ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

7 dec. 2010

Rata cu sos de portocale





Anul acesta de craciun mi-am propus imi impresionez musafirii cu renumita rata cu portocale. Si cum nu vroiam sa risc sa dau rateuri atunci am zis sa probez intai reteta. Am avut ceva emotii fiindca rata mea a fost de curte insa a iesit foarte frageda si gustoasa. Neasteptat de buna, abia acum am inteles de ce este atat de renumita .Reteta am luat-o de aici :http://crazymothercooker.blogspot.com/2009/11/rata-cu-sos-de-portocale.html .


Ingrediente

1 piept rata
1 kg portocale
100 ml supa de pui
100 ml vin alb
5-6 linguri sos soia
2 linguri zahar brun
1 baton scortisoara
sare, piper


Mod de preparare


Dezosam pieptul de rata il condimentam cu sare si piper si il prajim in tigaia de teflon.Nu punem ulei, deoarece are suficienta grasime.



Il prajim pe ambele parti pana se rumeneste usor.Atentie nu trebuie lasat foarte mult fiindca se intareste.





Scoatem grasimea care s-a format in tigaie si adaugam sosul de soia peste piept si punem din nou pe foc intorcandu-l pe ambele parti pana se caramelizeaza usor.






Scoatem rata si o feliem pe diagonala cu un cutit foarte bine ascutit.Carnea trebuie sa fie usor crocanta la exterior si moale si rosiatica la interior, cam asta e consistenta perfecta pentru reusita acestei retete.






In paralele cu carnea facem sosul astfel: Punem intr-o cratica zeama de la portocale si coaja rasa de la o portocala. Adaugam supa, vinul alb zaharul brun si batonul de scortisoara .Lasam sa fiarba la foc potrivit pana ce capata o consistenta gelatinoasa.





Adaugam sosul peste feliile de rata si punem din nou pe foc.






Lasam pana se caramelizeaza usor.atentie, nu lasati tigaia nesupravegheata deoarece caramelul isi poate schimba imediat culoarea si devine amarui.
In momentul in care sosul s-a caramelizat opriti focul.






A fost un deliciu, un adevarat rasfat culinar , rata a fost frageda si aromata, completata cu desavarsire de savoarea sosului de portocale. Abia astept Craciunul sa pot repeta experienta.



Distribuie daca iti place:

15 comentarii :

  1. wow! rata de curte! excelent! :)
    daca imi permiti un sfat, data viitoare sa prajesti pieptul mai putin, cat sa ramana roz spre rosu la mijloc (din poza mie mi se pare ca e mediu spre bine facut, adica roz spre gri, iar la rata vrei sa fie intre in sange si mediu)

    RăspundețiȘtergere
  2. Florin iti multumesc foarte mult pentru sfat !Intr-adevar l-am gatit putin mai mult insa mi-a fost teama ca fiind rata de curte sa nu fie prea nefacuta. De craciun voi sti exact cum trebuie sa fie !

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar ca-i o reteta de impresionat...arata si suna tare apetisant:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Just me, multumesc, sper si eu sa impresionez musafirii. Oricum oi avea si preparate traditionale de craciun, deci daca nu le place rata...norocul nostru, mancam noi tot :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Vio... arata delicios... Apropo... ti-am votat o reteta pe concursul cu margarina Unirea... Bafta

    RăspundețiȘtergere
  6. don't worry, nu exista rata nefacuta :) ca idee, la restaurantele mari se serveste pieptul doar usor rumenit pe margini, iar in mijloc aproape in sange :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Felis, multumesc, azi am votat deja pe altcineva, insa maine ai votul meu, am vazut ca ai pus si tu o reteta. Bafta !

    RăspundețiȘtergere
  8. Florin, ai perfecta dreptate, mie imi pac fripturile mai in sange(dar nici prea prea nici foarte foarte), insa sotul daca vede sange in fata ochilor deja zice ca i-am dat carne cruda :)))) el o prefera mai degraba bine rumenita.

    RăspundețiȘtergere
  9. Arata superb! Vreau si eu sa pregatesc pieptul de rata dupa reteta asta. Si rata mea este de curte si toate bucatile, mai putin pieptul, le-am pus la supa; le-a trebuit cam o ora si jumatate ca sa fie bine fierte, asa ca am emotii, oare pt piept sunt suficienti timpii din reteta ta? Mi-e teama sa nu ramana tare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mihaela aceeasi dilema am avut-o si eu si de aceea am lasat pieptul sa s efaca mai bine.In primul comentariu, Florin, cel de la care am imprumutat reteta mi-a sugerat sa las pieptul putin mai in sange. De Craciun am repetat si am facut asa a fost foarte fraged si bun. Cred ca si sosul de soia o mai fragezeste putin. Sa-mi spui cum ti-a iesit

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, mare greseala am facut ca am intrat pe aici cu stomacul gol!!!!
    Imi vine sa ma duc direct sa cumpar piept de rata !
    Rata a iesit delicioasa si nici nu-i prea complicat de facut sau sa necesite ingrediente mai speciale!
    Super !

    RăspundețiȘtergere
  12. Camelia merita sa incerci, e intr-adevar o delicatesa

    RăspundețiȘtergere
  13. nu stiu cat ti-ai impresionat musafirii in urma cu 2ani,dar eu vreau sa-mi impresionez sotul in acest an,la aniverarea casatoriei noastre;multumesc pentru reteta si voi reveni cu impresii
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cui nu-i place ratza...poate incerca cu piept de pui ?

    RăspundețiȘtergere
  15. daca in loc de vin o sa pun coniac oare o sa fie bine?

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes