ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

19 dec. 2020

Turte de Craciun (Scutecele lui Iisus/ Pelincile Domnului)


 Turtele de Craciun, numite in popor si Scutecele lui Iisus sau Pelincile Domnului, sunt  de post si se fac in mod traditional cu julfa, seminte de canepa macinate in piua si fierte. Cu timpul insa, cum canepa se gasea din ce in ce mai greu, varianta traditionala a fost inlocuita cu miezul de nuca, ceea ce face ca aceste turte sa aduca cumva la gust cu baclavaua, dar nu sunt la fel de dulci si indraznesc sa spun ca sunt cu mult mai gustoase decat aceasta. Evident, nu-i chiar acelasi lucru, dar am facut aceasta precizare ca sa va faceti o idee cat de cat cam despre ce vorbim.

Turtele de Craciun reprezinta o traditie veche, de sute de ani, specifica zonei Moldovei. Eu nu auzisem de ele in copilarie, fiind nascuta si crescuta in zona Buzaului, si am inceput sa le pregatesc abia dupa ce m-am maritat. 
 
Tot traditia spune ca acestea trebuiesc coapte pana de Ignat, si exista un adevarat ritual al regatirii acestora. Era musai sa fie casa curata si candela aprinsa, mai intai gospodinele isi fac semnul crucii si apoi turtele se framantau si se intindeau cu mare grija si erau intinse neaparat pe o panza alba, curata.  Totul se face cu mare grija si rabdare, deoarece gospodinele practic nu pregatesc un desert, ci chiar scutecele Domnului Isus (de aici si denumirea), astfel misiunea lor e cu atat mai importanta. 
 
Prima turta turta formata se numeste turta-vacii, aceea se da deoparte si in ziua de Boboteaza este data vacilor din gospodarie sa o manance, in ideea ca astfel vacile vor da mai mult lapte. In dimineata zilei de ajun femeile mergeau la cimitir unde tamaiau si aprindeau lumanari, si abia apoi imparteau turtele.

Este foarte important sa aveti rabdare cu turtele de Craciun, si cu siguranta rezultatul va fi peste asteptari. Anul viitor sper sa reusesc sa pregatesc si varianta traditionala, turtele cu julfa. 

Va recomand si colaceii traditionali pentru colindatori, si, pentru ca in zona Buzaului in Ajun se imparte coliva si sarmale de post va recomand reteta de coliva dar si reteta de sarmale de post.
De asemeni va recomand retetele traditionale specifice Craciunului. Mai multe retete pentru Craciun gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru retete)

Ingrediente Turte de Craciun (Scutecele lui Isus/ Pelincile  Domnului)

pentru aluat

500 g faina
250 ml apa
un praf sare
 
pentru sirop
 
1 l apa
300 g zahar
esenta rom
 
pentru umplutura
 
1 kg miez nuca 
300 g zahar
1 lingurita coaja lamaie
1 lingurita coaja portocala

Mod de preparare Turte de Craciun (Scutecele lui Isus/ Pelincile Domnului)

Din apa calduta, faina si putina sare framantam un aluat compact, care nu se lipeste de maini. Este foarte important sa framantam foarte bine si intens aluatul, pentru a putea intinde bine foile. Acoperim cu un prosop curat aluatul si il lasam jumatate de ora sa se odihneasca.

 
 
 
 Impartim aluatul in 16  bucati, aproximativ egale, pe care le vom modela ca pe niste bilute. Eu le-am si cantarit, au avut circa 50 g fiecare. 

 

Pe suprafata de lucru bine infainata vom intinde turtele cu ajutorul unui sucitor. Turtele mele au avut diametrul de circa 28-30 cm.


 

Turtele trebuiesc intinse foarte bine, pana cand ajung sa arate ca o coala de hartie.

Le scuturam de excesul de faina si le asezam deoparte, pana cand le vom termina de facut pe toate. 

 


In mod traditional turtele se coc pe plita, in lipsa unei plite insa eu le-am copt pe o tabla groasa de inox. Daca nu aveti puteti folosi o cratita de tuci sau o tava mai veche.

Coacem turtele pe ambele parti. Cand sunt coapte ele devin tari si casante. Veti observa ca turtele se vor mai incovoia la copt, nu va faceti griji, dupa ce se vor inmuia va fi totul in regula.

Asezam turtele coapte una peste cealalta formand un turnulet. Le acoperim si le asezam intr-o camera bine aerisita ca sa se usuce. Nu va recomand sa le pastrati in bucatarie, acolo o sa gatiti, se vor forma aburi si se vor usca mult mai greu. Daca turtele nu vor fi bine uscate nu se vor inmuia (insiropa) cum trebuie. Daca se intampla sa pocneasca vreo foaie in timpul manipularii nu e nici o problema, nu o aruncati, o folositi asa cum este.


Pregatim umplutura pentru turte. Miezul de nuca l-am dat putin la cuptor ca sa fie bine uscat apoi l-am macinat. Il amestecam cu zaharul si coaja rasa de lamaie si portocala. Aveti grija ca nu toate citricele au coaja comestibila, majoritatea sunt tratate, eu am luat din Lild lamai si portocale bio, pe care era specificat ca nu au coaja tratata si poate fi consumata. Si fiindca acestea bio nu merg pastrate foarte mult, inainte de Craciun nu se vor mai gasi, eu le-am cumparat din timp, dar, fiindca nefiind tratate vor mucegai destul de  repede, eu le-am ras si le-am pus cu zahar deasupra intr-un pahar, la frigider, exact cum faceau mamele noastre in copilarie.


Pregatim siropul din apa, zahar si esenta de rom. In loc de zahar puteti pune miere de albine, in acest caz nu o mai fierbeti o data cu apa, ci o daugati dupa ce aceasta a fiert. Pregatim un vas putin mai mare decat foile de turte si punem in el siropul. Ca sa puteti inmuia bine turtele siropul trebuie sa fie cald, as zice chiar sa fie fierbinte atat cat putem suporta sa nu ne friga la maini. Incepem sa inmuiem foile pe rand, una cate una. Le introducem cu grija in sirop, pe ambele parti, pana cand se vor inmuia bine, si nu vor mai fi absolut deloc casante. Nu va faceti griji daca se vor rupe, le asezati asa bucati, la final cand veti taia feliile nu se va observa nimic.

Scoatem turta astfel inmuiata pe un platou si presaram deasupra amestecul de nuca. Mie imi plac turtele foarte bine insiropate, cu multa nuca si aromate. 

Procedam astfel pana vom termina si foile si nuca.  Ultimul strat trebuie sa fie de nuca, altfel foaia de deasupra s-ar putea usca. Acoperim si dam platoul cu turtele intr-o camera racoroasa. Le lasam astfel cel putin o zi.


Eu am taiat mai intai marginile, de jur imprejur si le-am indepartat, acestea nu vor fi acoperite bine cu nuca si fiind in exterior se vor usca putin, nu vor fi la fel de bine insiropate. Dar evident, nici pe acelea nu le-am aruncat, sotul a fost cel mai fericit, si le-a mancat imediat.

Apoi in Ajunul Craciunului le taiem si le vom imparti. 




Distribuie daca iti place:

9 comentarii :

  1. Minunată rețetă abia aștept să pregatesc turtele vă mulțumesc pentru rețetă .Doamne ajută

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunteti o gospodina desavarsita.
    Va multumesc frumos.
    Am facut pentru prima data turta cu nuci. Delicioasa

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi plac fff mult ,mătușa mea face de mica...în fiecare an îmi aduce și mie, acum are 76 ani și tot fce...abia aștept sa mananc...dar am vrut și wu saa ma apuc sa fac și tradiția sp k trebuie sa le faci în fiecare an k altfel te vei îmbolnăvi

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu este adevaraaaat. Sunt doar superstiții!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulțumesc pentru rețetă,deja am pregătit toate ingredientele și vreau să mă apuc de frământat
    Doamne ajuta să îmi reușească!

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mama mea le facea , sunt minunate !

    RăspundețiȘtergere
  7. De cand am descoperit reteta _adica anul trecut)numai aceasta o voi face.sunt super bune.au fost foarte apreciate si am avut"reclamatie"ca de bune ce sunt au fost cam putine.am ajuns sa triplez reteta😍😘

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes