ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

8 sept. 2021

Tort cu ciocolata si mure

 

 Pentru ca astazi este Sfanta Maria am ales sa scriu reteta acestui tort minunat, ca sa pot ura un caduros la multi ani tuturor celor ce isi sarbatoresc astazi ziua onomastica. Eu l-am pregatit in weekend, fiindca inceputul lunii septembrie vine cu o tripla sarbatoare in familie: ziua de nastere a Alexandrei, fiica mea, ziua de nastere a cumnatei mele, si ziua onomastica a fratelui meu. Anul asta Alexandra a fost o rasfatata, fiindca a avut trei torturi, tortul cupola cu vanilie si zmeura de sfantul Alexandru, weekend-ul trecut, tortul tiramisu chiar de ziua ei de nastere, si tortul acesta in acest weekend, cand am sarbatorit in familie.
Inainte de a trece la reteta propriu zisa vin cu cateva observatii si precizari. Eu am folosit ciocolata neagra, dar va recomand sa folositi ciocolata cu lapte, crema va fi mai fina si consistenta ei va fi mai potrivita cu cea a cremei de mure.  Apoi in caz ca va intrebati de ce in pozele cu tortul intreg nu se vede blatul, iar in cele cu felia acesta apare, sa stiti ca nu sunt fenomene paranormale, explicatia e simpla, pur si simplu in momentul in care am pus crema de ciocolata peste blat mi s-a desprins suportul reglabil din jur si crema a curs pe langa blat, si mi-a stricat toate socotelile. M-am suparat putin, mai ca imi venea sa o iau de la capat, dar am zis ca pana la urma gustul ar trebui sa primeze. 

Va recomand si tortul cu mousse de mure, zmeura si iaurt, tortul cu mousse de ciocolata si visinetortul cu mousse de ciocolata si zmeura sau tortul cu trei feluri de ciocolata. Mai multe retete de tort gasiti aici. Mai multe retete cu ciocolata gasiti aici. Mai multe retete cu mure gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor)


Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente tort cu ciocolata si mure

pentru blat
 
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri faina
2 linguri cacao

pentru sirop

150 ml apa
150 g zahar tos

pentru crema de ciocolata

300 g ciocolata
200 ml smantana dulce pt frisca
200 ml frisca batuta
10 g gelatina

pentru crema de mure

500 ml lapte
5 galbenusuri
100 g zahar pudra
20 g amidon 
300 g mure
4 linguri zahar tos
20 g gelatina 
200 ml frisca batuta

pentru glazura

100 g ciocolata
100 ml smantana dulce pt frisca

pentru decor

100 g mure
frunze de menta
 
Mod de preparare tort cu ciocolata si mure
 
 Vom pregati mai intaoi blatul. Mixam albusurile spuma tare apoi adaugam albusurile si le incorporam, cu ajutorul unei spatule.
 

Adaugam faina si cacao si le incorporam.

Turnam aluatul in forma de tort cu margini detasabile. (diametru forma 24 cm)

Coacem in  cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 10 minute.

Asezam blatul cu fundul in sus si punem in jurul lui suportul reglabil pentru tort. Pregatim siropul astfel: caramelizam zaharul apoi adaugam apa si fierbem pana cand zaharul este complet topit. Lasam sa se racoreasca apoi insiropam blatul.

Pregatim crema de ciocolata. Punem intr-un vas ciocolata impreuna cu smantana dulce pentru frisca si le lasam la foc mic, amestecand continuu, pana cand ciocolata este foarte bine topita.

Dam deoparte sa se raceasca complet apoi adaugam frisca batuta si amestecam cu ajutorul unei spatule.

Adaugam gelatina pregatita conform indicatiilor de pe ambalaj si amestecam astfel incat gelatina sa fie repartizata uniform in toata compozitia.

Asezam crema peste blat si nivelam. Dam la frigider.

Pregatim crema de mure. Punem murele intr-un vas impreuna cu zaharul. eu am folosit mure direct de la congelator. Fierbem pana cand obtinem o dulceata de mure nu foarte groasa.

O trecem printr-o sita deasa, astfel incat sa ne ramana un sirop gros si concentrat de mure. Il lasam sa se raceasca.

Mixam galbenusurile cu zaharul pudra pana devin cremoase apoi adaugam amidonul si mixam. Adaugam laptele fiert in prealabil, mixam si transferam continutul intr-un vas, pe care il vom pune pe aragaz, la foc mic, amestecand continuu. Cand incepe sa se ingroase usor dam deoparte, adaugam siropul de mure, amestecam si il lasam deoparte sa se raceasca.

Adaugam frisca batuta, peste crema de mure, incorporam, apoi adaugam gelatina preparata conform indicatiilor de pe ambalaj, astfel incat sa fie distribuita uniform in toata compozitia.

Punem crema de mure peste crema de ciocolata si nivelam. Dam la frigider.

Pregatim glazura de ciocolata. Punem intr-un vas ciocolata si smnatana lichida pentru frisca, le lasam la foc mic si amestecam continuu pana cand ciocolata este foarte bine topita. Lasam sa se racoreasca usor apoi turnam glazura peste crema de mure si nivelam. Nu puneti glazura fierbinte fiindca va topi crema. Dam la frigider, de preferat peste noapte.

Desprindem forma reglabila din jurul tortului, dar mai intai vom trece pe margine, de jur imprejur, cu un cutit, ca sa desprindem marginile. Asezam deasupra murele si frunzele de menta. Taiem felii cu un cutit bine ascutit, pe care il vom sterge inainte de fiecare felie.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes