ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

28 oct. 2010

Peltea de gutui



Ati facut gem de gutui si v-au ramas multe cotoare si coji? Nu le aruncati, puteti face din ele o delicioasa peltea de gutui.



Ingrediente

coaja si cotoarele de la 3 kg gutui
1 kg zahar



Mod de preparare

Punem coaja si cotoarele de gutui la fiert cu apa cat sa le acopere.



Le lasam sa fiarba pana cotoarele s-au inmuiat bine de tot si intra furculita usor in ele.





Strecuram prin tifon zeama rezultata si o punem intr-o craticioara. Adaugam la 1 l lichid 1 kg zahar si lasam sa fiarba pana se leaga siropul. Atentie nu o fierbeti prea mult fiindca o sa se intareasca.





Punem in borcane pelteaua fierbinte si lasam sa se raceasca. Dupa ce se raceste trebuie sa arate exact ca un jeleu.




Distribuie daca iti place:

25 de comentarii :

  1. o minunatie pelteaua de gutui!mama mea facea cand eram copil

    RăspundețiȘtergere
  2. vaiiiiii, ce buna si frumoasa ii iese chestia asta si mamei. Si fotografiile tale m-au convins sa o incerc si eu. Singura problema fiind aceea ca nu fac gem de gutui ca sa aibe de unde sa-mi ramana cotoare si coji.....dar poate....

    Zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Smaranda, nu e nevoie sa mananci gutuile inainte; poti sa te organizezi astfel: intai faci o mancare de gutui din 3-4 gutui mari (echivalentul in gutui mai mici il apreciezi tu), iar cu cotoarele + coaja de la 2-3 din mancare faci pelteaua. Mancarea e pentru 4 portii pe care le consumi imediat, iar pelteaua iti ramane pentru mai tarziu.

      Ștergere
  3. Maria, multumesc, nici eu nu mai facusem pana acum.Am facut gem si mi-am adus aminte ca ne facea bunica cand eram mici din resturile de la gutui si asa m-a apucat un dor !

    Geta, intr-adevar o minunatie, si mie mi-a placut tare mult aspectul si consistenta.

    Smaranda, poti sa te-apuci eventual sa mananci gutuile. Se poate face si din gutui intregi, nu e musai din cotoare.Eu am facut asa fiindca facusem gem si asa am scutit si un drum in plus cu gunoiul

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce idee minunata. Mai ai o lingurita si pentru mine?

    RăspundețiȘtergere
  5. O modaliate splendida de a recicla
    ramasitele de la gem.
    E minunata ,aromata,si se potriveste pentru tot felul de deserturi.
    Ti-a iesit foarte frumoasa.
    Parca toate razele soarelui s-au
    condensat in ea. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ghiocel, pentru tine cu mare placere. Sa pun si de-un ceai?

    Lia, multumesc, ma bucur ca iti place.Intr-adevar arata uimitor, sotul nu m-a crezut cand i-am zis ca e facuta din resturi

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am mai facut asa ceva de multi ani ! de pe cand gaseai gutui romanesti la piata si nu ramaneai fara salariu ca sa faci dulceata de gutui si peltea.e grozava si merita facuta.Ma gandesc ca blogurile astea ale noastre sunt cea mai tare reclama pentru incurajarea agriculturii romanesti.Da' e drept ca mai avem ceva de lucru in sensul asta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Pansy, din punctul asta de vedere, eu una ma consider o norocoasa. ai mei de cativa ani de cand au iesit la pensie s-au mutat la tara, asa ca ma aprovizioneaza periodic cu de toate.Plus ca ei nu sunt adeptii chimicalelor, intotdeauna au folosit ingrasaminte naturale, deci un atu in plus.Eu una genul asta de africultura l-as promova, nu cel bazat pe chimicale ce fac rosia sa se coaca in doua trei zile.
    Sincer, daca nu le-as fi avut de la tara nu m-as fi indurat sa dau 5 lei pe kg de gutui ca sa fac gem.

    RăspundețiȘtergere
  9. Foarte frumoasa pelteaua, si eu vreu cu un ceai ;-)

    RăspundețiȘtergere
  10. Abia astept sa fac gem de gutui ca sa fac si peltea. Imi plac amandoua!

    RăspundețiȘtergere
  11. doamne,dragii mei,ce vremuri minunate am trait noi,astia,care am crescut cu gemul(magiunul) bunicii,pus pe o felie de paine facuta tot de ea,uneori in cuptor,de multe ori in rula!! si doamne, cat de buna era si acea peltea ,facuta tot de buna noastra!"dulce galbena gutuie",cata dreptate avea poetul.dar un alt poet(si sigur voi veti recunoaste versurile si intr-un caz si in altul;) zicea..trecut-au anii ca norii lungi pe sesuri..si niciodata n-or sa vina iara.ne ramane amintirea ,iar acuma in prag de toamna,atat calendaristic ,cat si in parul nostru,dar mai ales in buletin,e timpul sa invatam si sa facem si noi ceea ce faceau bunicile noastre..ca de,e vremea de nepoti si ptr noi! multumim,bunului dumnezeu,ca am ajuns! un gand bun ptr toti si multe toamne pline
    de aroma gutuilor!

    RăspundețiȘtergere
  12. :) a mea acum fierbe , insa am adaugat si cateva cotoare de mere :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si a mea fierbe acum :) .. asa se face, si cu mere .. dar am pus si nuci ! ;)

      Ștergere
  13. Eu am fiert cotoarele si cojile gutuilor ramase de la dulceata impreuna cu mere rosii. Pelteaua iese rosie, transparenta.

    RăspundețiȘtergere
  14. cat timp trebuie sa fiarba pana se leaga??

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna , cat timp se fierbe cu zaharul , au trecut 2 ore si tot lichida este , nu se incheaga deloc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. acelasi lucru e la mine.Cat ati lasat la fiert?Dulceata mi a iesit super buna,dar cu pelteaua nu ies la capat,nu cred ca o sa se inchege :(

      Ștergere
    2. Chiar nu imi dau seama care ar putea fi motivul daca ati respectat cantitatile. Eu o fac in fiecare an, anul asta am facut-o de trei ori fiindca parintii mei au foarte multi gutui, nu mi s-a intamplat sa nu mi se lege, din contra, a doua tura a iesit un piculet cam tare. Sa fie oare gutuile de vina?
      Daca totusi nu se incheaga ca sa nu pierdeti totul puteti adauga in lichid gelatina, apoi lasati intr-o tava sa se intareasca si taiati cubulete mici pe care le dati prin zahar tos si obtineti niste jeleuri naturale si delicioase/

      Ștergere
  16. Luati cu o lingurita si puneti o picatura pe o farfurie, daca picatura se imprastie mai trebuie fiarta, daca ramane ca o bobita de roua pelteaua este gata.

    RăspundețiȘtergere
  17. anonim.eu am mai facut dar de mult nu acum mai fac si anu asta dar eu spre sfarsit adaug si putina zeama de lamaie e super.

    RăspundețiȘtergere
  18. maria mehalia51@yahoo.com22 octombrie, 2019 16:44

    Azi am facut dulceata de gutui si , bineinteles , cotoarele si cojile le-am pregatit pt peltea!!!Delicioase!!!!Sugestiile date au fost de un real folos, multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes