putin spatiu pe margini. Marginile din partea cu umplutura le vom pensula cu putina apa, ca sa se lipeasca bine si sa nu se desfaca la copt.

Aducem partea fara umplutura peste cea cu umplutura avand grija sa se suprapuna cu aceasta.

Presam marginile cu o furculita astfel incat sa sigilam aluatul.

Intr-o tigaie cu fundul plat incingem uleiul. Nu trebuie sa prajim suberekul nici in baie de ulei, dar totusi sa avem suficient ulei ca sa se poata praji uniform, pe toate partile.

Punem suberekul in uleiul incins. Daca uleiul nu este incins, suberekul va absorbi prea mult ulei.
 

Il prajim pe ambele parti, pana devine auriu, veti observa ca pe suprafata sa vor aparea basicute. Aluatul trebuie sa fie crocant.

Le scoatem pe servete absorbante ca sa eliminam excesul de ulei apoi le servim calde sau reci, alaturi de un pahar de Ayran, sau un iaurt simplu.


Distribuie daca iti place:

2 comentarii :

  1. Bună Teo. Îți urmăresc demult gustoasele rețete, chiar am făcut câteva din ele. Aș putea să coc acest suberek în cuptor? Dacă da, ar trebui să adaug ceva în plus față de rețeta inițială? La cuptor la ce temperatură și cât timp să le țin? Mulțumesc pentru răspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Multumesc frumos pentru aprecieri si pentru incredere. Da, merg coapte si in cuptor, dar nici gustul, nici aspectul nu vor mai fi acelasi. La cuptor nu stiu daca merg coapte in aceasta forma, ma gandesc ca s-ar putea usca fiind atat de subtire, mai degraba o faceti ca pe o placinta obisnuita.

      Ștergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes