ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

21 apr. 2015

Cum se face blatul de tort?


Fiindca de multe ori am primit comentarii in care imi spuneati ca blatul clasic de pandispan (cel cu 5 oua, 5 linguri zahar, 5 linguri faina) nu v-a iesit, desi mie acela mi se pare cel mai simplu si mai usor de facut, am decis sa scriu reteta acestui blat, o reteta destul de simpla dar care reuseste garantat daca veti respecta indicatiile.
Reteta nu prevede praf de copt si nici nu va sfatuiesc sa puneti, daca urmati intocmai etapele nu are cum sa nu va reuseasca, praful de copt va face blatul sa creasca mai mult decat este necesar formand o "burta" deasupra si interiorul va avea gauri. 
Cheia reusitei acestei retete este sa bateti bine albusurile si la final sa amestecati musai cu o spatula si cu miscari circulare findca in caz contrar, daca veti pune mixerul de exemplu, albusurile se vor lasa si blatul nu va mai fi la fel. Reteta este pentru un tort cu diametrul de 28 cm si blatul se poate imparti perfect in trei. Daca va face burta in urma coacerii o taiati cu grija si o indepartati ca sa obtineti trei blaturi drepte si aproximativ egale. Daca doriti sa faceti blatul cu cacao inlocuiti 2-3 linguri de faina cu cacao, de ex daca blatul prevede 12 linguri faina veti pune 10 linguri de faina si 2 linguri de cacao. 
Dupa cum am mai spus si in alte randuri e posibil cantitatea de faina sa varieze usor datorita tipului acesteia sau marimii oualor daca vi se pare prea fluida compozitia puteti adauga 1- 2 linguri de faina.
Puteti adauga diverse arome, in functie de tipul tortului, de ex vanilie, rom, cafea, coaja de portocala, etc.

Ingrediente:

6 oua
6 linguri zahar
6 linguri apa
6 linguri ulei
12 linguri faina





Mod de preparare:

Separam cu atentie albusurile de galbenusuri. Daca vor ramane urme de galbenus in albus acest nu se va mai bate la fel de bine. Degresam vasul in care vom bate albusurile cu o felie de lamaie si apoi il stergem cu o laveta uscata.
Mixam albusurile pana devin spumoase. Daca intoarceti vasul albusurile nu trebuie sa cada. 
Incepem sa adaugam zaharul putin cate putin si mixam in continuare. La final trebuie sa obtinem o compozitie ca de bezea, tare si lucioasa. Adaugam galbenusurile.


Amestecam cu grija pana incorporam complet galbenusurile.


Adaugam apa si uleiul. Daca doriti sa adaugati esente acum este momentul sa o faceti.  Amestecati pana la omogenizare.


Adaugati faina si cu ajutorul unei spatule amestecati cu miscari circulare pana va fi incorporata total. 
Tapetam forma de tort cu hartie de copt. Ca sa adere mai bine si sa nu influenteze forma blatului eu lipesc hartia de copt cu putin  unt. Turnam aluatul in forma si niveam cu o spatula.



Coacem la 180 grade in cuptorul preincalzit pentru circa 30-40 minute sau pana se rumeneste usor. Daca aveti cuptor obisnuit lasati focul la mediu. Ca sa fiti siguri ca este copt faceti testul scobitorii, daca introduceti o scobitoare in blat si ramane aluat pe aceasta cand o scoateti inseamna ca mai trebuie copt, daca iese curata blatul este gata.


 Lasam blatul sa se raceasca si apoi desfacem forma si indepartam hartia de copt. 


 Dupa ce vom scoate blatul din cuptor acesta se va mai lasa putin, cel mai bine este sa il lasati sa se raceasca acoperit cu un servet curat.


Cam asa va arata blatul pe lateral, dupa cum se observa se poate imparti fara probleme in trei, daca aveti un cutit bun si un simt bun al orientarii puteti sa il impartiti chiar si in patru.


Iata si cele trei blaturi. Blaturile se pot insiropa fara probleme, mie in general imi plac torturile bine insiropate asadar folosesc destul de mult sirop si nu am intampinat pana acum probleme.


Distribuie daca iti place:

17 comentarii :

  1. am facut si eu reteta asta,si mi-a iesit blatul zici k este burete,nu asa pufos k al tau

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate nu ai batut suficient de bine albusurile? De ele depinde aspectul si consistenta pufoasa.

      Ștergere
  2. Buna ziua,
    nu aveti specificata in reteta marimea tavii in care ati facut blatul.
    Banuiesc ca este de 26 cm.
    Astazi am facut un blat in tava de 28 si nu pot obtine mai mult de doua felii din blat.
    Multumim de reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, in introducere am specificat ca diametrul formei este 28 cm, mie imi ies lejer de fiecare data trei felii. acum depinde si cat de groase le taiati, e vorba de trei felii subtiri.

      Ștergere
  3. de ce se pune si ulei? blatul iese foarte bine bine si fara...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am si retetede blat de tort fara ulei, varianta asta este din caietul cu retete al mamei, este cu ulei si mie imi place foarte mult asa ca am pastrat reteta :)

      Ștergere
  4. as vrea o reteta cu un blat de tort normal cu ulei si praf de copt. Daca se poate sa.mi dati o reteta! Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara.eu sunt romina.o sa incerc si eu sa fac acest blat sper ca o sa imi iese la fel de pufos.as vrea sa va spun ca eu hattia de copt o trec sub un jet de apa facando cocolos si asa imi vine mult mai usor sa tapetez o forma sau o tava.va urez sarbatori fericite

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc mult pentru reteta o sa incerc acest blat ptr sîmbata de ziua sotului meu

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara! Este prima data cand fac un blat de tort si am urmat reteta dvs doar ca am tava cu diam. de 32 cm si in loc de 6 oua/lg zahar, etc, am pus 8 sa fiu sigura ca il pot taia in trei. Faina am pus pana acum 8 linguri si a devenit foarte consistenta, nu se scurge din lingura. Mi se pare mult sa pun inca 8 linguri. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, daca spuneti ca e deja consistenta nu mai adaugati si faina. Mi se pare totusi foarte mare diferenta la faina, e drept cantitatea poate varia cu 1-2, hai chiar 3 linguri dar la 8 oua ar fi trebuit sa puneti 16 linguri de faina Poate nu ati batit suficient de bine albusurile? Ce fel de faina ati folosit?

      Ștergere
  8. Bună, seara! Sunt. Amalia şi am 17 ani mi-e mia esit perfecr chiar la fel ca la Dv. Dar din. Pacate cred. Ca am gresiy😭cu ceva😢pentru'ca avea un miros de neuitat cred.ca din cauza ca am bagat scorcisoara, pref de cop, zahar vaniliat. Şi amonic de pregituri baldul mi-a esit prefect doar ca avea mirosul de vocsea de par😢

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nevoie de praf de copt, dar in orice caz gustul acestuia este neutru, asadar categoric nu ar fi influentat gustul. Scortisoara nu prea are ce cauta in acest blat, dar daca nu ai pus foarte multa nu ar trebui insa sa aibe gust rau. Amoniacul insa chiar nu are ce cauta aici si categoric de acolo e problema cu mirosul mai ales daca ai folosit o cantitate mai mare.

      Ștergere
  9. Mulțumesc. Chiar căutăm un tort de rețetă simpla.Credeți

    RăspundețiȘtergere
  10. Am reușit. Felicitări pentru rețetă!!!
    Si multumesc ca ati postat-o aici! ❤

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes