ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

3 iun. 2012

Crema de zahar ars


Crema de zahar ars este desertul copilariei mele, cel mai bun desert din lume, nimic nu mi se pare mai bun, mai perfect! Cu o consistenta minunata, cremoasa, crema de zahar ars are o savoare deosebita, iar sosul de caramel care se formeaza in timpul coptului pur si simpluo desavarseste.
Va recomand sa incercati si tortul cu crema de zahar ars, un alt desert reprezentativ al copilariei. Mai multe retete ale copilariei gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru retete)


 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici iar daca vreti sa fiti la curent cu noile retete va invit sa va abonati aici.



Ingrediente crema de zahar ars (pentru 8 portii)
 
8 oua
1 l lapte
300 gr zahar



Mod de preparare crema de zahar ars

Intr-o cratita (mai de sacrificiu ) se caramelizeaza 100 gr zahar si se intinde apoi uniform caramelul obtinut  pe tot fundul si pe peretii cratitei si se lasa sa se intareasca. Mare atentie sa nu caramelizati prea tare zaharul altfel o sa devina amar.


Se bat ouale cu 200 gr zahar pana se topeste zaharul. Se amesteca apoi cu laptele fiert si racit. Punem  amestecul de oua si lapte in cratita peste zaharul caramel.

   
 Se pune deasupra unei altui vas cu apa clocotita (la bain-marie) si se da la cuptor la foc potrivit pentru aproximativ o ora.


Cand s-a rumenit deasupra si marginile s-au desprins de cratita este gata. Se lasa sa se raceasca in cratita cel putin 1-2 ore, apoi se rastoarna pe un platou mai inaltut, deoarece o sa curga si siropul de caramel.
Se taie felii ca pe tort si se adauga 2-3 linguri de sirop caramel. Se serveste rece de la frigider. 



Distribuie daca iti place:

57 de comentarii :

  1. arata atat de bine! Trebuie sa fac si eu..au trecut ani de cand nu am mai facut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Delicioasa, nu am mai facut de ceva timp... Imi place cum ti-a iesit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Violeta,arata perfect crema.Mi-ai facut pofta,cred ca pun sa-mi fac si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. E numai buna pe caldura asta. Si mie imi place foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  5. arata perfect! Mi-e dor de cremma asta..trebuie sa fac si eu!

    RăspundețiȘtergere
  6. crema de zahar ars e unul din deserturile mele preferate!

    RăspundețiȘtergere
  7. Hmmm, ce imagine faina m-a izbit cand ti-am deschis pagina! Tare imi place zaharul ars! pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. N-am mai facut de mult... si tare dor imi este..
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Caramelul este preferatul meu. Crema ta de zahar ars este perfecta! Eu obisnuiesc sa pun deasupra un blat de tort si dupa ce se imbiba rastorn totul pe farfurie. Delicios!

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata minunat, a mai ramas o portie si pt mine? :D
    Te pupik!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dumnezeule cat de bine arata!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. arata super dar pui si putina faina in ea ca sa se lege mai bine?


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, in nici un caz nu se pune faina, cred ca ar iesi cu totul altceva.Eu cred ca secretul consta in cantitatea de caramel, nu trebuie in exces, prea mult caramel cred ca strica.Un alt aspect ar fi timpul de racire.E important sa o lasi sa se raceasta de tot, abia apoi sa o rastorni. Eu de regula o las peste noapte.

      Ștergere
    2. Se pune faina! O lingura, cam asa pun eu,si nu strica. Se formeaza o crusta deasupra foarte buna.
      Doar ca nu mai trebuie rasturnata la urma, o tai si o scoti ca pe tort...

      Ștergere
  13. arata senzational...doamne ajuta ca nu sunt gravida ca nu stiu ce s-ar fi intamplat...mi s-a umplut gura cu apa..abia astept ziua de maine sa o fac :X o intrebare am doar ...ouale si zaharul le pot bate cu mixeru?

    RăspundețiȘtergere
  14. Fructoza poate fi caramelizata /multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  15. As vrea si eu sa fac. Pot sa inlocuiesc zaharul cu fructoza la caramelizat ?NU AM VOIE ZAHAR.

    RăspundețiȘtergere
  16. eu am descoperit acest desert de abia cand am fost in spania sub denumirea de..."flan" hmmm .... ce mult imi placea ! la restaurant mereu comandam la desert aceasta crema ! acum fac si eu acasa , chiar acum ma apuc !

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu am mai facut, dar maine o sa incerc cu siguranta.Dupa denumire ai zice ca e atat de complicat sa faci aceasta reteta, dar este una din cele mai usoare...cred eu

    RăspundețiȘtergere
  18. Azi am facut pentru prima data in viata mea crema de zahar ars, dupa reteta ta, si mi-a iesit extraordinar de bine. Atat ca n-am avut rabdare sa se raceasca complet. A doua oara va fi si mai buna. Multumesc din suflet pentru reteta! Un blog minunat!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare mult ca ti-a iesit, si eu am o problema cu rabdarea, foarte rar apuca sa se raceasca complet!

      Ștergere
  19. am facut-o si eu de vreo 2 ori.baietelul meu spune ca e perfecta,nu cum o faceam inainte.spune el ca se tine ca o gelatina.nota 10+++++

    RăspundețiȘtergere
  20. De cate ori fac aceasta reteta in timpul coacerii se combina siropul de zahar ars cu crema de lapte si oua rezultand o crema de culoarea cafelei cu lapte si coacerea dureaza exagerat de mult ajungandu se la peste doua ore.Va rog spuneti -mi ce anume gresesc sau de ce se intampla asa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Secretul ar fi ca zaharul caramelizat trebuie intins pe peretii cratitei si lasat sa se raceasca bine pana se crapa crusta(se si aude cum pocneste). Cuptorul trebuie incins inainte cam pe la 160 grade. Aaaa sa nu cumva sa pui apa in zaharul caramelizat...

      Ștergere
  21. De ce trebuie fiert laptele daca tot se pune rece in ouale batute cu zahar?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. chiar nu stiu sa iti spun, eu asa am mostenit retera din caietul cu retete al mamei si am respectat intocmai

      Ștergere
  22. Răspunsuri
    1. la crema de zahar ars nu se pune faina, cred ca ar iesi cu totul altceva

      Ștergere
    2. se pune in principiu 1 lingurita de faina pt a nu iesi cu gaurele. tot crema de zahar ars iese, pt ca la 1l de lapte, 1 lingurita abia se simte. iar caramel poti face dupa pofta inimii, nu o afecteaza cu nimic. iti spun din experienta :) fac aceasta crema de ani de zile si caramel intotdeauna fac mai mult pt ca tatalui meu ii place f mult, iar faina, asa scrie in cartea de bucate a mamei mele si asa am facut mereu, niciodata nu s-a simtit gustul ei, ba din contra, iese de fiecare data o crema pufoasa, cremoasa, fina si delicioasa.

      Ștergere
    3. Poate, dar eu una nu am vazut in nici o carte de bucate adaos de faina, eu nu am pus niciodata si nici nu voi pune, mi se pare mai mult decat perfecta asa cum e, dupa gustul meu evident, ca doar suntem oameni si nu putem avea toti aceleasi gusturi :)
      In privinta caramelului te contrazic, poate e valabil la varianta cu faina, la varianta fara faina chiar conteaza, tot din experienta spun :)

      Ștergere
    4. Nu se pune faina, nu si iar nu...si nu are gaurele cum zice mai sus..am facut de n ori si mi
      A iesit perfect de fiecare data.e cea mai simpla reteta

      Ștergere
  23. mmmmmmmmm am incercat si este extraordinar de bun geo si mary

    RăspundețiȘtergere
  24. Delicioasa chiar mi- am propus sa fac azi o crema de zahar ars. Sefilor mei le place foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
  25. Am facut crema de zahar si a fost nemaipomenit de buna. mmmm . Cu o crema de ciocolata cine ma ajuta si pe mine? Pe 10 Februarie este ziua mea de nastere si as dori sa fac un tort de ciocolata. vica

    RăspundețiȘtergere
  26. Este desertul meu preferat. Duminica obijnuiesc sa fac această crema...soţul meu e foarte încântat cand îi fac desertul acesta.

    RăspundețiȘtergere
  27. arata delicios si cu siguranta incerc chiar acum reteta.

    RăspundețiȘtergere
  28. multumesc pt reteta..mi-a iesit minunat...mi-am amintit copilaria cand mama ne facea si noi ne lingeam degetele ... mama mea nu mai ieste printre noi de aproape 30 de ani sa ca nu aveam cui cere reteta,multumesc anca odata GOD BLESS YOU!

    RăspundețiȘtergere
  29. finally... azi am facut si eu aceasta crema de zahar ars, ce-i drept, cred ca dupa vreo 2 ani in care nu am mai facut deloc, si mi-a iesit super buna :)) noi ii spunem "insula plutitoare" :) de cand am facut odata si am pus mai mult zahar decat era nevoie si dupa ce am rasturnat-o pe tava asa arata, asemeni unei insule :))

    RăspundețiȘtergere
  30. Am incercat pentru prima data zilele trecute aceasta reteta si a iesit o crema delicioasa....daca o lasati pentru a doua zi la frigider este si mai buna...

    RăspundețiȘtergere
  31. se poate pune amidon alimentar,in nici un caz faina;eu obisnuiesc sa pun 4-5 linguri de amidon la 2 l de lapte;fac aceeasi reteta ca cea de aici numai ca folosesc cantitati duble;adaugand amidon are o consistenta mult mai buna,seamana cu o budinca;fainan o strica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu as pune sub nici o forma amidon, consistenta nu ar mai fi aceeasi. Ador cremozitatea ei, amidonul i-ar da alta textura, cum ai spus si tu ar semana mai degraba cu o budinca. De faina nici nu poate fi vorba, clar ar iesi prajitura, nu crema!

      Ștergere
  32. Suuuper arata si la fel de buna ,dar se poate inlocui zaharul ? pentru cei cu diabet ,va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  33. o sa fac si eu an seara asta ...paste fericit va pup arata extraordinar

    RăspundețiȘtergere
  34. Nu se poate! Ce demential arata la tine! Faaain! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna ziua,

    Acum am in cuptor crema de zahar ars si e prima oara cand fac... doar ca a trecut mai mult de o ora si nu s-a rumenit la suprafata, ci doar la s-a intarit putin la suprafata. Si am impresia ca in interior (mai la fundul cratitei) nu e facuta.

    Am respectat intocmai reteta, dar am putin o fiola de esenta de vanilie (care nu cred ca are vreo treaba) ...
    Sa o mai las? a trecut o ora si 30 de minute :-s focul e potrivit dar spre mic, mi-e frica sa nu imi iasa. :(

    RăspundețiȘtergere
  36. Daca as vrea sa fac mai putina pot injumatatii cantitatea de ingrediente?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  37. Evident ca o sa incerc reteta, imi aduce aminte de copilarie.

    RăspundețiȘtergere
  38. Vio..am facut reteta asta de multe ori si de fiecare data a iesit perfect dar astazi nu iese :( a trecut mai bine de o ora si este lichida, ca atunci cand am pus-o in tava. Pe deasupra s-a rumenit dar nu e intarita. Oare ce nu a fost ok?? Multumesc de raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  39. Nu am gasit reteta la Tavalita si tare mi-as dori sa o fac. Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes