ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

2 dec. 2021

Prajitura Doina

Va mai amintiti prajitura Doina, cu foi de napolitana? Umpluta cu crema de ciocolata cu unt, glazurata cu ciocolata si tapetata cu alune macinate, in Galati este si acum o patiserie care o prepara. Cum intotdeuna mi-a placut aceasta prajitura, am preparat-o si in propria bucatarie. Nu stiu daca reteta este aceeasi, eu am improvizat putin, sunt convinsa ca nu se folosea unt pe vremea aceea, ci margarina, in loc de ciocolata cel mai probabil era glazura de cacao, dar cert este ca gustul este acelasi, poate chiar mai bun, as zice!
Este o prajitura foarte buna, spornica si satioasa!

Va recomand si prajitura cu foi de napolitane si crema caramel, prajitura Carpati, paleurile cu crema de ciocolata sau prajitura cu foi si crema de cacao. Mai multe retete de prajituri gasiti aici. Mai multe retete ale copilariei gasiti aici.  

 Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente prajitura Doina

5 foi napolitana 
4 oua
200 g zahar pudra
300 g ciocolata
300 g unt
30 g cacao
rom

pentru glazura
 
200 g ciocolata
50 g unt
50 ml lapte
100 g alune macinate

Mod de preparare prajitura Doina

Mixam ouale impreuna cu zaharul pana cand zaharul este topit si compozitia devine cremoasa.


Punem compozitia de oua intr-un vas la bain-marie (deasupra unui vas cu apa clocotita, aflat pe aragaz, la foc mic) si amestecam pana cand compozitia incepe sa se ingroase. Daca aveti experienta puteti pune direct pe flacara aragazului, dar cu focul la minim si neaparat amestecand continuu, in caz contrar crema s-ar putea transforma in omleta.
Topim ciocolata fie la bain-marie, fie la microunde, fie cu un aparat special pt temperat ciocolata. Eu am folosit atat ciocolata amaruie cat si ciocolata cu lapte, in cantitati aproximativ egale. Adaugam ciocolata topita peste crema de oua si o incorporam.
Dam deoparte si o lasam sa se raceasca.


Mixam untul cu cacao si adaugam compozitia de oua cu ciocolata si mixam pana obtinem o crema fina.

Incepem asamblarea prajiturii. Asezam pe un platou prima foaie de napolitana apoi intindem un strat subtire de crema si nivelam. Daca nu aveti ochiul format puteti imparti mai intai crema in cinci parti egale.
Eu am folosit pachet mai mic de napolitane, cel de 200 g. Pachetul contine 5 foi.

Procedam astfel pana cand terminam toate cele 5 foi de napolitana. Deasupra va fi o foaie de napolitana peste care vom pune un fund si o greutate deasupra, ca sa se preseze. Lasam cam o ora-doua, apoi dam greutatea deoparte si dam prajitura la frigider pentru circa o ora.

Taiem prajitura. Eu am taiat mai intai pe jumatate, pe lungime, apoi de doua ori pe latime, astfel incat am obtinut sase patrate. Este important sa folosim un cutit cu lama lunga, foarte bine ascutit, pe care il vom sterge inainte de fiecare taietura.

Fiecare patrat il vom taia in doua, e diagonala, astfel incat la final vom obtine 12 triunghiuri.

Cam asa arata sectiunea, dupa cum vedeti, desi initial pare putina crema, este mai mult decat suficienta.

Topim ciocolata impreuna cu untul si laptele, si omogenizam pana cand este complet topita. Punem ciocolata pe o farfurie intinsa si trecem marginile prin glazura.

Daca nu s-au glazurat suficient mai adaugam si nivelam cu lama unui cutit.

Tapetam marginile cu alune macinate. eu am folosit alune prajite, fara sare.


Procedam la fel cu toate prajiturile si le asezam pe un gratar.

Apoi le dam la frigider pentru circa o ora, ca sa se intareasca glazura.


Distribuie daca iti place:

11 comentarii :

  1. Multumesc pentru reteta! Va apreciez pentru retetele pe care le postati! Succes in continuare! Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai ne intrebam, eu si o prietena, daca o mai face cineva prajitura Doina. Costa vreo doi lei, parca si era o bunatate.

    RăspundețiȘtergere
  3. An nou cu bucurii.Multumim ptr reteta o sa incerc sa o fac si eu.O zi minunata 🌹🌹🌹🌹

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu de care alune sa cumpar? Sarate? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Unde in Galati se mai face?🙂

    RăspundețiȘtergere
  6. Unde se mai face in Galati?Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In micro 19, la patiseria Antia le gasiti (in apropierea spitalului judetean)

      Ștergere
  7. Doamna Postolache, pe you tube nu poststi retete? Doresc reteta napolitana Doina sa o salvez si n7 stiu cum. Multumesc frumos Stela Macra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am rabdare sa urmaresc retetete video, intotdeauna le prefer pe cele scrise, asa ca prefer sa postez doar retete scrise. Oricum, pentru cele video e foarte multa munca si multa aparatura, dar si spatiu si timp.

      Ștergere
  8. Violeta este si numele meu… unele retete îmi aduc aminte de copilārie. 👌

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes