ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

21 aug. 2012

Tort diplomat cu piscoturi


Si refacut de curand de ziua fetitei mele, in varianta cu fructe de padure, absolut delicios:



Tortul diplomat este printre cele mai iubite retete de tort, iar varianta cu piscoturi este cea mai la indemana mai ales pe timp de vara cand cu greu ne facem curaj sa aprindem cuptorul.
Reteta cremei este de la  Lissa
si precizez ca sa nu mai existe dubii, ouale se pun intregi! Sunteti liberi sa folositiorice alta varianta a cremei Diplomat, pe net exista foarte multe, mie varianta asta mi-a placut in mod deosebit si mi s-a parut si foarte usor de facut! Imagini cu acest tort reprodus de cititorii blogului dupa aceasta reteta puteti gasi pe pagina de facebook in albumul cu retete de la cititori de aici


Ingrediente:

1 pachet piscoturi
8 oua INTREGI
250 gr zahar pudra
500 ml frisca lichida
5 plicuri gelatina
1 pastaie vanilie
2 compoturi fructe exotice
bombonele pentru decor



Mod de preparare:

Mixam ouale INTREGI cu zaharul  pana se topeste zaharul si obtinem o compozitie cremoasa. Punem apoi vasul pe foc (la foc mic) si amestecam continuu pana incepe sa se ingroase compozitia. Este foarte important sa nu plecati de langa crema cat timp sta pe foc fiindca ouale imediat se vor lipi si crema se va afuma si se va taia. Crema este gata atunci cand, daca trecem lingura prin crema se vede fundul cratitei.


Lasam sa se raceasca crema de oua si amestecam cu frisca batuta. Pastram cateva linguri de frisca pentru decor.


Adaugam semintele din pastaia de vanilie si omogenizam .


Scurgem bine fructele din compot de zeama si le punem peste crema.



Gelatina o punem intr-un castronel, punem apa rece peste ea si lasam sa se hidrateze, apoi dam la microunde circa 20 secunde ca sa se dizolve. Punem gelatina peste crema si amestecam bine ca sa se repartizeze uniform in compozitie. Atentie, nu puneti gelatina fierbinte fiindca se va taia crema.


Piscoturile le insiropam cu zeama din compot. Nu le insiropati foarte tare doar cat le treceti rapid prin compot. Luam o forma de tort cu margini detasabile si tapetam peretii cu piscoturile insiropate. La tortul cu fructe de padure, facut de ziua fetitei mele am pus si pe fund un strat de piscoturi, apoi ammai pus un strat la mijloc, intre doua randuri de crema. Tortul a iesit mai inalt dar  foarte aspectuos in sectiune.


Turnam crema si dam la frigider pentru cel putin cateva ore. Ideal ar fi sa il faceti seara si sa il lasati la frigider peste noapte.


Frisca ramasa o repartizam uniform pe suprafata  tortului si trasam linii cu ajutorul unui "pieptene" special pentru tort. La tortul cu fructe de padure cu ajutorul unui pos cu dui stea am modelat


Desfacem cu grija inelul din jurul tortului.


Decoram cu bombonele si prindem tortul cu o funda colorata pentru a-i conferi un aspect elegant.


Si o   feliuta delicioasa si plina de fructe pentru voi :


Distribuie daca iti place:

44 de comentarii :

  1. Minunat! Imi place crema pe baza de oua!

    RăspundețiȘtergere
  2. pare usor de facut. trebuie sa incerc si eu.poate saptamana viitoare.deja mi-e pofta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Fur feliuta aia si o iau la mine acasa, sau mai bine fur tot tortul, la cat de bine arata nu ajunge o feliuta!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ouăle se pun cu tot cu albusuri?

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca ati folosit doar galbenusurile, fara albus, la cat d galben arata in oala

    RăspundețiȘtergere
  6. ouale se pun cu sau fara albusuri ? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. va rog sa/mi spuneti gelatina trb sa fie praf sau foi si cat gramaj ar trb sa apu..multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
  8. eu am folosit gelatina granule de la dr oetker, pliculetul are 10 gr.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit multe retete de tort Diplomat si aceasta este explicata frumos si observ ca s-a si raspuns la multe din intrebarile puse.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Il voi incerca si eu! Prezentarea este de exceptie! Bravo, Vio! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. se poate folosi si frisca la plic?

    RăspundețiȘtergere
  12. buna ziua doamna vio,eu am pregatit acest tort in iulie si-mi aduc aminte ca in reteta dumneavoastra intre ingrediente era si 500 mi lapte (imi cer scuze daca gresesc).....desi imi aduc aminte foarte bine ...... multumesc frumos pentru un eventual raspuns

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, categoric faceti confuzie, la acest tort nu se foloseste lapte, se mixeaza ouale intregi cu zaharul apoi se amesteca cu frisca lichida. Aceeasi crema diplomat am folosit-o la un alt tort diplomat aici: http://www.caietulcuretete.com/2011/09/tort-diplomat-fluturas.html aceasta reteta de crema o am de la o doamna care face torturi in mod frecvent, si la comand si o puteti vedea aici: http://torturilelissei.blogspot.ro/2008/12/creme.html
      Intr-adevar crema diplomat clasica se face cu lapte, nu am incercat insa niciodata fiindca mie insa varianta asta mi s-a parut si simpla si f gustoasa, fix pe gustul nostru :)

      Ștergere
  13. buna ziua!As avea nevoie de putin ajutor:ce cantitatii mi ar trebui pentru cab un tort sa imi ajunga la 30 de persoane?Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna ziua,am incercat acesta reteta,destul de buna,insa nu se folosesc oua intregi ci doar galbesnusurile....am incercat prima oara cum scrie in reteta oua cu tot cu albusuri si a iesit o crema de ou ars si am stricat si oala....asa ca ar fi bine sa specificati la ingrediente doar galbenusuri...sa nu vina si altii sa pateasca ca si mine doar ptr ca din prostie si orgoliu ne batem cu pumnul in piept ca sunt oua de tara.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga anonim daca a iesit crema de ou ars inseamna ca undeva ai gresit, cel mai probabil nu ai amestecat continuu in crema si ai afumat-o. Voi edita reteta si voi specifica ca ouale se pun INTREGI. Cat despre prostie si orgoliu va provoc sa faceti asta cu niste oua din comert, fie chiar si galbenusurile si vrea sa vad si eu cum obtine galbenul asta. Probabil nu stii cum arata ouale de tara daca faceti astfel de afirmatii
      Reteta cremei este de aici http://torturilelissei.blogspot.ro/2008/12/creme.html de la o doamna care face torturi la comanda in mod frecvent, am facut de cateva ori aceasta reteta de cel putin 10 ori cu diverse ocazii, de fiecare data am folosit ouale INTREGI si mi-a reusit fara probleme.
      Data viitoare cand mai lasi acest comentariu pe acest blog o sa te rog frumos sa o faci cu bun simt, fara sa jignesti, daca tie nu ti-a reusit din prima asta nu inseamna ca trebuie sa dai vina pe altii pentru esecul tau, eu zic sa mai insisti si categoric data viitoare iti va iesi perfect.

      Ștergere
    2. Buna ziua! Eu am încercat azi acest tort dar... Amestecând continu...la sfârșit crema mi sa tăiat 😩tortul l-am făcut la fel cu crema tăiată si acum l-am pus in congelator! I-l vom mânca "rece ca pe o înghețată"! Întrebarea mea este: oare din ce cauza???

      Ștergere
  15. Buna ziua! In locul fructelor din compot as putea folosi fructe proaspete precum banane, kiwi si portocale taiate cubulete sau nu prea este indicat deoarece se pot altera daca tortul nu e consumat prea repede?
    Va multumesc anticipat!

    Ps: tortul arata foarte bine, ca de altfel toate retele tale, se vede ca pui mult suflet. Iti citesc de ceva timp blogul si am incercat unele retete de torturi/prajituri si in general mi-au iesit, cu mici scapari din cauza faptului ca nu am experienta in bucatarie (sunt si neindemanatica, chiar mana moarta uneori :)) ) dar cu timpul (prin repetitie si perseverenta) am corectat micile mele greseli si astfel minunatele persoane din viata mea s-au bucurat de minunatele tale retete.
    Semnat: Eugenia

    RăspundețiȘtergere
  16. Vreau sa va intreb daca este reteta si fara fructe?

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna ziua!Imi puteti spune cata zeama sa pun in gelatina si daca iau granule cand imi dau seama ca e gata?

    RăspundețiȘtergere
  18. Cate plicuri de gelatina se pun?

    RăspundețiȘtergere
  19. După ce hidratez gelatina, o pot pune la foc mic să se dizolve și nu la microunde?

    RăspundețiȘtergere
  20. Bună seara! Am fost atât de entuziazmată de această rețetă, încât n-am mai așteptat răspunsul la întrebarea pe are v-am adresat-o și am încercat rețeta. Tortul este la frigider acum, dar am avut probleme. În primul rând cu crema de ouă, care amestecată cu frișca s-a subțiat foarte tare. Gelatina am dizolvat-o pe baie de aburi, în timp ce crema a stat la frigider. Când am adăugat gelatina călduță la cremă, aceasta a devenit și mai subțire. Mie îmi place ideea, dar fructele erau la fund și când am turnat crema peste pișcoturi, acestea au început să plutească, iar crema s-a surs pe lângă inelul de inox pe blat. Am rămas stupefiată și în timp ce căutam rapid o soluție am observat cum crema se încheagă. Am turnat toată compoziția în vasul de melamină în care am făcut crema, am asezat piscoturile deasupra si am dat la rece. În nici 10 minute crema s-a întărit. Unde am gresit? Va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Crema de oua amestecata cu frisca nu ar trebuisa se subtieze decat doarte putin, aproape imperceptibil. Doar daca crema de oua nu a fost cumva mai mult lichida decat cremoasa. In contact cu gelatina se poate subtia crema in cazulin care gelatina este prea calda. Daca spuneti caatifolositcremadeoua direct de la frigider inmod normal ar fi trebuit sa se inchege crema aproape instant datorita diferentei de temperatura.
      Puteti citi si aici, la un alt tort facut dupa aceeasi reteta, doar ca am folosit mai multa frisca, poate aici e mai explicit: http://www.caietulcuretete.com/2015/12/tort-diplomat-cu-piersici-din-compot.html
      In principiu trebuie avut in vedere:
      1. mare atentie la crema de lapte s anu s etaie, aceasta trebuie sa aiba consistenta unei creme la final
      2. toate ingredientele trebuie sa fie la aproximativ aceeasi temperatura, temperatura camerei de preferat
      3. gelatina sa nu fie calda, in nici un caz fierbinte, chiar daca ati incalzit-o prea tare o lasati sa se racoreasca usor.
      4. crema si frisca seamestecacu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari circulare,in niciu caz nu se va folosi mixerul/
      Sper ca v-am fost de ajutor si ca data viitoare veti pregati tortul perfect! O seara frumoasa va doresc!

      Ștergere
  21. Bună seara!
    În primul rând vă mulțumesc pentru răspuns!
    Chiar dacă este atât de târziu. m-am gândit că este bine să vă scriu acum, fiindcă îmi amintesc foarte bine anumite lucruri.
    1.Crema de ouă, când am lăsat-o l-a răcorit era groasă și își dublase volumul. Parcă era mai spumoasă, fiindcă am folosit mixerul când era la bain-marie. În niciun caz taiata!
    2. Cred că totuși nu a fost suficient de rece atunci când am dăugat frișca din frigider, deși am lăsat-o cam 20 minute la racit in fata ferestrei deschise.
    3. Când am adăugat frișca, crema s-a subțiat, desi am pus cate o lingura, nu toata odata. Am folosit spatula.
    4. Cu gelatina m-am descurcat, am hidratat-o, am topit-o, dar cred că am lasat-o numai vreo 10 minute la racorit.
    5. Cand am adăugat gelatina in crema, câte puțin, atunci a inceput amestecul sa se subtieze tare. Cred ca aceasta trebuia sa fie mult mai racorita!

    În concluzie, am înțeles de ce crema de oua trebuie sa fie foarte rece, dar nu tot atat de rece ca frisca pe care o scot din frigider. Crema de ouă cu friscă poate fi tinuta pe masa din bucătarie, pana se raceste gelatina. Aceasta din urmă trebuie să fie la temperatura camerei.

    În al doilea rând, fă felicit pentru modul în care comunicați, dar și pentru minunatele torturi pe care le preparați. Vă admir din tot sufletul! Sunteți un exemplu de urmat. Mă bucur că v-am descoperit!

    Cu deosebit respect,
    Cristina Bărbulescu

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna ziua. Multumesc mult pentru reteta. Am facut tortul ptr ziua sotului meu( el e innebunit dupa diplomat) si am avut emotii. Dar a iesit suuuper bun. In seara aceasta o sa l fac iar, dar vreau sa pun doar 3 plicuri de gelatina. Ar fi vreo problema? Sper sa nu fie. Multumesc inca o data. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, ma bucur foarte mult ca v-a placut, la multi ani sotului! Nu e nici o problema daca puneti doar trei plicuri, in mod normal un plic de gelatina este suficient pentru 500 ml de lichi

      Ștergere
  23. Bună seara!Mă scuzați că vă întreb...dar dacă oun foi de gelatină tot 5 plicuri trebuiesc puse la tort?Şi de ce asa de multă gelatină pt un tort?

    RăspundețiȘtergere
  24. Bună seara,dragă Vio!
    Aşi dori să ştiu de ce aşa de multă gelatină pt acest tort?
    Se pot pune şi foi de gelatină în loc de granule?

    RăspundețiȘtergere
  25. acuma ma documentez pe dimineata sa fac crema cu ouă foarte bine explicată mai inveti din greseli ăs bune comnentariile

    RăspundețiȘtergere
  26. Mie mi a iesit crema de oua c am subtire...mai pot sa fac ceva sa fie mai densa?sau ma las pagubasa si fac alta crema?

    RăspundețiȘtergere
  27. Si gelatina la final ramane lichida sau se ingroase?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes