ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

31 mar. 2022

Cozonac de post cu nuca, stafide si rahat

Cu totii iubim cozonacul, si atunci cand pui oua, lapte si unt, cu siguranta va iesi ceva gustos, adevarata arta insa, este sa faci cozonac de post, folosind doar apa, faina, drojdie si ulei.
Si pentru ca secretul principal al unui cozonac de post este framantatul, trebuie sa recunosc ca am trisat putin, si am apelat la tehnologie, folosind Masina de paine Fram FBM-900BK  pentru framantarea si dospirea aluatului. 

Astfel ca am obtinut un aluat tare fin si plin de basicute, dupa cum se vede si in fotografii. Desigur, il puteti framanta si la mana, dar trebuie ceva pricepere si diponibilitate pentru asta, iar eu recunosc ca imi este mult mai comod astfel, si nu ma simt deloc vinovata, de ce sa nu ne bucuram de beneficiile tehnologiei si sa folosim in alt scop timpul economisit?

Masina de paine Fram FBM-900BK este prevazuta cu 12 programe, capacitate de 700-100 g, dispay LCD, timer 13 ore si functie de mentinere la cald 30 minute. Paleta si cuva aparatului sunt detasabile si lavabile, foarte usor de curatat. Masina de paine vine insotita si de o carte de retete si un pahar si o lingurita de masurare. Puterea aparatului este de 550 W si este prevazut cu trei trepte de rumenire, deschis, mediu si inchis

Va recomand si cozonacul de post cu fanta, cozonacul de post in doua culori sau cozonacul de post cu halva. Mai multe retete de cozonac gasiti aici.

Cu ajutorul masinii de paine Fram FBM-900BK am pregatit si paine alba simpla si paine cu faina 100% integrala




Ingrediente cozonac de post cu nuca, stafide si rahat

pentru aluat
 
600 g faina
200 ml apa
100 ml ulei
100 g zahar
1/2 lingurita sare
7 g drojdie uscata
coaja rasa de lamaie
coaja rasa de portocala
esenta vanilie
esenta rom
optional: sofran sau turmeric 

pentru umplutura

200 g nuca 
100 g zahar
2 linguri cacao
200 ml apa
esenta rom
50 g stafide
100 g rahat
 
pentru uns

200 ml apa
100 g zahar
1 lingurita susan

Mod de preparare cozonac de post cu cacao, stafide si rahat

Inainte sa trecem la pregatirea aluatului am infuzat sofranul in apa calduta, l-am lasat pana cand apa s-a colorat si a preluat aromele si am strecurat. Pentru ca sofranul este destul de scump il puteti inlocui cu turmeric, sau pur si simplu puteti renunta. Rolul acestuia este de a conferi cozonacului o culoare usor galbuie, dar ii va da si o aroma placuta.

Turnam apa in care am infuzat sofranul in cuva masinii de paine. Eu obisnuiesc sa dizolv si zaharul in apa, dar daca doriti il puteti adauga si separat.

Adaugam ueiul, esentele si coaja rasa de lamaie si portocala. Folositi citrice cu coaja netratata. Daca nu ati dizolvat zaharul in apa tot acum e momentul sa il adaugati si pe el.

Adaugam faina si sarea. Peste faina vom adauga drojdia uscata. aceasta nu trebuie sa vina in contact direct cu ingredientele umede.

Setam programul 8, pentru framantare si dospire, si apasam butonul start.

Aparatul va incepe framantarea.

La finalul programului, cand auzim semnalul sonor, ridicam capacul si observam ca aluatul a dospit si aproape ca si-a triplat volumul.

Scoatem cu grija cuva masinii si rasturnam aluatul pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei. Framantam cat sa omogenizam putin aluatul si il impartim in doua.

Intindem aluatul fara sa folosim sucitorul, doar presandu-l cu degetele. Vom observa ca aluatul face basicute.

Pregatim umplutura. Prajim usor nuca si o macinam. O punem intr-un vas si o amestecam cu cacao. Apa si zaharul le fierbem pana dau in clocot, adaugam esenta de rom dupa gust si punem siropul pregatit astfel peste amestecul de nuca, putin cate putin, pana cand obtinem o crema nu foarte groasa. Punem doar atat sirop cat avem nevoie, este posibil sa nu fie nevoie sa il folosim pe tot.
Intindem jumatate din crema de nuca peste aluat, lasand libere marginile. Asezam deasupra jumatate din cantitatea de stafide si jumatate din cantitatea de rahat, pe care il taiem cubulete in prealabil.

Rulam si procedam la fel si cu a doua bucata de aluat. Asezam cele doua rulouri unul peste celalalat, in diagonala.

Rasucim rulourile si asezam cozonacul astfel format in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam la dospit in tava pentru circa 30 minute.

Pregatim un sirop concentrat din apa si zahar, il lasam sa se raceasca si cu jumatate din el ungem cozonacul si apoi presaram deasupra susanul. Cozonacul il ungem cu acest sirop ca sa se rumeneasca frumos deasupra.

coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru circa 50 minute. Aproape de final am pus deasupra o folie de aluminiu, ca sa nu se rumeneasca prea tare. Cat este fierbinte il unegem deasupra cu siropul ramas, ca sa capete un luciu frumos.

Il scoatem cu grija din tava si il asezam pe o parte, si il lasam sa se raceasca. Evident, nu am putut scapa de sot, care spune mereu ca daca nu ii dau atunci, cat este fierbinte, degeaba ii mai dau dupa aceea, asa ca am rupt un colt. Mie imi place cozonacul rece, doua o zi doua, am senzatia ca atunci gustul acestuia este mult mai intens.

Cand cozonacul s-a racit complet il taiem felii. Se mentine pufos si bun si a doua zi.


Distribuie daca iti place:

Trimiteți un comentariu

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes