ULTIMELE RETETE

Scrie aici ce cauti (ex. ciorba de pui)

Publicitate!

25 nov. 2011

Creme brulee



Un desert clasic, elegant, de origine franceza, foarte cunoscut si apreciat, crema fina si caramel crocant, o adevarata simfonie a gusturilor.

O reteta aparent simpla mie mi-a dat ceva batai de cap, abia a doua oara mi-a reusit, prima data a fost esec total, ma gandesc ca poate am tinut-o prea mult la cuptor.
Reteta am luat-o de pe E-retete un blog pe care eu il urmaresc cu deosebit interes si pe care vi-l recomand cu mare drag. Multumesc Ioana pentru reteta.

Nu uitati ca va astept si pe pagina de facebook a blogului aici, sau in grupul de discutii al blogului aici iar daca vreti sa fiti la curent cu noile retete va invit sa va abonati aici.

Ingrediente creme brulee


500 ml smantana dulce
4 galbenusuri
4 linguri zahar
vanilie
4 linguri zahar pt ars


Mod de preparare creme brulee




Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin ca o crema groasa.
Punem intr-o craticioara pe foc smantana impreuna cu zaharul si vanilia. Le lasam doar atat cat sa se topeasca zaharul, nu trebuie sa ajunga la punctul de fierbere.
Dupa ce s-a racit incorporam cu grija in crema de oua si turnam compozitia in vase termorezistente. Eu am avut doua vase emile Henry, tare faine, speciale pt creme brulee.





Asezam vasele in tava in care am turnat apa fierbinte cam pana la jumatatea vaselor. Dam la cuptor la foc mediu pana se incheaga si se rumeneste usor. Dam la rece pana a doua zi.




Scoatem crema de la frigider, presaram deasupra zaharul si cu ajutorul unei lampi de gaz il caramelizam. Daca nu aveti lampa de gaz va puteti folosi de grill-ul de la aragaz.






Se serveste imediat, astfel incat in momentul servirii crema sa fie rece iar caramelul cald si crocant.





Si o portie pentru voi !


Distribuie daca iti place:

12 comentarii :

  1. Ce ispita la prima ora! Arata minunat si deja simt gustul de caramel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tare buna!!!Imi place mult caramelulul si trebuie sa o incerc!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. o crema super buna;intradevar trebuie sa fii foarte atenta la cuptor,aici e secretul;eu am multe retete de astfel de crema aduse din Franta,le voi pune si eu pe blog;pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Of ce bine arata...
    Unul dintre castonele e al meu?
    Sau macar lingurita aia plina... ;)

    O zi reusita,
    Alina

    RăspundețiȘtergere
  5. In desert elegant,intr-adevar!Cu lampa aia nu prea ma impac:)

    RăspundețiȘtergere
  6. e practic o crema de zahar ars,dar facuta frantuzeste!

    RăspundețiȘtergere
  7. Va sugerez sa incercati si reteta mea de Creme brulee

    500ml frisca lichida
    1 baton de vanilie
    50g zahar(+cite 1 lingura pt fiecare forma de creme brulee pt caramelizare inainte de servire)
    coaja de la o lamiie(bio)
    6 galbenuse

    1.Se incalzeste frisca la foc mediu(NU se fierbe)
    2.Se taie batonul de vanilie in doua pe lungime si se "plimba"(apasind usor) dosul cutitului(partea neascutita)dea lungul fiecarei jumatati a batonului de vanilie pt a scoate semintele care se pun in frisca.Se taie batonul de vanilie in bucatele de juma de cm si se adauga in frisca incalzita.
    3.Se incalzeste cuptorul la 150 grade C
    4.Intr-un bol se amesteca zaharul cu galbenusurile de oua si coaja de la o lamiie pina se deschide la culoare.
    5.Se toarna incet frisca incalzita si putin racita(PRIN SITA)la amestecul de oua si se amesteca cu telul.
    6.Se pun cele 6 vase de ceramica(unse in prealabil cu unt) in tava si se umplu incet. Apoi se toarna apa fierbinte(clocotita) pina putin mai sus de jumatatea vaselor.(vasul meu avea 120ml)
    7.Se pun la cuptor pt aprox.30 minute.Sint gata atunci cind umplutura din milocul vasului nca se misca ca o piftie.(deci trebuie sa fie jucausa la mijloc ;-)
    8.Formele se scot din tava si se racesc la temperatura camerei; apoi se pun la frigider pt cel putin 4 ore(preferabil o noapte intreaga, daca rezistati...)Fiecare vas se acopera cu folie inainte de a fi pusa la frigi deoarece crema absoarbe foarte usor mirosuri straine din frigider.(desigur ma refer la mirosuri de mincaruri si nu la un frigider mai putin fresh ;-)
    8.Inainte de servire se pune cite o lingura de zahar(preferabil brun)in fiecare vas si se caramelizeaza. Am folosit lampa de gaz la minimum,altfel zaharul se arde FOARTE repede.
    Eu am servit crema cu 3-4 "boabe" de zmeura pe deasupra. As fi vrut sa pun de Paste cubulete de mango dar nu s-a copt la timp...
    Va asigur ca iese o crema deosebit de fina pt gurmanzi adevarati!

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca ar putea sa intru in calculatour, ar minca desertul asta apetisant,Creme Brulee

    RăspundețiȘtergere
  9. Vai, cautam pe net o reteta de Crème brûlée si m'am oprit la a ta, Vio. :) fiindca am exact aceleasi vase :))
    Le-am cumparat de la o brocanta, mi-am luat 2 si is asa de dragute :)
    E un semn ca e reteta cea buna, deci trec la treaba :D

    RăspundețiȘtergere

Sunt Vio si iti multumesc pentru vizita. Sper ca te-ai simtit bine si ai reusit sa gasesti inspiratie intre paginile acestui caiet virtual! Daca ai incercat deja retetele mele imi poti trimite o fotografie pe mailul office@caietulcuretete.com sau intri pe pagina de facebook a blogului si postezi fotografia preparatului realizat de tine.
Daca ceva nu ti-a placut sau o reteta nu ti-a iesit, cu mare drag si impreuna putem gasi cauza insuccesului tau. Rugamintea mea este sa pastram o limita elementara de bun simt, comentariile ofensatoare si de prost gust imi rezerv dreptul de a nu le publica!
Spor la gatit dragii mei!

 
Back To Top
Copyright © 2014 CAIETUL CU RETETE. Designed by OddThemes