ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

23 iun. 2014

Vulcan de ciocolata (Lava cake)


Un desert savuros, foarte elegant si foarte usor de facut! Vulcanul de ciocolata e un adevarat rasfat, pe cat de usor e de facut pe atat de spectaculos este rezultatul. O prajitura aparent banala din care, odata infipta lingurita se vor revarsa rauri de ciocolata scaldand papilele gustative in cea mai fina baie ciocolatoasa. 
Daca ii veti alatura acestui rasfat fructe proaspete cum ar fi zmeura, coacazele, murele sau capsunele, si un glob generos de inghetata de vanilie deja vorbim despre o adevarata orgie culinara! 

Si fiindca sunt o maaare amatoare de dulciuri cu cafea nu m-am putut abtine sa nu dau acestui desert putin din savoarea cafelei. voi il puteti lasa fie ca atare, fie ii puteti adauga diverse arome: vanilie, cardamom, rom, etc.

Ingrediente:

200 gr ciocolata amaruie
200 gr unt nesarat
5 oua
50 gr zahar
50 gr faina
1 lingurita ness
1 lingurita esenta cafea




Mod de preparare:

Rupem ciocolata bucatele intr-un vas si untul in taiem cubulete mici. Nu stiu in ce masura conteaza, insa eu am folosit unt Dorna cu 82% grasime, iar ciocolata a fost Stilla Dolce, din Kaufland, cea la tablete de 200 gr. Punem vasul la foc mic si amestecam continuu pana ce amestecul devine omogen.




Batem ouale cu zaharul si adaugam faina. Omogenizam.



Dupa ce amestecul de unt si ciocolata s-a racorit usor il incorporam in amestecul de oua. Nu adaugati ciocolata fierbinte fiindca riscati sa transformati ouale in omleta.




Adaugam nessul si esenta de cafea.



Ungem formele cu unt si turnam compozitia astfel incat sa umplem formele cam pe trei sferturi. 


Dam la cuptorul incins in prealabil. Daca aveti cuptor cu reglaj le veti lasa 8 minute la 210 grade, la cuptorul obisnuit va dura circa 15-20 minute.
Ele sunt inca usor umede deasupra cand sunt gata.




Rasturnam imediat pe un platou si facem o taietura mica ca sa eliberam ciocolata din interior. Decoram cu zmeura si frunzulite de menta. Optional puteti adauga inghetata. Personal cred ca ar merge perfect cu sosuri de fructe dulci-acrisoare, cum ar fi cel de zmeura sau cel de capsuni. Ar echilibra perfect gusturile.




Distribuie daca iti place:

15 comentarii :

  1. Doamneeeeeeeeee ce minunatie, o sa incerc si eu reteta,pare destul de usor de preparat :) si arata demential :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi ploua in gura.....Abia astept sa o fac si eu...Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. cu cat timp inainte se pot face inainte de a le consuma? cat timp rezista la frigider? le pot face cu o zi inainte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pot face cu o zi inainte insa efectul de lava nu va mai fi acelasi. In ultima poza e un vulcan ce a stat la frigider, crema de ciocolata ce se formeaza in interior va fi ceva mai tare si va trebui sa le presati usor ca sa iasa.

      Ștergere
  4. se seveste imediat (calda)? Cat timp isi mentine efectul de lava?

    RăspundețiȘtergere
  5. o intrebare:la cuptor,caldura sa vina si de jos si de sus?sau doar de jos? ca eu am avut o incercare nereusita si nu au iesit moi in interior:(

    RăspundețiȘtergere
  6. injectam ciocolata?sau pur si simplu punem compozitia la cuptor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se pune compozitia la cuptor si trebuie doar mare atentie sa nu le lasati mai mult decat trebuie! Miezul ramane moale la mijloc :)

      Ștergere
  7. Daca folosesc cantitatile respective,cate portii iasa ? 10,cat sunt si in poza cu tava?

    RăspundețiȘtergere
  8. sunt minunate , eu am mancat facute de un prieten , si sunt superbune , a doua zi se pot incalzi la microunde si sunt ca si proaspete

    RăspundețiȘtergere
  9. Sunt de vis.Asa ceva mai rar

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte usor si repede de facut, eu am respectat timpul indicat, 8 min la 210 grade si au iesit de vis, multumesc 😃

    RăspundețiȘtergere
  11. Neapărat respectați timpul de coacere! Doua minute în plus și... vor fi doar brioșe de ciocolata, fără lavă! 8 minute și lava curge apetisant și delicios 😋.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dar nu am înțeles cum trebuie sa vina căldura din cuptor: de sus sau jos sau amândouă???

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes