ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

26 ian. 2017

Paine neagra de secara cu seminte


 Pentru ca ne place foarte mult painea de casa, in special cea cu faina de secara, in fiecare saptamana coc paine cel putin o data. De data aceasta am pregatit o paine neagra de secara cu seminte, foarte gustoasa, cu miez pufos, dulce-acrisor, o painica grozava pe care cu greu ne-am abtinut sa nu o mancam calda. Cat este ferbinte coaja este usor crocanta cand se raceste insa coaja devine mai moale ceea ce o face nemaipomenita pentru sandvisuri.  Va recomand si painea cu faina integrala si seminte, baghetele integrale cu spelta si semintepainea rustica cu masline si  painea pentru sandvisuri. Mai multe retete de paine gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru retete)


Ingrediente paine neagra de secara cu seminte:

500 gr faina de secara
500 gr faina neagra de grau
500 ml apa calduta
14 gr drojdie 
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
50 gr seminte


Mod de preparare paine neagra de secara cu seminte:





Pregatim mai intai aluatul. Eu l-am facut la masina e paine, daca il faceti la mana amestecati cele doua tipuri de faina cu sarea, zaharul, drojdia si semintele. Amestecati si turnati apa calduta putin cate putin timp in care framantati aluatul. Eu am folosit seminte de in, de susan, de floarea soarelui si de dovleac.
Framantam pana la omogenizare si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.


Rasturnam aluatul pe suprafata de lucru bine infainata.


Framantam pana obtinem un aluat compat care nu se lipeste de maini, impartim aluatul in doua si formam doua bile de aluat.  Asezam painicile in tava.


Cocem in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru circa 45 minute.


Vom obtine o painica deosebita, cu gust dulceag, minunata chiar si pentru sandvisuri!  


Distribuie daca iti place:

8 comentarii :

  1. Buna ziua. As dori sa fac paine NUMAI din faina integrala de secara, fara nici un amestec de alt tip de faina. Am incercat o data, insa a iesit ceva necrescut, lipicios (putin umed), nu a nici dospit aproape deloc, desi drojdia era proaspata(nu folosesc drojdie uscata). Nu stiu unde am gresit....Daca puteti sa ma ajutati cu un sfat, as fi foarte bucuroasa. Cu mii de multumiri, Claudia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, din pacate doar din faina de secara nu am avut curajul sa incerc pana acum. Am vazut pe blogul Codrutei, insa cu maia, aici gasesti reteta, poate iti este de ajutor: http://blog.codrudepaine.ro/2012/05/paine-de-secara-100-reteta-nr-1/

      Ștergere
  2. Faina de secara contine o cantitate mai mica de gluten si acesta este mai putinelastic decat cel din grau.Din aceasta cauza are nevoie de un timp mai mare de dospire. Daca framanti aluatul la masina de paine, dupa trecerea timpului de crestere, scoate aluatul si mai lasa-l la crescut intr-un loc caldut. In functie de faina de secara utilizata, poate fi nevoie si de 12 h pentru a creste!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vio ma cheama si pe mine dar vine de la viorel ,am facut aceasta minune de paine a iesit rumena si pufoasa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Drojdia este proaspătă sau uscată?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes