ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

13 mar. 2022

Bors de urzici

Borsul de urzici, sau ciorba de urzici daca va place mai mult cum suna, este o reteta simpla, de post, exact asa cum o facea bunica mea. Copil fiind, eram fascinata de felul in care, din doua-trei ingrediente, facea niste mancaruri atat de gustoase.
Borsul de urzici are doar trei ingrediente de baza: urzicile, ceapa verde si orezul, dar gustul este deosebit, iar beneficiile sunt multiple, pentru ca urzicile contin foarte multe vitamine, si au o multime de beneficii. Nu le voi enumera acum, pentru ca e mult de scris despre ele, si m-as abate de la scopul acestui blog, va voi spune doar ca una dintre cele mai importante proprietati este combaterea anemiei si detoxifierea organismului.

Va recomand si mancarea de urzici cu usturoi, borsul de loboda, borsul de stevie sau stevia cu orez.  Mai multe retete de post gasiti aici. (click pe cuvintele subliniate pentru a ajunge in pagina retetelor)

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici sau pe instagram aici

Ingrediente bors de urzici

400 g urzici
2-3 linguri ulei
5-6 fire ceapa verde
100 g orez
200 ml bors
2 linguri bulion
1 legatura leustean verde
sare dupa gust
 
Mod de preparare bors de urzici

Daca le culegem noi vom alegem urzici tinere, de maxim 15-20 cm, de preferat din zone cat mai nepoluate, ideal din padure, nu de pe marginea drumurilor. Folositi manusi de unica folosinta pentru a le culege. Eu le-am cumparat de la piata, asa ca am sarit peste aceste etape.

Spalam bine urzicile, in mai multe ape, pana cand apa va ramane curata, fara pamant si impuritati. Le scoatem intr-o sita.

Intr-un vas incapator fierbem apa pana da in clocot si cand clocoteste adaugam urzicile scurse si le oparim, astfel incat sa inceapa sa se inmoaie frunzele. O parte din apa in care am oparit urzicile o vom folosi pentru ciorba. Daca doriti o puteti folosi chiar si pe toata.

Le scoatem cu o supiera, le scurgem bine de apa si le tocam marunt.

Intr-un vas punem uleiul, ceapa verde tocata marunt si orezul si sotam usor, pana cand ceapa si orezul devin translucide. Atentie, nu le lasam sa se arda, pentru ca isi vor schimba gustul.

Completam cu circa 1 l din  apa in care au fiert urzicile, cca 2 l de apa si 200 ml bors, adaugam sare si lasam sa fiarba pana cand orezul este bine fiert.

Adaugam bulionul si cand clocoteste potrivim gustul de sare, dam deoparte si adaugam leusteanul verde, tocat marunt.

Noua ne place foarte mult rece, cu mamaliga si cu ceapa verde.


Distribuie daca iti place:

Un comentariu :

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes