ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

9 dec. 2021

Tort "Cusma lui Guguta"

Cusma lui Guguta este un desert din Republica Moldova, care face referire la Guguta, un personaj pentru copii din povestile scriitorului Spiridon Vanghelie, care avea pe cap o caciula de ciobanas, numita cusma.


E un desert tare bun si racoros, e putin de munca la el, intr-adevar, dar rezultatul face sa merite tot efortul.
Va recomand si tortul Smantanel cu visine
 
Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente tort "Cusma lui Guguta"

pentru rulouri (15 buc)
 
200 g unt
130 g smantana fermentata
100 g zahar pudra
50 ml vodca sau coniac
1 lingurita bicarbonat de sodiu 
1 lingurita otet
450 g faina
1 kg visine fara samburi

pentru crema

1 kg smantana fermentata cu cel putin 30 % grasime
250 g zahar pudra

pentru decor

100 g ciocolata 
zmeura
rozmarin

Mod de preparare tort "Cusma lui Guguta"

Pregatim mai intai aluatul. Smantana fermentata este smantana aceea obisnuita, pe care o mancam cu mamaliga sau pe paine,  am numit-o astfel ca sa nu se faca confuzie cu smantana dulce pentru frisca.
Mixam untul moale cu zaharul pudra. Adaugam smantana, coniacul si bicarbonatul stins cu otet. Omogenizam compozitia.

Adaugam faina si framantam pana cand obtinem un aluat compact. Il dam la frigider pentru circa 30 minute.

Scoate aluatul si formam 15 bilute.

Vom intindem fiecare bila de aluat intr-un dreptunghi cu lungimea de circa 25-30 cm. Eu am ales aceasta lungime pentru ca aceasta era lungimea platoului pe care urma sa asamblez tortul.


Asezam visinele intr-o margine a dreptunghiului, pe toata lungimea acestuia. Eu am folosit visine congelate, pe care le-am decongelat si le-am scurs in prealabil. Va recomand sa folositi visine intregi, eu am avut si jumatati, si la final aspectul cred ca ar fi fost cu mult mai frumos daca foloseam doar visine intregi. Am convingerea ca ar iesi si mai bun su visine proaspete.
Un alt sfat, presarati pe visine putin amidon, eu nu am pus si in cuptor si-au lasat putina zeama, din fericire nu foarte multa. 


Rulam strans si presam foarte bine aluatul presand totodata si capetele.

Asezam rulourile cu lipitura in jos, in tava tapetata cu hartie de copt.

Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 30 minute. Lasam rulourile sa se raceasca si pregati crema.
La rulouri am avut o mica problema, fiindca nu am avut sufieicnte visine am fost nevoita sa fac doar 10 rulouri, de aceea in pozele finale vor aparea mai putine. Ingredintele insa sunt pentru 15 rulouri.

Pregatim crema. Este important ca smantana sa aiba cel putin 30% grasime. eu am folosit smantana Solomonescu, cu 30% grasime. Lasam smantana la scurs, intr-o sita deasa, in frigider.  Smantana rece o punem intr-un bol, impreuna cu zaharul. Eu folosesc bolul de inox al mixerului, pe care de asemenea il tin in frigider, ca sa fie rece.

Mixam smantana impreuna cu zaharul pudra. Folositi un zahar pudra fin, pe care puteti chiar sa il cerneti inainte. Mixam pana cand frisca devine ferma si cremoasa. cu cat smantana va avea continut mai mare de grasime, cu atat frisca va fi mai ferma si mai cremoasa. Foarte mare atentie, cand frisca a devenit ferma v-ati si oprit, deoarece riscati sa transformati totul in unt, si nu veti mai putea repara, ci va trebui sa cumparati alte ingrediente si sa o luati de la capat. Nu e greu deloc, e foarte simplu, e nevoie doar de putina atentie.

In acest moment putem asambla tortul. Pentru ca eu am folosit doar 10 rulouri le-am distribuit astfel: 4 pe primul rand, trei pe al doilea, doua pe al treilea si unul la final. Daca folosim toate cele 15 rulouri le vom repartiza astfel: 5-4-3-2-1.
Am asezat primele rulouri pe platou, lasan putin spatiu intre ele.

Intinem peste ele un strat de frisca presand astfel incat sa acoperim si spatiile dintre rulouri, apoi nivelam.

Asezam urmatoarele trei rulouri, intre spatiul celelalte, astfel incat la final sa formam o piramida. Nu stiu cat de explicita am reusit sa fiu, dar veti intelege mai bine din pozele finale, din sectiune.

Punem frisca si nivelam si procedam astfel pana la ultimul rulou peste care punem frisca.

Acoperim peretii cu crema, de jur imprejur si nivelam.

Radem deasupra ciocolata, pe razatoarea mare, astfel capatand aspectul cusmei lui Guguta.

Dam la frigider peste noapte. A doua zi o decoram cu zmeura si rozmarin. Vom taia feliile cu un cutit lung, foarte bine ascutit.


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

  1. Multumesc pentru inspiratie; aveam visine la borcan de la tata si ma saturasem de clasicul pandispan cu visine. Din piata am o smantana grasa, f buna pentru crema, iar in loc de zahar am topit niste bomboane heidi cu caspuni si le-am amestecat. Rulourile au iesit super, le-am facut mai mici eu, si le-am aranjat intr-o tava una langa alta...

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes