ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

12 sept. 2016

Tort cu mere si crema caramel


In fiecare an o sarbatoream pe Alexandra de doua ori, o data la tara de Sf Alexandru, pe 30 august si o data acasa alaturi de prietenii ei, de ziua ei de nastere, pe 2 septembrie. Anul acesta fiiind la tara am sarbatorit ambele evenimente in aceeasi zi. Isi dorea foarte mult un tort cu personajul ei preferat, Violetta, iar eu eram ferm convinsa ca nu il va primi si i-am promis ca ii voi face un tort atat de frumos si gustos incat nu va mai conta ca nu este ceea ce isi doreste.
Am avut insa surpriza sa gasesc in Auchan foi de napolitana imprimate cu diverse personaje indragite de cei mici. Chiar daca nu m-a dat pe spate gustul napolitanei pe tort este de mare efect si aveti astfel ocazia sa impuscati doi iepuri dintr-o lovitura: le oferiti micutilor un tort de casa foarte gustos si satisfactia persoajului preferat pe tortul aniversar! 
Trecand peste decor gustul a fost exceptional, combinatia fiind una de exceptie, un gust echilibrat, deosebit.


Ingrediente:

pentru blat:

4 oua
4 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao
1/2 lingurita praf copt
esenta rom

pentru sirop:

200 ml apa
2 linguri zahar
2 linguri capucinno cu rom
esenta rom

pentru stratul de mere:

1kg mere
150 gr zahar
100 gr unt

pentru crema:

300 ml frisca lichida
4 linguri zahar
50 ml apa
10 gr gelatina granule

pentru decor:

2-3 linguri frisca batuta
flori din pasta de zahar
o foaie din napolitana cu personajul preferat





Mod de preparare:

Mixam spuma albusurile. Adaugam zaharul putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea. Adaugam galbenusurile unul cate unul, le incorporam, apoi adaugam faina amestecata cu cacao si praful de copt.
Omogenizam si turnam in forma de tort cu margini detasabile, pe care am tapetat-o cu hartie de copt (diametru forma 32 cm).


Coacem incuptorul preincalzit la 180 grade circa 20 minute.


Pregatim apoi compozitia de mere. Curatam merele de coaja si cotoare si le taiem cuburi. ntr-un vas caramelizam zaharul. Cand zaharul este caramelizat adaugam untul si amestecam imediat. Punem merele si le lasam sa pana devin moi.
Daca doriti puteti adauga un praf de scortisoara. Lasam sa se racoreasca compozitia timp in care vom pregati siropul astfel:  Caramelizam zaharul. Adaugam apa si lasam pe foc pana se dizolva caramelul. Dam deoparte si adaugam capucino si romul. Lasam sa se racoreasca.
Pentru asamblare eu am folosit forma cu margini detasabile in caream copt blatul, sau puteti folosi un inel reglabil pentru tort.
Insiropam blatul si punem deasupra compozitia de mere. Nivelam.


Pentru crema caramelizam zaharul,adaugam apa si amestecam pana cand caramelul este dizolvat complet. Il lasam sa se raceasca.
Mixam frisca lichida pana devine ferma. Pastram doua linguri de frisca pentru decor. Adaugam caramelul si gelatina preparata conform indicatiilor de pe ambalaj. 


Omogenizam si punem crema astfel obtinuta peste compozitia de mere. Nivelam.


Asezam in mijlocul tortului foaia de napolitana. Apasam usor ca sa adere la crema. Dam la frigider papa se intareste crema. Desprindem cu grija inelul din jurul tortului.  Pe margini decoram cu frisca ramasa cu ajutorul unui pos. Asezam din loc in loc floricelele din pasta de zahar. 


Distribuie daca iti place:

3 comentarii :

  1. Multi ani cu sanatate sarbatoritei,un destin frumos!
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte buna combinatia, tort cu cacao,mere,caramel,frisca, este delicios tortul :) sa ti traiasca fata, ii doresc sanatate si impliniri in viata si tu sa te bucuri din plin de ea, cand copii ajung peste majorat, devenim sensibili, iti spun eu, si orice e frumos si bun in viata copiilor parca ne intineresc.
    Ei,acu... recunosc :) ca stiu fiindca am si eu un baiat nascut tot pe 2 septembrie, de aceea ti am spus cele de mai sus.
    si inca ceva, draga violeta, imi place f mult fotografia ta si ca nu ai schimbat o, cand intru aici doar vazandu te ma simt confortabil si mama, mama, curiaosa, ia sa vad ce a mai facut violeta, asa ca sa nu ti schimbi foto, chiar daca trec anii.Pa, sa fii iubita si s o tii tot asa, sanatate.
    cozia

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani sanatosi Alexandra! Arata foarte bine tortul si sunt sigura ca si gustul a fost pe masura.

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes