ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

12 nov. 2015

Prajitura Boema


Va amintiti de prajitura Boema din cofetariile comuniste? Ne-a incantat copilaria si ne-a bucurat adeseori iar astazi am reprodus-o si la mine acasa. M-am abatut putin de la varianta originala fiindca am folosit o alta reteta pentru blat si am inlocuit fondantul cu glazura de ciocolata. Chiar si asa prajitura a fost delicioasa, poate chiar si mai gustoasa decat mi-o aminteam eu din copilarie.

Ingrediente (pentru cca 24 buc.)

Pentru blat:

1 ou
200 gr zahar
200 ml lapte
25  ml ulei
300 gr faina
2 linguri cacao
1 lingurita praf copt

Pentru sirop:

300 ml apa
200 gr zahar

Pentru glazura:

200 gr ciocolata amaruie
200 ml smatana pt frisca
2 linguri ulei

pentru crema ganache:

300 gr ciocolata
300 ml smantana pt frisca
esenta rom

pentru decor:

300 ml smantana dulce pt frisca
esenta portocale (optional)
3 linguri glazura





Mod de preparare:

Preparam mai intai blatul. Mixam oul  cu zaharul pana se topeste zaharul si amestecul devine cremos. (daca ouale sunt foarte mici puneti doua oua) Adaugam uleiul si laptele. Punem apoi faina, cacao si praful de copt si mixam pana la omogenizare. turnam amestecul in tava tapetata cu hartie de copt. (dimensiuni tava 32*35)



Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade folosind functia de ventilatie circa 30 minute. Cel mai sigur este sa faceti testul scobitorii.


Lasam sa se raceasca apoi scoatem prajitura pe un platou. Preparam siropul astfel: caramelizam zaharul (fara sa il ardem fiindca va deveni amar) si cand zaharul este caramelizat adaugam apa cu atentie sa nu ne ranim fiindca va bolborosi caramelul si e posibil sa sara picaturi fierbinti. In acest moment caramelul se intareste si lasam vasul pe foc pana ce acesta se va topi si vom obtine un sirop. Lasam siropul putin sa se racoreasca si cand este caldut il turnam peste blat.   Chiar daca vi se va parea mult sirop sa stiti ca, dupa ce va sta cateva ore la frigider  nu va mai fi atat de tare insiropata. Cu un cutit foarte bine ascutit taiem blatul in patrate si le distantam putin ca sa putem turna glazura pe fiecare in parte.  E de preferat sa nu le mutati cu mana ci sa folositi o paleta pentru prajturi sau pur si simplu o furculita fiindca fiind bine insiropate sunt foarte fragile.


Cat timp am asteptat sa se racoreasca siropul am pregatit glazura. Eu am folosit un aparat pentru topit ciocolata, daca nu aveti un astfel de aparat puneti ciocolata rupta bucatele, smantana dulce si uleiul intr-un vas la bain marie (deasupra altui vas cu apa clocotita ce se afla pe foc) si amestecati pana ce este complet topita ciocolata si glazura este fina fara sa aiba bucatele de ciocolata prin ea. Pastram deoparte 3 linguri de glazura pentru decor.
Cu o lingura glazuram fiecare prajitura in parte lasand glazura sa cada usor pe margini. Dam la frigider sa se intareasca glazura.


Pregatim crema ganache. Eu am inceput pregatirea cremei in momentul in care ampus blatul in cuptor. Punem smantana pentru frisca intr-un vas pe foc si o lasam pana ajungela punctul de fierbere fara a o lasa insa sa fiarba. Dam deoparte si adaugam ciocolata rupta bucatele (sau data pe razatoare) si amestecam energic pana ciocolata este topita complet. Adaugam romul si omogenizam. Dam la frigider.


Cand amestecul de ciocolata s-a intarit  mixam compozitia pana obtinem o crema fina. Daca vi se pare ca amestecul este prea tare si nu se poate mixa puteti adauga cateva linguri de smantana dulce (putin cate putin) Cu ajutorul unui pos spritam crema pe fiecare prajitura in parte.


Mixam smantana dulce pentru frisca pana devine ferma. Daca doriti puteti aromatiza frisca cu esenta de portocale sau orice aroma va place, sau o puteti lasa simpla. Spritam frisca deasupra cremei formand un "mot" de frisca.


Turnam pe fiecare mot de frisca putina glazura de ciocolata. Daca intre timp glazura s-a intarit o incalzim fie pe bain-marie fie la microunde cel mai sigur este sa o incalziti la bain-marie.


Dam la frigider cateva ore apoi le savuram cu pofta.


Distribuie daca iti place:

22 de comentarii :

  1. Trebuie sa copiez reteta si s-o pregatesc.Multumesc,week-end frumos!
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara,ce parere aveti...oare in loc de smantana ptr frisca folosesc hulala ar fii ok?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Crema si glazura au iesit prea moi. Cred ca se poate injumatati cantitatea de smantana pentru frisca. Tocmai am bagat crema ca congelator in speranta ca se mai intareste...:(

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari Vio , pentru aceste minunate retete.Ma duc cu gandul in lumea copilariei si, iti spun sincer, fiind departe de casa, imi fac sarbatorile si multe alte zile foarte fericite.Bravo !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu ce se poste inlocui smantana ptr frisca?

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, arata f bine pozele si am incercat sa fac pt un charity event la scoala copiilor. Insa blatul nu mi-a iesit, prea tare, cantitatea de faina e mult prea mare 300 gr si dimensiunea tavii 32x35 mult prea mare pt cantitatea de blat ... soc total ca a trebuit sa gasesc alta reteta rapid ca eram in criza de timp. Nu stiu cit a fost testata reteta si incercata ca nu vad comentarii de success.
    Imi plac f mult boemele si sper sa gasesc o reteta care functioneaza :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga anonimule si eu am un soc total cand toata lumea se grabeste sa dea vina pe reteta. Daca tie nu ti-a iesit asta nu inseamna ca reteta nu e buna. Nu, nu e gresita nici cantitatea de faina, daca platul ti-a iesit prea tare poate l-ai copt mai mult decat trebuie. si nu, nici tava nu este foarte mare daca privesti cu atentie imaginile vei vedea asta. Am pus imagini pas cu pas tocmai pentru a putea fi urmarita etapa cu etapa si a fi mai usor de facut. Niciodata nu am postat pe blog retete care nu mi-au iesit sau al caror gust nu mi-a placut! E o reteta testata si rastestata, cu putin atentie NU are cum sa nu iasa!

      Ștergere
  7. Am făcut prajitura după rețetă, doar ca tava mea cred ca a fost prea mare și am dublat cantitatea blatului. Super rețetă, prăjiturile foarte apreciate! A ieșit super ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Reteta iese sigur.Difera mult ingredientele:faina, cacaoa,ciocolata,smantana.Eu am foflosit in loc de frisca smantana 32% de la Five Continents si pot spune ca imi reusesc toate cremele ganache,frisca,cicolata alba.

    RăspundețiȘtergere
  9. Am incercat reteta si a iesit foarte gustos , chiar astăzi ma pregătesc iar pentru ea! ❤ felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  10. Doar in poze pare buna ,in realitate nu.blatul prea subtire pt ca tava e prea mare.fiindca e subtire rezulta sec si cantitatea de sirop nu reuseste sa inmoaie complet blatul.exact nereusita

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tava nu este mare deloc, este 32/35, iar blatul nici nu trebuie sa fie inalt, de altfel daca va uitati la fotografii se vede clar cat de inalt este blatul in raport cu tava. Siropul este mai mult decat suficient. Blatul nu este sec nici macar neinsiropat, poate doar daca l-ati copt prea tare.

      Ștergere
  11. nu stiu de ce dar mie nu imi iese crema ganache, cand incep sa mixez se taie . ce sa fac?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce fel de ciocolata folosesti? Eu am mai patit asta cu ciocolata de menaj, cumparata vrac. Iti recomand ciocolata amaruie Schogetten sau Poiana amaruie cu 65% cacao. In general ciocolata cu continut ridicat de cacao.

      Ștergere
  12. Cea mai buna reteta. E perfecta si foarte foarte gustoasa. Multumesc Postolache Violeta. Toti prietenii mei o iubesc, chiar si prietenii nemti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Hello, multumesc pt reteta, am incercat o astazi, am avut ceva dificultati cu blatul, am respectat cantitatile si a iesit cam tare, si l am tinut 25 min la 180 grade...insa per total gustoasa ��

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu am facut-o si mi- a iesit perfect , este ffff buna si o sa o repet pana o sa ma plictisesc . Multumesc mult pt reteta .👏👏👏

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu am facuto de cateva ori si mia iesit forte bine la blat am pus 4 oua mici si faina am complectat cat am crezut eu (trebuie sa fie compozitia putin ma subtire ca la pandispan) asa ca va zic ese un delicu

    RăspundețiȘtergere
  16. Un deliciu, yamii! 🙏😘😘

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes