ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

5 mai 2012

Tort panna cotta cu jeleu de capsuni


Ingrediente

pentru blat:

1 ou
50 ml ulei
50 gr zahar
100 gr iaurt
150 gr faina
1 lingurita praf copt
1 praf sare
4-5 capsuni mari

pentru panna cotta

500 ml lapte
500 ml frisca lichida
300 gr zahar
vanilie
4 plicuri gelatina

pentru jeleul de capsuni

1 kg capsuni
150 gr zahar
3 plicuri gelatina

pentru decor:

cateva capsuni
50 gr ciocolata alba




Mod de preparare 

 Punem intr-un bol iaurtul, oul, zaharul si uleiul. Mixam si apoi adaugam faina, praful de copt si sarea. Amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia. 
Taiem capsunile cubulete si le adaugam. 
Tapetam forma de tort cu hartie de copt si turnam compozitia.

Dam la cuptor la 180 grade circa 30 minute sau pana se rumeneste frumos deasupra. Lasam sa se raceasca.

Pregatim jeleul de capsuni astfel: Taiem bucati capsunile, le punem intr-o craticioara si apoi le amestecam cu zaharul.

Le punem pe foc doar pana isi lasa tot siropul si se topeste zaharul. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca.

Pentru panna cotta amestecam laptele cu zaharul si punem pe foc doar atat cat sa se dizolve zaharul. Nu e nevoie sa aducem la punctul de fierbere. Amestecam cu frisca lichida si vanilie dupa gust .
Punem doua pliculetele de gelatina intr-un castronel, adaugam apa rece peste ele ca sa se hidrateze apoi dam la microunde 20 secunde sa se dizolve. 
Impartim compozitia de lapte in doua si in una dintre ele adaugam gelatina dizolvata amestecand bine ca sa se incorporeze. 
Punem inelul pentru tort in jurul blatului si turnam compozitia de lapte. Dam la frigider pana se intareste.

Scurgem o parte (cam 80 %) din siropul care si l-au lasat capsunile intr-un vas si  il lasam deoparte. Dizolvam doua pliculete de gelatina si le adaugam peste capsuni. Omogenizam si turnam peste stratul de panna cotta. Dam din nou la rece pana se intareste.
Dizolvam alte doua plicuri de gelatina si le adaugam in compozitia de lapte ramasa. Turnam peste jeleul de capsuni si dam din nou la frigider pana se intareste.

Din zeama ramasa de la capsuni luam circa 200 gr, dizolvam un pliculet de gelatina, incorporam si turnam deasupra tortului. Dam din nou la rece.

Dupa ce s-a intarit  jeleul trecem un cutit ascutit pe langa marginile tortului ca sa le desprindem. Stergem platoul, apoi scoatem inelul.

Presaram aschii de ciocolata alba in centrul tortului si pe marginile platoului pentru decor. Asezam pe tort cateva capsuni.

Simplu, racoros, rafinat si elegant! Pe mine una m-a cucerit!

Zeama ramasa de la capsuni o punem pe foc si lasam sa fiarba pana capata consistenta unui sos. Lasam sa se raceasca apoi servim tortul in compania sosului de capsuni pentru un plus de gust.

Distribuie daca iti place:

46 de comentarii :

  1. Superb! Imi imaginez ce bun trebuie sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari!!!!!!Este senzational:X!!!O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat de bine poate sa arate!... Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata EXCELENT!!!! Ce mi-as mai infige lingurita intr-o bucata..
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce frumos arata, felicitari pentru realizare!

    RăspundețiȘtergere
  6. foarte frumos,arata demential

    RăspundețiȘtergere
  7. wow, ce imagini minunate! si nu mai spun de continutul tortului1

    RăspundețiȘtergere
  8. Arata minunat! Banuiesc ca si gustul este la fel! Nu am facut niciodata panna cotta dar cred ca o sa fac cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari! mi-a captivat privirea,ii placut ochiului,cred si gustului...

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata intr-un maaaaaaare fel! Ador aroma capsunelor iar tortul acestea nu poate fi decat delicios! Te pup scumpa mea! O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Pfiii ce tort capsunos...cata generozitate!!Capsuni din belsug cat sa astampere o pofta uriasa!Tare imi place tortul asta :-)
    Te pup Vio!

    RăspundețiȘtergere
  12. Woooow, am vazut tortul si pe FB si mi-am zis:cata perfectiune! :)
    Felicitari!!!
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  13. p.s. am uitat sa-ti spun ca am salvat reteta pe viteza :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata foarte spectaculos!... si foarte capsunos :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce as mai papa si eu o feliuta !!! Sunt dezastru la torturi !! :(((

    RăspundețiȘtergere
  16. Arata super delicios tortul,vreau s ai fac si eu fetitei mele de ziua ei.va rog sa mi spuneti,fiecare pliculet de jelatina de cite grame trebuie sa fie,de 10g s au de 5g.mie frica ca nu cumva sa nu mi se intareasca bine,daca nu folosesc gelatina cita trebuie.multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, multumesc pt aprecieri. Pliculetul de gelatina are 10 gr. Mergea si mai putina insa eu am vrut sa fiu sigura ca se intareste bine. Daca respecti cantitatea si diluezi corect gelatina cu siguranta iti va iesi.
      la multi ani fetitei tale ! sa imi spui cum ti-a iesit !

      Ștergere
  17. va rog frumos,sa mi spuneti si mie de cite grame trebuie sa fie pliculetul de jelatina?multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  18. Răspunsuri
    1. multumesc!!!mmm,foatre bun tortuletul,mi a iesit ca si al tau,a fost pe placul copiilor si al musafirilor.complimenti!!!inca o data

      Ștergere
  19. Profesionist! Vreau si eu o feliuta !
    Eu am retineri al folosirea gelatinei. De multe ori nu mi se dizolva bine:(

    RăspundețiȘtergere
  20. iami, iami....ce delicios....si arata intr-un mare fellllll

    RăspundețiȘtergere
  21. Vreau sa te intreb daca montezi tortul pe farfurie cu inelul detasabil, cand torni prima crema nu curge pe langa inel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a curs putin, dar o mare parte a fost absorbita de blat, eu l-am bagat 10 minute in congelator ca sa se intareasca rapid crema si sa nu mai curga

      Ștergere
    2. Eu am pus folie plastic de sub blat până sus pe inel. La final am tras ușor folia afară

      Ștergere
  22. bună seara aş dori să inteleg partea cu gelatina mai bine ce înseamnă un plicul de gelatina câte foi ptr că eu folosesc foi

    RăspundețiȘtergere
  23. cantitatile sunt pentru un tort cu cati cm diametrul??

    RăspundețiȘtergere
  24. Arata incredibil si vreau sa il fac in weekendul asta. Frisca lichida o bateti inainte sau se adauga ca atare. Eu tot timpul am facut frisca din smantana si nu stiu cum se comporta cea lichida. Are acelasi gust bun ca smantana? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! Frisca se adauga ca atare, fara sa o batem in prealabil. Da, frisca lichida este de fapt smantana dulce cu continut ridicat de grasimi.
      spor la gatit!

      Ștergere
  25. Tortul meu este acum in frigider. Astept sa se intareasca al doilea strat de compozitie cu lapte. Am o problema. Forma mea cu inel detasabil are diametrul de 23 cm. Din aceasta cauza nu mai am loc sa pun si ultimul strat, respectiv jeleul. Si inca ceva:deoarece atunci cand am pus prima crema cu lapte, a curs pe langa inel(norocul meu ca am pus putin , dupa care m-am oprit), am preferat sa o las in castron sa se intareasca putin , apoi am pus-o peste blat. Abia astept sa vad ce gust are! Sper sa fie asa cum trebuie pentru ca este pentru nepotica mea, care implineste O LUNA de viata si are musafiri!

    RăspundețiȘtergere
  26. A iesit bine, este bun si arata super! Data viitoare cand il voi face voi stii sa "ajustez" cantitatile in functie de marimea formei...Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  27. Răspunsuri
    1. Da da..si eu as vrea sa stiu daca se pot folosi si capsuni congelate. Multumesc!

      Ștergere
  28. Legat de capsunile congelate, se pot folosi?

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua! Am facut astazi tortul, a iesit foarte bun, racoros, dar cred ca are prea multa gelatina pentru gustul meu :). Am facut 2schimbari: am folosit capsuni decongelate si am folosit miere in loc de zahar (la tot mai putin blat) ....am evitat incalzirea ei la peste 40grade. Blatul este f bun dar mi-a iesit prea subtire (am folosit o forma de 26cm), data viitoare dublez cantitatea. Pentru ca am folosit o forma de 26 cm, crema de lapte a fost in strat prea gros comparativ cu blatul.
    Am intampinat o singura problema: la asamblare blatul era un pic mai mic decat forma, nu statea fix acolo si, cand am pus crema de lapte (am pus-o dupa ce s-a racit la temp camerei aprox 15 min....), blatul a inceput sa pluteasca....am varsat crema inapoi in cratita, am dat-o la rece sa se intareasca putin si apoi am pus-o iar peste blat. Duminica incerc iarasi reteta...azi a fost de test sa vad daca ii place fetitei mele, serbeaza duminica 6ani :)

    Va doresc o zi frumoasa si retete cat mai delicioase!!!
    Lavinia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Lavinia, la multi ani fetitei tale si petrecere frumoasa sa aveti! Poti reduce din cantitatea de gelatina, dar nu foarte mult pentru ca risti ca apoi sa nu se inchege suficient. Blatul este intr-adevar subtire, cam de inaltimea a doua degete, daca il vrei mai gros dublezi cntitatile. In privinta mierii de albine sa stii ca atat ca bunicul meu a fost apicultor, tatal meu are si el stupi si iti spun sigur ca mierea la temperaturi inalte nu devine toxica cum se tot vehiculeaza de la o vreme ci doar isi pierde din proprietati :) O zi minunata cu spor in toate iti doresc!

      Ștergere
    2. poate nu ar fi stricat sa treceti mai multe detalii. Sunt si incepatori aici.

      Ștergere
    3. Anonim ce intelegi prin mai multe detalii? Eu am explicat in imagini, pas cu pas, exact asa cum am procedat eu, daca cineva a avut o nedumerire am raspuns cu drag, dac ai nevoie de mai multe detalii de ce nu scrii si care sunt acelea ca sa te pot ajuta?

      Ștergere
  30. am facut si eu azi tortul pt sotul meu a iesit cum a iesit sper macar sa fie bun una din problemele cu care m-am confruntat a fost ca atunci cand am pus primul strat de gelatina blatul a inceput sa pluteasca.... si ma gandeam ca poate nu am inteles eu bine ceva practic toate straturile mie mi-au iesit lichide... ???? trebia sa bat frisca inainte sau ??? :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai straturile chiar sunt lichide, am si scris ca dupa fiecare strat trebuie dat la frigider sa se intareascasi apoi se toarna urmatorul strat, iar la frigider,etc. Daca blatul a plutit dupa ce ai turnat primul strat inseamna ca nu ai fixat bine inelul de tort in jurul lui, trebuia strans mai tare.

      Ștergere
  31. Cam cat timp dureaza sa se intareasca un strat? As vrea sa stiu in total cat dureaza sa faci acest tort

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes