ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

9 dec. 2014

Invartita cu dovleac



Invartita cu dovleac este o reteta de post, o placinta traditionala din zona Moldovei, si se numeste invartita datorita faptului ca invartim sulul de aluat in forma rotunda. In mod normal sulurile trebuie sa fie mult mai subtiri, recunosc ca eu nu am avut suficienta rabdare, cu siguranta voua va va iesi mai bine! Va recomand si invartita cu nuca, cu mere, sau cu branza.


Ingrediente:

pentru aluat:

500 gr faina
50 ml ulei
200 ml apa calduta

pentru umplutura:

200 ml ulei
2 kg dovleac de placinta (cantarit fara coaja)
200 gr zahar





Mod  de preparare:

Curatam dovleacul de coaja si il dam pe razatoarea mare. Adaugam zaharul si  punem pe foc pana cand dovleacul incepe sa se inmoaie. Lasam sa se raceasca.



Punem intr-un bol faina, adaugam uleiul si apa putin cate putin. Framantam pana obtinem un aluat compact care nu se lipeste de maini. E posibil sa fie nevoie a mai multa sau mai putina apa, depinde de tipul fainii.




Intindem o foaie dreptunghiulara cat mai subtire. nu va fie teama, aluatul este foarte elastic si nu se va rupe. Ungem cu ulei toata suprafata.




Intindem umplutura de dovleac deasupra.




Rulam strans aluatul formand un sul.




Asezam sulul incepand din mijloc si il invartim in jur.  Diametrul formei pe care am folosit-o eu a fost de 32 cm.  Ungem cu ulei deasupra.




Dam la cuptor la 180 grade pentru 40 minute.


Lasam sa se raceasca apoi o taiem felii ca pe un tort.


Distribuie daca iti place:

11 comentarii :

  1. Buna ziua. Va urmaresc de multa vreme retetele, am facut unele si le-am reusit. Sunt incantata de rezultate. Dar azi ma aflu la un impas si as dori sa va cer sfatul. Pana acum am facut mereu 2 cozonaci, dar anul asta as vrea sa incerc sa fac 4. Problema mea e ca nu stiu cum sa procedez fiindu-mi teama ca daca fac aluatul pentru toti 4 odata, in timp ce cei primii 2 se coc in cuptor, ceilalti 2 se vor "strica" din cauza ca stau prea mult timp la crescut?
    Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua. Exact din acelasi motiv eu mi-am cumparat cuptor pe doua nivele si acum, din fericire pot coace chiar 6 odata. Pana acum, cat am avut cuptorul obisnuit procedam in felul urmator: framantam aluatul si dupa ce dospea formam primii doi cozonaci si ii bagam in cuptor, apoi imediat ce cozonacii erau in cuptor ii pregateam pe urmatorii doi.

      Ștergere
    2. Ceilalti 2 cozonaci ii formezi mai tarziu cu o jumatate de ora dupa ce ai bagat primii 2 in cuptor

      Ștergere
  2. placinta cu dovleac este preferata mea. deja mia vnt apa in gura uitanduma la pozele astea

    RăspundețiȘtergere
  3. la umplutura se pune ulei cand se caleste dovleaCUL

    RăspundețiȘtergere
  4. buna.nu am inteles unde "pleaca" 200 ml ulei...la uns? nu gasesc in reteteta uleiul :) doar 50 ml in foaie. veau sa fac si eu curand...si nu vreau sa o gresesc.arata super bine.o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am uns foaia si am uns bine si deasupra inainte de a da la cuptor. Acolo intra cel mai mult ulei.

      Ștergere
  5. multumesc pentru raspuns. arata bestial! abia astept sa fac si eu....numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  6. buna.
    nu se pune drojdie sau praf de copt ..., nu se intareste aluatul ?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes