ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

29 ian. 2022

Placinta cu branza si praz

Placinta cu branza si praz este pur si simplu minunata, o reteta pe care am primit-o de la cineva din zona Dobrogei, din cate am inteles ar fi chiar o reteta machedoneasca, poate imi confirmati voi daca este sau nu asa. Cert este ca placinta asta este deosebita, iar aluatul este pur si simplu minunat, si se lucreaza foarte usor cu el, necesita doar putina rabdare pentru ca are nevoie de timpi de odihna.
Va recomand si placinta dobrogeana cu branza si stafide, placinta turceasca cu branza sarata, placinta cu visine sau placinta cu iaurt. Mai multe retete de placinte gasiti aici.


Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

 Ingrediente placinta cu branza si praz

pentru aluat

1 kg faina
650 ml apa
10 g sare
20 ml otet

pentru umplutura

300 g branza oi
500 g praz
200 g smantana
2 oua
sare dupa gust
100 ml ulei 

pentru uns
 
100 g unt
100 ml ulei

Mod de preparare placinta cu branza si praz

Pregatim mai intai aluatul. Punem faina intr-un vas si sarea intr-un vas si adaugam apa putin cate putin si incepem sa framantam. Adaugam si otetul. Framantam pana cand vom obtine un aluat elastic care nu se mai lipeste de maini. Il acoperim cu o folie si il lasam deoparte sa se odihneasca cel putin 30 minute.

Dupa ce s-a odihnit aluatul il impartim in 12 bile aproximativ egale. Le lasam acoperim cu o folie si din nou le vom sa se odihneasca 30 minute.

Cat se odihneste aluatul vom topi untul impreuna cu uleiul. Acesta nu trebuie sa fie fierbinte, asadar il vom lasa sa se raceasca.

Pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei vom intinde fiecare bila cu sucitorul astfel incat sa formam un disc de aluat cu diametrul de aproximativ 18 cm. Primul disc  de aluat il asezam pe un platou, il ungem bine deasupra cu amestec de unt si ulei, cu ajutorul unei pensule de patiserie,  o punem apoi pe urmatoarea, iarasi ungem, si tot asa pana la ultimul disc de aluat, pe care de asemenea il vom unge deasupra. Amestecul de unt si ulei ramas il pastram deoparte, fiindca vom avea nevoie de el ca sa ungem tava si ca sa ungem placinta deasupra.
Din nou acoperi cu folie alimentara si lasam deoparte aproximativ 30 minute ca sa se odihneasca. Este foarte important sa respectam acesti timpi de odihna, , pentru ca foile de placinta sa poata fi intinsa cu usurinta.

Cat se odihneste aluatul vom pregati umplutura. Pregatim prazul, il curatam si il spalam.

Il taiem in doua, pe lungime, apoi il taiem rondele. Punem intr-o tigaie 100 ml ulei, adaugam prazul si il calim pana devine translucid. Avem grija sa nu il ardem pentru ca isi va schimba gustul.

Dam deoparte prazul sa se racoreasca si adaugam branza rasa, smantana si ouale si le amestecam. Gustam si daca este cazul mai adaugam sare. Eu nu am mai pus pentru ca a fost branza suficient de sarata.

Incepem sa intindem foile. Daca este cazul le mai ungem putin inainte sa le intindem. Intindem foaia pe suprafata de lucru unsa cu ulei mai intai cu sucitorul, si cand nu mai merge intinsa cu sucitorul incepem sa tragem cu grija de margini, putin cate putin. Veti oberva ca aluatul a devenit foarte elastic si se va intinde cu usurinta. Continuati sa intindeti pana cand aluatul va arata aproape transparent, astfel incat sa se poata citi ziarul prin el ca sa spun asa. Lucrati cu atentie, pentru ca, desi elastic, se poate rupe cu usurinta.

Luam cu lingura din umplutura de praz si presaram din loc in loc pe toata suprafata foii. Nu puneti umplutura in exces.

Incepem sa rulam sulul de placinta.

Pregatim o tava rotunda, pe care o vom unge cu putin amestec de unt si ulei, din cel pastrat deoparte. Punem primul sul de placinta in mijlocul tavii, rulandu-l ca pe un melc.

Continuam cu urmatoarul disc de aluat pe care il vom tintinde si vom pregati un nou sul de placinta pe care il vom aseza in jurul melcisorului format. continuam pana terminat toate discurile de aluat.

Ungem din abundenta placinta deasupra cu amestecul de unt si ulei si presam cu degetele, din loc in loc.

Coacem placinta in cuptorul preincalzit, la 180 grade, cu ventilatie, pentru circa 30-40 minute, pana cand este rumenita frumos.

Scoatem din cuptor si acoperim cu un prosop curat si o lasam cateva minute. Este foarte buna si calda, dar noua ne place foarte mult si rece.


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

  1. Multumim, am facut si eu placinta; foile s-au intins foarte bine, le-am rulat si asezat in tava, exact dupa indicatii. Acum este la cuptor, si a inceput sa creasca. Nu este niciun motiv sa nu iasa bine. Asteptam sa se rumeneasca, si o las un pic la racit. Multumiri, cu adevarat o maistra in bucatarie!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes