ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

29 dec. 2016

Coronita de Craciun din turta dulce


 De Craciun, de cativa ani incoace, turta dulce este nelipsita de la noi din casa. Copiii o adora si paticipa si ei cu mare drag la pregatirea ei. Si cum in fiecare an din aluatul de turta dulce am pregatit si ceva mai deosebit anul acesta am ales sa fac coronite de Craciun din turta dulce. Din cantitatile date au iesit doua coronite si o tava de turta dulce (cca 15 bucati), daca doriti sa faceti mai multe dublati sau triplati cantitatea in functie de cate doriti sa faceti.



Ingrediente coronita din turta dulce:

pentru turta dulce:

500 g faina
150 gr zahar pudra
125 gr miere de albine
150 gr unt sau margarina
2 oua
1 lingurite bicarbonat de sodiu
1 lingurita cacao
1 lingurita scortisoara Kotanyi
1/2  lingurita nucsoara Kotanyi
1/2  lingurita ghimbir Kotanyi

pentru glazura regala (royal icing):

2 albusuri
350 gr zahar pudra
2 lingurite zeama lamaie
2 lingurite amidon 

pentru decor si impachetat:

cocos
panglica rosie
carton rosu sau verde
ceolofan
panglica pentru legat
crengute de brad





Mod de preparare coronita din turta dulce:

Pregatim mai intai aluatul pentru turta dulce. Modalitatea de preparare in imagini pas cu pas o gasiti aici. (click pe cuvantul subliniat pentru reteta). Cel mai indicat ar fi sa facem aluatul cu 4-5 zile inainte si sa il pastram la frigider.
Scoateti aluatul si luati o bucata din el si o framantati in mana pana devine maleabila, ca o plastilina. Intindeti o foaie de aluat putin grosuta. Nu intindeti prea subtire aluatul fiindca turta dulce se va intari la copt. Suprafata de lucru nu trebuie unsa cu nimic, datorita grasimii din continut aluatul nu se va lipi.
Decupam fulgii si bradutii cu ajutorul unui decupator. Pentru o coronita vom avea nevoie de un bradut si sase fulgi de nea.


Asezam turta dulce in tava tapetata cu hartie de copt lasand putina dinstanta fiindca va mai creste putin la copt.La atingere turta dulce va fi moale si va parea necoapta. Nu cedati tentatiei de a o lasa mai mult la cuptor fiindca se va intari prea mult.


Coacem in cuptorul preincalzitla180  grade, circa 10-15 minute, pana se rumenesc usor.


Intindem din nou o foaie de aluat. Desenam doua cercuri concentrice sau le puteti decupa direct cum am facut eu. Primul avut 28 cm in diametru, al doilea nu l-am mai masurat, ideal este sa fie suficient de lata coronita cat sa nu se rupa si cat sa poate fi lipiti fulgii pe ea.  Eu am pus mai intai cercul de aluat in tava apoi am decupat cercul din interior. am folosit inelul reglabil pentru tort ca sa decupez aluatul, daca nu il aveti pur si simplu veti desena pe hartie de copt coronita apoi oasezati deasupra aluatului si decupati cu un cutter din cel cu care taiati saratelele. Coacem coronita.


Pregatim fulgii si bradutul si ii asezam mai intai de forma ca sa ne orientam sa stim unde ii vom aseza pe fiecare.


Preparam glazura regala dupa reteta de aici. (click pe cuvantul subliniat pentru reteta). Glazuram turta dulce. Eu am folosit un pos cu dui rotund subtire, dar merge si cu posuri de unica folosinta pe care doar le decupam putin la capat. Imediat ce am decorat am presarat cocos. Cocosul este optional, puteti renunta la el, eu am vrut sa creez efectul de zapada. Lasam fulgii cel putin doua trei ore ca sa se usuce glazura.


Lipim fulgii din turta dulce cu glazura de coronita. Puneti putin mai multa glazura ca sa adere bine, dar nici exagerat de multa pentru ca se va usca mai greu. Bradutul l-am lipit in partea de jos. Voi puteti folosi orice alte forme doriti.  Lasam peste noapte sa se usuce glazura.
Fiindca mi se parea ca lipseste ceva am trasat si cateva linii de glazura intre fulgii de turta dulce.


Prindem o funda rosie in partea de sus si coronita noastra este gata.


Coronita din turta dulce se poate transforma intr-un cadou de suflet pentru cei dragi, o asezati pe un carton colorat ca sa aiba stabilitate, o impachetati cu o folie de ceolofan si legati cu o panglica. Eu am legat si o crenguta de brad.


Coronita noastra este gata de a fi transformata in vedeta mesei de Craciun! La finalul mesei o savurati cu pofta. Poate fi pastrata chiar si pana dupa Revelion, eu am pastrat turta dulce pana la doua saptamani si a fost foarte buna. Trebuie doar sa aveti grija, cu timpul va deveni mai moale si coronita se poate rupe cu usurinta apoi.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes